Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator de semnal FeelTech, FY3200S

icar

Postări Recomandate

Am primit generatorul de semnal FY3200S, cumparat de pe Alliexpres. Aparatul este inchis intr-o cutie de plastic, alimentarea  aparatului se face printr-o sursa in  comutatie. Cablul de alimentare are doar doua fire, deci fara impamantare. Si aici apare problema: intre impamantare si borna BNC - masa, exista o tensiune de vreo 90 de volti. Daca pun pana pe acea borna, ma refer la borna, masa ei, tresa cablului ecranat, cum ar veni, si firul de impamantare, se simte o oarece piscatura.

De aici vine intrebarea: daca  leg generatorul la osciloscop, sa zicem, risc sa stric ceva?

As putea pune o priza cu legatura la impamantare, dar unde pun impamantarea in aparat, cutia fiind toata din plastic. Paca nu as lega masa bornei BNC de semnal iesire, la impamantare. As putea pune un taf separator sau sa schimb sursa de alimentare a aparatului, cu una prin traf. Solutia mai simpla imi pare un traf de separare, desi e incomod.

Pana una alta, ramane intrebarea, risc sa stric osciloscopul sau generatorul daca le conectez impreuna??

Multumiri.

Editat de icar
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

14

• dumitrumy

6

• doru3160

5

• Ion_Bumbu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Citat

Așa cum se întâmplă adesea cu echipamentele moderne, carcasa este în mare parte goală. Placa inferioară arată o placă de alimentare surprinzător de mică și un PCB care controlează conversia în semnale USB. Circuitele generatorului în sine sunt montate complet pe un PCB mare care este montat în spatele panoului frontal. Sursa de alimentare alimentează +5 V, +12 V și -12 V și funcționează conform principiului comutat, ceea ce explică transformatorul mic. După cum reiese clar din imaginea de mai jos, nu s-a acordat atenție ecranării, așa că generatorul va fi, fără îndoială, o sursă de radiații frumoasă pe masa de lucru. Toate conexiunile interne sunt realizate cu fire unice, neecranate, inclusiv cele la cele două ieșiri TTL din spate. Carcasa este realizată în întregime din materiale plastice. Din păcate, nu avem niciun echipament pentru a măsura nivelul de radiații al unui dispozitiv.

Eu as face o sursa clasica la valorile alea si as scapa de sursa aia in comutatie. Obtin si separare galvanica fata de retea si scap si de paraziti.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, icar a spus:

Totuși...stric, s-au ba, ceva?

Da. Probabil nu o să strici osciloscopul dar generatorul nu o să fie mereu conectat doar la osciloscopul cu împământare așa că mai bine îți iei toate măsurile de precauție, adică împământare la masa BNCurilor/sursei sau altă sursă.

Așa am pățit cu o stație de lipit alimentată dintr-o sursa in comutație, am lipit o mulțime de piese până când am dat de un chip mai sensibil și s-a dus pe pustie.

Condensatorul ăsta-i bun (EMI) și rău în același timp.

IMG-20241023-221749.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 ore, icar a spus:

Paca nu as lega masa bornei BNC de semnal iesire, la impamantare.

De ce nu ? Exact asa sunt toate celelalte aparate. Eu detin un Siglent 1032X si are impamantarea din retea legata direct la BNC-urile de iesire. Tot carcasa din plastic sau din ce o fi are si ala.

Editat de modoran
Link spre comentariu
Acum 14 ore, icar a spus:

Pana una alta, ramane intrebarea, risc sa stric osciloscopul sau generatorul daca le conectez impreuna??

Pai eu de ce v-am intrebat daca oscul are impamantare? Impamantarea acestuia este la masa electrica, deci la clestele sondei. Cand acesta este cuplat la cablul generatorului, acesta va primi impamantarea.

Link spre comentariu

OK, multumiri pentru raspunsuri.

Deci solutia cea mai simpla e sa pun o priza cu trei contatcte si impamantarea sa o leg la masa semnal iesire.

Cineva pe net, care a facut si un review al aparatului, zicea ca a schimbat priza de intrare AC cu una cu trei pini si, cum zice el "am conectat pământul/împământarea de siguranță la pământul CC", care, pana la urma e acelasi lucru.

Pana la urma o sa-i fac o sursa cu traf care sa dea tensiunile de +12V, -12V si 5 V (scoasa din cea de + 12), treaba e sa gasesc un traf adecvat. Am ceva, toroidale, dar sunt prea mari Probabil aparatul, cu totul, nu cred ca consuma mai mult de 300 mA.

Link spre comentariu

Cam ce spațiu ai avea disponibil pt un toroidal? Diametru exterior și înălțimea ar fi suficient să văd ce am pe la mine. Eventual le refaci  secundarele, că sunt puține spire. 

Link spre comentariu

Mai există și varianta asta, se găsesc la mai  mai multe dimensiuni , depinde cât de mare e transformatorul. Am folosit așa ceva la un preamplificator, am băgat inăuntru un transformator 2x18v plus punte redresoare și  condensatoare, conectat la preamp printr-un cablu cu 3 conductoare și o mufă cu 3 pini . În cutia preampului am băgat stabilizatoarele .

CarcasaTransformator.JPG

Dar din ce văd în poze pare să fie loc suficient pentru un toroidal de minim 40VA în cutia aparatului

Link spre comentariu

Dacă scoți placa cu sursa, e cutia goală... :)

Sigur am unele trafuri care să încapă acolo. Rămâne de văzut cum se potrivesc la secundar. Pun o poză cu ce am, doar să dau de marfă. 

Link spre comentariu

IMG-20241024-183139.jpg

P=50VA

S1=2X11V/2A

S2=2X7V/0,1A

S3=10V/0,2A

D=10cm

d=3,5cm

H=3cm

Cote maximale, cu tot cu suport.  Infasurarile sunt separate. Traful este făcut la Petra și nu a văzut rețeaua. Am și mai mici, dar cam toate au o singura înfășurare în secundar. Trebuiesc bobinate restul. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări