Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor ptr. constructie incinta

old man

Postări Recomandate

Salutari!

Deoarece am vazut aici oameni care se pricep in acest domeniu vin si eu cu rugamintea de a ma ajuta sa construiesc (ptr. fiul meu care va implini in curand 18 ani - si vrea ceva zgomot) 2 incinte pentru care am achizitionat difuzoarele de mai jos (va rog sa nu radeti foarte tare - asta este bugetul alocat , la care se mai adauga pal-ul si probabil mocheta).Amplificatorul este un Fisher ( vintage) de 2x35w ,daca asta ar conta... Ce doresc de fapt : dimensiuni ale cutiei , tubului de basreflex , cu ce si daca trebuie umpluta (fonoabsorbant), lucruri care m-ar putea ajuta in acest proiect(este primul si probabil ultimul de acest gen ptr. mine),filtre am vazut prin magazine la aprox.32 lei -merita sau nu?, fiind prima experienta nici nu stiu foarte bine ce sa cer - oricum ajutor!

Cu multumiri!

http://i31.tinypic.com/10rmiqq.jpg

http://i30.tinypic.com/28iwx6p.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• old man

7

• mircea888

2

• EmyRulz

2

• ratza

2

Top autori în acest subiect

problema este ca o incinta se calculeaza dupa parametrii Thiele-Small ai difuzorului, in cazul dumneavoastra lipsesc si sunt dificili de masurat deoarece necesita ceva aparatura.deci nu se poate calcula volumul incintei si tubul bass-reflex, nu ramane decat sa faceti o incinta cu un volum potrivit acestui difuzor, eu sugerez(nu am cum sa calculez deci imi dau cu parerea) o incinta cu un volum de vreo 40L eventual initial fara bass-reflex si daca nu se aude bine faceti bass-reflex. nu stiu daca va face fata acest difuzor si pe medii, cred ca mai trebuie un difuzor de medii chiar daca pe el scrie ca merge pana la 3500hz.bineinteles ca mai trebuie si un tweeter chiar daca puneti difuzor de medii sau nu.PS: mai urmariti topicuri asemanatoare de pe forum ca sa va faceti o idee despre ce e vorba.

Link spre comentariu

problema este ca o incinta se calculeaza dupa parametrii Thiele-Small ai difuzorului, in cazul dumneavoastra lipsesc si sunt dificili de masurat deoarece necesita ceva aparatura.deci nu se poate calcula volumul incintei si tubul bass-reflex, nu ramane decat sa faceti o incinta cu un volum potrivit acestui difuzor, eu sugerez(nu am cum sa calculez deci imi dau cu parerea) o incinta cu un volum de vreo 40L eventual initial fara bass-reflex si daca nu se aude bine faceti bass-reflex. nu stiu daca va face fata acest difuzor si pe medii, cred ca mai trebuie un difuzor de medii chiar daca pe el scrie ca merge pana la 3500hz.bineinteles ca mai trebuie si un tweeter chiar daca puneti difuzor de medii sau nu.PS: mai urmariti topicuri asemanatoare de pe forum ca sa va faceti o idee despre ce e vorba.

Va multumesc mult ! totusi in poze apar toate cele 3 difuzoare - joase /medii / inalte - de asta si vroiam ceva pareri autorizate - 40 L - mie mi se pare a fi prea putin pentru o incinta cu 3 difuzoare...
Link spre comentariu

Fara parametrii difuzoarelor nu puteti face nimic .Mai ales ca incintele cu 3 cai sunt muuuult mai greu de pus la punct existand 2 frecvente de taiere pe care , daca nu sunt nimerite , i nu va suna nicicum .Nu disperati !Cea mai buna solutie este sa gasiti pe cineva care are o incinta ( sau macar documentatia ) utilizand aceste 3 difuzoare si sa o clonati ( o masurati ....... ).De fapt cred ca asta si cautati , nu ?Ramane si cealalta varianta ( care presupune foarte mult timp pierdut in experimentari si macar un microfon si un soft de analiza si o camera cat de cat " surda " ) : cutia la plesneala si filtrele incercate si modificate pana suna cumva bine !!!Pentru ca sunt prea multi parametri necunoscuti e foarte greu ... (dar nu imposibil) .Mult succes !Later edit : cu filtrele din magazin nu e nici un fas ! Numai daca sunt facute chiar de producatorul difuzoarelor !!!!!!!!

Link spre comentariu

Multumesc ptr. sfaturi.O sa incerc sa gasesc o incinta pe care s-o clonez ( mi se pare o solutie viabila).Despre filtrele pe care le-am vazut - par a fi construite de vreun cerc al pionierilor... asa ca aveti dreptate inca o data!Am sa va tin la curent cu desfasurarea acestui proiect-sunt tare curios ce o sa iasa!

Link spre comentariu

scuze, nu am vazut toate difuzoarele, pozele sunt de rezolutie mare si m-am grabit.o incinta nu se face de un volum mai mare daca are mai multe difuzoare, numai in functie de difuzorul de bass se calculeaza volumul celelalte sunt irelevante deoarece nu au nevoie de cutie ca sa sune bine.tweeterul il stiu, mie mi-a placut, are ceva SPL, am avut pe niste boxe tweetere din astea si spre surprinderea mea au mers o noapte intreaga la mai bine de 100w cu un filtru de 6db/octava care taia la 5khz.deoarece am avut astfel de tweetere recomand sa luati un filtru de macar 4khz(intre inalte si medii), intre bass si medii nu stiu ce sa zic, ceva intre 200-400hz.

Link spre comentariu

Cred ca o cutie cu volumul intern de aproximativ 50-60 L, doar pentru difuzorul mare ar merge. Pentru difuzorul de medii ar merge o cutie inchisa, evident construita inauntrul celei mari; volumul nu conteaza, pt ca poate sa fie si de 2 L.Ochiometri as face fitrarea la 400 Hz intre cel de 12" si cel de 6.5" si pe la 5-6 kHz intre cel de 6.5" si tweeter. Si sa fie de minim 12 dB/octava intre medie si tweeter, 12 dB/octava pe medie la filtrul trece-sus, si 6 dB/octava pt woofer. Dar astea sunt doat date "ochimetrice", asa ca nu recoand a fi luate de 100% bune.Ca si o paranteza as mai preciza si faptul ca indiferent de ce filtru se va alege, un sunet din acele boxe tot se va obtine, numai ca dpdv calitativ nu va excela deloc comparativ cu o boxa calculata si masurata.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Cred ca o cutie cu volumul intern de aproximativ 50-60 L, doar pentru difuzorul mare ar merge. Pentru difuzorul de medii ar merge o cutie inchisa, evident construita inauntrul celei mari; volumul nu conteaza, pt ca poate sa fie si de 2 L.Ochiometri as face fitrarea la 400 Hz intre cel de 12" si cel de 6.5" si pe la 5-6 kHz intre cel de 6.5" si tweeter. Si sa fie de minim 12 dB/octava intre medie si tweeter, 12 dB/octava pe medie la filtrul trece-sus, si 6 dB/octava pt woofer. Dar astea sunt doat date "ochimetrice", asa ca nu recoand a fi luate de 100% bune.Ca si o paranteza as mai preciza si faptul ca indiferent de ce filtru se va alege, un sunet din acele boxe tot se va obtine, numai ca dpdv calitativ nu va excela deloc comparativ cu o boxa calculata si masurata.

Desi cu mare intarziere , doresc sa multumesc tuturor pentru sfaturi si indrumari.Am reusit (deja cu mult timp in urma) sa construiesc aceste "monstruozitati" ,care au placut copiilor ce au ascultat in ele...Distorsioneaza la volumul maxim al amplificatorului (Fisher 2 x35W),la anumite bucati muzicale-dar daca lor le place...Inca o data multumiri tuturor!
Link spre comentariu

Cand dati la maxim amplificatorul, distorsiunile provin de la acesta intrucat intra in clipping si nu sunt din cauza boxelor. Aveti grija ca nu sunt bune deloc pentru difuzoare.

Link spre comentariu

Cand dati la maxim amplificatorul, distorsiunile provin de la acesta intrucat intra in clipping si nu sunt din cauza boxelor. Aveti grija ca nu sunt bune deloc pentru difuzoare.

Multumesc inca odata pentru ajutor.Iata si pozele

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Da felicitari si de la mine! Pentru un prim proiect arata foarte bine. Apropos, par foarte mari, cam ce volum au?

Multumesc pentru aprecieri! sunt intradevar mari : 850x500x450 (aproape 200 litri)-pentru ca asa am gasit niste bucati de material (dulapuri vechi)pe care sa le prelucrez cat mai putin...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări