Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rectificare site masina tocat carne

zvonacfirst

Postări Recomandate

• Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

10

• merck

7

• Ion_Bumbu

6

• BRANCA

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mulțumesc @BRANCA.

Dovada că aceste site se fac din fontă este chiar în textul anunțului de pe olx al cărui link l-ai postat.

"Sita și cuțite pentru masi de tocat manuale sau electrice, de la nr 5 la numărul 32 de fonta sau de inox"

Treaba este că mă îndoiesc că acele site ar fi rectificate și aș ajunge acasă cu aceeasi problemă. Suprafața unei piese rectificata plan este ușor de recunoscut. Fără o sită rectificată, cuțitul, oricât de ascuțit ar fi, nu reușește să taie pielițe, membrane fibroase, etc, acestea infășurându-se pe cuțit si pe șnec. Cu sitele originale cuțitele mele taie tot.

Am să merg până în obor să văd ce și cum.

Link spre comentariu

Am mai scris : pe o piatra de polizor cu diametru mare (peste 22 cm) "pentru vidia" se executa miscari circulare pe suprafata pietrei si in 15-20 min ai o sita brici .Apasand cu degetel pe centrul sitei .

Chiar daca nu va avea fetele paralele ,suprafata de lucru va fi dreapta ( partea pe care taie cutitul ) .

Cutitul se ascute la fel dar mult mai repede .

Se urmareste ca suprafata prelucrata sa fie toata aschiata uniform si sa nu existe alte denivelari .

Cand se ajunge la acest stadiu sita este pregatita pentru utilizare .

Fac acest lucru de mai bine de 35 de ani .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

zvonacfirst.Crezi că nenea cu anunțul ştie ce-i aia fontă s-au oțel turnat/matrițat?La "ciubucarii" care îi aveam în fabrică era o zicală:"o sită bună toceşte 2-3 cuțite",cu alte cuvinte sita se făcea din oțel de calitate,se călea şi apoi se rectifica...

Link spre comentariu
Acum 16 ore, BRANCA a spus:

Zvonacfirst.Vezi că sunt multe anunțuri pe olx cu "rectificări chiulase",în Buc.Un exemplu aici:

https://m.olx.ro/d/oferta/reparatii-chiuloase-verificare-fisuri-chiulasa-bucuresti-IDfNXVN.html

Multe site se fac din oțel turnat sau forjat,fonta nu e bună.

Chiulasele se "rectifica", de regula, prin frezare. Acolo ai nevoie de suprafata plana, in nici un caz de oglinda.

Link spre comentariu

Mai slefuiesc si eu citeceva mai sensibil si iasa bine doar ca:

1. suprafata abraziva trebuie sa fie cit mai plana

2. marchez 4 puncte la 90 grd pe circumferinta

3. miscarea o fac in 8

4. dupa acelasi numar  de 8-uri  rotesc cu 90 grd piesa

5. dupa 4 rotiri urmatoarea, a 5-a o fac cu 90+45grd, sa cada intre ele pasul rotirii apoi tot cu 90 grd si mentin       rutina asta pina la final, se poate si cu incremente mai mici de unghiuri, depinde de cit de repede ia abrazivul.

6. am grija sa apas cit mai uniform si nu tare, daca piesa e mai grea e suficienta greutatea ei.

7.Daca folosesc abraziv il diluez cu ulei de transmisie sau trafo, petrolul era mai bun dar greu ce el.

8. daca folsoesc smirghel il folosesc tot umed cu ulei.

Iasa la fel de bine ca pe masina de rectificat doar ca dureaza mult mai mult.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Bineniteles ca nu-s paralele, totul este cit de paralele sau neparalele sint.

Si ca sa fiu mai lamurit, cui ii pasa daca-s paralele sau nu la masina aia de tocat carnea?

As fi tare curios sa aflu asta!

Link spre comentariu

Pai daca cele doua fete ale sitei nu sunt paralele, fata din exterior va fi lipita de piulita care se infileteaza pe corpul masinii de tocat iar fata din interior va fi oblica fata de cutit/ax. Daca este oblica => cutitul nu mai calca pe toata lungimea pe sita => nu mai taie carnea cum trebuie.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, merck a spus:

Pai daca cele doua fete ale sitei nu sunt paralele, fata din exterior va fi lipita de piulita care se infileteaza pe corpul masinii de tocat iar fata din interior va fi oblica fata de cutit/ax. Daca este oblica => cutitul nu mai calca pe toata lungimea pe sita => nu mai taie carnea cum trebuie.

Asa ar fi daca axul/melcul care centreaza si sita si cutitul nu ar avea joc . Important este sa se aseze cutitul pe sita cat mai bine . Asadar fetele sitei cat mai plane (nu neaparat paralele) si cutitele la fel . In realitate neparalelismul nu cred sa depaseasca fractiuni de grd .Parerea mea .

Link spre comentariu
Acum 30 minute, Nikk a spus:

Asa ar fi daca axul/melcul care centreaza si sita si cutitul nu ar avea joc . Important este sa se aseze cutitul pe sita cat mai bine . Asadar fetele sitei cat mai plane (nu neaparat paralele) si cutitele la fel . In realitate neparalelismul nu cred sa depaseasca fractiuni de grd .Parerea mea .

Pai poti face urmatorul experiment, iei o bucatica de hartie si o impaturesti in 4 ca sa iasa in final ceva de genul 5mm x 5mm si de grosimea a 4 foi de hartie si o pui intr-o parte in piulita care se infileteaza in corpul masinii. Astfel obtii o sita care sta stramb fata de axul masinii iar cutitul care are joc dupa cum spui tu se va mula pe sita.

P.S. Eu la toate masinile de tocat manuale si nu numai pe care am pus mana, sita imi era fixata fara joc prin piulita aia mare de corpul masinii. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 38 minute, Nikk a spus:

V-a raspuns colegul, nu cred ca mai este nevoie de altceva.

Planul sitei spre cutit e dat de umarul pe care se aseaza sita.

La ce pas si jos are piulita de fixare a sitei aia se va aseza totdeauna pe umar chiar daca ar fi neparalela.

Ca experiment vedeti ce joc are cutitul, ce jos are melcul si ati rezolvat dilema planului de rotatie a cutitului.

Sa mai vorbim si despre alea ce preseaza cutitul cu un arc??

Acum 13 minute, merck a spus:

P.S. Eu la toate masinile de tocat manuale si nu numai pe care am pus mana, sita imi era fixata fara joc prin piulita aia mare de corpul masinii. 

:d

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări