Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea frecventei de tranzitie Ft

Postări Recomandate

On 10/13/2024 at 11:02 AM, Akos said:

Cu un multimetru se masoara tensiunea pe Re si pe Rb astfel obtinem valorile lui Ie si Ib si se calculeaza factorul de amplificare in curent continuu beta

Observatie ( stiu, foarte tardiva, dar acuma am vazut subiectul ).

IE=IC+IB

Si Hfe=IC/IB

Prin urmare folosirea IE pentru calculul hfe da o cifra fals mai mare ( ce-i drept cu foarte putin ).

Rezistenta de monitorizare a curentului se inseriaza in colector, asa se evita eroarea.

PS: Nici eu nu auzisem de tranzistoare drift pana acum...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sigur ca da, rezultatele vor indica doar un ordin de marime ale lui Ft si hfe. Dar cu o chestie asa simpla ce-ai vrea ? Tot montajul a fost realizat cam in cca 20 minute si mi-a aratat ce doream sa aflu. Principiul e bun, se poate realiza un proiect frumos, cu testare la curenti de colector mai mari, cu indicatie automata, etc. Dar cine are timp pentru asa ceva ?

Link spre comentariu

Ar trebui sa ne facem timp si pentru lucruri din astea, despre asta este electronica, asta e farmecul ei.

PS: Nu vreau sa ma intelegeti gresit, nu contest in nici un fel circuitul dvs de testare, ba dimpotriva e de apreciat efortul, iar rezultatul ar trebui sa fie destul de aproape de adevar, pentru ca despre asta este vorba la Ft.

Singura observatie a fost la plasarea shuntului pentru masurare curent.

Sunt convins ca dvs stiati deja ce am zis eu, dar na, poate altii nu.

Link spre comentariu

@Akos

Network analyzer e face un sweep de frecventa (adica e geberator pe portul 1) si masoara pe portul 1  ce se reflecta inapoi (nerelavant in cazul tau) dar pe portul al doilea poate masura (de exemplu) iesirea unui amplificator (amplitudine, faza) la diverse frecvente. Deci poti sa scoti caracteristica gain/frecventa. Evident lucrurile sunt mai complicate pentru ca intervine impedanta de intrare/iesire a circuitului masurat. (porturile 1, 2 sun calibrate pentru 50 Ohm) Suna un pic SF (poate) dar in linii mari iti da carateristica in frecventa a circuitului pe care-l masori in unitati liniar/logaritmic) - O treaba la care m-am gandit in timp ce scriam nu sunt sigur ca ocilatorul intern pleaca de foarte jos (cred ca valoarea minima e pe la cativa MHz) dar merge in sus pna la GHz.

RR

PS - cea mai buna treaba e sa iei componente de la distribuitori de incredere, totusi ca si altii de mai sus apreciez masuratorile si efortul depus.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
1 oră în urmă, roadrunner a spus:

@Akos

Network analyzer e face un sweep de frecventa (adica e geberator pe portul 1) si masoara pe portul 1  ce se reflecta inapoi (nerelavant in cazul tau) dar pe portul al doilea poate masura (de exemplu) iesirea unui amplificator (amplitudine, faza) la diverse frecvente. Deci poti sa scoti caracteristica gain/frecventa. Evident lucrurile sunt mai complicate pentru ca intervine impedanta de intrare/iesire a circuitului masurat. (porturile 1, 2 sun calibrate pentru 50 Ohm) Suna un pic SF (poate) dar in linii mari iti da carateristica in frecventa a circuitului pe care-l masori in unitati liniar/logaritmic) - O treaba la care m-am gandit in timp ce scriam nu sunt sigur ca ocilatorul intern pleaca de foarte jos (cred ca valoarea minima e pe la cativa MHz) dar merge in sus pna la GHz.

RR

PS - cea mai buna treaba e sa iei componente de la distribuitori de incredere, totusi ca si altii de mai sus apreciez masuratorile si efortul depus.

În ziua de astăzi nu mai poți avea incredere în marea majoritate a magazinelor.

Un "Fake tester" cred ca ar fi de mare ajutor oricui.

Link spre comentariu
Acum 36 minute, sonic11 a spus:

În ziua de astăzi nu mai poți avea incredere în marea majoritate a magazinelor.

Un "Fake tester" cred ca ar fi de mare ajutor oricui.

adevarat, la nivel de constructor amator cand vrei sa salvezi niste bani esti expus la riscul asta si trebuie sa ti-l asumi.

Un lucru care toti hobby-istii (contructorii amatori) nu-l pun in balanta este timpul. Faci economie la bani cumparand ceva riscant construiesti, merge prost, te gandesti ca ai gresit ceva pe undeva si-ti pierzi o gramada de timp sa investighezi. Din cauza ca ne place sa construim (sa petrecem timpul asta) cumva acceptam tacit pierderea de timp. Totusi daca tragi linie, construind cu componente sigure, avansezi invatarea mult mai rapid (devii mai destept) fata de unul care in continuu "repara" ceva ce nici macar nu e vina lui.

RR

PS - am numai admiratie pentru OP care s-a apucat sa verifice cat de bun e tranzistorul respectiv eu il puneam in gunoi si o luam de la capat cu o componente buna (de incredere)

sunt prea multi parametrii de testat ca sa vezi daca o componenta e conforma cu un datasheet. De cele mai multe ori e o componenta apropiata ca si caracteristici dar usor inferioara si e marcata ca una mai scumpa (superioara). Ma tot gandesc daca merita efortul sa faci pe detectivul la fiecare piesa cand poti sa eviti din start cumparand de unde trebuie la pretul corect (nu chilipir)

PS - se pot lua si piese la pret de chilipir din industrie - noi la fabrica avem o gramada de piese care se acumuleza in timp si sunt originale, din pacate nu sunt toate interesante pentru hobby si sunt majoritatea SMD. (vorbesc de sute/mii de bucati) - la un moment dat ne batea gandul sa facem niste kit-uri educationale pentru copii.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 25 minute, roadrunner a spus:

cand poti sa eviti din start cumparand de unde trebuie la pretul corect (nu chilipir)

La 13.10.2024 la 10:23, Akos a spus:

Am cumparat din surse de neincredere (ebay) niste tranzistoare pe care nu le gaseam la mouser, tme etc. In speta 2sc3601 cu perechea lui 2sa1407.

Link spre comentariu

cum am zis, un risc asumat.

Intrebarea e daca a meritat experimentul, poate da poate nu depinde de persoana si tintele ei.

E greu sa gasesti la distribuitorii industriali piese de acum 30 de ani ca astia vor sa vanda (sa miste multa marfa) si nu tin in stoc vechituri. (cum zice neamtu: Kapitalismus)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Eu zic ca a meritat. 

Si a meritat si prezentarea aici.

@ RR  - exista tz care nu se mai produc demult si pur si simplu nu se mai gasesc decat de ocazie sau de pe ebay.

Este util si pt cazul verificarii unora din stocuri personale mai vechi  - eu am de 30 de ani o cutie cu tz si nu mai stiu de pe unde i-am luat.

Link spre comentariu

@sesebe ce te faci cu trazistoare fake care au Ft bun (similar) si au bube  la alti parmetrii - rezistenta termica jonctiune capsula mare, Ic max mai mic etc. E destul de greu in conditii de amator de caracterizat o componenta. Daca e suficient Hfe si Ft (nu stiu daca e ca nu e domeniul meu) atunci poate ca merita. mie mi se pare un efort mare pentru un beneficiu mic dar altora poate ca le e util daca cumpara in mod repetat genul asta de piese

RR 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 7 ore, hpavictor a spus:

Se pare ca însuși fabrica producea tranzistoare de putere din categoria făcături

forumisme. Nici o companie serioasa de semiconductori nu vinde componente care nu se inscriu in parametrii din Datasheet-ul publicat la data scrisa pe piese (Datecode de pe capsula) - sa sa schimbi un Datasheet in jos (sa aiba parametrii inferiori) e imposibil fara un PCN (part change notification) care e un proces oribil de complicat si costisitor. Am lucrat ani buni in industria de semiconductori si sunt in contact si acum cu fabricile mari care imi sunt furnizori - citesc cateva zeci de PCN-uri sapatamanal si nu am vazut nici unul sa degradeze o piese existenta fara sa-i schimbe part number, adica sa devina o alta piesa, de obidei adauga un sufix si rescriu un datasheet nou. 

RR 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări