Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am nevoie de o idee Protectie la supracurent in CC


Postări Recomandate

Am un utilaj cu motoare tip actuator de 12V 20 A. Are un modul de comanda a motoarelor inainte si inapoi. Problema este ca atunci cand ajung la capat de cursa motoarele, nu am control al pozitiei acestora si am reusit sa le blochez. Cum as putea realiza un dispozitiv care sa-mi taie curentul la motoare la sa zicem 25A CC?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cam asa vad eu schema bloc.

WhatsApp Image 2024-10-14 at 08.51.15.jpeg

Acum 16 minute, bolek a spus:

Nu e greu daca esti SIGUR ca in functionare normala in sarcina nu depasesti cei 25A si deci sa se blocheze cand nu trebuie.

M-am uitat pe data sheetul motorului si scrie ca max 28 de A.

Link spre comentariu

Daca ai DS in care ai citit curent 28A maxim, atunci poate iti da si curentul de pornire.

 

Ma astept ca acel curent de pornire sa fie cam de 10 ori mai mare... ceea ce iti arata clar ca limitarea curentului nu este solutia care sa mearga.

Adica iti va proteja motorul de ardere... dar odata implementata motorul ala nu va avea suficient curent incat sa porneasca - deci solutia nu intra in discutie.

 

Daca nu ai in DS specificat curentul respectiv, atunci poti sa-l masori singur daca ai un osciloscop - in acest mod macar nu te apuci sa faci un limitator de curent si apoi sa constati ca nu este o solutie reala.

Link spre comentariu

Categoric nu poți limita curentul fără să ai probleme chiar la pornire.Motoarele cer la pornire un curent ce poate fi și de trei ori curentul nominal, deci limitatorul respectiv ar intra în acțiune chiar de la pornire.

Trebuie să găsești o soluție cu limitatori sau traductori cap de cursă.Uită de limitarea de curent...nu va merge.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, modoran a spus:

E vreun motiv pentru care nu poți implementa un limitator de cursa acolo ? Fie el optic, magnetic sau chiar mecanic .

Da, este aproape imposibil. Spatiul de manevra este minim. 

O sa incerc si o romanească, până gasesc un montaj ceva mai serios. respectiv o siguranta resetabila, intre 25 si 50 A . In parale pun si un buzzer , eventual si un led de stare. Dar trebuie tatonat sa vad curentul de pornire, de mers si de blocare al motorului.

Link spre comentariu

Se poate cu ceva senzori magnetici puși cumva pe capetele de cursa. Sunt mici și se duc firele într-un loc convenabil . Sau cu senzori optici,tot la fel. Astea sunt soluții industriale care se aplica în utilaje din industrie. Se poate prinde cumva un braț sau o paleta care să acționeze senzorii și asta e cea mai bună și profi soluție.

Link spre comentariu

Salut,

 

Am asa ceva la vanzare, problema ar fi in cazul tau modulul poate max 10A.
Acum, daca se intervine pe placa si se pune un shunt extern (tu modifici) poti face o detectie curent x10 dor sa ti cont in meniu cand setezi 1A inseamna 10A !

 

54280aa22a965b3d5a132a45bc285403.jpg

Specificatii:

Modul programabil digital - protectie 0-10A, 7-30V DC la supra curent / sarcina, motor, etc

Acest produs este un modul electronic de protectie pentru o sarcina alimentata de curent continuu cu setare digitala curent de monitorizare intre 0-10A (precizie 5-10mA) ce actioneaza un releu ce executa o anumita functie.

Sarcina monitorizata poate fi un motor, un consumator, baterie ... etc, modulul suporta orice tensiune de DC intre 7 si max 30V

 

-----------------------------

PS: Daca exista cere pot face o astfel de automatizare cu releu custom programabil si de curent mare (voi folosi contactor de auto DC de putere) la cati amperi max e posibil fizic. Dar atentie costa.

 

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu

Recomandabil ar fi să pună colegul un ampermetru tip ,,clește,, pe cablul de alimentare și să citească ce curent instantaneu ia motorul la pornire.Există clești ampermetrici performanți ce înregistrează curentul de vârf. Se poate eventual împrumuta unul dacă nu are în dotare.

Acest curent inițial va fi destul de mare și va cauza limitarea instantanee a curentului la pornire, dacă se folosește varianta cu limitatoare de orice fel.Dacă există o soluție de temporizare a limitării (se permite depășirea curentului limită un timp de x secunde) atunci s-ar putea folosi și soluția cu limitare.
Dacă se poate  pune o poză cu aplicația unde se dorește limitarea, poate găsim soluții adecvate.

Altfel ne dăm cu părerea...

Link spre comentariu

Actuatoarele actioneaza doua intizatoare  ale unor curele dintr-o combina agricola Deutz. Automatizarea si comanda originala sunt defecte (si costa cam 3000 euro) si a trebuit s-ii fac niste joystikuri care sa permita inversarea polaritatii motoarelor. Solutie care functioneaza dar care nu are protectie la suprasarcina decat prin fuzibile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări