Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

in KW e puterea electrica. Debitul depinde de constructia pompei si de diametrele porturilor.

Sunt diverse tipuri constructive in functie de aplicatie, o pompa de stropit gradina e facuta diferit fata de o pompa hidraulica de la escavator. l

Daca vorbim de acelasi tip constructiv sunt sigur ca aia de 4KW are ori debit mai mare ori presine mai mare (aia de se masoara in coloana verticala de apa e de fapt presiunea)

De obicei cand alegi o pompa stii ce debit vrei si ce diferenta de nivel si alegi o pompa care le satisface pe manadoua.

La tine ai doua pompe incerca cu aia mai mica daca te satisface ca debit si poate invinge diferenta de nivel. Daca nu atunci o pui pe aia mai mare. Daca nici aia nu merge chemi pe unul care se pricepe.

ce e capatul conductei ? (la iesire) ca conteaza enorm daca e deschis esti OK

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

eu zic ca e ok, incearca, vezi sa fie pompa plina cu apa cand incerci ca altfel nu trage. Jos unde ai sorbul pune o valva unisens ca sa nu curga apa invers in fantana cand opresti pompa.

RR

Cand folosesti cuvantul "coloana" e vorba de vertical (adica in sus) - deci 1300 la tine nu e coloana ca e pe orizonatala la tine. numai lucrurile pe verticala conteaza la presiuni.

Verticala in cazul tau (sau coloana de apa in limbaj de pompe) e diferenta de nivel intre  oglinda de apa a putului fata de gura tevii care se scurge in bazin.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Bineinteles ca exista doar ca trebuie sa stii timpul in care doresti sa faci asta la fel randamentul pompei precum si al motorului electric daca la asta ne referim.

Mai simplu luati caracteristicile pompei din fisa de catalog daca intrebarea este practica si nu scolastica.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Florin berdila a spus:

Domnule este vreo formula care sa indice ce putere sa aibă pompa pt a înpinge 1000 litri apa pe o diferență de nivel de 10 m ca exemplu ?

si la ce-ti foloseste informatia asta daca ai avea-o? Tu ai doua pompe din cate am inteles si nu prea stii nimic despre ele decat ce scrie pe ele. Daca ai citii ce scrie lumea nu ai pune atatea intrebari si ai intelege mult mai mult.

Legatura intre puterea electrica si randamentul unei pompe e formula complicata si depinde de tipul constructiv al pompei. In reliatate nu ai nevoie de formula ca scrie pe pompa puterea electrica la debitul nominal, daca folosesti sectiunea de teava pentru care sunt construite conexiunile pompei.

In general stii ce vrei ssa faci (am de mutat atiti litrii de apa pe minut de la cota X la cota Y.) si alegi o pompa care face asta. Evident ca o sa gasesti mai multe pompe care sa fie bune pentru aplicatia ta, o alegi pe aia care ok ca pret /calitate/eficienta.

Ai gandirea asta complicata care te tine inapoi, gandeste mai simplu, fi mai practic te pierzi in probleme false.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

am zis undeva mai sus ca presiunea e la fel in conducte orizontale si cineva a zis ca exista frecare si ca presiunea scade din cauza visozitatii (miere vs apa) 

am revenit la afirmatia mea si intradevar exista o scadere de presiune datorita frecarii si e proportionala cu patratul vitezei.

Deci la curgere zero (principiul vaselor comunicante) nu exista pierdere presiune statica e aceesi la aceesi cota la ambele capete, la miscare prin teava fortele de rezistenta sunt proportionale cu patratul vitezei si direct proportionala cu lungimea. (invers proportionale cu diametrul)

Ce insemana asta practic ca daca vrem sa mentinem un anumit depbit la iesirea unei tevi de lunigime L va trebuie sa compensam pierderea de presiune de la pompa (delta H) - sau daca nu vrem sa face asta putem sa compensam prin marirea dimetrului tevii de transport (care e invers proportionala ca e la numitor notata cu D)

formula mai jos.

image.png.583e7d4dfcc57b572aea7b93dca525b9.png

Totusi sa nu se inteleaga gresit ca scade presinea de-a lungul tevii, apa este incompresibila si ce intra trebuie sa iasa, diferenta e ca pompa trebuie sa impinga mai tare cu delta H) ca sa iasa un anumit debit.

https://en.wikipedia.org/wiki/Darcy–Weisbach_equation

deci @daniels ai o bere de la mine, la debite mari conteza si orizontala. (de fapt lucrurile sunt si mai complicate ca nici randamentul pompei fata de debit - viteza curgere - nu e o linie dreapta)

@Florin berdila acum ai o formula ca sa compensezi si pierderea de presiune in functie de viteza de deplasare, diametrul tevii, lungimea tevii. (ca tot iti plac tie formulele)

De abia astept sa ne intrebi care e formula de calcul a vitezei de curgere la un anumit debit.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 12 minute, yo9hrb a spus:

Vreti sa va povestesc de numarul Reynolds?

as fi vrut ieri, inainte sa ma fac de rahat.

73 de EI3HWB

Crezi ca OP are fi intles ceva din temeni curgere laminara sau turbionara? era o lupta pierduta din

start. In functie de varsta (peste 55 de ani) ne cam prindem cum e cu numarul Reynolds cand ne pisam.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 7 ore, roadrunner a spus:

Florin berdila acum ai o formula ca sa compensezi si pierderea de presiune in functie de viteza de deplasare, diametrul tevii, lungimea tevii. (ca tot iti plac tie formulele)

De abia astept sa ne intrebi care e formula de calcul a vitezei de curgere la un anumit debit.

ce-mi place umorul asta englezesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări