Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare Driver Led Lampa cu 3 functii de aprindere

Postări Recomandate

Buna ziua, am achizitonat niste lampi (lustre) led cu 3 functii de aprinde, mai exact cu 3 tipuri de culoare a luminii 3500K / 4500K / 6500K si ma deranjeaza faptul ca prima aprindere este de culoare 6500k. Exista vreo posibilitate sau modalitate de modificare al driver-ului sau a conexiunilor firelor de pe driver ca la prima aprindere sa aibe culoarea 4500k?

Din ce am observat ele au o banda led, cu led-uri de de 3500k si 6500k iar ca sa rezulte o lumina neutra, adica 4500k se aprind toate.

Poate imi explica cineva care e principiul de functionare al driverului si cum le aprinde el pe toate.

La un model de lustra, driver-ul are 4 fire, 2 - rosu si negru si 2 -alb si gri (2 - rosu si negru intra in banda led intr-o parte si 2 - alb si gri ce intra in banda led pe cealalta parte). iar la o alta lustra are doar 3 fire, Gri, galben si rosu (2 - gri si galben intra in banda led si cele doua care ies din banda led rosu si negru sunt unite si conectate la al trei-lea fir ce e rosu si mai subtire al driver-ului.

Am vreo varianta sa fac cumva sa nu mai comut intre alb cald, alb natural, alb rece si de fiecare data sa mi se aprinda alb natural?

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

1

• validae

1

• Allecs97

1

Top autori în acest subiect

Acele funcții se realizează prin ,,nunărare în inel,, adică există un integrat care la fiecare aprindere trece lampa pe rând în cele trei temperaturi de culoare, aprinzând fie un șir de leduri, fie celălalt, fie pe ambele simultan.

Nu poți schimba ordinea decât inversând conexiunile dintre șirurile de leduri la bornele plăcii de comandă.

Adică dezlipești firele ce duc la alimentarea celor două șiruri de leduri și le inversezi între ele.

A doua variantă e mai simplă și presupune alegerea unui singur mod (preferat) de lucru, întrerupând complet firul de alimentare al unuia dintre șiruri sau conectând împreună firele direct la rețea, ocolind comutarea secvențială.

Astfel lampa se va aprinde direct pe culoarea dorită, nemaitrebuind să acționezi repetat întrerupătorul ca să treci prin toate cele trei moduri....

Ar ajuta să pui o poză clară de aproape cu plăcuța de comandă și firele ce duc la benzi.

Link spre comentariu

Era bine sa nu achizitionezi "monstrul".

Daca la interior sunt "benzi led" - aia este cea mai jalnica solutie posibila ... filozofic este practic interzisa pentru iluminare si poate fi tolerata numai pentru lumina decorativa sau de fundal, oricum puteri mici.

Ca sa analizezi ce se inampla acolo si ce se poate face, reusesti numai urmarind semnalul pe un osciloscop cu minim doua canale si trecand prin toate modurile posibile.

Este foarte probabil sa ai ceva modulatie PWM pe curentul de putere, solutie la fel de inacceptabila.

INSA efortul nici nu merita, mai bine modifici totul integral.

Daca ii place forma/aspectul "lustrei" poti sa mentii partea respectiva... daca are racire corespunzatoare. Daca nu, rezolvi mai intai racirea.

Oricum si alimentarea ("driver" led-cob) si ledurile (uzual folosesti COB) trebuie schimbate si montajul termic trebuie facut temeinic si corect.

Cu driver corect vei avea eficienta buna, PF (power factor) bun, fiabilitate buna - nici unul nu il ai in solutia prezenta, in mod sigur.

Cu COBuri noi/bune vei avea CRI bun, si fiabilitate buna daca racirea este corecta.

CRI este maxim de important pentru spatii locuite, trebuie sa fie minim 80, dar cu ceva cheltuiala in plus (achizitie/consum) gasesti si de 95.

Probabil ca la ce ai tu acum CRI nu este specificat / sau este fals.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări