Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator economic

Postări Recomandate

Acum 2 ore, Costa a spus:

Nu stapanesc deloc "PSF,dreapta de sarcina" si tot caut o scurtatura care sa tina locul lipsurilor teoretice de baza

afirmatia asta ma face sa cred ca totusi poti mai mult. 

daca iei lucrurile pe rand si treci prin ele cu putin efort (adica cauti tu singur sa-ti raspunzi la niste intrebari) atunci raspunsurile solutiile au valoare mult mai mare pentru ca lei folosii ca fundatie la intrebarii si mai complexe.

Invata sa folosesti un simulator (sunt tone de video-uri bune pe YT) pune ceva simplu in simulator, un tranzistor, polarizeaza-l corect pentru a anumita tensiune si modifica tensiunea sa vezi cum se modifica polarizarea (si devine incorecta pentru regimul ales) dupa ce faci asta treci la circuite un pic mai complexe ca sunt scheme care minimizeaza efectele variatiei tensunii asupra polarizarii si tot asa. Nu incerca sa intelegi totul in termen scurt ca nu se poate.

@dumitrumy si eu mai cad in capacana asta cand am senzatia cu unii vin pe forum (sau YT) ca sa invete ceva (mai sunt unii dar sunt exceptii) marea majoritate vin pentru "scurtaturi" (sau depaneaza ceva sau vind/cumpara ceva) 

RR 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va rog o simulare pentru amplificatorul acesta in bucla deschisa si in bucla inchisa castig 30 dB, toate componentele sunt definite tensiune de alimentare +/- 20 v. toate trazistoarele npn sunt bc 847 toate trazistoarele pnp sunt bc857 cu exceptia finalilor, finalii sunt 2sd1252 si 2sb929 dar merge si cu altii de exemplu 2sc6144 si 2sa2222.

semnal sinus 1Khz 1 mv efectiv si 1MHz 10 mv efectiv

Amplificatorul in varianta fizica este functional stabil la 30 dB.

Screenshot from 2024-10-18 14-46-30.png

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Multumesc pt postari.
O provocare noua e binevenita ,atatea integrate de putere numite aici .
Dl @franzm zicea despre o sursa pentru un circuit imprimat ,o solutie buna,astept sa aiba timp pt un raspuns

@dumitrumy-formulare gresita in intrebarea mea privind "parametrii",aveti dreptate.
Nu e corecta aprecierea "nici un pic de interes",erau prea multe intrebari de pus.
Ca sa nu depasesc limita acceptabila si atunci si in alte subiecte initiate de mine renunt si-mi caut raspunsurile pe net.

Am primit kiturile comandate clasa D,probe scurte improvizate cu alim de la laptop.
Se aude clar cu un mic fasait in tw in pauza muzicala.
O preocupare rationala pt un amp cu consum mai mic nu-mi pare o exagerare,am si altele "normale".

Link spre comentariu

Apropo de intrebari de incepator:

Amp clasa D :

1-se poate cu alimentarea clasica-traf+redresare+filtrare, are cerinte speciale?

2- 2x100w necesita o sursa la 24v cc si 200w/24v=8,5A ,randament 90% 8,33Ax1,1=9,2A ?

3-o sursa de alim in comutatie trebuie sa fie “pt audio” ?

4-boxele sunt in pericol (cc pe iesire amp) mai mult decat la clasa AB ?-protectie cu siguranta pe iesire ? DC detect ?

5-exista reguli speciale pt clasa D ,poate sa induca zgomote in preamp prin legarea comuna la masa,radiatie,altfel ?

Integrate audio de putere :

6-se folosesc in scheme unice clasice din datasheet sau exista si alternative mai bune ?

7-cerinte speciale pt sursa de alimentare ?

8-integratul se poate verifica (cu multimetrul ) inainte de utilizare?-cum?

9-exista socluri ca la operationale ?

10-se poate regla bias si offset ca la un amp cu bipolari ?

11-marimea radiatorului pt racire pasiva e data de producator?

Editat de Costa
corectie
Link spre comentariu

Amplificatorul in clasa D poate fi alimentat dintr-o sursa clasica cu transformator, dar mai comod ar fi sa folosesti un alimentator de la un laptop. Nu alimenta la tensiunea maxima din foaia de catalog, lasa putina rezerva, pentru siguranta. Adica, daca vezi ca integratul suporta 24V, alimenteaza-l cu 18V.

Pentru clasa D, nu exista reguli speciale in ceea ce priveste bucla de masa.

Pentru amplificatoarele integrate analogice, schema de catalog garanteaza performantele din foaia de catalog. Binenteles ca putem imbunatati schema minimala prezentata in foaia de catalog, dar performante suplimentare in audio nu o sa obtinem mare lucru, in schimb fiabilitatea si stabilitatea montajului pot fi mult imbunatatite.

In ceea ce priveste alimentarea nu exista cerinte speciale, cerintele tin de bunul simt tehnic, adica transformator destul de potent, tensiunea in sarcina nu trebuie sa scada mai mult de 2-3V, filtraj de 4700 micro pe fiecare ramura ar fi suficient.

Poti verifica integratul cu multimetrul, dar masurand un integrat bun, nu poti spune neaparat ca este functional. Daca la masuratoare sesizezi scurt-circuit intre terminale, poate fi semn ca integratul este defect.

Socluri pt integratele de putere nu am vazut in montaje industriale, dar daca vrei sa faci teste, nu-i nimic gresit sa improvizezi un soclu.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Frumos gestul dupa ce ... multumesc .

Raspuns clar cuprinzand tot ce am intrebat .

8 hours ago, Ovidanie said:

mai comod ar fi sa folosesti un alimentator de la un laptop.

Am unul 24v/5A pt inceput apoi trec la alimentare clasica cu care sunt mai confortabil.

Cu o priza care poate sa masoare consumul am avut pt un modul clasa D =2w/mono stereo ar fi 4w.

Amplif classa AB pe care ascult de obicei 10w ,altul 11w,altul 15w.

Numai de curiozitate ,n-am sa folosesc unul economic daca nu-mi place cum se aude.

@mannx-"Din ce am citit în topicurile dvs sunteți în căutarea calității. Nu este drumul cel bun ."

Este opinia dvstra si apreciez sinceritatea , nu sunteti primul ,nu-i nici o suparare .

Partial adevarat ,nu prea am rabdare ,uneori nu iau cele mai bune decizii ,stiti varsta ,timpul , posibilitati limitate.

Sa conving sotia sa ma accepte cu cate doua per de boxe destul de mari a fost cel mai greu .

In rest munca facuta cu mare placere ,ajutorul de pe forum si netul .

Aici unde mai stau doar cateva zile pot sa ascult cat de TARE vreau .

Se poate mult mai bine dar azi, acum imi place ce aud ,maine mai vedem .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări