Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema incarcare baterie boxa portabila

Postări Recomandate

Va salut. Am o problema cu o boxa portabila ZEALOT-S79, mai exact un coleg a comandat-o din China si a venit sigilata. La alimentarea prin cablu usbc a observat ca acumulatorul nu se incarca, desi comenzile pot fi facute, inclusiv conectarea cu telefonul functioneaza, fiind gasita de telefon prin bluetooth. Dupa ce am desfacut-o am masurat acumulatorii, fiind 2 bucati conectate fiecare printr-o mufa cu 3 fire la placa de baza ,in paralel si ambele indicau 0V. Le am incarcat separat si boxa a prins viata, deci merge perfect, mai putin incarcarea bateriilor care nu se face. In functionare am verificat tensiunile prezente pe bobine si am gasit 5V, 3,3V si tensiunea bateriei de 10,7V, mai putin o bobina care are 0V si cred ca e cea prin care se incarcarea . O sa atasez poze cu zona ,pentru ca in apropierea bobinei sunt 2 integrate si initial am crezut ca sunt mosfeti, dar acum nu cred si in plus nu gasesc date despre aceste integrate marcate KS 3422 smd cu 8 pini. Exista pe placa si 3 stabilizatoare si toate sunt ok. Acum intrebarile mele:

Este posibil ca problema incarcarii sa fie din cauza ca nu folosesc incarcatorul corect pentru ca la mufa de alimentare e trecut PD2.0 45W si tensiuni de la 5v pana la 20V si QC2.0 18W cu tensiuni de la 5v la 12V? Eu am folosit vreo 3 incarcatoare si proprietarul si el vreo 2, dar zic sa intreb, eu am folosit inclusiv unul cu protocoale, model mai nou si care ofera la iesirea tensiunea negociata.

Cum se face incarcarea la acest gen de boxe portabile, poate are cineva o schema generica, eu ma gandesc ca tensiunea de 5V de la intrare trece printr un invertor si este ridicata undeva la 12-13V apoi duce la o sursa formata sin mosfeti, filtaj si bobina apoi la baterie, dar nu am avut de face cu asa ceva pana acum.

Va multumesc si voi atasa poze. https://postimg.cc/gallery/gmGtJcV

Editat de alex26
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

În primul rând trebuie să fii sigur dacă cei doi acumulatori interni ai boxei sunt în paralel sau în serie.

Fiindcă situația e diferită când încarci un acumulator de 3,7V și 5Ah și alta când încarci 7,4V și 2,5Ah.În primul caz e suficientă o sursă de 5V.În al doilea caz trebuie minim 9V sau chiar 12V.

Având o sursă de încărcare ,,Fast Charge,, care negociază tensiunea de încărcare, utilizarea unei tensiuni mai mari de 5V e întotdeauna preferabilă, fiindcă se reduce curentul suportat de mufe și cabluri. Probabil din cauza utilizării unor acumulatori deja complet descărcați sau care s-au autodescărcat în timpul stocării îndelungate a boxei, la prima încercare de a se încărca, sursa internă de încărcare a boxei a cedat, acumulatorii descărcați cerând un curent inițial maxim.Deși nu ar fi trebuit să se întâmple asta la o sursă de calitate, dar știm ce ,,calități,, pot avea uneori chinezăriile..

Faceți poze Macro de calitate plăcii, să se vadă exact seriile și componentele...

Link spre comentariu
Acum 19 minute, alex26 a spus:

e trecut PD2.0 45W si tensiuni de la 5v pana la 20V si QC2.0 18W cu tensiuni de la 5v la 12V?

Foloseste un incarcator dedicat fast .

Acum 20 minute, alex26 a spus:

tensiunea bateriei de 10,7V

Nu se incarca de la 5V.

La detectia tensiunii de 5V negociaza cu incarcatorul si comuta la min 12V.

Lasa totul asa cum este , poate fi mai scumpa reparatia decat un incarcator fast .

Link spre comentariu

Acumulatorii sunt in paralel si nu am putut ajunge la ei, o groaza de suruburi. Pe cablaj, unde vin mufele de la acumulatori sunt trecute tensiunea de 11,1V.    Voi face poze mai detaliate, acum am luat ce aveam in telefon.

D-le Anton am folosit un incarcator fast care stie sa comute automat si suporta 100w, dar nu se face. Pe incarcator imi afiseaza 5v si consum de 20mA. O sa fac poze si la incarcator . E luat recent din China si e ce trebuie.    9219-C69-F-66-B7-4-AD8-8563-6494-C1-CFF7

Aceasta e una din cele 2 mufe care vine de la

acumulator si se vede trecut 11.1v.

Editat de alex26
Link spre comentariu

Ciudat cum pe placă scrie 11,1V și ea are doar doi acumulatori și ăia în paralel.....serioasă firma asta.

Încearcă cu alte modele de încărcătoare ,,fast Charge,, de minim 45W, cum a scris colegul mai sus.

Mai ales dacă boxa specifică clar asta în instrucțiuni.Probabil cele utilizate deja nu îndeplineau specificațiile.

Link spre comentariu

Nu sunt 2 acumulatori, sunt 3celule conectate in serie formand un acumulator, din ce am vazut prin cutie,  si identic si in cealalta parte,iar ambele sunt legate in paralel. O sa mai incerc si cu alt incarcator desi credeam ca 5 sunt suficiente, din care 2 sunt cu negocierea tensiunii. Poate ma ajuta cineva si cu identificarea acestui integrat.   01-A56088-0-BC0-44-F7-9098-B2-EB94-A66-F

Pinii 5 si 6 sunt conectati impreuna, la fel si pinii 7 cu 8.

Editat de alex26
Link spre comentariu
Acum 37 minute, alex26 a spus:

ZEALOT-S79 S79-P S79P 11.2V 24000mAh Li-ion Battery

daca  elementele  de  baza  sint  acumulatori  18650 , atunci  ceea  ce  scrie  in  prezentare  este  o  maaaaare  minciuna ... daca  ai  3  x  18650  grupati  in  serie  pe  latura nr  1    si   inca  o  data  identic  pe  latura 2 , iar  latura 2  este  grupata  in  paralel  cu  latura 1 , atunci  asta  inseamna  ca  fiecare  latura  poate  debita  un  curent  de  12000mah  ... care  inseamna  ca  fiecare  dintre  cele  6 bucati   de  18650  stie  asa...3,7v / 12000mah ... gogosi chinezesti  pe  batz , desigur ... asa  ceva  inca  nu  s-a  inventat  pe  planeta  Pamint , evident ...

daca  vrei  sa  infrunti  crunta  realitate , atunci  imparte  24000 aia  umflati  cu  pompa  la  minim 3,5 ....4  si  abia  acela  sa  stii  ca  este  adevarul  gol-golutz ...

Link spre comentariu

Repet ideea de a încerca încărcarea cu un încărcător care respectă specificațiile producătorului.

Adică ,,Fast Charge,, de 45W

Faptul că ați încercat cu alte încărcătoare Fast Charge, nu e relevantă.Fiindcă e posibil ca ele (fiind de putere mică) să fi intrat instant în limitare din cauza puterii mari cerute de acumulatorii boxei.E doar o părere, poate și circuitul ăla de încărcare o fi cedat și e defect.Dar înainte de a lipi ceva pe placă, testează cu un încărcător de 45W, măcar împrumutat....

Link spre comentariu

Am testat in seara asta cu alte 2 incarcatoare, o sa postez maine sa se vada exact tipul, inclusiv cu al meu care e de 100W si e la fel. Am urmarit putin traseul si de la mufa usb, tensiunea se duce la D unui mosfet, de aici iasa prin S si este filtrata cu 470u, iar de aici merge la acest integrat M3033 si despre care am gasit doar atat.

http://power-ic.szczkjgs.com/products_4935.htm

http://m.szczkjgs.com/news_show_174135.htm

Editat de alex26
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări