Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare baterie Li-ion, pentru incepatori


Blacksmith

Postări Recomandate

Urmăresc și eu acest topic cu interes, interesul unui novice.
Să înțeleg că punerea in serie a unui MOS-FET n cu unul p, cu diodele cap-in-cap, face ce acest ansamblu sa se comporte asemanator unui DIAC in CA ? (dioda la MOS fiind intrinsecă, nu s-a găsit alta soluție).

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 106
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Blacksmith

    28

  • dumitrumy

    22

  • Stefan

    10

  • UDAR

    10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

5 minutes ago, dumitrumy said:

Unde ai vazut ca unul este N si unul P?

Așa am vazut, greșit. Oricum, nu contează in ... contextul dat.
Diodele (nedorite) să fie cap-in-cap.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
Acum 21 minute, mihaiaurul a spus:

Diodele (nedorite)

Ia citeste mai atent, nu sunt nedorite. Ele ajuta la regimurile tranzitorii, sa poti scoate montajul din blocare fara pin de comanda special. Acolo poti avea un bistabil pus pe SET si care este alimentat permanent de acumulator. Cum il resetezi cand vrei sa folosesti bateria?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, dumitrumy a spus:

Ce bine era cand te trecusem la IGNORE, cred ca am sa o fac din nou. Aceleasi cuvinte "marete", "pompoase" pt a arata ce cunostinte ai. Folosesc mult simulatorul pt. ca am convingerea ca pot intelege foarte multe si cei care nu au facut o facultate ca tine. De ce este nevoie de fizica tranzistorului cand ai nevoie de putine elemente sa intelegi functionarea in circuite simple? Daca nu ai inteles ca ultima simulare este o detaliere a primei simulari, mergi la culcare. Pai este exact simularea pt. ce ai spus chiar tu:

CITAT: 

un tranzistor MOS-FET (vertical nu lateral) cind are tensiunea de comanda G-S ZERO volti conduce intr-o singura directie din cauza diodei parazite (curent comparativ cu cel nominal fiindca este folosit tot canalul) iar daca este comandat corect pt a fi in saturatie conduce in ambele directii cu o cadere de tensiune D-S egala cu I * Rds-on.

Pe acest principiu sint folosite tranzistoarele MOS-FET la O-Ring diode sau ideal diode.

>>>>>>>>>>>>>>>>>..

Si iar folosesti expresii vagi ca sa lasi loc de intors. Ca si la baleiaj orizontal unde ai folosit "forma de unda frumoasa" aici folosesti "comanda corecta" care iar nu spune nimic.

 

Atunci explica tu functionarea tranzistorului MOS-FET, fara simulari pt ca aia nu-i explicatie de functionare ci doar un caz particular - cel simulat, fara a te referi la structura interna si felul cum este ea realizata si sa explici dece nu functioneaza cu tensiunea de comanda aplicata fata de DRENA, dece conduce si invers desi este comandat normal etc. 

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am si eu o intrebare, tot offtopic didactic: Daca dioda aia din mosfet n-ar exista, si mosfetul N ar fi alimentat cu plus la sursa si minus la drena, s-ar arde ? Din cate am inteles, ea rezulta neintentionat acolo, din constructie. Dar ea protejeaza de tensiune inversa, sau e in plus acolo. Cum e la bipolari, daca nu ii pui dioda aia si-l alimentezi invers, se arde...

Link spre comentariu

Discutind tot teoretic cel mai probabil nu s-ar arde pina la o tensiune apropiata de cea nominala in polarizare corecta.

Iar bipolarii nu se ard nici ei asa de usor la alimentare inversa C-E. Poti verifica si in datasheet-uri ca este specificata tensiunea inversa la unele tranzistoare. Daca tensiunea aia este specificata se mai pot arde prin depasirea curentului de baza la alimentarea inversa.

Link spre comentariu

Nu, nu s-ar arde. Sau, mai corect, nu s-ar arde direct din cauza tensiunii inverse. Să ne imaginăm un MOSFET cu canal N , cu sursa la masă direct și cu poarta la masă (printr-o rezistență eventual). Aplicăm acum o tensiune negativă pe drenă. Cât timp tensiunea este mică nu se întâmplă nimic, nu trece curent. Apoi, de la o valoare în sus poarta devine pozitivă față de drenă deci față de canal și canalul se deschide , curentul începe să circule. Acest prag nu este neapărat același din funcționarea normală dar nu intrăm în detalii. Dacă mărim în continuare tensiunea (în valoare absolută) tranzistorul se poate distruge prin depășirea curentului maxim sau a puterii dispate maxime. 

În polarizare inversă MOSFET-ul nu ar putea funcționa corect ca amplificator , el nu ar putea intra în regiunea de saturație unde curentul este exclusiv controlat de poartă. 

Ce am spus mai sus este valabil pentru MOSFET-urile ”normale” enhancement mode.

Link spre comentariu

Mersi, Udar ! Mi-am salvat explicatia ca sa o tin minte. E bine de stiut.

 

Deci dioda rezultanta nu face parte din buna functionare a mosfetului. Si fara ea ar fi mers la fel de bine.

Link spre comentariu

Pentru ca e weekend, va propun sa ne relaxam un pic cu o dezbatere despre "Cum se estimeaza (cat de cat) capacitatea ramasa a celulei de litiu ?" 🤪

 

In datasheet-ul bateriei mele Panasonic apare graficul asta, cu tensiuni la anumiti curenti de descarcare:

screenshot.5.thumb.png.3e49a138e789bd45d39536b43cb2d237.png

Oare il pot folosi ca sa estimez cat de cat cand bateria se apopie de, sa zicem, 25% din capacitate, daca pot masura in orice moment tensiunea si curentul ? Sau graficul ala e valabil doar daca se foloseste curent constant pe tot ciclul de descarcare ?

Eu il interpretez in felul urmator... La un anumit moment dat, bateria are o capacitate bine definita care corespunde cu o anumita tensiune, fara sarcina. Apoi daca ii pui o sarcina de 1A tensiunea scade cu o anumita valoare, iar la 2A cu o alta valoare... care se poate determina din grafic. 

 

Am intrebat AI-ul cum fac telefoanele de estimeaza asa de precis procentul bateriei si ce mi-a zis acolo e de domeniul SF. Deci stiu ca se poate, dar nu am cum sa fac ceva foarte complex, vreau ceva care sa-l pot realiza in regim de amator. Bateria asta va avea un microcontroler Pico la dispozitie cu care se pot face masuratori si calcule. 

 

Deci, ce idei aveti ? 🙂

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Salut,

 

Estimarea capacitatii dupa tensiune nu e precisa mai ales ca acum tot apar versiuni de acumulatori fiecare cu specificatiile lui, de ex la Lifepo4, 0.1V poate insemana 0% sau 40%

 

Singurul mod in care sa stii capacitatea reala al unui acumulator esta sa masori energia care intra si care iese, tinand cont si de tensiunea acumulatorului. Exista IC-uri specializate care fac acest lucru bidirectional (ai de munca sa implementezi) si nu sint ieftine.

 

Spre a rezolva treaba eficient se folosesc astfel de IC-uri sau deja module care fac asta deja si anume care sa aiba functia de "Coulombmetru". Atentie nu sa setezi tu capacitatea (majoritatea BMS-uri smart fac asta) ci sa detecteze el dinamic viata acumulatorului (capacitate).

 

Majoritatea dispozitivelor scumpe si de firma au astfel de functii (masina auto, sisteme solare ...)

 

Uite aici un video cum testez functia de Coulombmetru:

 

 

 

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu

E interesant modulul ala, dar pentru alte proiecte... Mie aici nu imi trebuie sa citesc eu cu ochii din dotare cat s-a consumat, imi trebuie sa am procentul in microcontrolerul care comanda circuitul bateriei, ca sa poata porni si opri automat incarcarea la anumite nivele. De ex, la 25% vreau sa opreasca consumul, iar la 85% incarcarea...

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări