Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS SINUSOIDAL

Postări Recomandate

Să nu-l copieze alt chinez?.Pai dacă tu știi ca este vorba de L6599 îți dai seama că pentru un chinez e o banalitate să afle chestia asta. Ei au copiat și modificat acel integrat și a rezultat EG6599, deci copierea unei surse e o banalitate dacă își propune așa ceva. Eu mă gândeam că le șterg tocmai pentru a nu se vedea ce prostioare folosesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

33 minutes ago, maxente said:

Pai raspunsul e simplu, sa nu vina alt chinez sa il copieze. Ca doar n-oi crede ca vine vreun european sa il copie pe chinez

Am avut ocazia sa cunosc un chinez mic care mi-a explicat putin cum este la ei cu copyright-ul.
Daca firma X face cercetare intr-un domeniu iar partidul-stat chinez stabileste ca toata informatia trebuie sa ajunga si la firma Y, asa se face.
Nu cred ca are rost sa se ascunda intre ei, chinezii. La firmele maricele este obligatoriu ca in consiliul de administratie sa existe un reprezentat al Partidului Comunist, care are drepturi cat toti asociatii "privati" !

Link spre comentariu
Acum 40 minute, maxente a spus:

am mai studiat eu niste surse din astea

Cand ai facut sursa aceea LLC nu ai folosit stabilizare, ca si Leco( si cele puse de I_UNIT parca). La astea cu L6599 te-ai gandit sa vezi daca consumul mare la frecvente joase nu deranjeaza bucla de control? Ca asta pare a fi motivul principal de nu se folosesc cu stabilizare.

Link spre comentariu

Se poate face si cu IR2153, in urma cu multi ani am altoit pe una autooscilanta un L6599, problema la L6599 e greu de facut offline, plaja de tensiune de alimentare  e destul de ingusta.

Nu am observat nici o diferenta in functionare, difera doar protectiile disponibile.

LLC nu poate functiona in bucla deschisa precum forward, puntea suspinelor este stabilitatea buclei de control, circuitul rezonant introduce in functia de transfer un pol destul de jos sub 1 KHz. filtrul de la iesire introduce unul apropiat, trebuie cumva distantati. Eu prefer sa il las pe cel introdus de circuitul rezonant pol dominant si fac bucla de reactie foarte rapida, un simplu zenner si optocuplor rapid, la audio nu trebuie mai mult.

Link spre comentariu

Ce sa faci bre cu IR2153 mai mult decat un cvazirezonant la frecventa fixa ?

Normal ca L6599 nu lucreaza in bucla deschisa, ca e rezonant si trebuie prin bucla de reactie sa jongleze frecventa in fuctie de sarcina ca sa poata mentine rezonanta. Read the paper :96

Acum 1 oră, dumitrumy a spus:

Cand ai facut sursa aceea LLC nu ai folosit stabilizare, ca si Leco( si cele puse de I_UNIT parca). La astea cu L6599 te-ai gandit sa vezi daca consumul mare la frecvente joase nu deranjeaza bucla de control? Ca asta pare a fi motivul principal de nu se folosesc cu stabilizare.

Am o sursa luata de la chinezi cu L6599 si mai mult de o analiza la trasee electrice nu am facut din lipsa de timp. Asta a mea nu are nici integratu nici mosfetii polizati, o fi uitat chinezu sa dea cu rashpilu pe ele :rade:

Am luat-o sa o pun la o trancota de amplif veche la care trafu e copt.

Cand am timp mai studiez la ea si poate deschid un subiect aici la alimentatoare si mai povestesc despre ea.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, maxente a spus:

un cvazirezonant la frecventa fixa ?

Si cand s-a pus titlul la topicul acela "" Surse SMPS rezonante/cvasirezonante"" am intrebat ce este aia cvasirezonante?

Si cu 2153 si cu 6599 sursele sunt "Series load resonant", "cvasi.."exista doar la FLYBACK autooscilante (sursa TV Cromatic, Alfa) si cu integrate specializate (TDA4601, 4605).

series.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

series2.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
La 09.11.2024 la 18:55, ionut120v a spus:

asta genereaza sursa LLC autoscilanta in nodul dintre condensator si bobina si are ca elemente active doar doua doua st13007d banale de 4 lei bucata.

DSCN2828.JPG

La 09.11.2024 la 12:44, roadrunner a spus:

Danut,

fara suparare ce ai descris mai sus e rezultatul neintelegerii teoriei si nu ma refer la lucruri foarte avansate ci la chestii de baza. Eu cred ca tu ai de undeva inpresia ca rejectia zgomotului propriu produs de sursa in comutatie e o mare problema la un amplif audio, in relaitate nu e. Daca nu ma crezi fa masuratori cu ce mai nasoala sursa care o ai si arata masuratorile. Cred ca incerci sa rezolvi probleme pe care oricum nu le poti masura (nu mai zic ca nu le poti auzii cu urechile din dotare) 

RR

Eu explic in cuvintele mele si nu am nici o vina ca nu sunt inteles.Este vorba de fisiitul acele sa exprim mai clar.Radiatiile sunt o alta forma de zgomot....Sursa nu genereaza zgomot?Eu daca vad resturi pe osciloscop din impulsurile de lucru acela nu e zgomot? Daca nu e zgomot atunci ce sunt?Dar zgomotul de RF electromagnetic care fluera pe radio ala ce mai e??Amplifurile de pe piata de ce au 70db SNR?Nu din cauza sgomotului de fond ce vine din redresare?Zgomotul RF daca nu-l auzim nu ne imbolnavim de cancer ca stam in radiatii electromagnetice?Nu sunt destule surse de ratiatii in camera de la TV, WI-FI,PC etc....Apoi o sursa radiaza putere mare pe linga un WI-FI de 2 wati.Mai avem si cuptoarele alea cu plita electromagnetica care au 2kw si ar mai fi si cuptorul cu microunde care si el da 2kw de radiatii ...Stam in camera la raze ca la plaja la Mamaia.....

Link spre comentariu
Acum 46 minute, Danut Marinescu a spus:

Este vorba de fisiitul acele sa exprim mai clar.Radiatiile sunt o alta forma de zgomot....Sursa nu genereaza zgomot?

fasaitul daca se aude sigur nu e de ordinul sutelor de kilohertzi. O sursa care PWM-ul  la sute de kHz va genera armonici de acolo in sus (evident findamentala e puternica) si armonicle scad, dar nu le vei auzii. Cazurile cand e posibil sa auzi e la sursele care au load foarte mic si sunt construite sa mearga cu burst-uri (unde frecventa burst-urilor e posibil sa cada in banda audio)  - dar asta e un caz foarte special la circuitele low power.

Citat

Dar zgomotul de RF electromagnetic care fluera pe radio ala ce mai e?

se cheama legile fizicii de la un aparat care nu e construit conform normelor (EMC) cum iti explici ca pick-up meu cu doza electromagnetica din birou merge perfect fara sa fie perturbat de toate calculatoarele din birou, cu monitarele lor si cu fabrica de la parter unde sunt roboti de pick an place (la care absolut toate sursele si driverele dela axe sunt in comutatie)

Sunt construite cum trebuie si sunt certificate EMC.

Faci confuzia intre termenii zgomot si radiatii electromagnetice si-i schimbi intre ei cand iti convine tie mai tare.

RR 

Stiai ca un semnal dreptunghiular e o suma de sinusoide perfecte de frecvente multiplu intreg al frecventei semnalului dreptunghiular? sau ca sa generalizez, orice semnal periodic arbitrar e format dintr-o suma de sinusoide.(pentru ca asa le-a facut mama lu' Fourier)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Fasaitul pe care il auzi sunt intotdeauna subarmonici, niciodata armonici si, asa cum s-a spus, de cele mai multe ori sunt de la sarcina prea mica sau de la compensari slabe ale buclelor de reactie ( acolo unde ele exista, fie in tensiune, fie in curent ).

Armonicile si zgomotul de comutatie in schimb sunt mult, extrem de mult peste zona spectrului audio ( adica n-ai sanse sa le auzi ), deci nu pot afecta felul cum un amplificator "se aude".

Iar "radiatiile" surselor in comutatie nu sunt ionizante, adica sunt inofensive, prea jos in frecventa sa puna probleme ( gen cancer ). 

Probleme pun radiatiile X, Gama, etc, alea au suficienta energie incat sa dauneze, dar nu se pune problema de asa ceva la sursele in comutatie ( vezi spre exemplu ce presupune generarea de radiatii X, ca sa intelegi de ce ). 

Link spre comentariu

Exista o situatie in ca bruiajul de inalta frecventa poate produce zgomot audibil in amplificatorul audio, se numeste intermodulatie, daca bruiajul contine frecvente apropiate si amplificatorul e puternic neliniar la frecventele respective, le va mixa sau intermodula, va generara sumele si diferentele acestora, diferentele sunt audibile.

Subarmonice pot fi genereate tot de amplificatoare puternic neliniare, dar pot fi generate  mecanic prin cavitatie, exmplu o baie de spalare cu ultrasunete care functioneza la 40 sau 80 KHz genereaza un sunet audibil ca un fasait.

De aia trag eu tare cu amplificatorul liniar in MHz chiar daca intra o sumedenie de cuie de radiofrecventa diferite cu cativa KHz, nu va scoate la iesire acei cativa KHz ca produs de modulatie intre cuiele alea.

Exemplu personal o constructie neecranata legata la un cablu de semnal lung de 5 m de proasta calitate, totul alimentat de alte surse in comutatie de mare putere nu aud nici un fluierat de intermodulatie, dar amplificatorul scoate la iesire toate acele frecvente undeva la -20 dB raportat la semnalul util(wortst case).

Cat despre proiectarea corecta, in cazul invertorelor de mare putere se accepta un anumit nivel de radiatie electromagnetica, altfel ar fi foarte scump de realizat, daca mergi cu un aparat de radio pe unde medii intr-un parc fotovoltaic sigur vei receptiona ceva bruiaje.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Toate televizoarele incepind chiar de la cele pe tuburi aveau cel putin o sursa in comutatie - baleiajul orizontal, plus sursa de retea la cele mai noi de 30-40 de ani si cu toate astea lucreaza cu semnale la antena si de sub 1mV.

Deci pina si la aparate ieftine si de uz comun, nu doar cele scumpe si performante, se folosesc cu succes surse in comutatie fara a crea probleme.

Iar zgomotele pe care le vezi pe osciloscop sint generate de "incorect probing".

Acum 21 minute, ionut120v a spus:

Exista o situatie in ca bruiajul de inalta frecventa poate produce zgomot audibil in amplificatorul audio, se numeste intermodulatie, daca bruiajul contine frecvente apropiate si amplificatorul e puternic neliniar la frecventele respective, le va mixa sau intermodula, va generara sumele si diferentele acestora, diferentele sunt audibile.

..................

De aia trag eu tare cu amplificatorul liniar in MHz chiar daca intra o sumedenie de cuie de radiofrecventa diferite cu cativa KHz, nu va scoate la iesire acei cativa KHz ca produs de modulatie intre cuiele alea.

...................................

Exista solutii mult mai simple si performante: sa nu lasi acele semnale sa intre in amplificator -  filtrare buna pe intrare (si pe iesire). Iar de pe alimentare, daca este bine conceputa, nu intra zgomote de inalta frecventa.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Citat

Iar zgomotele pe care le vezi pe osciloscop sint generate de "incorect probing".

@Danut Marinescu  ce vezi tu de fapt cu osciloscopul (din pozele pe care le-ai pus) e o mica parte din ce se petrece cu adevarat.(sa nu mai zic ca ce vezi e si de la sonda aia "foarte buna" - cum zicea @sesebe). Tin minte cand m-am uitat ma un semnal digital care parea foarte bun cu un osciloscop bun si scump si au inceput sa se vada o gramada de lucruri care nu le vedeam cu osciloscopul meu. (niste glitch-uri care erau filtrate de sond/amp de Y de la oscilosop dar le simteam ca bug-uri in functionare, mai tarziu le-am prins pe simulator si pe analizorul logic). 

Daca vrei sa faci o analiza spectrala a unui semnal nu te uiti cu osciloscopul (in time domain) ca nu poti sa-ti dai seama din doua cauze (chiar si daca are FFT) - nu are rezolutie pe verticala suficienta si amplificatorul de intrare nu e facut (optimizat) pentru semnale foarte mici si e construit sa fie de banda larga (eventual are un filtru trece jos comutabil).

Parerea mea dupa ce am citit o gramada de postari la aplificatoare audio, toti alearga dupa niste parametrii tip "nirvana" ca care nu-i pot intelege (teorie) si mai mult nu-i pot masura sau percepe, dar pana la urma fiecare e liber sa-si umple timpul cu ceva.

RR 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 16 minute, sesebe a spus:

Exista solutii mult mai simple si performante: sa nu lasi acele semnale sa intre in amplificator -  filtrare buna pe intrare (si pe iesire). Iar de pe alimentare, daca este bine conceputa, nu intra zgomote de inalta frecventa.

Daca amplificatorul e construit asa nu e nevoie de filtrare.

Referitor la aspectul teoretic ca sursa in comutatie nu poate genera bruiaje sub fundamntala chiar daca oscilatorul nu e modulat de catre bucla de feedback, functionare in bucla deschisa.

Exista totusi posibilitatea de a transfera energia unei vibratii pure in zgomot de spectru larg.

Zgomotul de cavitatie e ceva diferit de simple subarmonice, el este un zgomot gri, energia unei vibratii pure e transferata unui fenomen stochastic in mod direct fara nici un artificiu tehnic.

Chiar daca traductorul e actionat cu sute de KHz zgomotul de cavitatie  contine spectru audio, cu cat frecventa ultrasunetului e mai mare componenta audio a zgomotului de cavitatie e mai slaba, dar la zeci de KHz cat lucreaza sursele in comutatie obisnuite e inca destul de puternica.

Presupunerea mea este e ca energia unor vibratii de frecventa mare gen surse in comutatie poate fi transferata cumva unor fenomene stochastice ce au loc in trazistorii amplificatorului si generasa acel zgomot gri ca un fasait care seamna cu zgomotul de cavitatie.

Cu cat fundamntala bruiajului e mai mare cu atit componenta audio a acelui zgomot gri e mai slaba, din acest motiv putem incerca surse LLC la GAN FET la sute de KHz sau MHz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări