Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator de semnal FeelTech, FY3200S

icar

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

14

• dumitrumy

6

• doru3160

5

• Ion_Bumbu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 11 ore, icar a spus:

Bun, atunci chinezul de ce nu a legat acel punct, notat de el GND, cu potențial zero, la PE? N-a avut cablu cu trei fire?

Mai nou am vazut alimentatoare laptop fara cablu cu 3 fire. Alimentatoarele TV nu au 3 fire. Acel potential poate livra un curent foarte mic, nepericulos pt. om. Dar poate afecta unele montaje sensibile. Se considera ca cei 

ce opereaza cu ele au cunostinte minime despre ce au pe masa si isi iau masuri in consecinta. Doar la fotbal si politica este la liber participarea, in tehnica este cu documentare daca nu ai deja cunostintele de specialitate. Dar dvs. avand impamantarea la osciloscop va puteti folosi de ea la orice experiment.

Dvs. aveti impamantarea verificata? 

Editat de dumitrumy
greseli scriere
Link spre comentariu

Da, impamantarea la retea e OK.

Aici nu ma refer neaparat la faptul ca o sa cuplez generatorul la osciloscop, nu cred ca e prea ok sa pun generatorul la impamantare prin osciloscop.

Toata discuitia de aici e legata de impamantarea generatorului. Da, sunt aparate casnice care nu au impamantare, si ai pomenit aici parte din ele, dar alea nu au parti metalice pe care sa pui mana (pot tine feonul sau televizorul in mana cind sunt cu picioarele in cada cu apa!) sau nu le conectez cu alte aparate.

Intrebarile erau doua, de ce difera acele tensiuni, adica ce furnizeaza sursa si ce scrie pe placa si daca toata tevatura se poate rezolva legand acel "pin" GND, cum zice  chinezul, la PE, adica impamantare. (Defpt asta a facut tipul in link-ul pus de @Ion_Bumbu mai sus, dar ca el a legat "masele" mufelor de semnal la PE).

Cum spuneam, nu am lucrat cu surse in comutatie, am citit doar despre ele,  dar fara experienta,  si nu vreau sa fac o boacana.

Link spre comentariu

Pai tocmai am raspuns, vad ca este cam dificil cu dvs. Adica raspunsul este la sursa ATX, ce calculatorul nu are parti metalice ce pot fi atinse? Si conectarea impamantarii la masa sursei chiar pe placa sursei este considerata suficient. Toate firele negre de pe conectori vor duce curentul de defect spre impamantare. Am postat 15 ani la surse dar probabil a fost citit in primii 5 cand pareau mai interesati cetatenii, restul timp pierdut.

Sursele in comutatie nu sunt rachete (cel mult cand intri in cel mai mic detaliu de functionare) si nici piramide egiptene. Din punctul de vedere al utilizatorului este exact ca o sursa cu traf, pentru ca tot un tranformator separa reteaua de iesire. Ce aduc in plus deranjant este zgomotul de inalta frecventa si asta a facut sa apara acel mic condensator intre minus intrare si minus iesire. Acel potential nu este incompatibil cu viata ca sa te oblige sa impamantezi aparatul. Ce, nu am scris clar? Faceti un calcul ce curent trece prin 2,2nF la 230V si 50Hz. Cum a spus cineva aici, un circuit foarte sensibil s-a defectat din cauza acelui condensator, nu a decedat nimeni. 

Pe urma intrebati dar dati singur solutii: de ce sa nu folositi masa/ impamantarea oscului care se face oricum automat cand faceti masuratorile?

Deja am scris prea mult, asa ca pun o intrebare finala: de ce sa nu folositi solutia din adresa data de &Bumbu si despre care v-am spus ca este folosita in sute de milioane/ miliarde de surse ATX?

Dar si o completare: 

Acum 55 minute, icar a spus:

(pot tine feonul sau televizorul in mana cind sunt cu picioarele in cada cu apa!)

De ce nu puteti tine si generatorul in aceleasi conditii?

Regulile de electrosecuritate nu tin de electronica, tin de electricitatea invatata in liceu si la scolile profesionale de electricieni. Reiau, sursa SMPS este tot un traf ce ma separa de retea dar pe care il comand cu tranzistoare. Adica nimic special daca nu ne intreaba cineva de schema, comenzi, bucle de control. Iar traful pt. asta este, sa nu decedezi daca atingi cu o mana un potential de iesire. Ca poti face SMPS ce dau 2kV si daca pui ambele maini mori mai rapid decat atunci cand bagi ambele maini in priza. 

Editat de dumitrumy
greseli scriere
Link spre comentariu

Sursa in comutatie din generator stabilizeaza doar tensiunea principala cea de 5V, deci doar aceasta este exacta, celelalte depind de consum. Probabil cu consumatori tensiunile masurate scad spre 12V. Dar daca pe placa scrie +-12V, eu cred ca este o indicatie clara ce tensiune de alimentara este necesara

Link spre comentariu

@dumitrumy, multumesc pentru explicatii, sunt eu mai de moda veche si vreau sa lamuresc totul cap coada. Ca nedumerirea mea era, de ce naiba nu a pus chinezul un cablu cu trei fire, daca treaba e asa simpla?? De ce sa ai o tensiune pe masa, chiar daca nu e periculoasa, cund poti rezolva treaba usor.

Apoi, ma intrebam, de ce tipul din link a legat masele de la mufe de semnal la PE, cind foarte siplu putea lega acel punct de pe placa surse la PE? Adica de ce s-a scarpinat cu drepta la urechea stanga! Ma gandeam ca o fi ceva ce eu nu stiu/inteleg.

@cristi7521, multumesc pentru raspuns.

O sa dau mufa afara, pun o placa de ABS (vad ca plasticul din carcasa nu raspunde la solutiile mele de lipit plastic -de avioane- tot un ABS si ala!) prinsa in suruburi, in care dau gaura pentru presetupa, mai pun un conector inauntru si gata. Daca pusca, pusca!:d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări