Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem HI-FI profesional


Postări Recomandate

De ceva vreme mă bate gîndul sa.mi fac un sistem de sunet "altfel" decît cele existente pe piață . Am luat in calcul pentru acesta , componente din gama pro și aș vrea sa aflu parerile voastre , daca se merita sau daca este o idee tîmpită !  Schema este urmatoare : sistem stereo , deci partea Left cu  fiecare difuzor in  incinta dedicata , sa fie amplificate direct de puteri , pe interval fix de frecvente , dar fara să mai treaca prin filtre !  Adică, am sub-bass intre 30-80hz ,  woofer intre 80 -200 hz, medie dedicata 200 - 1000 hz si un driver capabil de 1000 - 18.000 hz . Toate acestea amplificate separat cu clasă D sau AB daca trebuie in cazul driverului . Este o columnă deci, dar avantajul ar fi că le.pot distanta cum vreau intre ele si controla direct din puteri . Insa nu stiu care modele de difuzoare sunt mai bune pentru respectivele frecvente si ce modele de crosover trebuiesc ca sa setez fix frecvente si respectiv ce sursa (mixer, etc) sa.mi trimita 4 linii in partea Left , 4 in Right , spre crosovere si spre stații 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Avantajele unui astfel de sistem apar in primul rand in cazul puterilor f mari - cand puterea necesara trebuie livrata din mai multe amplificatoare. Si in plus puterea pierduta pe filtrele pasive este deranjanta.

In cazul unui sistem de auditie solutia este scumpa si in general expermentata doar de pasionati avansati in domeniul electronicii si acusticii. 

Ar trebui facute calculele financiale foarte bine inainte de a 

incepe un astfel de proeict.

 

Corssoverele stereo active pe 4 cai nu sunt multe si sunt scumpe.

Marea majoritate merg in stereo 2x3 cai si mono in 4 cai.

O solutie simpla pt problema este sa folosesti filtru pasiv pt driver si astfel se reduc cele 4 cai la 3.

 

Un astfel de sistem implica o groaza de mataraie, iar transportul sau pt vreo sonorizare este dificil (ia prea multe ore instalarea).

 

Construirea incintelor in sine implica cunostinte de specialitate, este nevoie de cineva care sa faca sau sa verifice si sa adapteze proiectele si sa traduca eventualele schite gasite pe net in desene tehnologice de executie (adica sa adauge ranforsari, sa explciteze eventualele imbinari la unghii, etc).  Un tamplar - oricat de bun, nu are astfel de cunostinte.

 

 

Link spre comentariu

Bugetul nu este o problema ..deci din aceasta cauza , eu vreau sa ma documentez inainte , sa stiu daca ma apuc de el !  Nu este un sistem mobil , este pur si simplu pentru un spatiu in care ascult  eu muzica la orice volum ! Am tot ascultat boxe in timp , dar parca nu sunt ce trebuie, in partajarea exacta a frecventelor pe difuzorul dedicat .  Dar stai ..crosover cu care pot seta intervalul de frecvente cum vreau , asta intreb , pentru ca in acest sistem intra defapt 4 crosovere pentru fiecare amplificator ! Am pus schema sa intelegi mai bine :

hi fi pro.jpg

Editat de Ady Y
Link spre comentariu

Deci vreau defapt  un sub.bass + un woofer + doua medii legate in paralel (in 4 ohmi) + un driver de 3" capabil de frecvente intre 1000-18.000 hz . Avantajul este ca le pot controla pe fiecare in parte din volumul puterilor , dar nu mai trebuiesc filtre , adica le conectez direct prin fire la puteri , dar si avantajul ca le pot distanta exact cum vreau pe inaltimi ! Ce mixer si ce crossover se poate  pentru asa ceva ? Deci mixer cu 4 iesiri stereo + crosovere stereo , cu reglaj manual de frecvente

Editat de Ady Y
Link spre comentariu

Un crossover activ pro este INTOTDEAUNA unul la care se pot regla  permanent si continuu frecventele de taiere pe fiecare interval. La fel si pantele de taiere.

Cele fara reglaj sunt jucarii sau pacaleli.

 

Cel mai ieftin decent ca performante este CX-3400 de la Behringer.

Mai evoluat ar fi unul digital -  DCX2496, care permite si reglarea intarzierilor de faza si memoreaza o multime de setari.

Link spre comentariu

Ca fapt divers, exact așa este rezolvată problema sunetului și în domeniul automotive!

Semnalul este preluat din toate sursele și prelucrat (de obicei) digital de către un DSP dedicat, apoi trimis pe benzi de frecvență separate către un bloc de amplificare audio cu puteri de ieșire variată, de la câteva zeci de watt pentru benzile superioare, până la câteva sute de watt pentru benzile joase.

Până acum cel mai complex amplificator auto pe care l-am văzut are 26 canale de ieșire!

Link spre comentariu

Poate si niste dsp din astea chinezesti s`ar putea sa te ajute in a experimenta ce vrei tu sa faci

https://www.aliexpress.com/item/1005006087176519.html?spm=a2g0o.cart.0.0.3aa338datHx0PQ&mp=1

 

Up to 16 groups of eq switching Single battery power supply Hard and soft switching Expandable adjustment of high school bass tuning simple driver-free with software instructions
❶ EQ40 bands any frequency band adjustable Bass mid-treble customizable crossover point BASS subwoofer Vocal optimization Dynamic range compression Anti-breakdown Low-cut Low-pass High-pass High-cut High-cut Crossover 3D sound effect music delay Sound field optimization Noise elimination etc..

Editat de eos
Link spre comentariu
Acum 8 ore, hpavictor a spus:

Cred ca ai nevoie de multa teorie și ceva timp pentru înțelegerea fenomenelor ...

Pentru început  , studiază acest aparat :

 

https://www.poweraudio.ro/db_mark_dp28_plus

 

 

Este ce trebuie acesta .Mersi !  Deci unul singur pentru 4 trimiteri spre amplificatoare ? Inseamna ca il leg direct la sursa (pupitru dj, placa sunet pc)

Editat de Ady Y
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări