Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Demonstratie pentru calcul RMS pentru semnal sinus pur

nickxyzt

Postări Recomandate

• Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dumitrumy

18

• mihaiaurul

18

• nickxyzt

11

• merck

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

12 minutes ago, validae said:

dar se pare că (iar) vrei să transformi orice topic într-un circ, nu-i așa ?

Ai dreptate.
Nu mă mai bag în subiect.
Mă scuzați că am alte păreri ca ale voastre,

Link spre comentariu
Acum 2 minute, mihaiaurul a spus:

Și dacă punem o bobină serie, bine calculată, duce siguranta de 25A din tabloul de mai sus ?

Nu ma mai ajuta capul daca nu m-am prins cu cine mi-am pierdut vremea. Pune lenesule mana pe simulator si nu mai pune intrebari prostesti. Auzi, bine calculata. Pai ajungi la filtre LC discutate mai ales la amplif. cls. A. Am ajuns sa alimentam radiatorul in cc cu riplu cat mai mic. Cred ca este de la berea la PET.

Acum 8 minute, mihaiaurul a spus:

Mă scuzați că am alte păreri ca ale voastre,

Pai spune-le cu cuvintele tale, ca nu ma prind unde am fi in opozitie.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, mihaiaurul a spus:

Și dacă punem o bobină serie, bine calculată, duce siguranta de 25A din tabloul de mai sus ?

Adica faci un filtru LC? Daca faci filtru LC => nu mai sare siguranta. Daca pui bobina dupa condensator => sare siguranta. 

Link spre comentariu
15 minutes ago, dumitrumy said:

Cred ca este de la berea la PET.

Te rog să te oprești din jigniri.
Am spus că nu mai comentez pe acest subiect deoarece a intervenit un moderator și a decretat adevarul.
Totuși eu nu am înțeles dacă o sursă de tensiune AC poate sa "știe" dacă o punte redresoare alimentează o sarcină care are o componentă capacitivă sau inductivă.
Mai caut și prin alte părți, aici lucrurile acestea par "banalități", cum spunea mai sus user @dumitrumy.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Dar daca pui filtru LC ai pierdut feng shui-ul :

Acum 3 ore, mihaiaurul a spus:

Adică sursa de tensiune (reteau electrică de 230V) va susține curentul prin caloriferul electric + încărcare periodică condensator, fără să știe că și energia din condensator va ajunge să facă și ea căldură tot prin calorifer.

Deci "anulezi" chestia de mai sus si ramai doar cu o tensiune DC care are riplu mai mic (adica mai bine filtrata). 

Editat de merck
Link spre comentariu

D-le @mihaiaurul sursă nu are de unde să știe ce consumator alimentează!...ea doar se straduie să asigure energia necesară consumatorului la parametri optimi ... adică tensiune, frecvență,curent suficient....sarcina însă poate produce "necazuri" sursei funcție de caracterul ei- rezistiv,preponderent inductiv, preponderent capacitiv....sarcina inductivă și capacitivă introduce defazaje între curent și tensiune...defazajele astea trebuie ținute în frîu prin măsuri adecvate pe care le ia operatorul rețelei de energie ,în speță DEN....deci,revin rețeaua nu știe ce consumator alimentează....

Link spre comentariu

Dacă e așa iar îmi piere pofta de răspuns la întrebările începătorilor! Iar întrebări pertinente adresate de un începător aflat cu adevărat în necaz,sunt tratate cu indiferență....

Link spre comentariu
Acum 28 minute, mihaiaurul a spus:

Totuși eu nu am înțeles dacă o sursă de tensiune AC poate sa "știe" dacă o punte redresoare alimentează o sarcină care are o componentă capacitivă sau inductivă.

Pai hai sa plecam de la o ipoteza ca apoi sa dam verdictul si in cazul in care introducem o punte redresoare.

Deci, tu consideri ca: o sursă de tensiune AC  "știe" dacă o sarcină care are o componentă capacitivă sau inductivă?

Poti elimina din ecuatie puntea redresoare daca ai crezut ca ea poate masca/ascunde ceva in ceea ce priveste componenta capacitiva sau inductiva a sarcinii. 

Acum 8 minute, validae a spus:

Nu-i mai dați apă la moară, nu vedeți că trollează la greu ? Dă lecții de programare dar face pe neștiutorul la electricitatea  de liceu...

In ecuatie a aparut o punte redresoare si de aici nedumerirea lui. In prima faza puntea avea un aport vis-a-vis de condensator si care se observa pe sarcina. 

Banuiesc ca el vrea sa obtina un avantaj prin introducerea unei punti + condensator in alimentarea unui consumator.

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 17 minute, Mitica M. a spus:

Iar pierdeti vremea cu antemir😅

Sunt atatea carti si cursuri pe internet despre ce inseamna valoarea eficace a unui semnal.

Da dar măcar asa mai vorbim electronica și nu politică sau mașini. 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Mitica M. a spus:

Iar pierdeti vremea cu antemir😅

De data asta s-a ajuns la o problema care desi pare simpla pune probleme la multa lume. Acea punte redresoare schimba ceva si se iese din manualele de fizica din liceu unde aveam doar curent alternativ si o sarcina inductiva sau capacitiva.

Singura afirmatie on topic la problema a fost:

Acum 23 ore, dumitrumy a spus:

Sarcina complexa este in alternativ in care elementele reactive "consuma" curent un interval de timp dupa care il returneaza generatorului. Dupa redresare condensatorul nu mai este un consumator reactiv pt. ca nu returneaza in retea nimic. Este insa un consumator special care modifica mult forma de curent cerut din retea. Dar el doar inmagazineaza un timp scurt, 3-4 mS si cedeaza sarcinii restul de 6-7 mS. In cele 3-4 mS tot reteaua alimenteaza radiatorul, deci ce inmagazineaza cond. este un surplus cerut de la intrare, surplus ce este dat apoi sarcinii cand curentul ar fi coborat spre zero fara condensator. Pentru ca reteaua trebuie sa debiteze si sarcinii si rezervorului in timp scurt, avem acele varfuri mari de curent in oscilograme. 

De aici au aparut si intrebarile lui @mihaiaurul! Fix dupa ce a citit ce am pus in bold.

Mie nu mi s-au parut la misto intrebarile lui @mihaiaurul si sunt curios cati stiu sa raspunda la ce a intrebat el.

Eu m-am gandit (nu am citit tot ce a scris @dumitrumy) si am scris:

Citat

Poti elimina din ecuatie puntea redresoare daca ai crezut ca ea poate masca/ascunde ceva in ceea ce priveste componenta capacitiva sau inductiva a sarcinii. 

Pentru ca spiturile alea ale curentului care incarca condensatorul nu dispar daca pun punte redresoare. 

Dar acum pe retina am ce am pus in bold mai sus si chiar gasesc foarte pertinenta intrebarea lui @mihaiaurul:

Acum 11 ore, mihaiaurul a spus:

Editat de merck
Link spre comentariu
8 hours ago, Mitica M. said:

Sunt atatea carti si cursuri pe internet despre ce inseamna valoarea eficace a unui semnal.

Daca nu ai nimic a spune legat de subiect de ce nu te abții.
Ai postat ca să ne informezi că pe lumea asta există cărți.
Am spus ca nu-mi mai dau cu parerea despre subiect.
Totusi intrebarea mea ramane si se reduce la:
Se dă o cutie (neagră) in care exista un montaj electronic alimentat la 230V AC.
Se cere ca ,făcând măsurători pe firele de alimentare, să se stabilască dacă ne aflăm in una dintre situațiile:
1. In cutie există doar sarcină capacitivă.
2. In cutie există doar sarcină inductivă.
3. Cutia conține si bobine si condensatori.
4. Cutia contine doar sarcini rezistive.
@Mitica M. , este posibil să stabilim, fără să greșim, că ne aflam in una dintre situațiile de mai sus ?

EDIT: Știm sigur că cutia conține o sarcină rezistivă de 100 Ohm.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări