Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eficienta energetica a sistemelor de calcul

Postări Recomandate

Acum 1 oră, ionut120v a spus:

Procesorul mobil foloseste memorie SODIMM, latime de banda la jumatate fata de cea desktop UDIMM, practic trebuie sa pui SODIMM DDR5 6400 MHz ca sa obtii aceeasi latime de banda precum a unui DDR-4 3200MHz...grozava "afacere"..

copiii spun lucruri trasnite! 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

1 oră în urmă, modoran a spus:

Ai vreo firma prin intermediul nevestei sau altei rude si nu stii cum sa faci sa vinzi tehnica de calcul la pret umflat de esti asa de "preocupat" ?

🤣 Buna asta dar nu cred ca se "lauda" pe Elforum daca era asa, găsea un "om de casa" care sa rezolve problema contra unei "mici atenții"

Eu sunt convins ca @ionut120v are cele mai bune intenții dar nu s-a născut in sistemul potrivit pentru asa ceva, poate in alta tara preocupării lui erau luate in seama si nu era nevoie sa facă tot felul de "artificii" in activitatea pe care o desfășoară.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, modoran a spus:

Ecografele nu se cumpara de pe aliexpress, adica tot de acolo provin, dar obligatoriu printr-o firma capusa intermediara, cumva speri sa fie aia controlata de tine ?

Multumesc, asta voi face, mai bine  de asa nici ca se poate.

Trebuie sa se gaseasca de mancare pentru orice gura fara a fi pus sa faci lucruri impotiva firii tale.

Astea sunt pentru mai mult pentru cei din casa sa stie ca asta e o situatie neacceptata sa-si miste fundul sa rezolve.

Pentru o firma din asta trebuie ceva investitii si ceva relatii, cu 30k EUR nu cred ca pot incepe, trebuie ceva ajutoare, relatii ar mai fi.

Va urma pe sticla (platit).

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

@ionut120v TDP-ul procesoarelor nu zice nimic despre eficienta unui PC, din pacate acum este doar un termen fara fond. In idle un procesor intel desktop are consum minuscul (1-5W in functie de generatie), iar in full loar consumul sare cu mult peste TDP-ul declarat. AMD in full load e mai ok decat intel dar in idle este energofag, deci iese din discutie pentu ce aveti nevoie.

Eficienta este data de FLOPS/watt a intregului sistem. Un procesor mobil vechi cu TDP-ul la 25W o sa consume mai mult decat un procesor modern de 85W pentru a rula fix accelasi program.Diferenta de consum de la priza dintre un laptop si un dektop este data de restul componentelor, in special de placa video, placa de baza si periferice (monitorul).

As recomanda sa va uitati dupa laptop-uri business (eu prefer lenovo thinkpad datorita constructiei foarte bune) cu procesoare intel i5 si i7 si placa video integrata. Asta deoarece scapati de monitoare, iar placa de baza vine doar cu strictul necesar fara tot felul de functii extra care consuma elergie inutil.

Unde este nevoie de porturi pcie hp-ul are ceva desktop-uri sff cu consum mic. Sau daca trebuie construite PC-urile dupa anumite specificatii cei de la Fujitsu aveau niste placi de baza cu consum foarte mic, dar pret mare.

PS: era un topic pe un forum nemtesc unde se discuta despre PC-uri cu consum foarte mic (desktop-uri cu consum la priza in idle de la 2W la 35W), daca sunteti interesat pot sa caut topic-ul respectiv pentru dumneavoastra.

Editat de stryx
Link spre comentariu
La 05.11.2024 la 20:27, stryx a spus:

@ionut120v TDP-ul procesoarelor nu zice nimic despre eficienta unui PC, din pacate acum este doar un termen fara fond. In idle un procesor intel desktop are consum minuscul (1-5W in functie de generatie), iar in full loar consumul sare cu mult peste TDP-ul declarat. AMD in full load e mai ok decat intel dar in idle este energofag, deci iese din discutie pentu ce aveti nevoie.

Eficienta este data de FLOPS/watt a intregului sistem. Un procesor mobil vechi cu TDP-ul la 25W o sa consume mai mult decat un procesor modern de 85W pentru a rula fix accelasi program.Diferenta de consum de la priza dintre un laptop si un dektop este data de restul componentelor, in special de placa video, placa de baza si periferice (monitorul).

As recomanda sa va uitati dupa laptop-uri business (eu prefer lenovo thinkpad datorita constructiei foarte bune) cu procesoare intel i5 si i7 si placa video integrata. Asta deoarece scapati de monitoare, iar placa de baza vine doar cu strictul necesar fara tot felul de functii extra care consuma elergie inutil.

Unde este nevoie de porturi pcie hp-ul are ceva desktop-uri sff cu consum mic. Sau daca trebuie construite PC-urile dupa anumite specificatii cei de la Fujitsu aveau niste placi de baza cu consum foarte mic, dar pret mare.

PS: era un topic pe un forum nemtesc unde se discuta despre PC-uri cu consum foarte mic (desktop-uri cu consum la priza in idle de la 2W la 35W), daca sunteti interesat pot sa caut topic-ul respectiv pentru dumneavoastra.

Sunt interesat oarecum in masura in care nu ma apuc de firma, sau pentru acolo, stiam de mult ca procesorul nu e principalul consumator pe placile desktop, sunt multe alte chestii care se incing, o estimare grosera este temperatura si de bitul fluxului de aer scos de ventilatoare din carcasa, probabil nici cofiguratia si setarile nu sunt optime.

Cat despre set chipul (panther point cotoller, north bridge) care transpira la laptopuri, sunt partial de acord, la modele mai vechi se inginge destul de tare, la unele am pus radiator pe el, si nu am mai pus ssd in slotul de sub el tocmai sa se vanture mai bine, la cele noi cu procesoare de la generatia 11 incolo nu mai exista problema asta, probabil sunt litografiate ca procesoarele sub 14 nm.

Link spre comentariu
La 05.11.2024 la 8:33, roadrunner a spus:

Procesorul mobil foloseste memorie SODIMM, latime de banda la jumatate fata de cea desktop UDIMM

afirmatia asta e o mare prostie. (modulele SODIM si UDIMM sunt ambele pe 64 biti)

La 05.11.2024 la 8:33, roadrunner a spus:

practic trebuie sa pui SODIMM DDR5 6400 MHz ca sa obtii aceeasi latime de banda precum a unui DDR-4 3200MHz

si asta e asta e a doua prostie. Diferentele sunt la CAS latency la DDR5 dar viteza e doua ori mai mare din cauza frecventei ceasului care e dubla (6.4G vs 3.2G) pe pe cand reducerea din cauza CAS latency e 10%-20%. Deci afiramtia de mai sus e gresita. Daca ar fi fost adevarata nu se mai vindea nici o memorie DDR5 ca nu e nimeni asa de idiot s-o cumpere.

Dar pana la urma voi alegeti ce vreti sa cititi, niste prostii scrise de unul care nu e de meserie sau afirmatiile unuia care a proiectat controloare de memorie.

S-auzim numai de bine.

RR

PS 

Citat

la cele noi cu procesoare de la generatia 11 incolo nu mai exista problema asta, probabil sunt litografiate ca procesoarele sub 14 nm.

Uitata-te la o placa grafica din asta mai noua care e facuta la 14-7 nm au disparut ventilatoarele? ai disparut conectorii de 12V pentru a aduce power suplimentar? nu cred.

Lucrurile sunt mai complicate decat crede lumea nu e vorba numai de gometriile reduse care vin si ele cu problemele lor aditionale (aria cipului se reduce si extragi caldura mai greu) si puterea salvata din cauza reducerii geometriei e de obicei consumata de cresterea vitezei ceasului. Pe un cip digital nu poti sa reduci geometriile la tot ca mai ai si circuitele de IO care sunt legate de anumite standarde de comunicatie (LVDS, PCIe, memorie externa etc.) si aste nu le poti face in 7nm tot la 130-28nm trebuie sa le faci.  De fapt catigurile mari viteza/power la generatiile de noi de memorii vine si din reducerea geometriilor tranzistorilor ca se reduce tensiunea la care lucreaza si implicit puterea consumata de IO-uri (care e semnificativa la memorii) 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Nu su sunt atat de cunoscator ca @roadrunner, in cazul in discutie rulez o aplicatie real time sub windows 10, am rulat pe laptop i7-3720QM 16GB ddr3 laplop asus g75w am cosumat 300 wh o zi de lucru, cu dektop i7gen 10 16 GB ddr4 800 Wh, cu laptop i 5 gen11 16 GB ddr 4 100 wh, masurati la priza, toate aceste sisteme au facut fata fara probleme.

Vanzatorul aplicatiei si aparatului pune la dispozitie un document cu o atentionare precum ca se pot pierde puncte de masurare daca sistemul are si alte task-uri care consuma  semnificativ resurse, desi mimimum requirement este i3 cu 4 GB, toate astea sunt mult peste, cu toate astea intemediarul insista sa fie minimum i5 octacore cu 16 GB.

In legtura cu solutia Thin client VDI aici nu e aplicabila, deorece este vorba de o aplicatie real time ( control de proces) care ruleaza pe un sistem de operare local.

La modul mai general, discutii de cafea sau conferinte, Thin client VDI e o interpretare moderna a consolelor inteligente, gen Lucida console si altele care aveau fonturi proprii si se legau la servere unix prin conexiune seriala.

Problema energiei nu se poate trece cu vederea in tara cu cea mai scumpa energie din Europa si printre cele mai scumpe din lume.

Procesarea la distanta ofera oportunitati interesante la capitolul energie, in sensul ca procesarea se face acolo unde este energie ieftina, alocarea resurselor se face dinamic in functie de costurile cele mai mici.

Publicul general are acces ieftin(abonamentul de net in jur de 10 usd lunar) la servicii energofage, gen AI,  procesare blockchain, video streeming e.t.c. Clientul poate consuma folosind aceste servicii mai multa energie decat costul abonamentului de net fara cheltuieli suplimentare.

Providerii acestor servicii au interesul sa reduca costurile inclusiv cele cu energia, cauta sa utilizeze resursele aprope de maxim 24 din 24.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

nu e nevoie de un super calculator ca sa te "dai pe net" sai sa scrii email-uri sau sa folosesti word/excel tot topicul asta e o tema falsa. 

RR

PS - 

Citat

Thin client VDI e o interpretare moderna a consolelor inteligente, gen Lucida console si altele care aveau fonturi proprii si se legau la servere unix prin conexiune seriala.

un amic de-al meu Irlandez asambleaza si inchiriaza la firme "terminale" care sunt de fapt niste Raspberry PI inglobate in niste monitoare (si tatatura USB atasata) si le inchiriaza la firme. Asa putin consuma ca aia nici nu le mai inchid noaptea. Au un server la firma la care sunt legate cu UPS si back-up si sunt legate toate prin ethernet, pe eran se vede un desktop windows de nu iti dai seama ca nu ruleaza de fapt local.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
1 hour ago, ionut120v said:

in cazul in discutie rulez o aplicatie real time sub windows 10, am rulat pe laptop i7-3720QM 16GB ddr3 laplop asus g75w am cosumat 300 wh o zi de lucru, cu dektop i7gen 10 16 GB ddr4 800 Wh, cu laptop i 5 gen11 16 GB ddr 4 100 wh, masurati la priza, toate aceste sisteme au facut fata fara probleme.

Cum adică "real time" ?
Oricum, traficul internet făcut de windows 10,11 .. 14 , actualizare browsere, antiviruși ... este imens.
Procesoarele aflate pe PC/Laptop cu windows consuma in general energie electrica aiurea.
LE: Nici Bill Gates cred ca nu mai stie ce să mai cărpească zilnic la acest sistem.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Și în RO, mai precis în SV, am văzut așa ceva, la o firmă de contabilitate. Erau vreo 15 terminale în rețea. Serverul era un desktop cu procesor i3 de generația a cincea și intrebarea mea a fost cum mama măsii face față. Cică serverul ruleză virtual cate un Win pt fiecare terminal dar majoritatea serviciilor din Win sunt comune tuturor mașinilor virtuale. Chestii grele, pentru virtuoși in ale rețelisticii.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, mihaiaurul a spus:

Cum adică "real time" ?
Oricum, traficul internet făcut de windows 10,11 .. 14 , actualizare browsere, antiviruși ... este imens.
Procesoarele aflate pe PC/Laptop cu windows consuma in general energie electrica aiurea.
LE: Nici Bill Gates cred ca nu mai stie ce să mai cărpească zilnic la acest sistem.

Este o aplicatie de control de proces, asemanatoare cu alea de CNC, 3D printing, brodat. Aparatul nu are embedded computer, are doar un controller care comunica cu calculatorul, nu ruleaza nici o aplicatie onboard.

Niste colegi spuneau chiar azi ca unii iau bani frumosi pe mentenanta, eu o fac in banii de salariu, upgrade, clonari de drive-uri care trag sa moara, devirusari, fara asta nu se justifica jobul meu acolo, acum totul se face automatizat, plus mentenata la echipamente specifice neinformatice, inlocuit consumabile la statiile de osmoza inversa, curatirea echipamentelor, plus comanda pentru toate  consumabilele, o carca de hartii.

Acolo  nu e timp de pierdut pe net, sunt aspecte nerezolvate, de exemplu analizele de biochimie nu pot fi transferate automat, asta inseamna ore de bagat manual dintr-o aplicatie in alta, furnizorul aplicatiei de gestiune nu a reusit sa faca transferul pentru aparatele noi, desi au protocol de comunicare LIS, el incearca sa acceseze direct baza de date interna a aplicatiei, la cele vechi a mers la cele noi cauzeaza disfuctionalitati severe conflicte cand se nimere sa o acceseze concomitent.

Ca solutie de compromis o sa incerc sa copiez baza de date sa acceseze copia.

In afara de asta arhitectura retelei a fost prost facuta, era fragmentata, din lipsa de IP-uri au rutat unele dispozitive, acum le-am rutat pe toate din laborator sa fie toate in aceeasi subretea.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
29 minutes ago, ionut120v said:

Ca solutie de compromis o sa incerc sa copiez baza de date sa acceseze copia.

In afara de asta arhitectura retelei a fost prost facuta, era fragmenta, din lipsa de IP-uri au rutat unele dispozitive, acum le-am rutat pe toate din laborator sa fie toate in aceeasi subretea

Chiar nu pricep ce faceti voi acolo !
Am inteles ca prestezi la o institutie a statului din domeniul medical.
Ce treaba au rutarea si adresele IP cu medicina ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări