Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Demonstratie pentru calcul RMS pentru semnal sinus pur

nickxyzt

Postări Recomandate

Nu are nicio legatura transferul maxim de putere in cazul de aici. La intrare avem un generator de tensiune- reteaua electrica, care suporta curenti mari fara sa faca mofturi. Transferul maxim de putere este la amplificatoare si uneori la trasformatorul de retea. Sarcina complexa este in alternativ in care elementele reactive "consuma" curent un interval de timp dupa care il returneaza generatorului. Dupa redresare condensatorul nu mai este un consumator reactiv pt. ca nu returneaza in retea nimic. Este insa un consumator special care modifica mult forma de curent cerut din retea. Dar el doar inmagazineaza un timp scurt, 3-4 mS si cedeaza sarcinii restul de 6-7 mS. In cele 3-4 mS tot reteaua alimenteaza radiatorul, deci ce inmagazineaza cond. este un surplus cerut de la intrare, surplus ce este dat apoi sarcinii cand curentul ar fi coborat spre zero fara condensator. Pentru ca reteaua trebuie sa debiteze si sarcinii si rezervorului in timp scurt, avem acele varfuri mari de curent in oscilograme. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dumitrumy

18

• mihaiaurul

18

• nickxyzt

11

• merck

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Adică sursa de tensiune (reteau electrică de 230V) va susține curentul prin caloriferul electric + încărcare periodică condensator, fără să știe că și energia din condensator va ajunge să facă și ea căldură tot prin calorifer.
Corect raționamentul meu ?

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
Acum 35 minute, mihaiaurul a spus:

Corect raționamentul meu ?

Nu!

Edit: de fapt pare corect la a doua citire.

De fapt stie, prin modificarea factorului de putere.

Ma testezi, te distrezi sau chiar nu te-ai gandit la aceste banalitati pana acum?

De asta ziceam de prezentare, sa stii cu aproximatie cu cine discuti. Ca foarte multi au dat ceva detalii despre activitatea lor si este o placere sa dialoghezi cu ei. Cei mai dubiosi sunt cei cu postari putine ca sunt reveniri (sau pot fi) ale unora ce au tot fost banati.

Redresorul cu filtru capacitiv era subiect la examenul de categorie la muncitorii de la ICE.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
5 minutes ago, dumitrumy said:

Nu!

Când aveți timp și chef, vă rog să reveniți cu o explicație.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
29 minutes ago, dumitrumy said:

Nu!

Edit: de fapt pare corect la a doua citire.

Ma testezi, te distrezi sau chiar nu te-ai gandit la aceste banalitati pana acum?

Corect ar fi fost să răspundeți cu "Da !" ulterior.
Nu să editați postarea anterioară. Nu ?

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
51 minutes ago, dumitrumy said:

Aici chiar vă rog, nu glumesc deloc, să-mi explicați cum poate sursa de tensiune de 230V să descopere că există un condensator după redresare.
Repet domnule @dumitrumy, nu este o întrebare pusă in glumă sau să vă testez.
Eu unul, habar nu am cum ar fi posibil așa ceva.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Într-un post anterior d-l @dumitrumy a menționat faptul că condensatorul consumă energie doar 4-6milisecunde apoi livrează această energie sarcinii pentru restul de timp cât durează o sinusoidă completă...în acele milisecunde sursa (rețeaua) suportă șocuri de curent importante....dat fiind faptul că aceste șocuri de curent se produc la amplitudinea maximă a sinusoidei , porțiunea respectivă a sinusoidei tinde să se aplatizeze ....un osciloscop scoate în evidență modificarea formei sinusoidei... asta cred eu că ar putea fi un răspuns la întrebarea dvs....

Link spre comentariu
14 minutes ago, sesebe said:

Citește ce-i ala factor de putere. 

Citesc, deci exist.
De unde știe sursa de tensiune că factorul de putere este influențat de un condensator sau de o bobină ?
Intrebarea mea se referea strict la un condensator de filtraj.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
Acum 30 minute, mihaiaurul a spus:

De unde știe sursa de tensiune că factorul de putere este influențat

Stie prin reprezentantii ei: distribuitorul de energie (prin intermediul contorului personal, daca este inteligent), electronistul cu osciloscop (cum spunea Florin). Contorul meu arata mai multi kVARh decat kWh. 

EDIT:   bogatia de armonici de amplitudine mare arata cat de mult este afectat factorul de putere.

rms51.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Acum 31 minute, mihaiaurul a spus:

De unde știe sursa de tensiune că factorul de putere este influențat de un condensator sau de o bobină ?
Intrebarea mea se referea strict la un condensator de filtraj.

Pai stii cum arata curentul in cele doua cazuri: condensator si bobina? Doar nu crezi ca este identic. 

La radiatorul tau de 2000W, daca dupa redresare pui un condensator de 1000uF curentul va avea niste spituri de cativa zeci de amperi (eu zic ca sare siguranta de 25A din tablou). 

Editat de merck
Link spre comentariu
21 minutes ago, dumitrumy said:

De unde știe sursa de tensiune că factorul de putere este influențat

propozitia mea se continua cu "de un condensator sau de o bobina ?".
Cum "Știe" o sursă de tensiune AC că alimentează o sarcină care conține sigur un condensator de filtraj după puntea redresoare ?
Eu asta am întrebat.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
Acum 3 minute, mihaiaurul a spus:

Eu asta am întrebat.

Nici nu mai stiu ce doresti de fapt. Ar fi chestia aia cu "defineste stie pt. un lucru (non-fiinta)". Reteaua nu poate sti dar fiinta care a proiectat si urmareste reteaua, stie prin masuratori.

A proiectat aparate (ca e destept) care ii arata valorile armonicelor ca in simularea de mai sus. Tu de unde stii ca muzica data tare de vecinul este manea?

Ce legatura au intrebarile astea cu subiectul?

Nu cumva esti Antemir, nu m-am gandit pana acum. Ti-ai cumparat haine noi?

>>>>>>>>>>>>>>>

Deci True, Reactive, Apparent si na, a mai aparut una despre care nu scrie in fizica de liceu: Deformed Power!

Link spre comentariu
16 minutes ago, merck said:

La radiatorul tau de 2000W, daca dupa redresare pui un condensator de 1000uF curentul va avea niste spituri de cativa zeci de amperi (eu zic ca sare siguranta de 25A din tablou). 

Și dacă punem o bobină serie, bine calculată, duce siguranta de 25A din tabloul de mai sus ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări