Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce piesa e asta pe care scrie AK0?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Grigorearad

4

• Stefan

3

• validae

2

• digitalelectron

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

rezonator / cuart

Din poza ta pare pusa langa un IC. 4KO poate sa insemne orice. Poate sa fie si la nimereala 4Mhz sau 4Khz, numai producatorul stie sau si tu cu un osciloscop (sa masori)

images?q=tbn:ANd9GcR4dWx9f86-32jA-Jaa-qA

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu

Într-adevăr am văzut pe lângă procesoare rezonatoare cu cuarț pentru RTC și aratau aproape identic, fiind pentru ceas aveau frecvența de 32,768kHz și pe spate se putea vedea capsula metalică.

Totuși cel de la mașină de spălat este foarte posibil să fie un opto... ceva dar nu îmi dau seama ce e deoarece poza a fost decupată prea mult. Era important de văzut ce mai este pe lângă și unde duc traseele.

Link spre comentariu

Am dezlipit 2 picioare, sub o coloana de picioare nu par sa duca niciunde trasee de Cu... E doar de trecere, 2 shunturi. Dupa dezlipire am obtinut 5 V pe integrat dar nu invarte tamburul... Deci trecerea era de la 1 tranzistor smd 3FS (adica BC857B - 3F) printr-o rez de 47K la pin 3 sau 4 dintr-un pic NEC MYS 452178EUV4. Pinul 3 sau 4 are 13 ohm fata de masa... o tunat zavorul si o explodat cateva trasee de Cu...

Intrebarea urmatoare e unde gasesc pic NEC MYS 452178EUV4?

Link spre comentariu

Piesa respectivă se află lângă un microcontroler NEC MYS 452178EUV4 însă traseele par să nu ducă la acesta deci nu-i rezonator, nici opto nu are ce sa caută în zona respectivă și fără distanțele de siguranță față de alte trasee / componente.

Dacă autorul subiectului nu dorește să vina cu mai multe detalii singura explicație plauzibilă rămâne a lui @qretzu16.

Link spre comentariu

Inainte sa explodeze pcb-ul din cauza zavorului, am schimbat rulmentul extern (de la fulie), masina e un model destul de reusit daca am putut sa o folosesc intre 2005-2024 cu ceva reparatii. Acum are si zavor nou dar PCB nou nu am gasit, doar pic pe https://www.worldwayelec.com/pro/nec/452178euv4/3017765

dar e la 90 USD bucata si nu am gasit datasheet ca sa stiu care sunt pinii unde sa incerc o citire de HEX sau ce format de program are... Daca m-ar ajuta careva sa gasesc tot programatorul dar fara rez mica sau scurt intre trecerea AK0 si masa, ar fii super.

Link spre comentariu

Avem un coleg ce vindea programatoare ,,universale,, ce se puteau monta cam pe orice mașină ce avea programatorul greu de găsit sau mult prea scump.

Erau făcute de el și dotate cu minimum de programe necesare.

Link spre comentariu

@Grigorearad Acum vad postarea ta de Sâmbătă la 22:50, când am postat eu Duminică la 09:17 probabil postarea ta nu era aprobată și nu am văzut ce scrisese deja.

Daca este vorba de placa AKO TYP 513 309 atunci poți apela la soluția dată de @validae sau la altă mașină de spălat.

Exista un site din Romania care zice că aduce placa in 6! săptămâni dar probabil anunțul a rămas așa de multa vreme https://www.ametist.ro/oferte/9054041-programator-masina-de-spalat-arcelik-beko-arctic-detaliu---id1024.htm . Oricum pentru o mașină asa de veche nu cred că mai merită investiția.

Link spre comentariu
La 05.10.2024 la 21:14, digitalelectron a spus:

4Mhz sau 4Khz,

Ar putea fi un oscilator .

Cum ai dedus ca acea componenta , care nu stii ce este , genereaza un defect ?

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu
1 hour ago, antonvasileeee said:

Ar putea fi un oscilator .

Cum ai dedus ca acea componenta , care nu stii ce este , genereaza un defect ?

Reciteste te rog de la inceput:

Am raspuns repede la intrebare: Ce piesa e asta pe care scrie AK0?

Mai tarziu s-a postat ca are un defect. Nu am spus nicaieri ca de la piese asta e defectul sau ca piesa asta este exact ce zic eu ca e. Am presupus ce ar putea sa fie, atat.

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu

Am incercat la Ametist.ro dar nu au. Era fain sa scrie pe net o actualizare ca nu mai e pe stoc dar asta e, lucram cu ce avem. Deci dupa dezlipire AK0, masina a mers oarecum, 5 V unde trebe, incalzire apa, evacuare apa, toate fortate manual din programatorul rotativ, mai putin rotire tambur... AK0 are in continuare cele 2 scurturi paralele. PCB a tunat cand se rotea tamburul si concluzia finala e ca e dusa intrarea de reactie motor sau ceva legat de motor ca nu mai merge. Pinul 3 sau 4 de la integrat NEC 452178EUV4 inca are 13 ohm fata de masa, ceea ce e cam putin, si pinul 3 sau 4 prin AK0 impiedica aparitia de 5 V pt NEC... E 1 fel mai interesant de a face cei 5 V pt partea logica, prin tranzistori, rezistente si faimosul Zener de 5V1. O sa mai caut programator si daca nu gasesc, o sa incerc varianta cu "programator universal". Multumesc de sfaturi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări