Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzire direct din panouri fotovoltaice

Postări Recomandate

Pentru a reduce putin consumul de curent electric ma gandesc sa conectez panouri solare la o aeroterma de 150-200W la 12/24V,
Am disponibili cam 3-4 metri patrati pentru panouri si am de incalzit pe timpul iernii, numai ziua, o camera de  4x5 m unde exista deja un calorifer electric de 1500 W.
Cu investitii minime, cum se poate face ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

E ineficient. Pe 4mp poti pune doar 2 panouri de cca 450W. Daca ai avea pozitia optima si toata suprafata plina de panouri, intr-o zi medie de iarna vei produce cam 100 W/h(masuratori facute de mine, din 2005, in zona mea. Unele date folosite de vanzatori/instalatori difera). 

Numai panourile costa  cam 1000 lei. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Se poate face daca ai avea vreo 5 Kwp, incearca totusi o pompa de caldura, un AC, renunta la incalzirea directa. de factura aia iei vreo 3 AC-uri.

Anu asta am ocazia sa incerc pe fotovoltaic offgrid radiator cu rezistente de quartz  vs pompa de caldura aer-aer.

N.B. se gasesc in China AC-uri pe 48 v care functioneaza cu 1-2 panouri de de 72 celule 500 wp fara baterie, in regim MPPT.

Link spre comentariu
On 9/29/2024 at 8:35 PM, ionut120v said:

renunta la incalzirea directa. de factura aia iei vreo 3 AC-uri.

Totusi, fara complicatii nu se poate ?
Am vazut ca exista panouri de 400W si pe la 50 de euro.
Problema mea este ce aerotermă găsesc să ia din panou toată energia și să suplinească încălzirea camerei. Fără baterii, MPPT sau alte invenții.

Edit: Ce MPPT mai bun se poate obține mai bine decât cu o rezistență în serie cu un panou fotovoltaic ?

Editat de teomishu
Link spre comentariu
Acum 52 minute, teomishu a spus:

Edit: Ce MPPT mai bun se poate obține mai bine decât cu o rezistență în serie cu un panou fotovoltaic ?

Daca calculezi exact valoarea ecelei rezistente sa traga atata curent incat sa mentina tensiunea pe panou la punctul MPPT atunci da, randament 100%. Panoul este o sursa de curent variabila in functie de iradiatia soloara, degeaba legi o rezistenta care sa stoarca ultima picatura de curent din panoul daca in punctul ala pe panoul pica tensiunea aproape de 0 ? 
Iar la capitolul incazit vei putea face ceva prin toamna si primavara, cand e frig dar vezi soarele pe cer, iarna nu prea e curent, eu din instalatia de 5kW cu panourile sticla ( adica curatate de ultima bucatica de zapada ), obtin 350-400W, apoi din 2 panouri cat ai putea monta acolo mai mult de 60-70W nu vei obtine, ce mai incalzesti cu 70W cand afara sunt -10 grade ? 

Link spre comentariu
1 hour ago, Bandi Szasz said:

ce mai incalzesti cu 70W cand afara sunt -10 grade ? 

Am inceput prin a spune ca vreau sa suplinesc încalzirea unei mici camere.
Să reduc, dacă se poate, factura la curent.

1 hour ago, Bandi Szasz said:

Daca calculezi exact valoarea ecelei rezistente sa traga atata curent incat sa mentina tensiunea pe panou la punctul MPPT atunci da, randament 100%

Dacă, de exemplu, la un panou de 500W (40V, 12A) pun ca sarcina o rezistența (nichelină) de 5 ohm si obtin , sa zicem, in conditii normale 200 W,
cu ce m-ar ajuta un MPPT ?

Link spre comentariu

E destul de mult de explicat exact cu merge un MPPT.  Știe să scoată putere din panouri chiar și atunci când sunt slab luminate. Dacă puterea la ieșirea invertorului de 230V nu e suficientă, atunci completează de la rețea, acumulatori, sau ambele, ori oprește tot. Depinde de setări.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Am inteles ca vrei sa ajuti incalzirea existenta, eu am vrut sa spun ca 70W sunt nesemnificativi, sa incalzesti incaperea aia ai nevoie probabil undeva spre 1.2kW, 70W la 1.2kW e cam nimic.

Iar cu rezistenta de nichelina poti face un experiment, legi acel fir de nichelina de panou si masori atat tensiunea cat si curentul de la panou, inmultesti si vezi cat obtii. Dupa asta ajustezi lungimea firului astfel incat sa ai fix teniunea de Vpp pe panou, masori curentul si inmultesti, acum compari cele doua calcule si vezi care este diferenta intre MPP si fara MPP, MPP asta face, tine tensiunea pe panou la punctul Vpp pentru ca acela este punctul de VxI maxim. Vara cand ai soare pe panou nu e asa grav, iarna cand abia reuseste un MPP sa stoarca 300-400W din 5kW cu firul ala de nichelina vei obtine mai nimic, doar daca il ajustez la conditiile de iarna cum am scris mai sus, odatata legata panoul sa stea la Vpp ( care nu este neaparat un punct fix ).

Este normal sa mearga si fara MPP, dar se pierde mult din randament mai ales in coditii slabe de iluminare cum ar fi iarna, fix perioada in care tu vrei sa te folosesti de ele. Se poate implementa un MPP rudimentar cu un convertor buck care in loc de tensiune fixa la iesire sa tina tensiunea fixa pe panou la Vpp, nu o sa fie ideal pentru ca Vpp nu este neaparat fix dar este mult superior unui buck care tine tensiunea pe iesire fixa, categoric ca consumatorul va trebuii sa fie unu-l pur rezistiv sa nu fie deranjat de variatiile de tensiune pe iesire.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 15 ore, teomishu a spus:

Dacă așa de mult scade iarna randamentul unui panou, chiar ajutat cu MPPT, chiar că renunț la idee.
Multumesc pentru explicații.

Depinde de regiune si conditii, eu stau langa Brasov, panourile sunt orientate spre sud ( punctul cel mai optim ), in ianuarie am avut zile in care am avut doar 0.3kW generati pe parcursul zilei, ar venii cam 50W/h dar au fost cateva zile cand a fost putin soare si am obtinut pana la 12kW pe parcursul zilei. Daca e sa iau o medie pe toata luna ianuarie ar venii undeva pe la 600Wh ( 12% randament din puterea instalata), asta la o instalatie de 5kW, panourile trebuie curatate dupa fiecare ninsoare daca nu le cureti si ingheata pe panou dupa se curata mult mai greu.

https://ibb.co/CnG0BH1

image.png 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
La 08.10.2024 la 19:14, Bandi Szasz a spus:

Este normal sa mearga si fara MPP, dar se pierde mult din randament mai ales in coditii slabe de iluminare cum ar fi iarna, fix perioada in care tu vrei sa te folosesti de ele. Se poate implementa un MPP rudimentar cu un convertor buck care in loc de tensiune fixa la iesire sa tina tensiunea fixa pe panou la Vpp, nu o sa fie ideal pentru ca Vpp nu este neaparat fix dar este mult superior unui buck care tine tensiunea pe iesire fixa, categoric ca consumatorul va trebuii sa fie unu-l pur rezistiv sa nu fie deranjat de variatiile de tensiune pe iesire.

Asa merge la mine de 20 de ani, convertoarele sunt insa izolate galvanic forward cu trafo, diferenta este de vreo 5 % in comparatie cu true MPPT, am potentiometru din care reglez tensiunea la intrare in functie de curentul de iesire, pe vreme schimbatoare e net superior deoarece bucla este mult mai rapida.

Incalzire electrica cu rezistenta nu merita decat daca e vorba de spare energy, un surplus care nu poate fi utilizat altfel, incalzirea electrica e un confort scump, iar munca cu creierul e grea si de multe ori prost platita.

Unul de sapa fantani ia salariu orar mai mare ca mine,  am facut proba, pot sapa si eu in acelasi ritm  cu mai putine scule ca ei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări