Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompa de apa


Florin berdila

Postări Recomandate

Salutare mi sa ars pompa de apa trifazata care trăgea de la 6 metri și împingea 1300metri ''diferența de nivel era de 30m pompa era de 2'2kw trifazata acum am o alta pompa de 4'4kw dar are motor de suprafață spune ca H 43metri dar nu știu dacă ar putea învinge acei 1300metri care are o diferență de nivel de 30m cum se calculează în funcție de lungime debit etc puterea unei pompe 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • roadrunner

    9

  • Florin berdila

    7

  • daniels

    2

  • validae

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

legile fizicii: numai diferenta de nivel (si debitul - sectiunea tevii) sunt relevante distanta pe orizontala nu conteaza.

Practic 30m insemna ca poate invinge presiunea undei coloane de apa de 30m (pe verticala) - e o unitate de masura indirecta a presiunii (mai usor de inteles de cei carte vor sa construiaca ceva)

30m colona de apa = 294191.48 Pascals sau 2.9034 ATM

debitul reprezinta cati litri/min (cata apa muta in unitatea de timp)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Daca pompa veche putea sa absoarba de la 6m, tot de la acesta adincime va trebui sa traga si cea noua, vedeti ce adincime de absorbtie are. Daca este de suprafata, s-ar putea sa nu absoarba decit o adincime mult mai mica, chiar sub 1m.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, roadrunner a spus:

distanta pe orizontala nu conteaza.

Conteaza, in realitate avem fluide reale care au vascozitate si apar forte  de frecare intre fluid si tub.

De ex una e sa pompezi miere de albine si alta apa.

Link spre comentariu

Dacă e pompă de suprafață, nu cred că poate absorbi de la 6m ci doar ,,urcă,, apa la nivelul dorit.Deci absoarbe de la circa 1m și urcă 40m fără probleme...

Va trebui s-o cobori cât mai aproape de nivelul apei și să te asiguri că apa nu are variații mari de nivel.O soluție bună e s-o plasezi pe pe o ,,plută,, ce va pluti efectiv pe suprafața apei, urmărind mereu nivelul apei, astfel nu riști nici să treacă apa peste ea defectând-o sau să scadă sub nivelul minim de absorbție.Pluta o faci din lemn și o plasezi pe o bucată de polistiren de 10cm.Furtunul și cablul vor trebui să fie lăsate ceva mai lungi, pentru cazul scăderii nivelului apei.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, daniels a spus:

Conteaza, in realitate avem fluide reale care au vascozitate si apar forte  de frecare intre fluid si tub.

De ex una e sa pompezi miere de albine si alta apa.

si cu ce-l ajuta pe cel care a pus intrebarea? asa in caz ca vrea sa pompeze miere cu pompa pentru apa.

Dar imi place cum ai pus problema, asta e motivul pentru care se folosesc alte tipuri de pompe la lichide vascoase fata de cele nevascoase. (si alte tipuri de elice la avioane fata de barci)

Totusi presinile necesare nu depind de distanta pe orizontala (la aceesi vascozitate) . Presiunea ca sa pompezi miere pe un metru de teava orizontala e aceeasi si pentru 100m de teava cu miere. (considerand mierea incompesibila si curgerea laminara)

Nu conteaza la o pompa hidraulica de escavator cat de lungi sunt conductele care duc la cilindrul cupei. La fel la pomparea titeiului crud prin conducte atat cat curgeare e laminara presiunea e constanta la aceasi elevatie. La curgere turbionara ai oscilatii in jurul presunii statice (de curgere laminara) - stiu chestiile astea de la submarine. (exista niste pierderi mecanice de vibratii sau de cavitatie dar sunt mici se intampla la pompa de obicei) - se pot intpla si pe conducte (ca tunci cand dai drumul la apa la robinet si face zgomot - aia e pierdere de energie de fapt dar e o treaba mult mai complexa acolo)

 

Citat

Dacă e pompă de suprafață, nu cred că poate absorbi de la 6m ci doar ,,urcă,, apa la nivelul dorit.Deci absoarbe de la circa 1m și urcă 40m fără probleme...

pe principul poti sa tragi de o sfoara dar nu poti s-o impingi.

Teoretic nu ar trebui sa conteze (cosiderand ca pompa e amorsata - care e alta discutie ca-i trebuie un check valve - cred ca valva unisens e termenul in romeste) - problema cand tragi de la suprafata si nivelul scade iti scade presiunea la destinatie proportional (ceea ce poate devenii al dracului de enervant) - daca tragi dintr-un bazin care se goleste oricum ai problema asta daca e inalt (indiferent unde pui pompa)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Domnilor nu am înțeles nimic ''eu va întreb cum se calculează eu am de tras apa dintr-un put de la o adâncime de 6 metri prob este cq trebuie sa învingă apa 1300 metri și teava este de 2toli ''pompa veche era trifazata de 2'2jw ceva italiana era băgată în apa am acum una de suprafata dar nu știu cum se poate calcula diferența de nivel ce putere sa aibă pompa și pentru lungimea asta de 1300 metri ''cum se calculează ce se ia în calcul lungimea sau diferența de nivel?

Link spre comentariu

nu au importanta cei 1300m pe orizontala (principiul vaselor comunicante)

numai diferenta de nivel e importanta.

Totusi e important daca e pompa de suprafata sa fie amorsata (plina cu apa) si deci vei avea nevoie de o valva de sens care sa tina pompa plina (sa nu se scurga apa din ea)

Pompa submersibila nu avea nevoie de asa ceva pentru ca era scufundata si era plina tot timpul.

Pe pompele pentru apa e specificat H (in metrii coloana de apa) daca distanta pe verticala a nivelului din put fata de punctul unde se termina conducta e mai mica decat scrie pe pompa esti OK.

Deci daca pompa e de 30m si tu vrei sa pompezi 6m e ok (indiferent de distanta de 1300m)

 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Deci domnule Roadrunner daca pe pompa scrie H40metri și eu am diferența de nivel 30 metri este ok? dar în calcul nu i-au și diametrul țevi de 2 toli ? Adică dacq ea are ieșire 1'5 toli și eu plec de la ea cu 2 toli pe distanta de 1300metri nu contează?

Link spre comentariu

Nu ai înțeles nimic. Iată adevărul....

De la cine ai învățat să cumperi orbește, apoi să întrebi dacă ,,se potrivește,, ???

Link spre comentariu

Da nu am înțeles ''' deci dacă am o pompa cu H30 metri și e de 1 țol ieșirea și am alata pompa de H30 xar cu ieșirea de 2 toli  '' o pot pune paia de 1tol în locul celei care are ieșirea de 2 toli asta nu intekeg eu

Link spre comentariu

Daca ce determini tu este daca pompa functioneaza sau nu, atunci nu iei in consideratie decat diferenta de nivel.

 

... ma sucuzi, scriam pe alta limba: Nu i-ei in calcul.

 

Daca insa vrei sa calculezi debitul pe care il va sustine pompa, atunci trebuie sa tii cont si de diametrul tevii, si de lungimea totala, si de vascozitatea fluidului si de puterea pompei.

Link spre comentariu

diferenta de 1.5 la 2 toli nu conteaza. (invers ar fi fost o problema) Debitul pompei e acelasi la diametru mai mare la portul de iesire ce va fi diferit va fi viteaza de curgere pe conducta (care cred ca neimportanta petru tine)

 

Concluzia e ca poti pune teava de 2 toli la iesrirea din pompa cu iesirea de 1.5 toli. (tot atata apa pe minut va pompa)

RR

 

Daca un fermier de p'aici avea problema asta, si nu stia fizica, o conecta pur si simplu si vedea daca merge.

Totusi cred ca problema va fi s-o tina amorsata (plina cu apa) si implicit si teava care duce la sorb. Tot cred ca va avea nevoie de check valve (valva contrasens montata la sorb altfel va curge apa invers in put cand opreste pompa) - open to experimetation.

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Si pe una din pompe am că poate scoate 48 metri cubi pe ora '' daca una scoate în același timp dar scoate 20cubi  pe ora ni este asa de important nu? Și mai va întreb ceva domnule puterea unei pompe este în KW nu? Adică cea de 2'2kw e mai puturoasa ca cea de 4kw nu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări