Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa RC auto

Postări Recomandate

Am un RC auto pe care doresc sa-l folosesc in casa.

L-am alimentat dintr-un alimentator stabilizat si functioneaza perfect.

Pt ca sursa este mare si incomoda, doresc sa-l alimentez dintr-o sursa in comutatie. Am incercat cu 2 surse diferite si cu ambele nu mai prinde pe MF decat 2 posturi.

Ce pot face?

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din cauza interferențelor introduse de driverul din sursa de comutație, aceasta trebuie ecranată perfect.

Folosiți o sursă în carcasă metalică gen MeanWell, sau introduceți sursa neecranată într-o cutie metalică și legați cutia la pământ.

Link spre comentariu

Nu merge cu alimentare in comutatie, partile de radio de la aparatele astea "moderne" si ieftine sunt al naibii de sensibile. 

Orice ai face, orice ecranare ai implementa, pana nu pui sursa cu traf nu rezolvi mare lucru, crede-ma, stiu ce zic :)

Asta e...

Link spre comentariu

Pe langa faptul ca acea sursa in comutatie introduce niste interferente electromagnetice (mai ales daca sursa in comutatie nu este de la un producator respectabil si nu respecta anumite limite), nici iesirea ei nu reprezinta un DC curat, prezinta un riplu a carui valoarea depinde la fel de producatorul sursei, de sarcina, etc, iar pentru aplicatii radio nu se recomanda. Poti sa incerci sa faci o filtrare cat mai aproape de RC, un filtru LC cu un condensator destul de sanatos si ESR mic si sa treci cele doua fire de la iesirea sursei printr-un tor (una doua spire), iar sursa in sine cat mai departe de RC. 

Sansele sunt destul de mici sa mearga, dar merita incercat daca chiar vrei sa alimentezi din acele surse in comutatie.

Evident ca un transformator cu un regulator liniar va functiona fara probleme si reprezinta in acelasi timp si solutia optima.

Bafta!

image.thumb.png.47ae28c0fd27a5aa8735aef13046e445.png

Link spre comentariu

Incercati sa impamantati direct carcasa RC si cablul de antena sa fie ecranat pana in afara locuintei unde e antena exterioara...Carcasa RC e legata intern la minusul sursei , deci doar impamantarea sursei prin firul PE din priza nu o sa ajute prea mult, posibil chiar sa fie mai bine fara ea desi nu prea e corect electric. 

Editat de bolek
Link spre comentariu

Ascultati pe unul patit, nimic in comutatie nu merge, oricat ai ecrana si filtra... radio-urile la astea sunt foarte sensibile.

Din fericire consuma putin belelele astea asa ca un alimentator de priza ( din ala in carcasa neagra de plastic ) de 12V si 2 sau 3A cu traf inauntru, e deajuns.

Link spre comentariu

Sursa aia de pc are minusul iesirii legat prin suruburile care tin cablajul la carcasa de fier care e impamantata (sau ar trebui sa fie)...eu nu stiu ce sursa are domnul si am propus sa lege el minusul (cutia radioului) la impamantare, si sa pastreze firul de antena ecranat pana afara, macar de curiozitate, poate ajuta ... zic si eu nu dau cu paru.

Acum 4 ore, ionut120v a spus:

un compromis este o sursa soft switch un llc, in combinatie cu ecranare si filtre de mod comun pe intrare si iesire e relativ ok.

sursa rezonanta LLC in afara de softswitching care scade zgomotul de comutatie, de obicei necesita un traf cu cuplaj mai prost primar- secundar pentru leakage inductance mai mare , adica bobine ne-suprapuse, deci si capacitatea mai mica intre in si out ceea ce ajuta la reducerea zgomotului de mod comun venit din primar , daca cablajul e facut decent. 

Totusi cred ca o sursa de 12V de la un echipament telecom , gen access point , sau link wireless, va rezolva problema fara efort, se mai gasesc prin targ la pret de bere.

61w17yLoFEL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

Editat de bolek
Link spre comentariu

Posibil sa mearga,  pe FM ultrascurte merge sigur, pe medii e mai dificil desi omul a spus ca nu merge pe FM desi ma indoiesc, personal prindeam doar doua posturi pe medii cu radioul alimentat din invertorul solar DIY pe ultrascute nu era nici o problema. cel mai probabil nu are semnal in locul acela.

In legatura cu sursa LLC si aia se gaseste prin piata la pret de o bere de la televizoare decedate.

Screenshot from 2024-09-04 21-27-55.png

Link spre comentariu

Am utilizat o sursa Myria 13,5V/2,5A si cealalta Safety 14V/1,79A. Le-am bagat intr-o ulcica cu capac si tot asa. Prind pe FM doar 2 posturi, pe medii se aude un barait continuu.

Am facut alimentator dintr-un trafo bec halogen, o punte si un C=1000uF/25V si totul este OK.

De curiozitate am scanat toate posturile pe care le prinde. Prinde 37 posturi din care 3 bulgaresti, unul italienesc (?) si restul romanesti, de unde am tras concluzia ca este f sensibil.

Va multumesc tuturor pt timpul acordat

Link spre comentariu
La 04.09.2024 la 21:57, dumitrumy a spus:

N-am inteles, la LLC-ul din poza, PFC-ul nu are nimic de spus?

multe merg fara, trazistorul jos si se rezolva,

Pentru initator, pe baterie ai incercat? chair si in camp departe de sursele bruiaj.

In masinile cu aprindere prin santeie exista o sura serioasa de bruiaj, dar totusi merge decent pe ultrascurte, personal nu ascult  radio in timpul condusul derece ma stresseaza, am un flash care s-a batatorit bine pe creier.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări