Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem audio Genius SW-2.1 355


Kinetix

Postări Recomandate

Vă salut.

Folosesc un sistem audio Genius SW-2.1 355 second hand care redă conținut muzical destul de bine. Aș avea nevoie de ajutor ca să devină mai silențios pe pauză.

 

Problemă: zgomot de fond continuu de frecvență joasă ("bărâit"), de intensitate redusă, dar care se aude/sesizează la subwoofer când nu primește semnal audio. 

Am comparat zgomotul cu cel al altui sistem 2.1 cam de aceeași putere, și e notabil mai mare față de celălalt sistem.

Cu sistemul pornit, dar neconectat la nici o sursă audio, zgomotul nu se modifică dacă rotesc butonul de volum.

Pe condensatorul de filtraj este o tensiune de 13,3V.

Am intercalat un miez toroidal de ferită cu vreo 30 de spire de bobonaj între puntea redresoare și condensatorul de filtraj, și am pus încă un condensator de filtraj (220uF) înainte de bobinajul șocului. Nu a modificat zgomotul de fond... 

Am alimentat amplificatorul cu o sursă de laptop de 15V conectat pe terminalele condensatorului de 2200uF și tot nu s-a îmbunătățit situația.

 

Vă atașez PDF de service, poze și schema și vă rog să mă indrumați spre ce ar trebui să verific/măsor/înlocuiesc.

Mulțumesc.

Genius SW-2.1 355.jpg

20241004_121727.jpg

20241004_121626.jpg

SW-2.1 355 service guide.pdf

Editat de Kinetix
Adăugare PDF
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Kinetix

    7

  • validae

    3

  • bmwh548

    2

  • sonic11

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Update:

Am schimbat condensatorul de filtraj cu unul nou, de 4700uF/25V. Același zgomot.

Am montat condensatoare de 2,2nF în paralel pe fiecare diodă din puntea redresoare. Același zgomot.

Am schimbat cele patru diode 1N4001 cu altele noi, tipul 1N4007. Același zgomot.

Zgomotul nu este influențat de butonul de volum, dar variază puțin (tonalitatea) la acționarea butonului de bass.

Am scos radiatorul de pe cele două integrate. Alimentat normal, de la priză, și fără semnal audio, ambele devin fierbinți la atingere.

Am alimentat amplificatorul de la o baterie cu plumb de 12V/12Ah. Zgomotul a dispărut!

Oare trebuie să schimb cele două integrate TEA2025B?

Mulțumesc.

Editat de Kinetix
Adăugare informații.
Link spre comentariu

Nu trebuie să schimbi integratele, ci să descoperi unde e problema.Acestea e normal să se încălzească fără radiatoare, fiindcă au un curent de mers în gol, deci nu le lăsa fără radiatoare.

Dacă zgomotul e sigur de la filtraj, îl poți elimina total (practic devine imperceptibil) intercalând un LM317 sau LM7812 între filtraj și amplificatoare.

Au o rejecție a brumului de 100Hz excelentă, mult mai bună decât TEA2025 .

Ca să te convingi dacă zgomotul e din filtraj, pune o cască telefonică (recuperată de la vechile telefoane fixe)sau chiar una obișnuită, dar înseriată cu un condensator de 1uF pe bornele condensatorului de filtraj.Ascultă zgomotul, iar dacă e exact același cu ce auzi în difuzor în pauzele muzicale, atunci e de la filtraj.

Apoi încropește ,,în aer,, un stabilizator cu LM317 sau LM7812 și după ce-l lipești pe condensatorul de filtraj, pune casca pe ieșirea lui, să vezi diferența.

Dar atenție la faptul că zgomotul poate fi amplificat și de o ,,buclă de masă,, cauzată de un cablaj prost conceput, ori după o reparație neatentă.Ar fi bine să faci o poză clară a cablajului și să o pui iar aici, poate observăm ceva de genul ăsta...

Vezi în ce stare se află condensatorul din poziția C3, valoarea recomandată de producător în schemă e de 100uF. Dacă nu ai ESR-metru, înlocuiește-l direct.

Renunță la torul ăla, nu are ce căuta în cazul tău....

Link spre comentariu

Vă salut.

Am scos șocul bobinat pe ferită. În locul lui am montat un stabilizator ET7810, pe care îl aveam prin casă. Zgomotul a crescut, apărând în plus și niște frecvențe mai înalte. Sau poate forma semnalului s-a modificat, devenind mai pătrată la vârf ? Nu am putut folosi 7812 pt că tensiunea filtrată era doar de 13,3V, iar minimul necesar ar fi fost 14-14,5V. 

Am scos stabilizatorul și am pus două diode 1N4007 în serie, ca să mai reduc voltajul pe integrate. De la 13,3V, s-a redus la 11,3V. La această tensiune, integratele consumă 101,7-103mA (fluctuează un pic...) în gol, și devin fierbinți. Am pus radiatorul la loc și temperatura s-a redus un pic. Mă așteptam ca în gol să fie aproape reci, dar nu e așa.

Nu am cască telefonică cu membrană de aluminiu (cum erau cele vechi). Aș putea încerca cu niște căști audio in-ear înseriate cu 1uF și o rezistență de vreun KOhm?

Am legat carcasa trafului de rețea la masa montajului. Nu s-a modificat zgomotul de fond. Dar dacă ating cu degetul carcasa trafului, zgomotul scade notabil. La fel, dacă ating cu degetul conexiunile de pe placă din zona redresorului (în zona lui C27 și prin jur), sau chiar conectorul difuzorului, zgomotul scade. 

Nu înțeleg despre care C3 e vorba. În schemă, Ce are vreo 47nF, din câte îmi dau seama. Acesta ar trebui schimbat?

Cum aș putea verifica dacă există curent continuu pe difuzor în gol?

Cum verific dacă există lipituri reci?

 

Mulțumesc de interes și sfaturi. 

 

20241004_121614.jpg

Pozele sunt de dinainte de a face ultimile modificări.

20241004_121720.jpg

20241004_121722.jpg

Editat de Kinetix
Link spre comentariu

Daca si cu sursa in comutatie ai acelasi zgomot, 100Hz ,posibil ca sa ai ceva oscilatii la finale.

100mA e mult la functionarea in gol,fara semnal .

Verifica condensatorii de pe toate iesirile ,cei spre masa.Daca un integrat oscileaza posibil sa.se propage la toate prin alimentare .

Si incalzirea inexplicabila poate fi provocata de oscilatii.

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Condensatorii i-ai înlocuit ? C3 de care scrisesem e cel din pinul 8 al integratului, valoare recomandată 100uF.Notația C3 se referea la o schemă de principiu din fișa producătorului.Ca să înțelegi bine despre ce e vorba, descarcă și citește atent fișa (datasheet-ul) lui TEA2025.

Dar ar trebui să schimbi toți electroliticii cu unii noi de calitate, dacă nu ai ESR-capacimetru. Sigur amplificatorul nu a avut de nou astfel de brum, l-a căpătat în timp, prin degradarea unor condensatori.

Link spre comentariu

Schimba toate mizeriile de electrolitici "de fabrica", indiferent de locul lor in montaj. Am avut Genius, probabil de o varsta cu al tau, unii condensatori au iesit pe bucati de pe cablaj (desi sistemul era aproximativ functional), un terminal a ramas pe cablaj si unul in condensator. Investitia e destul de mica. 

Studiaza si foile de catalog pentru integrate, compara ce recomanda producatorul cu ce gasesti pe cablaj.

Link spre comentariu

Mulțumesc pentru sugestii.

Am schimbat toți condensatorii electrolitici de pe placa din poză (în carcasa subwoofer-ului mai este un modul cu un tranzistor, la care nu am avut acces, fiindcă e lipit de carcasa de MDF). Pe cei de 47uF i-am înlocuit cu alții, noi, de 100uF/25V, ca în PDF-urile a doi producători. 

C27 și C28, care erau inițial electrolitici de 0,22uF, i-am înlocuit cu alții, ceramici, de 0,15uF/50V, ca în cataloage.

C3 și C4 erau de 47nF, dar i-am înlocuit cu ceramici de 220nF, ca în catalog. 

Efect: slab. Zgomotul de fond este încă sesizabil în pauze...

 

Am observat o diferență între schema producătorilor (ST-SGS Thomson și TGS -Tiger Electronic) și schema de pe Genius. La integratul U1 (stereo) există câte un condensator de 0,15uF între pinii 2, respectiv 15, și masă. La Genius, acei condensatori sunt între plusurile difuzoarelor stereo și masă. Să-i las așa, sau să-i reconfigurez ca în catalog?

Ce altceva aș mai putea să încerc pentru reducerea brum-ului?

Mulțumesc.

Link spre comentariu

Later edit: Am mai probat încă o dată cu bateria de 12V/12Ah. Zgomotul de fond s-a redus, dar, surpriză!, există în continuare un ”brum”, un bârâit de frecvență joasă, când apropii urechea de subwoofer. Presupun că zgomotul ăsta e dat acum doar de integrate, întrucât sistemul e decuplat complet de la rețea. Alimentat la baterie, consumă 111mA, iar brum-ul este influențat de potențiometrul de bas. 

Editat de Kinetix
Adăugare informații.
Link spre comentariu

Poate îl captează inductiv/capacitiv de la rețea, prin apropierea de alte aparate.Pune toate intrările preamplificatoarelor la masă și vezi dacă acel brum mai apare...

Link spre comentariu

Zgomotul de fond are un spectru complex, dar componenta joasă e mai sesizabilă.

Cu amplificatorul alimentat din nou de la sursa lui, am introdus un jack tată în mufa Aux Input.

Am scurtcircuitat pinii mufei jack: componenta joasă a brum-ului scade puțin.

Apoi am atins cu degetul masa mufei aflată în scurtcircuit: componenta joasă s-a redus și mai mult. Zgomotul de fond nu a dispărut complet, dar s-a redus semnificativ. Dacă aș putea să-l mențin la acest nivel, ar deveni mult mai tolerabil la audiție.

Mulțumesc.

Link spre comentariu

Ai verificat datasheetul sa vezi daca n-ai niste condensatori lipsa pe undeva, pe cablaj? Eu aveam un brum in subwoofer, nu foarte puternic, dar prezent. Dupa inlocuirea electroliticilor era tot acolo. Cand m-am apucat de facut verificari am vazut niste puncte pe cablaj unde exista fludor, dar piese nu erau. 

Urmarind traseele am vazut ca se duc la integratul subwooferului, am comparat cu datasheetul si am vazut ca producatorul recomanda niste electrolitici de valoare mica acolo, cred ca ceva gen 0.22uF. Dupa ce i-am adaugat brumul a disparut complet.

Link spre comentariu

Am verificat cablajul și nu sunt piese lipsă.

Da, pare că preia/captează zgomotul, dar nu am găsit nimic desprins. Poate e un viciu de proiectare a cablajului de care nu-mi dau seama.

Am descoperit o una din sursele zgomotului: traful de rețea. Dar nu mă refer la perturbația electrică pe care o introduce în redresor, ci la vibrațiile mecanice (tole, sârma) pe care le transmite peretelui din spatele boxei de bas, iar acesta le trimite mai departe spre tubul de bass-reflex. Eu decelam acea componentă joasă (50Hz) în special îndreptând urechea spre acel tub bass-reflex. Probabil tubul e calculat să aibă frecvența de rezonanță prin jurul valorii transmise de vibrația trafului (din întâmplare). Când apăsam cu degetul peretele de care e prins traful, componenta joasă a zgomotului se reducea.

Am repoziționat și cei doi condensatori de 0.22uF (C12 și C13) între pinii 2, respectiv 15, și masă, ca în datasheet.

Am adăugat un condensator de 2.2nF în paralel cu cele 3 diode înseriate (1N4007) și întercalate între puntea redresoare și condensatorul de filtraj C29 (4700uF/25V). Acum am pe montaj 11,3V. În catalog scrie că integratele pot fi alimentate cu max 12V, iar inițial tensiunea era un pic peste 13V...

Am strâns mai bine holzșuruburile care fixează peretele din spatele boxei de bas.

 

Rezultat final: zgomotul de fond nu a dispărut complet, putând fi sesizat la ascultarea de la vreo 20-30 cm de boxe, dar s-a redus și este cu mult mai suportabil față de situația inițială. Deocamdată o să-l las așa. 

 

Vă mulțumesc tuturor pentru asistență și ajutor!

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări