Kostas1 Postat Duminică la 21:11 Partajează Postat Duminică la 21:11 (editat) Bună seara! Am achizitionat aparatul pe lămpi Grundig 2140. Este o mică bijuterie de dimensiuni foarte reduse, având lungimile de unda: UL, UM, US, FM (88-100MHz). Are două probleme, la care se adaugă o a treia, care complică totul, cred eu. Audiția aparatului este foarte bună pe FM, Medii și Lungi, am rămas impresionat. Problemele sunt după cum urmează: 1) Audiția pe unde scurte este foarte slabă, în ciuda unei antene de cca 10m. Receptioneaza doar posturile puternice, dar si acelea se aud incet. Era gama de undă care mă interesa cel mai mult și tocmai aceea nu funcționează... 2) Ochiul magic, adica tubul EM84, nu lucrează. Cele 2 benzi luminoase nu se lungesc la detectia optimă a unui post de radio, chiar in preajma unui post puternic. Am luat un EM84 functional de la un Aida și l-am montat pe Grundig, degeaba. Cel de pe Grundig functioneaza la Aida, deci tubul este ok. 3) Aici e aici: am desfăcut aparatul și am observat că tubul EABC80 a fost înlocuit de naiba știe cine, cu o simplă triodă EC92. Sau mai degrabă înlocuită doar una din funcții, căci EABC80 este o triodă cu 2 diode, nu? Deci cele 2 diode de la EABC80 nu mai participă în circuit, nu? Trioda EC92 este pe un soclu cu 7 pini, lipit cam amatoricește peste socul noval cu 9 pini - vezi poza. Chestia asta mă depășește total, mai ales că am descoperit lipite sub soclul EABC80 două diode punctiforme cu germaniu AA118, care nu apar in schema originala. Ce caută ele acolo? Mă gândeam să dau jos soclul cu 7 pini cu triodă cu tot și să reinstalez o lampă EABC, dar nu am idee dacă cel care a făcut modificarea a mai modificat și alte circuite pe lângă. Recunosc că, umblând în aparat, am rămas cam dezamăgit, deoarece, neavând cablaj, piesele sunt lipite astfel încât formează o încrengătură "3D" cam greu de "descifrat" și nu vreau să fac vreo trăznaie, păcat de aparat. În fine, care ar putea fi cauzele primelor 2 probleme? Cumva chiar lampa EC92? Mulțumesc anticipat! Editat Duminică la 22:08 de Kostas1 Link spre comentariu
Kosmin Postat Duminică la 22:33 Partajează Postat Duminică la 22:33 Trioda din eabc80 sau actuala ec92 se ocupa cu amplificarea semnalului audio (furnizat de etajul detector). Din ce imi dau seama in schema postata, contributia triodei in cauza este egala indiferent de gama aleasa pt. receptie. La fel EM84 era gandita sa primeasca semnal de la eabc80, probabil pe R13 nu mai ajunge semnal suficient dupa modificarea cu diode cu Ge. Pct.1) ar putea avea mai multe cauze. Ar putea fi un defect sau pur si simplu o sensibilitate mai mica a receptorului. Link spre comentariu
franzm Postat Luni la 06:20 Partajează Postat Luni la 06:20 Dorel a pus trei diode cu germaniu, ceea ce este corect. Dar probabil ca pragurile de deschidere nu se potrivesc cu cele ale tubului. Cel mai bine ar fi sa refaceti circuitul cu EABC80 si pe urma mai vedem. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Luni la 17:25 Autor Partajează Postat Luni la 17:25 Vă mulțumesc pentru răspunsuri! Cred că asta va fi soluția, refacerea circuitului cu EABC80, oricât de greu mi-ar fi (mă refer la identificarea și înlăturarea modificărilor aduse de nea Dorel). Cât privește gama de US, la cât de sensibil este pe celelalte game de undă, cred că ori este o chestiune de comutator de game (o să încerc cu spray de contacte), ori piese depreciate, caz în care o să cam am de furcă. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum