Vizitator Blejdea Postat Ianuarie 30, 2008 Partajează Postat Ianuarie 30, 2008 Vreau sa fac un proiect care implica un joc pe calculator controlat de o bucata de harwdare (consola, maneta de joc.... whatever). Jocul este in asa fel gandit incat exista o masa de joc si o bila. Eu ca jucator trebuie sa inclin masa de joc ca sa conving bila sa faca anumite miscari, eventual sa intre intr-o gaura. Dupa cum am spus, bucata de hardware controleaza jocul, adica inclinatia mesei virtuale de joc. Un prieten mi-a sugerat folosirea unui giroscop. M-am interesat pe net si exista asa ceva, insa nu la noi: http://www.electronica-azi.ro/articol.php?id_ar=1037. In principiu hardware-ul trimite jocului o inclinatie fata de orizontala. Ce alte solutii mai am? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2008 Partajează Postat Ianuarie 30, 2008 Prea complicat cu giroscopul. Mai simplu:1. acclelerometre 3d si microcontrollere2. potentiometre (sau optic)3. orice alta idee dar fara giroscop care e scump, are piese in miscare, pozitia lui se citeste intr-un mod destul de complicat, nu functioneaza la inclinatii mari, etc. Link spre comentariu
one Postat Ianuarie 31, 2008 Partajează Postat Ianuarie 31, 2008 Banuiesc ca masa este virtuala, deci nu stiu daca are rost sa ne gandim la actuatoare.Intr-adevar, exista niste giroscoape realizate cu acceleratoare, dar sunt mult prea scumpe, incepand de la 200?, pana la de 10 ori acest pret.Cred ca cel mai simplu ar fi sa cumperi un joystick (batul bucuriei :tonqe: ) din acela care costa 25-35lei si sa il conectezi la gameport. Gasesti pe net si exemple de cod pentru citirea portului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2008 Partajează Postat Februarie 1, 2008 Scuze, nu am citit suficient de atent prima data. De fapt tu vrei sa citesti un joystick sau alt device similar cu care sa comanzi jocul.Cel mai simplu este cu potentiometre, cum se face in prezent in joystick-uri, telecomenzi, etc. Adica iti cumperi un joystick gata facut, cum ti-a zis one.Cel mai elegant faci cu accelerometre, cele din link-ul tau tot accelerometre sunt. Bineinteles ca un accelerometru poate fi folosit pe post de giroscop, dar nu si invers. Giroscopul este cu totul altceva. Exista un gamepad facut de microsoft care isi detecta inclinatia, cred ca era chiar wireless. Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 2, 2008 Partajează Postat Februarie 2, 2008 auzisem pe undeva, în mod vag, de ni?te poten?iometre cu mercur...un tubule? cu mercur, care se "plimba" în func?ie de înclinarea tubului... evident, mercurul scurtcircuita ni?te rezisten?e fixe, etc... ceva de genul...m? gândeam c? a?a ceva ar fi ?i mai simplu de folosit.dac? ai folosi poten?iometre "normale", o s? ame?e?ti de probleme mecanice, aka demultiplic?ri, sesizoare de început/sfâr?it de tur?, etc... Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 5, 2008 Partajează Postat Februarie 5, 2008 Alarmele de masina folosesc contacte cu mercur.In functie de inclinarea tubului mercurul face contact intre 2 electrozi sau nu.Iar potentiometru cu mercur inca n-am auzit sa se fabrice, relee sau tuburi redresoare exista. Link spre comentariu
EPSICOM Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 Traductoarele optice se preteaza la aceasta aplicatie (traductori de proximitate). Intre receptor si emitator poti intercala un film de la transparent la negru (gri progresiv). Sunt ieftine si se gasesc, daca nu il realizezi. O alta varianta ar mai fi cu traductori Hall, cu inductante. Banuiesc ca aceste date le trimiti pentru a fi procesate pe PC prin programul vostru deci problema este conversia AD si comunicarii cu PC-ul. Care ar fi rolul giroscopului ? Interesant, mai da-ne cateva detalii. Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 Alarmele de masina folosesc contacte cu mercur. In functie de inclinarea tubului mercurul face contact intre 2 electrozi sau nu. Iar potentiometru cu mercur inca n-am auzit sa se fabrice, relee sau tuburi redresoare exista. era o chestie gen re?ea rezistiv?, iar mercurul scurtcircuita func?ie de înclinare una sau mai multe din rezisten?ele alea... n-am re?inut decât principiul, în mare, c? a?a ceva nu prea aveam la ce folosi... nu le am nici cu modelismul, nici cu diy plane... ?i nu m? întreba unde ?i cum, c? a ap?rut la un search pe google acum vre-o câ?iva ani... nu mai ?in minte nici ce c?utam eu atunci, de fapt, c? nu dup? a?a ceva c?utam... :smt017 Link spre comentariu
EPSICOM Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 Daca doresti sa realizezi musai cu contacte cu mercur se poate face o grila fina pe un circuit imprimat si cu doua termometre ai rezolvat problema. Interesanta era in schimb realizarea cu noutati si aplicatia in sine despre care poate ne spui mai multe. Link spre comentariu
Vizitator Blejdea Postat Februarie 8, 2008 Partajează Postat Februarie 8, 2008 Daca doresti sa realizezi musai cu contacte cu mercur se poate face o grila fina pe un circuit imprimat si cu doua termometre ai rezolvat problema. Interesanta era in schimb realizarea cu noutati si aplicatia in sine despre care poate ne spui mai multe.Ideea e sa facem ceva ce nu s-a mai facut pana acum. Momentan exista joystick-uri si gamepad-uri care se preteaza la mai toate jocurile. Ideea mea de joc poate fi jucata cu o astfel de "maneta de joc", dar ar scadea din realism.Prima idee ar fi fost un giroscop, pt ca e primul dispozitiv care iti vine in minte cand te gandesti la indicatoare de nivel, unghi etc. Apoi s-a trecut la diverse idei ce implicau mercur, rezistente, tuburi cu apa colorata, si cate si mai cate.Traductoarele optice sunt o solutie relativ simpla, care insa ar scadea din acuratetea inregistrarii. Ele ar sta pe un sistem de shine, pe care se misca in functie de inclinatia dispozitivului. Fiind obiecte cu greutate, au inertie si prin urmare se pun in miscare mai greu.Mai astept idei despre cum am putea construi acest dispozitiv... Link spre comentariu
EPSICOM Postat Februarie 9, 2008 Partajează Postat Februarie 9, 2008 O varianta ar fi thereminul (o varianta experimentata si de noi este cea de aici), si o vedeti functionand . Modifica frecventa unui oscilator prin deplasarea mainii in acest caz sau orice alt corp ce modifica unul din parametrii de oscilatie. O varianta mai veche insa la fel de buna este EP0047 sau optic EP0030 si EP0031. Interesanta insa este aplicatia. Therminul este una dintre ele, spatiile virtuale 3D sunt altele. Traductoarele exista in enorm de multe variante, aplicatia finala este insa cea care da valoare produsului. Hai sa facem insa ce ? Link spre comentariu
Vizitator Blejdea Postat Februarie 9, 2008 Partajează Postat Februarie 9, 2008 Deci...Avem 2 componente:1. Jocul in DirectX sau XNA (inca nu m-am decis) ce va simula masa virtuala si bila. Jocul va include fizica si va fi 3D2. dispozitivul hardware conectat la computer, ce transmite serial calculatorului de multe ori pe secunda, inclinatia sa fata de orizontala. Practic in mana vom avea controlul asupra mesei din joc. Orice inclinatie fizica a dispozitivului se va reflecta in inclinatia mesei virtuale din joc.Cele 2 componente vor comunica printr-un fir conectat serial. Astept intrebari si pareri. Link spre comentariu
Vizitator sorin2005 Postat Februarie 10, 2008 Partajează Postat Februarie 10, 2008 Nu prea am avut timp sa citesc pe indelete cele scrise la acest topic. Dar pot sa va dau o idee! Se poate face cu contacte reed ce se inchid la apropierea unui magnet. Astfel poti pune doua bari pe care se plimba cate un magnet x si y pe plan orizontal...si sa ticsesti barile cu contacte reed...iar magnetul sa-l prinzi cu doua resorturi . Astfel sensbilitatea mesei este data de sensibilitatea resorturilor, numarul de contacte reed. Daca masa se inclina automat se misca si magnetul...actionand sau dezactionand contactele reed. Poti sa pui un magnet mai maricel sa actioneze cate 2-3 contacte si conatctele sa le inseriezi cu rezistente. Apoi un microcontroler sa citeasca rezistenta echivalenta pe bara...! Alta idee este ca masa trebuie sa aiba un sprijin banuiesc....inclinatia mesei (daca are 4 picioare telescopice) se poate obtine prin calcularea lungimii telescopce....sau prin diferentele de greutate pe fiecare picior!...Dar deja nu mai e chestiune de incepator! Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 10, 2008 Partajează Postat Februarie 10, 2008 cu relee reed are o rezolutie destul de mica Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 12, 2008 Partajează Postat Februarie 12, 2008 Cel mai bine va merge cu accelerometre. Unul Low-G cu trei axe e excelent, de exemplu MMA7261QT de la freescale. Datele sînt trimise pe SPI, deci nu-?i mai trebuie decît un controler pentru protocolul de serial ?i treaba e gata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum