anto3 Postat Octombrie 6 Partajează Postat Octombrie 6 (editat) Bună seara! Am realizat amplificatorul din imaginea de mai jos cu rezultate foarte bune însă întâmpin o problemă: tranzistorul final de pe șina pozitivă se încălzește (după măsurătorile mele cu termometrul nu depășește 37 de grade Celsius în condiții de funcționare continuă - cam 2-3 ore) în vreme ce al doilea final de pe șina negativă nu se încălzește deloc. Amplificatorul funcționează fără probleme însă consider nefirească încălzirea asimetrică a tranzistorilor finali. Țin să menționez că am respectat toate valorile din schemă ale pieselor. In măsura în care simetria etajului trebuie reglată aș vrea să vă întreb care rezistor din schemă ar trebui ajustat. Și, bineînțeles, dacă ar mai trebui făcute și alte modificări pentru a remedia problema. Schema amplificatorului se găsește în revista Tehnium 10/1990. Mulțumesc! Editat Octombrie 6 de anto3 Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 6 Partajează Postat Octombrie 6 Tranzistorii finali sunt împerecheați cât de cât ca factor de amplificare ? Măcar pe un multimetru ce are și ,,betametru,,... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 6 Partajează Postat Octombrie 6 Basme de nou venit! Tot ce este fara masuratori inseamna povesti la gura sobei. Masoara caderea pe rez. de 0,22ohm si tensiunea pe iesire cu intrarea la masa. Pe urma discutam. Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 6 Partajează Postat Octombrie 6 Daca sunt pe acelasi radiator, duoa 2...3 ore ar fi trebuit sa aibe aceiasi temperatura. Verifica contactul termic radiator-tranzistor si biasul. Link spre comentariu
anto3 Postat Octombrie 6 Autor Partajează Postat Octombrie 6 (editat) Acum 33 minute, validae a spus: Tranzistorii finali sunt împerecheați cât de cât ca factor de amplificare ? Măcar pe un multimetru ce are și ,,betametru,,... Tranzistorii finali sunt sdt9202 iprs Băneasa. I-am testat la ieșirea unui JLH 1969 și se încălzesc în mod egal. Deci, din punct de vedere al factorului beta e posibil să fie apropiați. Dar țin să precizez că în amplificatorul de care discut aici în locul sdt-urilor am montat și 2n3055 și bd911 și am aceeași situație: dor finalul de pe șina pozitivă se încălzește. La JLH aceleași perechi de tranzistori funcționează ok. O să fac și un test cu multimetrul și voi posta rezultatele. Mulțumesc! Editat Octombrie 6 de anto3 Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 6 Partajează Postat Octombrie 6 Acum 1 minut, anto3 a spus: Tranzistorii finali sunt sdt9202 iprs Băneasa. I-am testat la ieșirea unui JLH 1969 și se încălzesc în mod egal. Deci, din punct de vedere al factorului beta e posibil să fie apropiați. Dar țin să precizez că în locul sdt-urilor am montat și 2n3055 și bd911 și am aceeași situație: dor finalul de pe șina pozitivă se încălzește. Pai dacă nu masurati caderea de tensiune pe cele doua rezistente de 0.22R vorbim doar sa ne aflam în treaba. Link spre comentariu
anto3 Postat Octombrie 6 Autor Partajează Postat Octombrie 6 Chiar acum, sonic11 a spus: Pai dacă nu masurati caderea de tensiune pe cele doua rezistente de 0.22R vorbim doar sa ne aflam în treaba. Voi măsura căderile de tensiune pe cele două rezistențe de 0.22R și voi posta rezultatul. Mulțumesc! Acum 20 minute, daniels a spus: Daca sunt pe acelasi radiator, duoa 2...3 ore ar fi trebuit sa aibe aceiasi temperatura. Verifica contactul termic radiator-tranzistor si biasul. Sunt pe radiatoare separate. Acum 22 minute, dumitrumy a spus: Basme de nou venit! Tot ce este fara masuratori inseamna povesti la gura sobei. Masoara caderea pe rez. de 0,22ohm si tensiunea pe iesire cu intrarea la masa. Pe urma discutam. Voi efectua măsurătorile și revin cu rezultatul. Mulțumesc! Link spre comentariu
anto3 Postat Octombrie 7 Autor Partajează Postat Octombrie 7 (editat) Bună ziua. Revin cu măsurătorile promise. 1. De la șina pozitivă la R13( contact cu punctul median) = 6.85 V 2. De la șina negativă la emitorul lui T6 - contact cu R8 = 0 V 3. Între colectorul și emitorul lui T6 am 6.64V iar între emitorul și colectorul lui T 7 am 4.35 V 4. De la șina pozitivă la punctul median am 7 V iar de la șina negativă la punctul median am 4V Tensiunea de alimentare=12 volți/ 1 amper Editat Octombrie 7 de anto3 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 7 Partajează Postat Octombrie 7 O schema alimentata la +/- 25V o conectezi la 12V. Si vrei sa te ia cineva in serios. Link spre comentariu
ex.escu Postat Octombrie 7 Partajează Postat Octombrie 7 Amplificatorul trebuie alimentat cu +/- 25v; se verifica tensiunea la iesire si din semireglabil se regleaza curentul de repaus. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Octombrie 7 Partajează Postat Octombrie 7 (editat) Acel amplificator este ok, da-i alimentarea ca in schema (+/- 25Vcc, alimentare simetrica, un minim de +/- 20Vcc ar fi ok pentru valorile componentelor din schema). 12Volti 1 amper, nu se intelege exact ce fel de alimentare este... Banuiesc ca nu l-ai alimentat chior, la +12Vcc. Daca vrei sa poti regla simetria la iesire (offset-ul, tensiunea cat mai apropiata de 0 volti), insereaza un potentiometru multitura de 100-250 ohmi intre emitoarele tranzistorilor T1 si T2, iar cursorul il legi la rezistenta R2 (68kOhmi). Editat Octombrie 7 de DjLeco2021 Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 7 Partajează Postat Octombrie 7 1. Alimenteaza la +-25v 2. Montează ambele tranzistoare pe același radiator dar izolate cu mica. 3. Cele doua diode răspunzătoare de reglajul bias-ului pune în contact termic cu radiatorul ( poți inlocui cele doua diode cu nu montaj suprdioda) Link spre comentariu
anto3 Postat Octombrie 7 Autor Partajează Postat Octombrie 7 1 oră în urmă, sonic11 a spus: 1. Alimenteaza la +-25v 2. Montează ambele tranzistoare pe același radiator dar izolate cu mica. 3. Cele doua diode răspunzătoare de reglajul bias-ului pune în contact termic cu radiatorul ( poți inlocui cele doua diode cu nu montaj suprdioda) Mulțumesc! O să urmez indicațiile! Acum 2 ore, DjLeco2021 a spus: Acel amplificator este ok, da-i alimentarea ca in schema (+/- 25Vcc, alimentare simetrica, un minim de +/- 20Vcc ar fi ok pentru valorile componentelor din schema). 12Volti 1 amper, nu se intelege exact ce fel de alimentare este... Banuiesc ca nu l-ai alimentat chior, la +12Vcc. Daca vrei sa poti regla simetria la iesire (offset-ul, tensiunea cat mai apropiata de 0 volti), insereaza un potentiometru multitura de 100-250 ohmi intre emitoarele tranzistorilor T1 si T2, iar cursorul il legi la rezistenta R2 (68kOhmi). Mulțumesc pentru sugestii. Voi încerca modificările propuse de dvs. și revin cu răspunsul. Cât despre alimentare, din lipsă de sursă dedicată special montajului am folosit un alimentator din comerț de 12 volți. Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 7 Partajează Postat Octombrie 7 Acum 23 minute, anto3 a spus: Mulțumesc! O să urmez indicațiile! Mulțumesc pentru sugestii. Voi încerca modificările propuse de dvs. și revin cu răspunsul. Cât despre alimentare, din lipsă de sursă dedicată special montajului am folosit un alimentator din comerț de 12 volți. 12v sau +-12v...ca dacă este vorba de 12v dintr-un alimentator....pierzi timpul de pomană. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 7 Partajează Postat Octombrie 7 Acum 20 ore, anto3 a spus: Am realizat amplificatorul din imaginea de mai jos cu rezultate foarte bune însă întâmpin o problemă: tranzistorul final de pe șina pozitivă se încălzește (după măsurătorile mele cu termometrul nu depășește 37 de grade Celsius în condiții de funcționare continuă - cam 2-3 ore) în vreme ce al doilea final de pe șina negativă nu se încălzește deloc. Amplificatorul funcționează fără probleme însă consider nefirească încălzirea asimetrică a tranzistorilor finali. Si de ce nu ai spus de la inceput ca nu ai respectat alimentarea? Si cum functiona fara probleme daca nu l-ai alimentat simetric? Ce parere avea boxa alimentata in curent continuu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum