Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Compatibilitate electromagnetica


Postări Recomandate

 

Referitor la echipamente care creaza interferente electromagnetice, exista echipamente industriale care pot fi receptionate de la zeci de kilometri cu un simplu radio pe baterii pe medii.

In carierele de carbuni exista motoare asincrone cu rotor bobinat, la 6 kv, tensiunea indusa in rotor este 1 kv cu infasurarile in gol, pentru pornirea lor se folosesc convertizoare statice rotorice in comutatie, cand eram copil le receptionam din Tg Jiu de la 20 km distanta cu un radio pe baterii.

 

Anumite avarii pe liniile de medii pot crea interferente care ineaca semnalul pana in banda de ultrascurte la 100 MHz, la unele posturi  de transformare exista protectie de supratensiune cu varistoare metal oxid, cand unul din alea incepe sa cedeze poate crea un bruiaj de banda larga,  caz real, nu mai puteau comunica in cariera prin statii din cauza lui, un inginer l-a identificat prin goniometrie.

 

Cuptoare cu inductie si alte echipamente industriale de  forta in comutatie,  caz real la fabrica de corapi in Timisoara avea o masina de sigilat cu ultrasunete, bruiajul era recetionabil in banda de 3,5 MHz radioamatori de la zeci de kilometri distanta, demonstratie pe viu facuta de un coleg radioamator.

 

Sumdedenia de invertoare fototovoltaice, au puteri considerabile si sunt multe, probabil cele mai multe surse in comutatie de mare putere, creaza intreferente receptionabile in benzile de scurte cam de oriunde.

 

Sursele de iluminat cu sursa in comutatie cum precizeaza @roadrunner iar sunt multe, dar nu se aud  din camp ca invertoarele solare.

Constructii DIY sunt patit personal, Surse in comutatie pentru invertoare solare, cu dispozitive cu carbura de siliciu, la um moment dat produceau interferente care blocau netul pe coaxial in tot satul.

 

Am bagat kilograme de ferita pe fire sa sa rezolv, cum spune @roadrunner e rezolvabil, dar presupune compromisuri, o snubberire mai puternica reduce substantial ringingul, dar creste consumul in gol, un lucru nedorit la un sistem solar.

In lumea fotovoltaicelor variantele softswich sunt inca rare. majoritatea invertorelor folosesc surse buck-boost si forward.

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 ore, ionut120v a spus:

Referitor la echipamente care creaza interferente electromagnetice, exista echipamente industriale care pot fi receptionate de la zeci de kilometri cu un simplu radio pe baterii pe medii.

Sunt tot mai putine cazurile astea.

Industria veche a cam disparut sau e pe moarte. Ce e fabricat recent e corect si respecta normele e OK.

Nici o firma care se respecta nu pune pe piata echipamente non conforme pentru ca nu-si permita sa-si riste afacerea.

Mai scapa lucruri marunte (corpuri de iluminat) diverse electrocasnice importate prin canale dubioase, in general in EU e greu sa comercializezi ceva ne-conform.

Acum cative ani am construit o masinarie (si tot facem de atunci) care are in componenta o sursa in comutatie si un PLC de la Siemens (PLC care se fabrica de 30 ani incoace) si sursa si PLC-ul sunt certificate CE si UL. Mare mi-a fost surpriza cand produsul a picat testul de emisii radiate, l-a trecut dupa ce i-am adaugat o conexiune de la PE (protective Earth) la PLC. care avea o mica borna (int-un loc destul de aiurea). Firul ala a facut diferenta intre se poate vinde sau nu se poate vinde. Toate testele au fost facute  de un laborator acreditat si nu au fost ieftine. (dar se poate vinde in EU si US - ca au testat si dupa normele FCC care nu sunt asa diferite de cel EU la emisii - sunt niste diferente dar nu sunt mari)

 

Citat

In lumea fotovoltaicelor variantele softswich sunt inca rare. majoritatea invertorelor folosesc surse buck-boost si forward.

astea-s afirmatii amatoristice ca s-au scris carti despre subiectul asta nu e chiar asa alb/negru si e peste puterile amatorilor.

RR

 

718INNxRIfL._UF894,1000_QL80_.jpg 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

CSR-urile de care am vorbit inca exista, acolo nu a venit modernizarea.

 

Intrebare, ce facem la nivel de amator cand avem de gestionat puteri care alimenteaza o casa?

 

In primul rand am o dificultate in a defini munca dumnevostram este vorba de optimizare? de alegeri judiciose facute cu cap pentru masurare cat si pentru designul echipamentului.

 

Personal am o limitare psihomentala, nu pot lucra cu mai multe variabile simultan si duce la capat proiecte complexe, pot face analize si optimizari punctuale in proiecte la care unii mai dotati au un pic de lene sa cerceteze anumite aspecte.

 

Ex personal, am construit un echipament functional care a trecut proba timpului de functionare, dar la o anumita etapa crea inteferente care puneau probleme altora, evident inacceptabil.

 

Am cautat solutii la nivelul meu de intelegere, am izolat cu ferite toti conductorii in legati la sursele in comutatie, in unele cazuri am folosit filtre EMI mai complexe din cate 2-3 celule.

Am decuplat la cutii tot ce intra si iese, dar cu capacitati mai mici decat se practica de obicei pentru puterile respective pentru a pastra confortul izolarii galvanice.

In timp am constatat ca frecventa de comutare, timpii morti, snubberele, tipul modulatiei, au importanta in problema emisiilor, dar rezultatele depind de circuitul pe care sunt ajustati acesti parametri, fiind DIY e unic  in plus exista o alta cerinta cu prioritate mai mare: reducerea pierderilor de energie.

 

In privinta  FOM (figurii de merit) interferente-pierderi acum e mai bine decat cu invertoare de duzina China.

 

 

Link spre comentariu
Acum 14 minute, ionut120v a spus:

Am cautat solutii la nivelul meu de intelegere, am izolat cu ferite toti conductorii in legati la sursele in comutatie, in unele cazuri am folosit filtre EMI mai complexe din cate 2-3 celule.

cel mai simplu e ataci problema cat mai aproape de sursa problemei (ideal ar fi sa faci in asa fel sa nu existe - dar de cele mai multe ori nu e posibil) totusi primul lucru in a face ceva confrom pleaca de la a intelege ce se petrece (de la cititul si intelesul cartilor respective)

 

Izolarea galvanica nu te scuteste de probleme de EMC (asta e alt mit ca ala cu transormatoarele de retea) - Majoritatea surselor in comutatie sunt izolate galvanic din motive de siguranta si totusi sufera de probleme EMC. 

 

Citat

Personal am o limitare psihomentala, nu pot lucra cu mai multe variabile simultan si duce la capat proiecte complexe, pot face analize si optimizari punctuale in proiecte la care unii mai dotati au un pic de lene sa cerceteze anumite aspecte

nimeni care vrea sa obtina ceva nu lucreaza cu 100 de variabile, orice se poate desface in blocuri mici si rezolva cu variabile locale mai putine. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

@dumitrumy daca tot le-ai pus unde trebuie editeaza si pune numele capitolului inainte de ficare link ca sa se stie unde duce link-ul (un ambalaj frumos adica)

RR

 

PS - recunosc ca am fost un pic dezamagit ca s-a inchis totpicul unde ai pus link-urile initial ala ca incepuse sa devina folositor (cred)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Toate bune insa problema cu tipurile ground e puntea suspinelor pentru mine, practic de la pamant sau intre carcase exista conductoare de lungime considerabila care au impedanta mare la frecvente mari, faptul ca leg carcasa la pamant cu un fir fie direct fie prin condensator nu inseamna ca decuplat la pamant carcasa respectiva daca o ingrop in pamant e in principiu rezolvata (cu limitarile legate de rezistivitatea pamantului).

 

Pentru sistemele izolate cum e al meu ground-ul de lucru e definit arbitrar. sau se admite o topologie pur diferentiala.

 

In alta ordine de idei pe carcasa metalica am gradient de potential nul, dar nu neaparat fata de pamant.

Daca din carcasa nu ies conductoare pe care sunt tensiuni si curenti variabili nu am radiatie electromagnetica pornind de la respectiva carcasa indiferent ce se generaza inauntru. 

 

La sistemul solar din cutiile respective ies conductoare lungi legate la dispozitive mari (panouri) cara au capacitate mare fata de pamant, asta poate pilota cumva carcasele respective, iar legarea lor la pamant cu un fir nu rezolva problema.

 

Intrducerea de ferite pe conductoare le creste impedanta , radiofrecventa se propaga mai greu,

 

Tehnica este de pune cate un filtru de mod comun in cutie si decuplat la cutie dupa filtru, se poate rezuma o ferita bagata pe ambele conductoare si apoi cate doua codensatoare legate cat mai scurt la cutie daca e posibil fara terminale.

 

Optim cutiile se pun intr-un dulap legat la pamant cit mai scurt fixat cu suruburi in fundatia postamentul care are armatura construita ca priza de pamant se pot lega la dulap galvanic sau prin condensator.

 

Evident o sursa izolata radiaza EMI pe modul comun al iesirii chiar daca modul diferential e curat fiind filtrat puternic, aici intervine puntea suspinelor, nu vrem sa decuplam iesirea la carcasa respectiv pamant cu condesatoare mari deorarece pierdem din electrosecuritatea oferita de izolare.

 

In acest caz nivelul radiatiei depinde mult de topologia sursei, in cazul in care cele doua conductoare generaza curent de inalta frecventa in opozitie da faza zgomotul de mod comun e minim. de exemplu, iesire diferentiala alimentata cu infasurare dubla.

 

Sau de exemplu cele doua tipuri de modulatie din imagine

 

in varianta 1 (iesirea e simetrica in antifaza)  zgomotul de mod comun e mult mai mic ca in varianta 2, acel sgomot pe masuratore este datorat filtrului de mod comun de la iesire deorece am luat referinta DC- al puntii si am masurat ac dupa filtru.

 

 

 

 

20160814_005358.jpg

20160814_010524(2).jpg

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

faci tone de confuzii, citeste cartea aia ca e la liber a pus-o @franzm mai sus.

ferite pe fire nu e panaceul universal.

RR

Acum 23 minute, ionut120v a spus:

nu vrem sa decuplam iesirea la carcasa respectiv pamant cu condesatoare mari deorarece pierdem din electrosecuritatea oferita de izolare.

brrrr. citeste cartea. (de fapt cartile - incepe cu aia rosie dupa care treci la aia albastra)

sunt o gramada de lucruri de finete care pot sa-ti strice ziua care nu sunt foarte intuitive.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Legat de EMC (si nu numai) si proiectare PCB o carte care am citit-o in tinerete si am avut ocazia sa-l cunosc pe unul din autori  ( Howard Johnson) - unii considera cartea asta printre 10 cele mai importante carti de citit daca proiectezi PCB-uri cu semnale rapide.

RR

 

71tsEC14O2L._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

 Decuplarea, aici e problema, confom citatului, cabluri de alimentare mai greu cu ecranatul, decuplatul e musai.

In teorie as putea ecrana casa cu totul.

 

La decuplare nu doar capacitatea conteza ci si ESR, Inductanta proprie si curentul suportat de acele condensatoare, in practica nu merge decuplata o sursa de cativa Kw cu condensatoare micute cat unghia, trebuie ceva zdravan, preferabil din alea cu gaura filetata cu stray inductance mic.

 

Problema frecventelor joase, tot pe acolo, cutii de fier, nu trebuie musai mumetal sau permalloy.

Screenshot from 2024-10-18 18-46-27.png

2192253-40.webp

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări