icar Postat Octombrie 23, 2024 Partajează Postat Octombrie 23, 2024 (editat) Am primit generatorul de semnal FY3200S, cumparat de pe Alliexpres. Aparatul este inchis intr-o cutie de plastic, alimentarea aparatului se face printr-o sursa in comutatie. Cablul de alimentare are doar doua fire, deci fara impamantare. Si aici apare problema: intre impamantare si borna BNC - masa, exista o tensiune de vreo 90 de volti. Daca pun pana pe acea borna, ma refer la borna, masa ei, tresa cablului ecranat, cum ar veni, si firul de impamantare, se simte o oarece piscatura. De aici vine intrebarea: daca leg generatorul la osciloscop, sa zicem, risc sa stric ceva? As putea pune o priza cu legatura la impamantare, dar unde pun impamantarea in aparat, cutia fiind toata din plastic. Paca nu as lega masa bornei BNC de semnal iesire, la impamantare. As putea pune un taf separator sau sa schimb sursa de alimentare a aparatului, cu una prin traf. Solutia mai simpla imi pare un traf de separare, desi e incomod. Pana una alta, ramane intrebarea, risc sa stric osciloscopul sau generatorul daca le conectez impreuna?? Multumiri. Editat Octombrie 23, 2024 de icar Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 23, 2024 Partajează Postat Octombrie 23, 2024 Osciloscopul are impamantare? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 23, 2024 Partajează Postat Octombrie 23, 2024 (editat) https://chinese-electronics-products-tested.blogspot.com/p/fy3200s-function-generator-tested.html Aici ceva teste. Arata si modul de legare la PE. Editat Octombrie 23, 2024 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 23, 2024 Partajează Postat Octombrie 23, 2024 Citat Așa cum se întâmplă adesea cu echipamentele moderne, carcasa este în mare parte goală. Placa inferioară arată o placă de alimentare surprinzător de mică și un PCB care controlează conversia în semnale USB. Circuitele generatorului în sine sunt montate complet pe un PCB mare care este montat în spatele panoului frontal. Sursa de alimentare alimentează +5 V, +12 V și -12 V și funcționează conform principiului comutat, ceea ce explică transformatorul mic. După cum reiese clar din imaginea de mai jos, nu s-a acordat atenție ecranării, așa că generatorul va fi, fără îndoială, o sursă de radiații frumoasă pe masa de lucru. Toate conexiunile interne sunt realizate cu fire unice, neecranate, inclusiv cele la cele două ieșiri TTL din spate. Carcasa este realizată în întregime din materiale plastice. Din păcate, nu avem niciun echipament pentru a măsura nivelul de radiații al unui dispozitiv. Eu as face o sursa clasica la valorile alea si as scapa de sursa aia in comutatie. Obtin si separare galvanica fata de retea si scap si de paraziti. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 23, 2024 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2024 @dumitrumy, da, are impamântare. @Ion_Bumbu, multumesc pentru link, e foarte util! @doru3160, da, era una din soluțiile la care m-am gândit, doar ca trebuie să caut un traf corespunzător. Totuși...stric, s-au ba, ceva? Multumiri tuturor pentru intervenție. Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 23, 2024 Partajează Postat Octombrie 23, 2024 Acum 12 minute, icar a spus: Totuși...stric, s-au ba, ceva? Da. Probabil nu o să strici osciloscopul dar generatorul nu o să fie mereu conectat doar la osciloscopul cu împământare așa că mai bine îți iei toate măsurile de precauție, adică împământare la masa BNCurilor/sursei sau altă sursă. Așa am pățit cu o stație de lipit alimentată dintr-o sursa in comutație, am lipit o mulțime de piese până când am dat de un chip mai sensibil și s-a dus pe pustie. Condensatorul ăsta-i bun (EMI) și rău în același timp. Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 23, 2024 Partajează Postat Octombrie 23, 2024 (editat) Acum 4 ore, icar a spus: Paca nu as lega masa bornei BNC de semnal iesire, la impamantare. De ce nu ? Exact asa sunt toate celelalte aparate. Eu detin un Siglent 1032X si are impamantarea din retea legata direct la BNC-urile de iesire. Tot carcasa din plastic sau din ce o fi are si ala. Editat Octombrie 23, 2024 de modoran Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 24, 2024 Partajează Postat Octombrie 24, 2024 Acum 14 ore, icar a spus: Pana una alta, ramane intrebarea, risc sa stric osciloscopul sau generatorul daca le conectez impreuna?? Pai eu de ce v-am intrebat daca oscul are impamantare? Impamantarea acestuia este la masa electrica, deci la clestele sondei. Cand acesta este cuplat la cablul generatorului, acesta va primi impamantarea. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 24, 2024 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2024 OK, multumiri pentru raspunsuri. Deci solutia cea mai simpla e sa pun o priza cu trei contatcte si impamantarea sa o leg la masa semnal iesire. Cineva pe net, care a facut si un review al aparatului, zicea ca a schimbat priza de intrare AC cu una cu trei pini si, cum zice el "am conectat pământul/împământarea de siguranță la pământul CC", care, pana la urma e acelasi lucru. Pana la urma o sa-i fac o sursa cu traf care sa dea tensiunile de +12V, -12V si 5 V (scoasa din cea de + 12), treaba e sa gasesc un traf adecvat. Am ceva, toroidale, dar sunt prea mari Probabil aparatul, cu totul, nu cred ca consuma mai mult de 300 mA. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 24, 2024 Partajează Postat Octombrie 24, 2024 Cam ce spațiu ai avea disponibil pt un toroidal? Diametru exterior și înălțimea ar fi suficient să văd ce am pe la mine. Eventual le refaci secundarele, că sunt puține spire. Link spre comentariu
PavelR Postat Octombrie 24, 2024 Partajează Postat Octombrie 24, 2024 Mai există și varianta asta, se găsesc la mai mai multe dimensiuni , depinde cât de mare e transformatorul. Am folosit așa ceva la un preamplificator, am băgat inăuntru un transformator 2x18v plus punte redresoare și condensatoare, conectat la preamp printr-un cablu cu 3 conductoare și o mufă cu 3 pini . În cutia preampului am băgat stabilizatoarele . Dar din ce văd în poze pare să fie loc suficient pentru un toroidal de minim 40VA în cutia aparatului Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 24, 2024 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2024 @doru3160, cam asa arata la interior. Cea de a doua poza e dupa schimbarea mufei (nu de mine) de alimentare si legarea masei BNC la GND. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 24, 2024 Partajează Postat Octombrie 24, 2024 Dacă scoți placa cu sursa, e cutia goală... Sigur am unele trafuri care să încapă acolo. Rămâne de văzut cum se potrivesc la secundar. Pun o poză cu ce am, doar să dau de marfă. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 24, 2024 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2024 @doru3160, multumesc. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 24, 2024 Partajează Postat Octombrie 24, 2024 P=50VA S1=2X11V/2A S2=2X7V/0,1A S3=10V/0,2A D=10cm d=3,5cm H=3cm Cote maximale, cu tot cu suport. Infasurarile sunt separate. Traful este făcut la Petra și nu a văzut rețeaua. Am și mai mici, dar cam toate au o singura înfășurare în secundar. Trebuiesc bobinate restul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum