Danut Marinescu Postat Noiembrie 2 Partajează Postat Noiembrie 2 Avem un oscilator ce genereaza 4vvv cu 75khz.Acesta este alimentat din retea printr-un transformator de 5w si genereaza 36v continuu dupa redresare si filtrare.Semnalul de 75khx/4vvv este dozat sa intre intr-un amplificator audio alimentat in tensiunea retelei mai exact 280V curent continuu.La iesire avem o sinusoida nedeformata de 280 de volti si 75khz care intra intr-un transformator de forta in impulsuri de unde o infasurare comanda semnalul in poarta unui fet sau mosfet.Acesta dozeaza semnalul in intrarea amplificatorului.Pentru a nu genera armonici in banda larga amplificatorul de putere este selectiv acordat pe frecventa semnalului.Avem o bobina si condensator serie ce se poate calcula pe frecventa.Oscilatorul este un Colpitz cu reactie intrare iesire si cu rezistente ce liniarizeaza forma sinusoidei.Schema este pur teoretica si nu a fost realizata prectic,Ar rezulta o imunitate mai buna la parazitii retelei si la armonici electromagnetice externe radiate.Materialele magnetice nu ridica probleme puytind fi realizate in mai multe variante.As folosi un miez toroidal cu randament mare la 100khz si pierderi mici datorate caldurii.Postez aceasta schema sa fie preluata si imbunatatita ca si realizata practic de cei ce dispun de aparatura complexa de laborator. ASIMETRIC SINUS VFB INVERTOR.bmp Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 2 Partajează Postat Noiembrie 2 Și care-i rolul la struto-cămila aceasta? Sa disipe putere și sa se încălzească, ca să dea sunet cald amplificatorul? Dacă era dintr-o baterie sau grup de baterii înțelegeam poate dar din rețea nu are nici un rost decit sa consume energie de-aiurea. Link spre comentariu
ionut120v Postat Noiembrie 2 Partajează Postat Noiembrie 2 Asta nu e sursa in comutatie am facut ceva de genu cu 25 de ani urma pe platforma de amplificatoare facute de mine pentru a alimenta instrumentatie medicala de cercetare, am folosit la una 1MHz si la alta 75 KHz exact ca in proiect. Dupa un timp am constatat ca la frecventa joasa in jur de 100KHz sursa LLC autooscilanta este la fel de buna si mult mai simpla, prin urmare am alimentat echipamentul de mapping ECG cu o sursa LLC autooscilnta, iar pentru potentiale de membrana am ramas la sursa pe 1 MHz pilotata cu quartz. Am facut-o pe aceeasi platforma Sony cu cea cu care alimentez amplifictorul audio. Acum mi-am amintit mai una facuta tot pe vremea aia pe topologia din acest proiect pentru un tub Geiger. Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat Vineri la 17:24 Autor Partajează Postat Vineri la 17:24 La 02.11.2024 la 21:05, sesebe a spus: Și care-i rolul la struto-cămila aceasta? Sa disipe putere și sa se încălzească, ca să dea sunet cald amplificatorul? Dacă era dintr-o baterie sau grup de baterii înțelegeam poate dar din rețea nu are nici un rost decit sa consume energie de-aiurea. Un smps cu semnal dreptunghiular este zgomotos si nu poate sa alimenteze un montaj care sa amplifice milvolti.Ramin resturi din impulsurile dreptunghiulare ce nu pot sa fie controlate.Semnalul sinus poate sa fie amplificat in banda ingusta si sa nu radieze nici un fel de armonici externe sau interne.Pierderile de energie nu sunt mari dar randamentul este mai mic decit la smps clasic.Am facut un smps clasic punte care radiaza multe armonici si cind amplific mult apar multe mizerii pe osciloscop.AI-ul spune ca e util in unele aplicatii chiar daca randamentul mai slab.Comparativ in armata aveam un grup electrogen care functiona pe 400hz pentru ca trafurile ieseau mai mici comparativ cu 50hz.Alimenta un sistem de radiolocatie.Cam astea ar fi rationamentele acestui proiect. Link spre comentariu
sesebe Postat Vineri la 17:42 Partajează Postat Vineri la 17:42 (editat) Pt asta exista sursele rezonante care nu disipa asa energie de aiurea. Editat Vineri la 17:50 de sesebe Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat Vineri la 17:57 Autor Partajează Postat Vineri la 17:57 La 02.11.2024 la 21:20, ionut120v a spus: Asta nu e sursa in comutatie am facut ceva de genu cu 25 de ani urma pe platforma de amplificatoare facute de mine pentru a alimenta instrumentatie medicala de cercetare, am folosit la una 1MHz si la alta 75 KHz exact ca in proiect. Dupa un timp am constatat ca la frecventa joasa in jur de 100KHz sursa LLC autooscilanta este la fel de buna si mult mai simpla, prin urmare am alimentat echipamentul de mapping ECG cu o sursa LLC autooscilnta, iar pentru potentiale de membrana am ramas la sursa pe 1 MHz pilotata cu quartz. Am facut-o pe aceeasi platforma Sony cu cea cu care alimentez amplifictorul audio. Acum mi-am amintit mai una facuta tot pe vremea aia pe topologia din acest proiect pentru un tub Geiger. La 1MHZ e mai complicat cu smps-urile.Nu stiu mai nimic despre intrumentatie medicala trebuie sa recunosc.Esti interesat de performante inalte si incerc sa inteleg sursa aceea autooscilanta care imi pare interesanta dar nu este sinusoidala.E interesant principiul acela de amplificator magnetic.Am mai vazut smps-uri care functioneaza fara stabilizare pe semnal pur dreptunghiular la amplifuri de mare putere.Folosesc IGBT-uri semipunte.Pe partea de preamplificare probabil ca sunt zgomotoase.Apoi generarea de armonici in banda larga e o problema dupa mine .O unda sinusoidala e curata si poate sa nu emane armonici.Nu stiu un LLC autooscilant ce forma de unda genereaza si ce SNR obtine la un preamplificator.Semnale sub un milivolt nu cred ca poate sa intre in ecuatie la asa sursa sa amplifice ceea ce la un traf clasic e posibil.Problema SMPS-ului este degradarea SNR-ului zic eu.Am facut o sursa punte de mare putere care a functionat o noapte pe la 45 de grade la sarcina de 600W.Eu merg pe miezuri toroidale performante care functioneaza reci la 100khz.Ii fac o poza ca o mai am prin pod pe undeva.E zgomotoasa rau de tot desi e performanta cu bobine ce inmagazineaza energia pe cursa inversa.Am citeva 20N60C3 de la Intersil care sunt bune pentru PFC activ de la firma unde am lucrat pe smps de PC.IRFP460 au RDS ON mai mare si merg cam calde.Tu ce mosuri ai bagat in smps-ul ala autooscilant?Sursa asta imi pare de putere mica dar performanta.Pe ce frecventa functioneaza? Acum 16 minute, sesebe a spus: Pt asta exista sursele rezonante care nu disipa asa energie de aiurea. Genereaza semnal sinus?Intreb ca nu am avut una sa vad cit sunt de zgomotoase. Link spre comentariu
sesebe Postat Vineri la 18:01 Partajează Postat Vineri la 18:01 Mai omule, am mai spus-o si eu dar si altii, echipamentele gen analizor spectral lucreaza cu semnale de intrare de ordinul nanovoltilor nu milivolti sau microvolti si sint facute tot cu surse in comutatie. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Vineri la 18:39 Partajează Postat Vineri la 18:39 Acum 29 minute, Danut Marinescu a spus: E zgomotoasa rau de tot desi e performanta cu bobine ce inmagazineaza energia pe cursa inversa A cui cursa inversa? Este un termen din televiziune si se refera chiar la cursa inversa facuta de fascicolul de electroni, atat pe cadre cat si pe linii. Este mai cunoscut etajul de linii pentru ca este si mai complex si pt. ca implica traful de linii. In rest ce ai scris despre surse in comutatie este un alt ghiveci de termeni foarte uzitati si care dau frumos la copii de la scolile ajutatoare. Este si o insulta indirecta la adresa atator forumisti care au prezentat realizari, au comentat teoria din spate. Si iarasi se uziteaza de un termen generic, sursa rezonanta. Pai sunt surse ce folosesc rezonanta serie altele pe cea paralel. S-au prezentat pe forum realizari de la firme relativ mari in audio dar si ale unor forumisti: Leco, Robert, Maxente, Akos.. Iar in audio se foloseste una dintre variante, rezonanta serie cu sarcina sau pe limba lor "Series Load Resonant converter". Despre care GOG. spune de la inceput: In series resonant inverters the resonating components and switching device are placed in series with the load to form an underdamped circuit. The current through the switching devices fall to zero due to the natural characteristics of the circuit. >>>>>>>>>>>>>>>. Iar noi avem 93 pagini cu bune si rele aici: Esti mai mult un narator decat electronist. Era la vanzari o sursa LLC sau construiesti una ca a dat Maxente toate detaliile. Apoi faci masuratori cu prima sursa realizata comparativ cu aceasta. Si o sa ai sute de LIKE-uri, comentarii pozitive, aprecieri. Si apoi pun si eu o intrebare ca cineva care nu are niciun echipament audio in casa in afara de un radiocasetofon cu probabil 2W la iesire: de ce nu faceti alimentare separata pt preamplificare cu toate ecranarile posibile si amplif final alimentat de la LLC? Link spre comentariu
roadrunner Postat Sâmbătă la 10:44 Partajează Postat Sâmbătă la 10:44 (editat) La 02.11.2024 la 17:42, Danut Marinescu a spus: Avem un oscilator ce genereaza 4vvv cu 75khz.Acesta este alimentat din retea printr-un transformator de 5w si genereaza 36v continuu dupa redresare si filtrare.Semnalul de 75khx/4vvv este dozat sa intre intr-un amplificator audio alimentat in tensiunea retelei mai exact 280V curent continuu.La iesire avem o sinusoida nedeformata de 280 de volti si 75khz care intra intr-un transformator de forta in impulsuri de unde o infasurare comanda semnalul in poarta unui fet sau mosfet.Acesta dozeaza semnalul in intrarea amplificatorului.Pentru a nu genera armonici in banda larga amplificatorul de putere este selectiv acordat pe frecventa semnalului.Avem o bobina si condensator serie ce se poate calcula pe frecventa.Oscilatorul este un Colpitz cu reactie intrare iesire si cu rezistente ce liniarizeaza forma sinusoidei. Danut, fara suparare ce ai descris mai sus e rezultatul neintelegerii teoriei si nu ma refer la lucruri foarte avansate ci la chestii de baza. Eu cred ca tu ai de undeva inpresia ca rejectia zgomotului propriu produs de sursa in comutatie e o mare problema la un amplif audio, in relaitate nu e. Daca nu ma crezi fa masuratori cu ce mai nasoala sursa care o ai si arata masuratorile. Cred ca incerci sa rezolvi probleme pe care oricum nu le poti masura (nu mai zic ca nu le poti auzii cu urechile din dotare) RR Editat Sâmbătă la 10:46 de roadrunner Link spre comentariu
modoran Postat Sâmbătă la 11:25 Partajează Postat Sâmbătă la 11:25 Fabrica astia analizoare de spectru, osciloscoape si alte chestii mult, mult mai pretentioase si care lucreaza cu semnale mult mai mici decat un amarat de amplificator audio si nu e nici o problema cu sursa in comutatie ce le alimenteaza. Link spre comentariu
ionut120v Postat Sâmbătă la 16:55 Partajează Postat Sâmbătă la 16:55 asta genereaza sursa LLC autoscilanta in nodul dintre condensator si bobina si are ca elemente active doar doua doua st13007d banale de 4 lei bucata. Link spre comentariu
Marian Postat Duminică la 10:24 Partajează Postat Duminică la 10:24 Dezbaterea asta cu traf de retea versus surse in comutatie tot revine periodic, si asta probabil si datorita deficientelor intelectuale ale celor care o resusciteaza. Fara suparare insa toata aparatura moderna de diagnoza si teste si analiza este alimentata din surse in comutatie, si cu mici regulatoare buck locale pentru fiecare tensiune auxiliara necesara, fie ca-i 0,8 sau 1,2 sau 3,3 sau cat e nevoie. Si asa cum bine zice @modoran, vorbim despre aparatura prohibitiv de scumpa si deseori cu performante la care amplificatoarele audio nici macar n-au dreptul sa viseze. Asadar hai sa mai lasam miturile audiofile, ca n-au legatura cu realitatea. Link spre comentariu
ionut120v Postat Duminică la 10:36 Partajează Postat Duminică la 10:36 Fac chinezii LLC ieftine ready to use. Eu incerc sa folosesc la sistemul fotovoltaic de puteri ceva mai mari cativa Kw, sunt fascinat de simplitatea lor, nu mai trebuie droser, un singur trafo cu cuplaj slab care oficiaza si ca inductor, se poate face si cu inductor si trafo separat. Am reusit sa fac redresare sincrona fara controller si drivere, iau comanda de pe doua infasurari auxiliare(asta merge si la forward). Link spre comentariu
Stefan Postat Duminică la 14:49 Partajează Postat Duminică la 14:49 Acum 4 ore, ionut120v a spus: Fac chinezii LLC ieftine ready to use Ieftine dar și la calitate tot așa sunt, adică puțin dai dar nici de banii aia nu știi dacă poți beneficia. Am luat una de la chinezi și încă zace în cutie pentru că îmi e "frică" să o alimentez, adică îmi e teamă să nu fie modelul "ready to poc". În primul rând a fost prost ambalată și a jucat prin cutie de mai avea puțin și rodea tot cartonul. După atâta plimbat prin cutie a trebuit să refac lipiturile la tranzistorii de putere deoarece șuruburile (ruginite) nu strângeau ferm radiatorul pe cablaj. Astfel am văzut că seria de pe tranzistori și de pe controler este ștearsă, de ce mama mă-sii au făcut treabă asta? La electrolitici oricum nu aveam pretenția să fie ceva de calitate dar sper totuși să nu facă confetii așa cum am găsit de la cutia făcută franjuri. Link spre comentariu
maxente Postat Duminică la 16:12 Partajează Postat Duminică la 16:12 1 oră în urmă, Stefan a spus: 1 oră în urmă, Stefan a spus: Astfel am văzut că seria de pe tranzistori și de pe controler este ștearsă, de ce mama mă-sii au făcut treabă asta? Cum adica de de au facut asta, ce intrebare mai e si asta ??? Pai raspunsul e simplu, sa nu vina alt chinez sa il copieze. Ca doar n-oi crede ca vine vreun european sa il copie pe chinez In alta ordine de idei, nu-ti bate capu cu integratu si mosfetii polizati, sursa e facuta cu "legendarul" L6599. Stiu asta ca am mai studiat eu niste surse din astea, plus ca daca urmaresti cateva trasee plecate de la integrat catre diverse componente si compari cu foaia de catalog, s-a dat chinezu de gol, chiar daca le-a polizat. Asa ca, tehnologia tot din vest vine, chinezu doar se foloseste de ea ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum