flomar60 Postat Octombrie 24 Partajează Postat Octombrie 24 Salutări! Precizez că în majoritatea schemelor există și o componentă activă cu siliciu dar, cel puțin prefinalii/finalii sunt cu germaniu Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 24 Autor Partajează Postat Octombrie 24 Și,ceva cu transformatoare: Următoarele 2 scheme au fost luate de aici:https://hobby-electronics.ro/ ...voi mai posta pe măsură ce găsesc scheme.... Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 24 Partajează Postat Octombrie 24 Cea din articolul lui Ilie Isvoranu pare inspirată din schema de Gloria. Seamănă foarte mult cu ce am făcut eu prin 78...79. Doar ca nu am făcut si mixerul. Prin 95 am dat-o nepoților de la sora și i s-a pierdut urma. Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 24 Autor Partajează Postat Octombrie 24 Eu tot pe aceea am făcut-o in'77....fără tranzistorul T1 și corectorul de ton... în schimb am făcut mixerul pe care l-am conectat la intrarea T2...ce discoteci ieșeau în liceu....apoi,prin '87 am modernizat schema lui G.D.Oprescu adăugând un etaj cu 741 și dublând finalii... și acum este funcțional doar că așteaptă o carcasă nouă.... când va fi asta ,nu știu.... Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Octombrie 24 Partajează Postat Octombrie 24 (editat) O schema care mie mi-a placut cum suna, a fost cea din magnetofonul Tesla B4, extrem de simpla, full germaniu cu condensator de cuplaj la iesire. Aia merita facuta cu niste ASZ-uri, alimentata stabilizat la 28-30Vcc, pentru 10-15W curati. Editat Octombrie 24 de DjLeco2021 Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 24 Partajează Postat Octombrie 24 Amplificator 25W din primul post sigur este corecta? Are prefinali AC180K si AC181 cu aplimentarea la 36V Iar tranzistorul rezista la o tensiune mult mai mica. De pe net: Type Designator: AC180K Material of Transistor: Ge Polarity: PNP Maximum Collector Power Dissipation (Pc): 2.5 W Maximum Collector-Base Voltage |Vcb|: 32 V Maximum Collector-Emitter Voltage |Vce|: 16 V Maximum Emitter-Base Voltage |Veb|: 20 V Maximum Collector Current |Ic max|: 1.5 A Max. Operating Junction Temperature (Tj): 100 °C Transition Frequency (ft): 1 MHz Collector Capacitance (Cc): 60 pF Forward Current Transfer Ratio (hFE), MIN: 50 Noise Figure, dB: - Package: X04 Link spre comentariu
Barbaro Postat Octombrie 24 Partajează Postat Octombrie 24 (editat) Buna seara ! Mai sant , schema de la picup acord ,203 parca e cu ge , si schema de picup belcanto… Poi, sant schemele de Korting cu traf defazor si finali AD echivalent ASZ , amplificatoare mult pomenite si laudate de userul flufy . I-mi pare rau dar arhiva mea cu scheme a luat apa , Editat Octombrie 24 de Barbaro Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 25 Partajează Postat Octombrie 25 Acum 12 ore, sesebe a spus: Amplificator 25W din primul post sigur este corecta? Are prefinali AC180K si AC181 cu aplimentarea la 36V Iar tranzistorul rezista la o tensiune mult mai mica. De pe net: Type Designator: AC180K Material of Transistor: Ge Polarity: PNP Maximum Collector Power Dissipation (Pc): 2.5 W Maximum Collector-Base Voltage |Vcb|: 32 V Maximum Collector-Emitter Voltage |Vce|: 16 V Maximum Emitter-Base Voltage |Veb|: 20 V Maximum Collector Current |Ic max|: 1.5 A Max. Operating Junction Temperature (Tj): 100 °C Transition Frequency (ft): 1 MHz Collector Capacitance (Cc): 60 pF Forward Current Transfer Ratio (hFE), MIN: 50 Noise Figure, dB: - Package: X04 Sunt la limita, tranzistorul vede cam 13v...14v dacă scădem căderea de tensiune pe rez. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 25 Partajează Postat Octombrie 25 (editat) Nu, tranzistorul nu vede 13...14V decât în repaos (De fapt și atunci vede mai mult, aproape jumătate din tensiunea de alimentare). La semnal maxim (25W/4Ω) vede vârfuri de aproape 30V - practic ca și finalii. Dar DA, ar putea să reziste . 16V este Uce0 adică cu baza în aer. Cu baza legată la emitor printr-o rezistență ține mai mult . Cu cât rezistența este mai mică cu atât ne apropiem de Ucb0=Uces = 32V. Vezi și curbele de mai jos. https://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet2/iprs-baneasa/AC180-AC180K.pdf Editat Octombrie 25 de UDAR eroare diacritice Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 25 Partajează Postat Octombrie 25 Dacă tot aveți limbrici, vă mai dau câteva teme de inspirație. Scuze pt grafica, așa era atunci, fără pc, fără imprimante. Schemele chiar vin din anii 70... 80 și mi-a luat ceva timp sa le gasesc. https://postimg.cc/gallery/bqjJMpC Cam asa arata o tentativă de amplificator din acele vremuri... numai piese audiofile. Uleiul de șarpe s-a uscat, a rămas doar praful. Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 25 Partajează Postat Octombrie 25 Și tot tratament....pagina întreaga la amp cu transformatoare pusa de colegu @flomar60 Revista-Tehnium-74_08-6-2048.webp Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 25 Autor Partajează Postat Octombrie 25 Alte scheme: .............................................................. ................................ .............................................. .......................................... ........................................ .................................... Link spre comentariu
ex.escu Postat Octombrie 25 Partajează Postat Octombrie 25 Scheme se pot gasi si in "Stereofonia pentru radioamatori"-C.Luca, I. Presura, (una e scanata la pg.35, la scheme..), in "Amplificatoare de joasa frecventa"-C.Popoiu, unul de 6w (cu germaniu) si unul de 10w (siliciu si germaniu in final);stabilitatea termica e o problema si de obicei se prefera separarea etajelor prin condensator, eventual primul transistor cu siliciu sau/si varianta cu transformator defazor. Link spre comentariu
vera Postat Octombrie 25 Partajează Postat Octombrie 25 (editat) O schema pe care am facut-o si a functionat excelent este cea a picupului Dual P50/H50-putere 4W (Scheme de magnetofoane, picupuri de ing. Mihai Silisteanu si ing. Ion Presura, pag. 186). Cu AC-uri romanesti a trebuit sa micsorez tensiunea de alimentare la 14V. Editat Octombrie 25 de vera Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 25 Partajează Postat Octombrie 25 https://www.hilberink.nl/codehans/luxman50.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum