Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Utilizare panou solar pentru incarcare 18650


Postări Recomandate

Salut. 

Am un device care este alimentat de un acumulator 18650 de 2000mAh. Incarcarea acumulatorului este gestionata de un BMS si folosesc un incarcator de 5V cu USB Type C.

Acumulatorul asigura functionarea cca 10 zile dar as vrea sa maresc perioada intre incarcari sau sa il fac cat mai independent. O solutie ar fi sa folosesc un acumulator de capacitate mai mare, dar nu imi rezolva problema asa cum as vrea.

Ca urmare am comandat un Solar Panel 1W 5V pe care as putea sa il pun la fereastra, expus cumva indirect razelor solare dar expus luminii zilei toata ziua, deoarece fereastra sufrageriei este orientata spre sud dar cu balconul inchis cu termopane.

Ce sper este ca vara panoul solar sa asigure incarcarea acumulatorului fara a mai fi nevoie de interventia mea, iar iarna sa prelungeasca semnificativ perioada intre incarcari. Asta chiar daca incarcarea va fi foarte lenta. Nu este un moft, dar ajung rar in locatia respectiva si m-ar ajuta fantastic daca as obtine ce doresc.

Ce nu stiu: cum conectez panoul solar la BMS? Acumulatorul are BMS 1S, mufa USB pentru incarcare am conectat-o la BMS la P+ si P-. Am cumva nevoie si de un controller de acest gen

Am incercat sa desenez o schita a conexiunilor folosind un controler pentru panoul solar. 

Multumesc.

 

Panousolar.thumb.jpg.39f95b16cdfe45bdbd3c05e033886b63.jpg

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inacarcarea unui acumulator Li-Ion se face utilizand TP4054 sau TP4056 sau alte circuite speciale pentru incarcare acumulatori Li-Ion. BMS este o protectie suplimentara in caz ca se defecteaza circuitul de incarcare sau sarcina vrea sa descarca acumulatorul prea mult.

Conectarea ar fi alimentator 5V sau panou 5V -> circuit incarcare TP4054 -> BMS -> acumulator

Se pot folosi diode schottky daca vrei sa nu apara tensiune pe panoul solar de la incarcator.

Link spre comentariu

O dioda pe plus la panou e suficienta .

Cu maxim 200mA la soare si nu va vedea soarele, după cum spune OP, nu este necesar modul de incarcare cu TP 4056  care vine din fabrica setat la 1A .

Cu lumina indirecta va avea sub 100 mA curentul , posibil sub 50mA in functie de conditiile concrete .

Cititi tot  ce a scris in primul post .

In link se vede un element fara BMS.

 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, cristi7521 a spus:

Conectarea ar fi alimentator 5V sau panou 5V

Multumesc, dar elimini din start una dintre cerințele pe care le-am exprimat, și anume să încarc permanent din panoul solar și de urgență din altă sursă dar fără a deconecta panoul solar. 

 

Despre BMS (Battery Management System) eu știam că face managementul încărcării și al descărcării, limitând curentul de încărcare sau de descărcare și protejând acumulatorul la supra-încarcare/supra-descarcare.

Am să studiez materialul trimis de @BRANCA, mulțumesc Bogdan.

Despre dioda schottky... m-am gândit la asta dar nu aș vrea să pierd 0.3V din tensiunea generată de panoul solar care va fi de 5V numai în condiții ideale.

 

Iată care ar fi logica mea legată de schița din prima postare:

Eu cred că controllerul are protectie. Dacă nu este lumină, controllerul nu primește tensiune la intrare de la panoul solar dar primeste pe ieșire tensiunea bateriei. Practic nu contează dacă primește tensiune din baterie sau exact 4.2V din BMS cand este conectat încărcătorul. 

Similar și BMS-ul, primește permanent tensiune din baterie și o livrează consumatorului controlând curentul și nivelul tensiunii. De ce l-ar deranja să primească exact 4.2V din controllerul panoului solar cand acesta din urmă generează?

Link spre comentariu

O dioda e suficienta .

In conditiile tale nu vei avea niciodata 5V din panou .

Tensiunea elementului incarcat ar fi teoretic 4,25-4,3V , 4,2V sau 4,35 in functie de chimismul elementului (generatie ).

Supravegherea incarcarii o face BMS , o dioda superfast are sub 200 mV cadere de tensiune .

Nu vad de complici cu un modul de 1A o incarcare sub 100mA.

Modulul se justifica doar la incarcarea de la adaptor de 5V care poate da si 2A sau mai mult .

Link spre comentariu

Așa cum ai pus configurația din prima postare, mi se pare cel mai corect.Panoul il legi în paralel cu bornele mufei USB a TP4056, eventual prevezi un întrerupător care să scoată din circuit panoul când încarci prin sursă externă.

Dar elimini BMS-ul și folosești un TP4056 cu management inclus, astfel simplifici mult schema.Există TP4056 ce au control al tensiunii maxime de descărcare exact ca BMS-urile, pui unul din acela.Se deosebesc de cele simple prin faptul că au în plus o pereche de mosfeți față de modelul simplu.

Dar dacă panoul nu va ,,vedea,, efectiv soarele, nu cred că vei avea cine știe ce câștig.Ar fi bine să încerci să duci panoul undeva unde poate vedea direct soarele, chiar dacă vei duce fire lungi la el.Poți folosi cablu UTP cu câte 4 fire legate în paralel, ca să elimini pierderile in rezistența ohmică.

https://www.emag.ro/modul-incarcare-baterii-litiu-1a-5v-micro-usb-ai1058/pd/DXZZH9MBM/?cmpid=145971&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=(RO:Whoop!)_3P-Y_>_Jucarii_hobby&utm_content=79559831474&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAxKy5BhBbEiwAYiW--3_dIzAD3ijnDfNgRFMNzXpT3AhSp3deqiLdZYKuJ2l5tk0fVAZ3AxoC4h4QAvD_BwE

Link spre comentariu
Acum 21 minute, validae a spus:

Așa cum ai pus configurația din prima postare, mi se pare cel mai corect.Panoul il legi în paralel cu bornele mufei USB a TP4056

În schița din prima postare, modulul albastru nu este un modul TP4056 ci un controller special pentru managementul panoului solar. Seamănă dar este altceva.

Balconul fiind foarte vitrat, cu panouri mari din sticlă, este foarte luminos si camera este si ea foarte luminoasă. Ca urmare mă aștept ca atunci când soarele bate înspre geam, adica vara o mare parte a zilei, să fie suficientă lumină pentru ca panoul să genereze suficient. Eventual pun două panouri solare în paralel. Totuși nu aș vrea să mă încurc cu fire. Mă gândeam să fac un modul din care să ies cu un cablu USB de la o mufa USB Type A pentru alimentarea consumatorului. Cât mai simplu de utilizat, în asa fel încât să se descurce și soția când ajunge acolo fără mine. Apasă pe un push button, află nivelul de încărcare al bateriei și decide dacă trebuie să încarce sau să își vadă de treaba. 

@validae am TP5100 care face cam același lucru cu modulul al cărui link l-ai postat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări