Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Demonstratie pentru calcul RMS pentru semnal sinus pur

Postări Recomandate

• Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@nickxyzt

Nu poți face matematică fără să pleci de la definiții corecte. Definiția pentru tensiunea efectivă (sau curentul efectiv) s-a pus de câteva ori mai sus. Nu există noțiunea deci nici definiția pentru tensiunea echivalentă de care vorbești tu. 

Valoarea efectivă pentru o tensiune sinusoidală atât înainte cât și după redresare este aceeași dacă neglijăm pierderile pe diode.

Valoarea medie a tensiunii sinusoidale (pe un număr întreg de perioade, minim una,  că așa se calculează) este zero. Ai făcut de vreo două ori greșeala asta, prima dată nu te-am corectat. Colegul @franzm a fost mai exigent.

Valoarea medie a tensiunii redresate este cea de care vorbești tu cu   2/π.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Concluzie

In cazul in care va mai citi cineva din curiozitate: Am folosit un trafo alimentat la priza din casa (230V, 50Hz) si el emite un semnal sinusiodal cu varful de 13.5V, iar tensiunea masurata cu multimetrul (si cu osciloscopul) este de 9.5V, adica exact 13.5/rad(2) - am inteles intre timp si matematica din spate, nu e chiar grea. Aceasta tensiune (9.5V) este tensiunea RMS, adica tensiunea unui semnal DC ce produce aceeasi putere ca si semnalul sinusoidal.

Am rectificat apoi semnalul (folosind o punte redresoare si un condesator baban) si am obtinut tensiunea rectificata de 12.4V.

Concluzia este: semnalul rectificat este mai "potent" decat semnalul sinusoidal.

Link spre comentariu
1 hour ago, nickxyzt said:

Concluzia este: semnalul rectificat este mai "potent" decat semnalul sinusoidal.

Ce-i aia "potență unui semnal"  ?
Dacă alimentez un calorifer electric, căldura degajată de va fi cam aceași. (puțin mai mică in cazul DC pentru că nu există diode ideale).

Link spre comentariu
Acum 4 ore, mihaiaurul a spus:

Ce-i aia "potență unui semnal"  ?
Dacă alimentez un calorifer electric, căldura degajată de va fi cam aceași. (puțin mai mică in cazul DC pentru că nu există diode ideale).

Adica puterea disipata prin consumatorul alimentat de semnalul rectificat este mai mare decat puterea disipata prin acelasi consumator alimentat de semnalul sinusoidal.

Definitia RMS putem sa o dam exact pe baza caldurii: este acea tensiune DC ce produce acelasi efect caloric ca si tensiunea AC(si NU este egala cu tensiunea rectificata, ci este mai mica decat aceasta). Deci daca punem un calorifer electric, va exista clar o diferenta de caldura degajata intre cele 2 situatii, tocmai asta e ideea. (E contraintuitiv, dar asa se intampla).

Eu cel putin asta am inteles, si am si verificat practic.

Link spre comentariu

Tu ai făcut redresare și filtrare cu un condesator.

DE ASTA ÎȚI APARE DIFERENȚA. 

Fa experimentul fără a folosi condesator pt ca doar atunci faci redresare și sînt valabile formulele de mai sus. Cind ai și condesator formulele devin mult mai complicate iar valoarea se schimba. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 32 minute, mihaiaurul a spus:

@dumitrumy
De ce nu adaugati un minim comentariu la imaginile pe care le postati ?
Mie unul mi-a luat ceva timp să deosebesc acolo un "n" de un "m" desi am inteles ce vreti sa spuneti.

Am refacut. Nu merita detaliat pt. ca nu este un elev care doreste sa invete ci deja face diverse afirmatii din ceea ce crede ca se intampla.

Invatatul are niste etape clare, stateai 16/ 17 ani prin banci si incercai sa acumulezi maximul de la cei special pregatiti. Dar cand te multumeai cu o meserie si 3 ani de profesionala erau suficienti.

Aici, nu spui cine esti, varsta, cam ce ai acumulat pana acum si ce doresti sa suplimentezi cu ajutorul forumului. Asa, la cateva luni mai apare cineva care pune cate o intrebare (sau cateva) singulara si cand vede ca raspunsul este mai stufos, ca trebuie sa adaugi si alte elemente ajutatoare, ori dispare ori te ia la rost ca el nu doreste teorie/ filozofie ci sa ii raspunzi exact si cat mai scurt. 

Mai are un subiect cu masurarea diodelor cu doua aparate de masura. Dar nu mai bine citesti direct despre diode si intrebi ce nu intelegi? Caracteristica in polarizare directa ce o gasesti in PDF nu iti spune ce ai citi pe un aparat de masura? Oare inaintea diodelor nu trebuie sa inveti despre AVO-metru, sau cum masori cu acelasi instrument volti, amperi si ohmi? A reactionat la simularea in care se vede clar ca avem aceeasi valoare si in alternativ si in continuu redresat? Adica la zecimala? Nu trebuie sa stie ce face un condensator in curent continuu, sau ce face in general? Ca este un element reactiv ca si bobina si acumuleaza energie, nu o disipa ca rezistorul? Pai iesim la atac cu sabia cand adversarul are pusti, ca in filmul acela cu samurai?

Partea pozitiva este ca forumul pare ca are activitate, cu subiecte celebre ca etajul de cadre de la 

tv. Olt 214 din alt topic.

Link spre comentariu
Acum 24 minute, dumitrumy a spus:

Am refacut. Nu merita detaliat pt. ca nu este un elev care doreste sa invete ci deja face diverse afirmatii din ceea ce crede ca se intampla.

Invatatul are niste etape clare, stateai 16/ 17 ani prin banci si incercai sa acumulezi maximul de la cei special pregatiti. Dar cand te multumeai cu o meserie si 3 ani de profesionala erau suficienti.

Aici, nu spui cine esti, varsta, cam ce ai acumulat pana acum si ce doresti sa suplimentezi cu ajutorul forumului. Asa, la cateva luni mai apare cineva care pune cate o intrebare (sau cateva) singulara si cand vede ca raspunsul este mai stufos, ca trebuie sa adaugi si alte elemente ajutatoare, ori dispare ori te ia la rost ca el nu doreste teorie/ filozofie ci sa ii raspunzi exact si cat mai scurt. 

Mai are un subiect cu masurarea diodelor cu doua aparate de masura. Dar nu mai bine citesti direct despre diode si intrebi ce nu intelegi? Caracteristica in polarizare directa ce o gasesti in PDF nu iti spune ce ai citi pe un aparat de masura? Oare inaintea diodelor nu trebuie sa inveti despre AVO-metru, sau cum masori cu acelasi instrument volti, amperi si ohmi? A reactionat la simularea in care se vede clar ca avem aceeasi valoare si in alternativ si in continuu redresat? Adica la zecimala? Nu trebuie sa stie ce face un condensator in curent continuu, sau ce face in general? Ca este un element reactiv ca si bobina si acumuleaza energie, nu o disipa ca rezistorul? Pai iesim la atac cu sabia cand adversarul are pusti, ca in filmul acela cu samurai?

Partea pozitiva este ca forumul pare ca are activitate, cu subiecte celebre ca etajul de cadre de la 

tv. Olt 214 din alt topic.

Vad ca nu s-a schimbat mai nimic de acum vreo 10 ani de cand am pus ultimele intrebari pe forum. Unii sunt pur si simplu prea mandri de propria persoana (prea buni pentru lumea aceasta, in care tinerii sunt prosti si nu respecta invatatura) si isi varsa nervii aiurea pe oameni necunoscuti, de fapt habar neavand cu cine vorbesc dar punand stampile pe oameni. Vin ei cu salvarea lumii si isi inchipuie ca critica cine stie ce baietas care "nu a invatat destul". La citit cu el, sa-si invete locul! Mama, ce chestie buna am facut!

Din pacate, electronica este plina de "maestri" care merg pe principiul "RTFM", cam cum au dat-o in bara si forumurile de Linux in care cine nu intelegea ceva era trimis repede sa gaseasca singur raspunsurile citind carti stufoase. Rezultatul este foarte trist: Linux-ul este aproape nefolosit ca si sistem de operare desktop, tocmai din cauza "RTFM". Il folosesc aproape exclusiv profesionistii pentru servere de diverse tipuri.

Cam asa se intampla in mai multe domenii - unul dintre ele este din pacate muzica, unde vin copii dornici sa practice si sunt tinuti ani de zile numai cu game si arpegii de se plictisesc si renunta. Cantecele au voie sa le cante doar cei foarte experimentati!

Am scris aceste randuri ca poate cei care au vise de oameni inteligenti si salvatori ai lumii sa se uite intai in propria oglinda, poate vor reusi sa vada cat de mult rau fac. Iar daca cineva pune o intrebare stupida, macar sa taca, nu sa se dea mari.

Link spre comentariu

Când nu detaliezi mai nimic și pui doar niște întrebări, la ce te aștepți ? Acum 10 ani ce erai, elev, student ? Acum ce meserie ai ? E greu să te prezinți sau e vreun secret ?

Ar trebui să știi că mulți dintre membrii stabili ai forumului au o vârstă destul de înaintată, mulți trecuți bine de 50 de ani. Unii nu prea mai au răbdarea să repete de zeci de ori chestii ce s-au tot discutat, mai ales unora care nici măcar nu binevoiesc să se prezinte...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări