Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Consumul de energie in sectorul sanitar

Postări Recomandate

Din pacate e mare la noi are tendinta sa creasca desi in alte parti se fac eforturi pentru a fi redus, sunt consumuri nelegate de pacient destul de importante, de exemplu tehnica de calcul.

Se pot folosi laptopuri eficiente energetic in loc de desktopuri, numa ca destui manageri ignora problema.

Dincolo o parte semnificativa din consum se face pe ventilatia specializata, la noi multe spitale nu au, iar din cele care au la multe nu mai fuctioneaza.

Aparatura  de diagnosticare poate fi optimizata conform nevoilor si auditata energetic, exista uneori tendinta de a lua echipament cu mult peste nevoi  energofag.

Automatizarea unor activitati vine cu consum de energie aditional.

In calitate de medic ma tot gandesc cum poate fi rezolvata problema, o solutie ar fi asta: corpul medical sa ofere servicii selectiv providerilor auditati si certificati pentru eficienta energetica.

https://europe.noharm.org/sites/default/files/documents-files/5213/HCWHEurope_Energy_Efficiency_Factsheet-Dec_2017pdf.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

@daniels :rade:

Asta-i marea problemă a sistemului de sănătate, adică lipsa calculatoarelor portabile in locul desktopurilor. Este obligatoriu ca un desktop să consume mai mult? Există calculatoare tip desktop cu procesoare de consum redus exact cum sunt cele din echipamente mobile. Dacă o să aveți calculatoare cu consum redus, pentru că asta e problema majoră a sistemului, sigur o să apară cineva care se văieta că nu îi încarcă Facebook-ul in paralel cu aplicația de CNAS sau că el de ce nu are Macbook.

Personal îmi doresc ca toți medicii, asistentele până și brancardierii și tot personalul auxiliar să primească cele mai eficiente echipamente electronice de calcul dacă acestea vin și cu o doză mică de bun-simț, empatie și profesionalism. Despre un CT sau RMN nu se poate discuta despre eficiență energetică pentru că nu asta-i scopul respectivului aparat și oricum nu faci economie cu așa ceva.

Link spre comentariu

ionut120v  Parerea mea, (cum zicea Vacaroiu), un medic trebuie sa se ocupe de insanatosirea pacientilor săi,  si nu de logistica din acea unitate sanitara.

Iti trebuiesc ceva echipamente,  solicita la conducerea unitatii sanitare.

De ce nu faci tu propuneri concrete, scrise si inregistrate, de economisire a energiei  electrice catre directiunea spitalului. Poate vei fi si premiat/evidentiat.

Avand un document inregistrat, trebuie sa primesti un raspuns.

Link spre comentariu

Buna idee, o sa propun. poate la unii partea calculatoarelor e mica, dar la unii care nu prea ofera servicii calculatoarele ia pana la 30% si freaca menta in idle.

Am cautat desktopuri din alea, dar nu sunt multe, procesoare la 10-20 w sunt rare pe desktop. am masurat cam tot ce am avut pe acolo, unul de data recenta si tot ia dublu triplu fata de un laptop echivelent sau  chiar mai tare.

Asta nu e tot, am vazut cu ochii mei directori sarind la RMN 3 Tesla, desi nu au ce face cu ele, firma a spus clar ca sunt pentru cercetare.

1,5 Tesla e magnet neodimium, 3Tesla sunt supraconductoare care trebuie racite, poate ajunge sa dubleze factura pe tot spitalul, fie ca lucreaza fie ca sta ala consuma, daca ajung sa-l opresca, e ca si cum nu l-ar avea, derece procesul de racire este lent.

Acum 45 minute, franzm a spus:

Thin client în loc de desktop PC. Cu filtrele de rigoare. Ca sa nu mai moara pacientii asteptând dupa personalul care are treaba cu fata-n-buci.

Link spre comentariu

Habar nu am câte spitale de stat au RMN de 3 Tesla dar în județul Argeș, cel puțin din câte știu eu, există unul singur și acela este achiziționat anul acesta de către un spital privat. Mă gândesc că dacă sunt așa inutile nu cred că un privat făcea o asemenea investiție.

La câte instituții ale statului există, in care se arde gazul de pomană, consumul energetic al spitalelor reprezintă o problemă falsă. https://listainstitutii.ro/

Link spre comentariu
11 minutes ago, Stefan said:

La câte instituții ale statului există, in care se arde gazul de pomană, consumul energetic al spitalelor reprezintă o problemă falsă.

Nu spitale trebuiesc sa-si reducă consumul energetic. Sănătatea, viată unui Om nu pot fi puse în balanță cu consumul unui PC sau dispozitiv medical ! Practic, nici nu contează cât de mult consumăm pentru asta. Statul este obligat să aibă bani pentru așa ceva.
@ionut120v, eu unul chiar nu pricep care este problema pe care vrei să o rezolvi.

Editat de teomishu
Link spre comentariu

Nu am firma, in situatia in care unii blameaza regenerabila ca nu e buna, ba ca nu e predictibila ba ca e mai poluanta decat arsul carbunilor, singura solutie inteleapta e taiatul consumului alfel ne dam foc la valiza.

Traditional treaba in sistemul sanitar se facea cu energie putina, acum au venit unii si intorc lucrurile pe dos.

Serviciile tot alea, personalul tot ala, dar mai trebuie ingrasata factura la energie, energie care care costuri colatereale de sanatate mai mari ca beneficiile.

Un 3 tesla pe judet e suficient, herniile de disc se pot opera si cu 1,5 tesla, astia bagati la 3 tesla e risipa.

Privatul peste drum a pus 3 tesla, vrea si la stat, crede ca ia clientii privatului, dar la cat de complicat e cu mentenanta la stat, nu cred.

Astea sunt pentru cei cu bani multi, o fi asa numerosa patura bogata in Romania si nu cunosc eu? Ironia sortii e ca unii foarte bogati nici nu stiu ca exista in Romania 7 Tesla, sau alte servicii care i-ar putea rezolva, sa nu mai vorbim de servicii de afara, mor asa fara sa stie ca era rezolvabila.

Daca tocmai in sanatate dam exemplu ca excaladarea consumului e acceptata vor face toti peste tot la fel.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
Acum 18 minute, ionut120v a spus:

Daca tocmai in sanatate dam exemplu ca excaladarea consumului e acceptata vor face toti peste tot la fel.

Nu despre asta-i vorba ci de faptul că în sănătate lipsesc lucruri de prima necesitate si nu laptopuri!

Link spre comentariu

Din pacate toate lucrurile sunt legate, serviciile trebuie raportate la casa de asigurari informatic, nu sunt raportate nu vin banii, nu se pot lua de nici unele.

Din banii aia se platesc toate inclusiv facturi, platesti facturi iei mai putine medicamente si alte necesare.

Sunt piedici care tin doar de sistemul informatic, netul/intranetul merge prost, aplicatiile sunt intretinute din an in paste, adica atuci cand crapa, serverele 10 ani+.

Cu sistemul de sanatate nu se lauda nimeni, dar cu netul si programarea se mai lauda cate unii si totusi treaba merge prost.

Link spre comentariu
19 minutes ago, ionut120v said:

dar cu netul si programarea se mai lauda cate unii si totusi treaba merge prost.

Prostia și Șpăgile au făcut ca in România nici măcar un rahat de evidență a Cardurilor de sănatate să nu funcționeze corect după mulți ani !
Acum vor să contracteze altă firmă care să facă alt sistem de la zero. După milioane de euro investiți !
ȘPĂGILE au dictat.
Iar medicii, cu mici excepții, nu au comentat NIMIC în acești mulți ani de nefuncționare corespunzătoare !
DE CE ? Pentru că nu aveau eficiență energetică la PC-uri și le trebuiau Laptop-uri ?

Editat de teomishu
Link spre comentariu

La spitale managerii aleg firmele, sau se foloseste sistemul ala idiot SICAP, ieftin si prost.

Proiecte pe bani europeni, metoda firmelor de a se scapa de gunoaie.

La un proiect din asta am primit doua aparate nefuctionale, un brat de tastaturi plouate numa bune de pus in curte sa nu te afunzi in noroi, cateva desktopuri din care unele plouate in sloturile pentru memorii, din care toate sunt moarte dupa 7 ani.

Cam tot pe atunci am adus un laptop Dell din Suedia care fuctioneaza si azi si are tastatura buna.

In laborator am 5 laptopuri luate sh, 2xi7 la cu placa grafica dedicata si 2x i3 cu placa grafica integrata 1 x AMD A8 cu placa grafica integrata, toate cu 8GB+

Link spre comentariu
7 minutes ago, ionut120v said:

La un proiect din asta am primit doua aparate nefuctionale, un brat de tastaturi plouate numa bune de pus in curte sa nu te afunzi in noroi, cateva desktopuri din care unele plouate in sloturile pentru memorii, din care toate sunt moarte dupa 7 ani.

Și voi, beneficiarii acestor gunoaie, ați raportat asta autorităților ?
Poate să moară un om din cauză că un PC nu merge intr-un spital.

Editat de teomishu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări