Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare echipament incepator-regim hobby ( statie aer cald/lipit ,flux )etc

Postări Recomandate

Salutare colegi , ma intereseaza sa-mi cumpar niste echipament pentru hobby.  Fiind folosite destul de rar , caut ceva de buget, dar good enough sa nu ma chinui la o lipitura la un smd.  

Ce ma intereseaza :

1.Statie Aer cald /lipit   : aici am vazut https://www.amazon.de/-/en/959D-Soldering-100-500°C-Temperature-Adjustable/dp/B09WTQ8FHN/ref=sr_1_3?sr=8-3  la 70 euro , nu stiu cat de buna  e doar de aer cald 

Pe aici am mai citit de Gordak , care ar fi si cu aer cald si letcon, aveti idee daca ar fi compatibile si cu  acele  letconuri duble (Tweezer Style Soldering Iron for SMD) ? 

3. Recomandare de flux ,fludor  si fludor cu temperatura mica de topire ,protectie termala pentru componente

4.Recomandare pensete 

5. Microscop :nu stiu cata nevoie voi avea ,stau bine cu vederea la apropiere , dar daca credeti ca un microscop ieftin ajuta,  de ce nu .As prefera ceva mic , digital , nu stau bine cu spatiul .

Orice alt sfat e binevenit si va multumesc anticipat !

Editat de newb03
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 4 săptămâni mai târziu...
La 25.09.2024 la 10:43, newb03 a spus:

Tweezer Style Soldering Iron for SMD

iti dau un sfat dupa 45 de  ani de facut asta din care 35 la modul profestional. (fabrica unde asmablam smd)

Incepe cu un ciocan de lipit bun (si eventual unul mai ieftin de rezerva pe care sa-l folosesti si ca tweezer style inpreuna cu primul) - pentru hobby la nivel de constuctie (fascem desfacem) nu ai nevoie de scule scumpe.

E bine sa ai un ciocan de lipit pentru lucruri de finete (20W sunt suficienti la smd mic) si unul de lucruri ma putin fine (cu varfuri interschimbabile  - 80w).  Cand mai inaintezi in hobby/cariera iti cumperi scule mai bune pe masura ce simti nevoia. (la fel cu surse, osciloscoape, aparate de masura in general). Nu sculele sunt bariera ci invatarea el mai bine cumperi scule pe masura ce ai nevoie de ele. Cumpara un set de pensete bune (nemagnetice - preferabil din titan ca nu e magnetic si nu transmite caldura bine)) si o lampa cu lentila, sau un microscop (cu camera preferabil)  invata sa lipesti dezlipesti cu flux lichid. Lipitul si dezlipitul se poate invata complet decuplat de electronica (adica poti progresa foarte repede) - daca te plimbi prin fabricile de produse electronica o sa vezi multi operatori care lipesc si dezlipesc extraordinar cu scule nu foarte scumpe, operatori  care nu stiu deloc electronica si au invatat in cateva luni (femei mai ales)

Sunt ciocane de lipit termostate de la 100 Eur la 1000 Euro. Incepe de jos noi folosim la firma din toata gama si pot sa-ti spun ca lumea le prefera pe cele ieftine (din cauza ca-s ieftine sunt cam pe toate mesele) avem o gramada de la TENMA cred ca au fost cumparate de la farnell cu cel putin 12 ani in urma si inca nu s-a stricat niciunul (intre timp s-au strcat cateva foarte scumpe de la Ersa si Weller - dar nu din cauza calitatii ci din cauza folosirii proaste) - daca-ti iei ceva popular si longeviv ai sanse sa gasesti si piese de schimb (elementul de incalzire sau tot ciocanul) si varfuri de toate marimile.

Spor la treaba. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Au apărut clipuri cu stația Parkside.

Cred că s-au vândut destul de bine daca au apărut așa repede pe YT.

Probabil, după bormașina cu percuție de sâmbătă dimineața și filetanta cu acumulatori, care se uzează de la prea mult stat, asta-i următoarea sculă a meșterului român. 😅

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Stefan a spus:

Au apărut clipuri cu stația Parkside.

Cred că s-au vândut destul de bine daca au apărut așa repede pe YT.

Au rămas la raft până în ultima zi, nu au epuizat stocul. Când e ceva care se vinde bine, se termina produsul înainte de terminarea perioadei anunțate. Știu sigur pt ca am fost de curiozitate duminică înainte de închidere, și puțin a lipsit sa iau și eu una. A învins rațiunea... nu am de lucru prea mult nici cu gordak ul meu, as fi blocat 200 lei aiurea. 

Link spre comentariu

Chestia cu epuizarea stocului tine de localitate sau chiar de amplasarea magazinului unde sunt mai multe. De exemplu, eu nici nu le-am vazut pe raft in Cluj-Napoca. Bine, nici n-am fost in prima zi nici nu am luat magazinele la rand ca nu vroiam sa cumpar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări