Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@The Stressmaker, imaginea aia e datorata in mare parte televizorului stravechi (cred ca are vreo 20 de ani, mare parte din timp fiind televizorul din rulota, unde mergea pe un DVD si atat, precum si modulatorului.

Caracterele din partea de jos sunt alea care trebuie sa fie la pornire.

 

iptvitci.thumb.jpg.68651dfa8583a6bd3436138cde14d6b4.jpg

Ma rog, in viata reala se vede mult mai bine.

Schemele tot de acolo le am, mi-au fost de folos.

Link spre comentariu

Este modulatorul

L-am pus pe alt TV (relativ nou, nici nu ma asteptam sa vada semnal analogic). Iata rezultatul:

 

 

Tim2.thumb.jpg.77ddbe4ba21620d00061bd7e91b07968.jpg

 

Nu mai e verzui :)

Dar tot puricos. Bai frate, si modulatoarele de Cobra, cu un amarat de BF214 mergeau cristal.

Link spre comentariu

Da...

Totusi este remarcabil ca functioneaza dupa aproape 40 de ani. Ma intreb daca schemele la CIP-03 si TIM-S au avut aceeasi sursa de inspiratie pentru ca ambele sunt compatibile spectrum si ambele au cam aceeasi schema logica. Poate si schema de memorie e la fel, ramane de studiat...

PS: am vazut mentionat ca exista mai multe variante dintre care una alb-negru. Poate asa se explica lipsa culorii.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Aia alb-negru a fost prima varianta. Asta pe care-l am ar trebui sa fie colos. Oricum are iesire RGB. Dar cred ca prin modulator merg doar tonuri de gri. Color l-am vazut mergand la uzina care l-a casat. Pe monitorul lui. In rest... alb-negru.

Link spre comentariu

Pe RF e numai alb negru ca n-are codor PAL (Cobra are codor PAL si e o schema care ar trebui predata in scoli)

Citat

Poate si schema de memorie e la fel, ramane de studiat...

sa le studiem ca sa ne lamurim ce vai de mama noastra eram in Republica lui facem de toate, multe si proaste, cu scuza ca asa erau vremurile.

RR

 

Link spre comentariu

Expresia este cat se poate de corecta pentru acei ani. Se lua (a se citi copia sau "imprumuta") o schema si se inlocuiau componente cu unele autohtone pentru a obtine un produs util. Daca schema functiona atunci "suntem tari, merge". Daca nu functiona... se trecea subtil sub tacere, ca apoi sa apara versiunea 2. Industria romaneasca de semiconductori a acelor ani nu era cunoscuta ca fiind foarte performanta, materiale de proasta calitate, lipsa de interes, "cincinalul in patru ani jumate'", etc. De aici expresia mea ca este remarcabil ca functioneaza dupa aproape 40 ani cu aceste componente. De exemplu, Z80-ul din discutie este probabil un MMN80 care este clona fidela a lui U880 din Germania de est dupa matrite rusesti. Acest U880 este o clona fidela a originalului Z80 cu diferenta ca lipseste faimosul "DC" din centrul cipului. Functioneaza MMN80 in locul Z80, da. Functioneaza la frecvente mari? probabil...

Si, da, primele tentative de programare au inceput pe aceste tipuri de calculatoare, pentru ca dupa '90 erau extrem de putine 286 sau mai bune, de aceea aceste clone de spectrum sunt vazute cu respect.

Depinde ce intelegeti prin "analogic", la baza orice tranzitie "digitala" este analogica. Si ca exemplu, radioreceptorul AM cu 4011, unde o structura logica digitala este folosita pentru amplificare analogica chiar daca integratul nu a fost proiectat pentru asa ceva. La fel, ADC-ul pe 4 biti cu invertoare. Totul este analogic.

Si ca sa inchei cu "analogicul". Am mentionat rezistentele intre cele doua busuri de date ale spetrum-ului, al procesorului si al generatorului video. Este solutia analogica la multe integrate digitale pentru a obtine acelasi efect intr-un sistem complet digital.

PS: scuze pentru derapaj, cred ca mai am prin cutii un CIP-03 si poate il alimentez de curiozitate. De aceea intrebam de schema, pentru cazul in care trebuie surubarit.

LE: cred ca va referiti la site-ul "world of spectrum" dar aceste nu mai exista de cand FTP-ul a fost scos din preferinte. Ar fi o idee sa cautati la emulatorul MAME, are emulare pentru spectrum si exista mai multe sanse. Pe site-ul pomenit mai sus exista formatul .WAV care este varianta digitala a casetei.

LLE:https://worldofspectrum.org/

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Nu program de copiere caut (sau nu numai). Exista un site unde puteai descarca softurile intr-un format ciudat (*.TZA sau *.TZX, nu mai retin), pe care-l redai cu placa audio si il inregistrai pe caseta. Dupa care the old way: LOAD""si inevitabilul "tape loading error". Caut in principal jocurile studentiei: Sir Fred, seria Dizzy, Saboteur, Dan Dare si multe altele pe care nu mi le amintesc acum. Si da, ca sa le joc, acum, in pragul pensiei (sper). Stiu, n-am minte, dar asta este, altu' mama nu mai face.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, yo9hrb a spus:

Si da, ca sa le joc, acum, in pragul pensiei (sper). Stiu, n-am minte, dar asta este, altu' mama nu mai face.

joaca-le pe un emulator pe PC daca ti-e asa de dor, ca viata e prea scurta ca sa le mai incarci de pe caseta.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări