fnr11 Postat Luni la 15:19 Partajează Postat Luni la 15:19 Buna ziua, Urmeaza sa inlocuiesc caloriferul mic din baie cu unul portprosop cumparat de la Radox. Ideea este ca vechiul calorifer era inseriat in circuitul hidraulic sau altfel spus, inchidea bucla pentru ca era ultimul din instalatie si cel mai indepartat de centrala. Acum, inteleg din instructiuni si de la alti instalatori ca radiatoarele portprosop se alimenteaza prin partea de jos iar sus se monteaza aerisitorul. Intrebarile si nelamuririle mele sunt urmatoarele: - daca montez noul calorifer inseriat conectand tur si retur in partea de jos, cum se incalzeste de la jumatate in sus? - fiind ultimul calorifer, il inseriez sau il montez precum celelalte din circuit? Ar mai fi o intrebare offtopic cu privire la traseul circuitului: pot turna sapa peste teava PEHD de 20mm prin care trec PEX-AL de 16mm? Nu as merge pe copex pentru ca exista riscul sa se deformeze si sa blocheze teava PEX, facan dificila inlocuirea acesteia atunci cand va fi necesara. Multumesc. Link spre comentariu
daniels Postat Luni la 15:43 Partajează Postat Luni la 15:43 Turul (apa calda) intotdeauna se monteaza sus si returul jos. Apa rece are densitate mai mare decat apa calda, in calorifer apa calda se raceste si are tendinta naturala de a cobori in partea de jos. Link spre comentariu
Dxxx Postat Luni la 15:43 Partajează Postat Luni la 15:43 1. turul il conectezi sus, returul jos, dar pe partea opusa turului. 2. corect este in paralel... toate... In serie este oarecum absurd - ar merge doar daca intentionat vrei unele calorifere mai caldea si altele mai reci. 3. ingroparea in sapa este ceva de evitat, sa montezi teava spre exemplu sub parchetul laminat este OK, dar nu in sapa - mari probleme in a localiza un eventual defect, acces absurd in caz de reparatie. 3+. nu recomand deloc PEX pe instalatia de incalzire, bine ar fi teava de Cu. Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 16:13 Partajează Postat Luni la 16:13 (editat) 54 minutes ago, fnr11 said: daca montez noul calorifer inseriat conectand tur si retur in partea de jos, cum se incalzeste de la jumatate in sus? Asa am eu. In 10-15 minute temperatura va fi aceasi pe toata suprafata caloriferului. Că doar nu pui termostatul în baie. Editat Luni la 16:14 de mihaiaurul Link spre comentariu
fnr11 Postat Luni la 17:08 Autor Partajează Postat Luni la 17:08 @daniels asa stiam si eu, turul se conecteaza sus si returul in coltul opus jos, asa cum le am si pe celelalte montate. Nu credeam ca ar putea functiona altfel insa un prieten mi-a aratat portprosopul lui montat cu tu si retur jos. Ghici ce... era fierbinte! De asemenea, producatorul recomanda acelasi mod de instalare. Quote Pasul 1 Pozitia corecta de functionare a radiatorului este cu registrul care contine un numar mic de elementi in sus (numarul mare de elementi intotdeauna jos). Montati aerisitorul in partea superioara. Sus exista o gaura filetata pentru aerisitor, iar jos doua gauri filetate. In fine, voi incerca mai intai cu intrarea si iesirea prin partea de jos si vad ce zice. Daca nu se incalzeste repede, il intorc. @Dxxx Nici mie nu mi se pare ca are sens dar totusi voi incerca sa-l montez asa cum recomanda producatorul si daca nu se incalzeste la fel de uniform si rapid ca celelalte, il intorc si conectez turul sus. Referitor la PEX, recent am scos din uz instalatia veche de 24 ani facuta cu PEX-AL, varianta cu folie din aluminiu de 0.4mm si la cat de bine arata as fi putut jura ca este capabila sa mai tina inca 24 ani fara avarii. De data as merge tot pe PEX cu aluminiu de 0.4mm de la Henco si opta pentru posibilitatea de a o putea inlocui rapid. Asta-i motivul pentru care ma gandeam sa merg pe teava HDPE dreapta pentru protectie. Atat teava PEX-AL cat si cea HDPE vor fi dintr-o bucata si vor avea lungimea de aprox 4m. Practic vor traversa un dormitor pe diagonala. @mihaiaurul voi testa asa pentru ca e mai usor de conectat si vad cum se comporta. Link spre comentariu
daniels Postat Luni la 17:24 Partajează Postat Luni la 17:24 Acum 13 minute, fnr11 a spus: De asemenea, producatorul recomanda acelasi mod de instalare. Atunci ramane cum zice producatorul. Cine stie care e circuitul apei in interior. Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 17:26 Partajează Postat Luni la 17:26 (editat) 19 minutes ago, fnr11 said: voi testa asa pentru ca e mai usor de conectat si vad cum se comporta. Vei testa si asa va rămâne. Cu tur si retur pe partea de jos. Și eu mi-am pus problema ta. Dar, aceste uscătoare de prosoape (chiloți și șosete in cazul meu) au fost gândite așa. Să-și facă treaba și ajutate de convecție. Iar cele două țevi pătrate verticale au 'diametrul' mult mai mare ca cele orizontale. Apa caldă nu va trece neapărat mai repede spre retur pe primele țevile orizontale de jos. Editat Luni la 17:28 de mihaiaurul Link spre comentariu
Dxxx Postat Luni la 17:36 Partajează Postat Luni la 17:36 In orice caz exista conductie, chiar daca sursa de caldura ar fi punctiforma, totusi caldura s-ar propaga in intreaga masa a caloriferului, insa ar exista zone mai putin calde. Turul sus, si returul pe diagonala este solutia cea mai buna, oricum ar exista un gradient sus/jos. Daca le pui pe ambele jos nu va fi la fel de bine, sa zicem ca vei pierde 10%. INSA daca ar fi instalatia mea nu as dori sa am nimic mai putin ca maxim posibil, as prefera solutia cea mai buna, ca executia cam la fel costa. Insa traversarea prin sapa si in diagonala iti dai seama ca este o solutie proasta ca depanabilitate... dar este posibil sa nu necesite niciodata depanare. Dar DACA va necesita depanare, vei regreta. Link spre comentariu
manolo Postat Luni la 17:38 Partajează Postat Luni la 17:38 Acum 2 ore, fnr11 a spus: Buna ziua, Urmeaza sa inlocuiesc caloriferul mic din baie cu unul portprosop cumparat de la Radox. Ideea este ca vechiul calorifer era inseriat in circuitul hidraulic sau altfel spus, inchidea bucla pentru ca era ultimul din instalatie si cel mai indepartat de centrala. Acum, inteleg din instructiuni si de la alti instalatori ca radiatoarele portprosop se alimenteaza prin partea de jos iar sus se monteaza aerisitorul. Intrebarile si nelamuririle mele sunt urmatoarele: - daca montez noul calorifer inseriat conectand tur si retur in partea de jos, cum se incalzeste de la jumatate in sus? - fiind ultimul calorifer, il inseriez sau il montez precum celelalte din circuit? Ar mai fi o intrebare offtopic cu privire la traseul circuitului: pot turna sapa peste teava PEHD de 20mm prin care trec PEX-AL de 16mm? Nu as merge pe copex pentru ca exista riscul sa se deformeze si sa blocheze teava PEX, facan dificila inlocuirea acesteia atunci cand va fi necesara. Multumesc. prosoparul se conecteaza obligatoriu la partea de jos,sus e bine un aerisitor automat ,protectia de 20mm mi se pare cam mica ,la interior ramin doar 17mm as recomanda PEHD de 25 ,alegera de PEX-AL henco este una buna se gaseste la Dedeman. Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 17:53 Partajează Postat Luni la 17:53 (editat) 19 minutes ago, Dxxx said: Turul sus, si returul pe diagonala este solutia cea mai buna, oricum ar exista un gradient sus/jos. Daca le pui pe ambele jos nu va fi la fel de bine, sa zicem ca vei pierde 10%. Turul sus si returul jos se utilizeaza pentru caloriferele din camere de locuit. Adica acolo unde caldura trebuie sa paraseasca cat mai repede caloriferul. In cazul acestor calorifere portprosop, scopul este sa nu degaje căldura imediat in sus ! Ci să uscam cat mai repede prosoapele atârnate pe acele bări orizontale. Incălzirea băii este ceva secundar. Editat Luni la 17:56 de mihaiaurul Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Luni la 18:15 Partajează Postat Luni la 18:15 Chiar daca turul si returul vin conectate jos, apare efectul de termosifon astfel incalzindu-se si partea de sus. Link spre comentariu
Andrei24 Postat Luni la 19:32 Partajează Postat Luni la 19:32 1 hour ago, AlpHs00 said: Chiar daca turul si returul vin conectate jos, apare efectul de termosifon astfel incalzindu-se si partea de sus. Cred ca trebuie tinut cont si de faptul ca acel calorifer se afla la finalul instalatiei de incalzire' asa cum a scris si initiatorul topicului! Totusi pentru a evita eventuale modificari ulterioare in instalatia dumneavoastra, eu as monta caloriferul respectiv in diagonala astfel: turul sus si in diagonala returul iar pe partea returului, sus ventilul de aerisire nu trebuie sa lipseasca! Procedura de aerisire este deasemenea si ea importanta indiferent de tipul instalatiei in care este folosit radiatorul! Intodeauna inchideti returul caloriferelor la incarcarea/aerisirea instalatiei! Link spre comentariu
fnr11 Postat Luni la 22:40 Autor Partajează Postat Luni la 22:40 (editat) 5 hours ago, daniels said: Atunci ramane cum zice producatorul. Cine stie care e circuitul apei in interior. Cand l-am primit, am crezut ca sistemul este de tip ventil bitubular sau monotubular adica turul se conecteaza jos si prin interior exista o teava cu descarcare in partea de sus ceea ce il face sa functioneze ca un radiator clasic. Voi afla care-i treaba in zilele urmatoare dupa ce il conectez. 5 hours ago, mihaiaurul said: Vei testa si asa va rămâne. Cu tur si retur pe partea de jos. Și eu mi-am pus problema ta. Dar, aceste uscătoare de prosoape (chiloți și șosete in cazul meu) au fost gândite așa. Să-și facă treaba și ajutate de convecție. Iar cele două țevi pătrate verticale au 'diametrul' mult mai mare ca cele orizontale. Apa caldă nu va trece neapărat mai repede spre retur pe primele țevile orizontale de jos. Nu ar fi fost capat de tara daca nu functiona dar m-ai linistit putin confirmand ca face treaba buna conectat conform instructiunilor. Uite ca la diferenta de diametre intre laterale si elementi care ar putea facilita urcarea apei calde nu m-am gandit. Posibil sa ajute si acest lucru. @Dxxx Voi merge pe varianta cu tur conectat sus pentru eficienta maxima daca pe jos nu se incalzeste rapid si uniform. Pana la urma urmei nu-i capat de tara daca urc cu 1.5m de teava si pun racordul olandez sus. Cat despre traseul tevilor prin sapa, colt in colt cu camera respectiva am balconul cu centrala, deci suficient loc de manevra pentru a introduce sau in caz de avarie, scoate tevile PEX din PEHD. Daca s-ar fi oprit in colt sau ar fi fost curbat, as fi renuntat la idee din start. @manolo protectia de 20mm este cam la limita dar voi face test cu o bucata mica sa vad daca trece usor PEX-ul de 16mm. Buba este ca sapa nu va fi foarte groasa si peste ea, parchetul din lemn va fi lipit. Daca aveam strat de polistiren si parchet laminat poate nu ma deranja o cocoasa mica a tevilor. @Andrei24 Sunt convins ca montat cu tur/retur in diagonala nu ar fi probleme insa din considerente pur estetice, voi testa in prima faza recomandarea producatorului sa vad ce si cum. Inclin sa cred ca se va incalzi excesiv partea de jos si treptat, apa calda va incalzi si partea superioara. Ineficient dar va functiona si cum jumatatile de masura nu-mi plac, voi conecta turul sus sa am certitudinea ca radiatorul va atinge puterea radianta din specificatii. Editat Luni la 22:43 de fnr11 cateva greseli Link spre comentariu
Alic Postat Marți la 05:48 Partajează Postat Marți la 05:48 (editat) Acum 14 ore, fnr11 a spus: Ar mai fi o intrebare offtopic cu privire la traseul circuitului: pot turna sapa peste teava PEHD de 20mm prin care trec PEX-AL de 16mm? Nu as merge pe copex pentru ca exista riscul sa se deformeze si sa blocheze teava PEX, facan dificila inlocuirea Este prea mică diferența de diametru între cele doua țevi. Există tubulatura, asemenea copex-ului, care se foloseste la instalații termice. Țevile care trec prin pardoseli trebuie izolate termic . ......... Radiatorul îl conectezi în partea de jos cu tur și retur, indiferent unde se află în schema instalației. Uneori, prea multă vorbărie strică și aduce îndoieli. Editat Marți la 05:54 de Alic Link spre comentariu
cristi7521 Postat Marți la 06:12 Partajează Postat Marți la 06:12 Eu nu am observat diferenta de temperatura pe verticala la un calorifer portprosop montat cu tur si retur in partea de jos, se incalzeste uniform Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum