Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TTL vs RS232

mihaiaurul

Postări Recomandate

Am stat azi cam 2-3 ore sa înțeleg cum să-i fac cuiva interfatare ESP32 cu un acceptor de bancnote care are interfata RS232.
Am citit PDF referitor la protoculul ID003 utilizat, am conectat apoi esp la acceptor si am testat diferite comenzi.
Cand totul mi s-a parut a fi pe calea cea buna, hai sa fac o schema.
Dar, surprize-surprize, am descoperit ca uitasem sa pun un convertor TTL-RS232 cand am facut testul fizic.
Frumusetea este ca testul care a durat cam o ora nu a distrus ESP32 si a functionat perfect, fara erori de comunicatie (9600 bps).
Ma gandesc ca acei condensatori de 100nF care asigura +/- 15V la RS323 nu au energia necesara sa distruga RX-ul de la ESP.
Iar cablul nu are mai mult de 30 cm.

Ce-i drept, a functionat pentru ca exemplul de comunicare seriala avea setat inverted la polaritate.
A mai testat cineva (fara se vrea) asa ceva ? 🙂

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Dacă ai mousi vechi pe serial, dinăia cu bilă, vezi acolo cum au făcut. Au pus doar câte o rezistență pe Rx și Tx, iar la unii mai "pretențioși" au în pus și două 4148 care să pună la masă tensiunea negativă. 

La uC de obicei toți pinii IN/OUT sunt protejați de tensiuni negative cu diode interne.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu
22 minutes ago, cimitavita said:

Dacă ai mousi vechi pe serial, dinăia cu bilă, vezi acolo cum au făcut.

Habar nu aveam că au "greșit" și altii si au conectat TTL la RS232.

22 minutes ago, cimitavita said:

La uC de obicei toți pinii IN/OUT sunt protejați de tensiuni negative cu diode interne.

Așa am zis și eu până acum ceva ani de zile când am descoperit în datasheet că una dintre diodele de protecție pe un pin IN are anodul la acest pin si catodul la sursa de alimentare a uC.
Adică, dacă bag 12V (potent) într-un pin IN al unui uC alimentat la 3v3 (sa zicem) o sa cam ard si uC si alte componente alimentate din 3v3 dacă nu se arde (se pune in scurt) sursa de alimentare prima.
Problema este si pe ramura negativa si pe cea pozitiva.
Dar, asa cum ziceam mai sus, oscilatorul de la MAX232 nu are energie suficienta.
Si din cauza asta nu am ars ESP prin alimentare.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Uită-te în datasheet-uri. Sunt 2 diode înseriate. Una e legată între masă și intrare iar cealaltă între intrare și alimentare. Una e pentru tensiuni negative iar cealaltă pentru tensiuni mai mari decât tensiunea de alimentare a microcontrolerului. Tot astea sunt și pentru protecție electrostatică la transportul și la lipirea circuitului. Dacă bagi tensiune pozitivă și curent mare, tensiunea de pe intrare se duce pe alimentare. Așa arzi orice microcontroler. Nu doar pe cele care merg 3,3V. Și dacă firele de legătură din capsulă dintre cip și pini rezistă, ai ocazia să arzi tot ce e alimentat în paralel cu microcontrolerul ăla. 

Iar la mousi nu au greșit deloc. Pe Rx și pe Tx au pus câte o rezistență între 1K și 4,7K pentru limitarea curentului.

Te-au salvat tocmai diodele interne de la intrările ESP pentru că MAX232 dă 10mA la ieșiri, cu mult peste cât este nevoie ca să distrugă intrarea unui MOS de mică putere. Și e foarte posibil ca interfața RS232 din acceptorul de bancnote să aibă deja limitat curentul de ieșire și fără să vrei ai făcut ceva asemănător mousilor seriali de pe timpuri.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Eu chiar am patit, am ars si alt chip pe aceeasi alimentare deorece pinul a facut scurt la Vdd, tensiunea a intrat pe pin accidental, iar curentul disponibil era practic nelimitat din punctul de vedere al chipurilor respective.

Cu accidentul asta in minte obisnuiesc sa pun un TVS destul de potent pe alimentare, eventual si diode de clampare externe.

Link spre comentariu

Nu este cazul de short circuit aici.
Este mai greu de calculat pentru că se deschid diodele de protecție de la ESP dinspre Vcc/GND și sarcina este mai greu de calculat. Totuși eu cred că pinul de intrare a scăpat nu datorită limitării curentului prin el. Ci a faptului că oscilatorul din MAX232 nu a putut sustine consumul, și tensiunea generata pe TX a scăzut mult sub cei +/- 15V.
Din cauza asta cred că a scăpat și ESP să fie ars prin alimentare la tesiune mai mare.

Link spre comentariu

Tensiunile sunt generate cu charge pump, in data sheet arata curentul de iesire limitat independent de capabilitatea charge pump, eu cel putin nu am vazut sa ajunga la 15v nici in gol, in functie de baud rate se pot adauga rezistente in serie pentru a limita curentul mai mult, rezistenta interna a iesirilor la max 232 este de 300 ohm conform specificatiilor, daca sunt clampate mai jos de 3v intra in regim de curent limitat +/- 10 mA, condensatorul pe charge pump fiind 1 micro poate genera spike-uri mai mari de 10 ma daca iesirile nu ar avea limitare de curent.

Pentru siguranta incearca cu cate 1 k in serie cu iesirile si vezi daca duce viteza de transfer setata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări