Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator economic

Costa

Postări Recomandate

Când spui economic, la ce te referi? Vrei un amplificator cu randament mare, care să consume puțin sau vrei să cheltui puțin pentru construcția amplificatorului?

Dacă vrei consum mic, obligatoriu clasa D, găsești module în China, găsești și în RO.

Dacă vrei ieftin, pune anunț la bazar în secțiunea "Cumpărări", nulți colegi dețin diverse module recuperate din combine audio sau TV-uri. Am și eu la "Vânzari" toată partea de audio, corecția de ton și transformatorul, dintr-o combină audio Sony sau Fisher.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

12

• dumitrumy

6

• Ovidanie

3

• doru3160

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Amp economic-consum mic si ieftin in limite rationale ca preocupare de pensionar cu prea mult timp liber si pt placerea de a mesterii cate ceva.

Clasa D n-am cum sa construiesc de asta ar fi un kit .

Sunt constient ca nu incape prea multa calitate in acei bani .
Integratele de putere nu-mi sunt cunoscute ,nici nu stiu daca se pot verifica cumva inainte de montare .

Iar in caz de "fum magic" se pierde tot nu doar 2,3 tranz.

Cu componente SH nu ma descurc altfel optam pt reconditionarea unui amp de firma .

Trebuie ceva dexteritate , cunoastere, ochi buni sa realizezi aprox schema, alimentarile,...

Cablaj multistrat, SMD-uri ,exclus ,eu doar cu THT .

Componentele din dezmembrari sunt aur curat pt cei cu multa activitate in domeniu ,care fac depanare ,pt mine nu.

La clasa AB prefer sa-l fac eu fara graba cu bipolari sau AO plus finali, piese noi.

Folderul din laptop cu scheme de amp de putere mica contine dupa doua zile de cautari aprox 10 variante.
Una preluata de aici

https://www.angelfire.com/sd/paulkemble/sound8h.html

via diyaudio cu TL072 ,BC si TIP la 2x25v.

In simulator am coborat alimentarea la 2x15v, finali BD ,pare ca e in regula.

Link spre comentariu

Pentru 120 lei pot sa-ti dau corectorul de ton,etajul final, transformatorul de alimentare. Adica totul, partea ta de mesterit este sa pui totul la un loc intr-o carcasa, sa legi toate firele a lea, sa pui alte potentiometre, ale mele sunt de translatie, recomand sa pui potentiometre rotative, e mai simplu sa dai o gaura decat sa faci decupari in carcasa.

20240421-192538.jpg

Link spre comentariu
Acum 19 ore, Costa a spus:

Amp economic-consum mic

Cand exprimarea este vaga normal ca produce confuzii.

Pana la urma am inteles bine de am pus simularile. Pt. ca am inteles ca faceti o legatura intre schema si consumul unui amplif in clasa AB. Iar simularea arata ca nu depinde consumul de schema dinaintea finalilor.

Eu zic ca puteati cere simplu: o schema AB de 5W/ 10W/ 15W/ 20W/ 25W...Iar tensiunea de alimentare rezulta din impedanta boxei, ca nimeni nu stie daca aveti de 4/ 6/ 8...16 ohm.

Link spre comentariu

20241017-160038.jpg

Preamp gata proiect 94a R Elliott varianta2 ,inca un cablaj  pregatit acelasi preamp, un stabiliz 2x15v si 2 cablaje pregatite pt amp 2x50w var 2.

Urmeaza amp 2x20-30w dupa ce schema aleasa e ok in simulator.

@ovidanie-multumesc,scuze nu acum ,e o afacere f buna.

Ieri am comandat 2bc clasa D cei drept ciudat de ieftine,sunt curios cum se aud.

Am 2,3 combine care stau nefolosite de luni,ani .

@dumitrumy-scuze pt confuzie,

Chiar din primul post solicitam ajutor pt o schema ,putere...,sursa...,impedanta boxe adaug acum ,8ohm.

Nu doresc orice schema doar una corecta si verificata

De cand tot incerc scheme in simulator am constatat ca unele nu functioneaza

Eroarea mea sau greseli strecurate intentionat ( 50% ),sanse mici sa nimeresc eu corectiile necesare.

amp-texan.png

O incercare , schema originala pt TL072 e cu 2x35v si finali TIP41,42

Recalcularea polarizarii tranzistorilor necesara cand se modifica tens de alim asa de mult din pacate nu-mi este la indemana, mi-ar prinde bine ceva ajutor... 

Link spre comentariu

Zic și eu, nu dau cu parul, dar de ce nu folosești doua TDA2020 sau 2030. Cablaj simplu, alimentare nepretențioasa, tot felul de protecții.

Am făcut asa ceva, merge chiar bine.

Link spre comentariu

@icar- STK... ,LM3886,LM1875,TDA7293/7294,TDA2020,TDA2030 ...
Am sa incerc ,nu-i graba .
@dumitrumy-multumesc,am incercat si eu.
Simularea AC la mine nu arata prea bine ,are o crestere ciudata la fr de peste 15khz.
Astept kit-urile clasa D.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, icar a spus:

Zic și eu, nu dau cu parul, dar de ce nu folosești doua TDA2020 sau 2030. ...

TDA 2030 sau 2050. La TDA2020 e mai dificil de atasat radiatorul.

TDA plus un operational "pentru audio" atinge performante (distorsiuni reduse) de invidiat. @Costa: Daca sunteti interesat de asa ceva, va pot dezvalui o sursa pentru circuit imprimat.

Link spre comentariu

@franzm

Ambele 2030,2050 vad ca se gasesc la mag locale (RO),unele in kituri ciudat de ieftine 6-7lei.

La TME,Mouser ar fi lipsa stoc.

Sunt curios ,va rog daca puteti sa-mi spuneti despre sursa pt cablaj ,costuri, schemele pt ambele- mai ales pt 2050.

Multumesc anticipat.

PS-nu pot lucra cu SMD-uri...

Editat de Costa
completare
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Costa a spus:

2050 vad ca se gasesc la mag locale (RO),unele in kituri ciudat de ieftine 6-7lei.

tda2050  este  un  integrat  scump ... daca  il  gasesti  in  kit  de  6...7  ron , asta  inseamna  ca  absolut  obligatoriu  acel  integrat  este  vreo  clona  chinezeasca  de  2  bani  gauriti ... pe  scurt , nu  vei  avea  nici  o  baza  in  acel  integrat ... 

eu  nu  as  cumpara  o  asemenea  mizerie  nici  daca  m-ar  bate  cineva  cu  fringhia  uda ...  

mult  mai  pretabil  pt  un  raport  calitate / pret  rezonabil  este  un  tda2030 ...

daca  pescuiesti  de  pe  undeva  un  RFT  original , atunci  poti  sa  consideri  ca  l-ai  apucat  pe  D-zeu  de  picior ...

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Costa a spus:

Simularea AC la mine nu arata prea bine ,are o crestere ciudata la fr de peste 15khz.

Va jucati cu C4:

18o1.png

Link spre comentariu
1 hour ago, misuraelectronic said:

tda2050  este  un  integrat  scump ... daca  il  gasesti  in  kit  de  6...7  ron , asta  inseamna  ca  absolut  obligatoriu  acel  integrat  este  vreo  clona  chinezeasca  de  2  bani  gauriti ...

2030 era in acele kituri,oricum nu cumpar ,eu ma hotarasc greu ,caut info ,compar etc.

37 minutes ago, dumitrumy said:

Va jucati cu C4:

Asa este,multumesc mult ,schema originala chiar indica (10-47)pF

Vad ca ati modificat rez din baze si colectori finali 

Am incercat si cu finali BD139,140  BD237,238 TIP41,42  si pare sa fie bine.

Se poate regla usor biasul ,consum redus la mersul in gol,clipping la > 0.55v semnal pe intrare.

Caut in continuare raspuns la intrebarea ,cat poate sa varieze tensiunea de alimentare pt o schema data (audio) fara sa afecteze parametrii de functionare .

Nu stapanesc deloc "PSF,dreapta de sarcina" si tot caut o scurtatura care sa tina locul lipsurilor teoretice de baza.

La schema "texan" modificarea de la 2x35v la 2x15v e f mare si totusi in simulator pare sa fie bine.

Aici am gasit un cal online pe care trebuie sa-l incerc.

Transistor Biasing Calculator
https://www.omnicalculator.com/physics/transistor-biasing

iar aici

https://electronics.stackexchange.com/questions/282403/all-possible-bjt-circuits-relating-to-polarity

am notat :

The BJT can operate in 4 different modes/zones since there are two voltages on it:
Active mode
Inverse/Reverse active mode
Saturation mode
Cut-off mode
Conditions of each mode are as follows: 
Active (aka Forward Active): Vc > Vb > Ve, 
Reverse Active: Vc < Vb < Ve, 
Saturation: Vb > Ve & Vb > Vc, 
Cut-Off: Vb < Ve & Vb < Vc. 

Link spre comentariu

Module ieftine in cl.D de pe Allyexp - pt dvs este o cale fundamental gresita pt ca suna [destul de] prost si va perturba urechea / perceptia muzicala.

Chestia cu consumul mic este o PROSTIE, uitati de ea. Are sens doar daca este impusa folosirea bateriilor, cum au scris mai sus colegii.

Tineti seama ca daca ascutati incet si un amp cl AB va consuma putin. Randamentul unul amp AB este de cca 70%, diferenta de consum - in bani - fata de o cl D este absolut insignificanta (probabil de ordinul zecilor de bani pe luna).

Un amp mic si bun se poate face cu CI-uri,  pt puteri mici LM 1875 (mai bun decat 2030), pt mai mari LM 3886, TDA 7293/7294.   

De cele mai multe ori kiturile folosesc integrate contrafacute, este preferabil sa cumparati doar cablajele de pe ebay sau Aly  iar integratele neaparat  de la un magazin f serios, Farnell, Mouser, RS-Components. TME ... discutabil. 

(Retineti ce a scris dl Misuralectronic ! )

Link spre comentariu
Acum 22 minute, Costa a spus:

Caut in continuare raspuns la intrebarea ,cat poate sa varieze tensiunea de alimentare pt o schema data (audio) fara sa afecteze parametrii de functionare .

Scuze ca nu gasesc alt cuvant, dar este o intrebare fara sens. Eu am dat de multe ori o echivalare cu mecanica pt a explica un montaj electronic. Cum ar suna pe un forum mecanic o intrebare: cat as putea sa micsorez un motor sa functioneze in parametri? Pai avem si motor de tanc, si de automobil si de bicicleta? Nu functioneaza toate in parametri?

Cand micsorezi tensiunea vezi la ce comanda/ polarizare te opresti pt a da curentul maxim in sarcina fara distorsiuni. Am micsorat rez. din baze pt. ca nu se satureaza finalii, obtin doar 12Vv la 15V alimentare. O sa pun schema si in LTspice.

17o45.png

Acum 29 minute, Costa a spus:

The BJT can operate in 4 different modes/zones since there are two voltages on it:
Active mode
Inverse/Reverse active mode
Saturation mode
Cut-off mode
Conditions of each mode are as follows: 
Active (aka Forward Active): Vc > Vb > Ve, 
Reverse Active: Vc < Vb < Ve, 
Saturation: Vb > Ve & Vb > Vc, 
Cut-Off: Vb < Ve & Vb < Vc. 

Asta este doar o lectie de inceput la  cursurile de electronica, te ajuta doar mai tarziu sa proiectezi un amplificator.

Cand am incercat in vara sa o luam treptat cu intelegerea functionarii unui amplif. in cls. AB m-ati cam pasat (adica nici un pic de interes). Acum repetati intrebari din aceeasi zona. Pai nu asa se invata, altfel nu ar mai exista un ciclu logic: generala-liceu-facultate. Lucrurile se iau de la simplu la un anume grad de complexitate. Se iau cateva montaje reprezentative si se urmareste traseul electronilor de la baza primului tranzistor la difuzor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări