Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuya Smart vs Tuya Zigbee

Postări Recomandate

Mă lămurește cineva care e diferența între cele două?

Din câte am înțeles Tuya Smart e pe wifi și poate controla direct dispozitivele compatibile, eu am un aspirator robot și un întrerupător de perete. Iar Tuya Zigbee ar fi ceva similar dar necesită un hub, un getway, o drăcie pe post de server!? Care e avantajul folosirii sistemului cu Zigbee?

Inițial am vrut să deschid topicul cu numele Tuya smart vs Smart life, crezând că smart life este aplicația android pentru tuya zigbee. Căutând un pic pe google înainte să deschid topicul am văzut că nu-i chiar așa, e doar o aplicație mai complexă decât Tuya smart, ce suportă și IFTTT. Am instalat-o acum și am adăugat în ea întrerupătorul meu, e unul cu 2 comenzi. Apoi am văzut că pot adăuga și un remote pentru întrerupător, am dat să adaug și am apăsat butoane pe o telecomandă RF a unui fost întrerupător ce s-a defectat, spre surprinderea mea a recunoscut și înregistrat telecomanda, acum am telecomandă al acel întrerupător, asta chiar m-a dat pe spate 😄 că. aia din câte știu e o telecomandă RF.

scurt istoric cu acel ntrerupător:

am avut în toată casa niște întrerupătoare Sesso ceva china de pe emag, unele cu telecomanzi (niște telecomenzi banale albe cu 4 butoane) altele fără. La un moment dat cel din dormitor s-a bulit și am luat un Livolo de pe emag care are o telecomandă mai atrăgătoare cu o protecție pe șină peste butoane etc, care are un PIC în ea, dar care după 2 ani a luat-o razna și am aflat pe google că așa face toate. Apoi, pentru că chiar în dormitor e cea mai mare nevoie am luat unul de pe alliexpres fără telecomandă, dar cu wifi, un tuya smart și pentru că tot foloseam aplicația cu aspiratorul am pus și întrerupătorul, doar că era mai nepractic când trebuia să sting/aprind lumina dar na, decât să mă dau jos din pat...

Acum am rămas uimit că am putut folosi telecomanda cea veche albă a întrerupătorului Sesso, primul care l-am avut și care s-a bulit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Tuya Smart

• Trebuie sa ai acoperire Wifi
  • conexiune Wifi, consum mai mare de energie -> rau pentru device-uri pe baterie
  • se conecteaza direct la internet care insemnan ca protocolul de securitate trebuie implementat in fiecare device cu capabilitati limitate -> Nivel securitate scazut
  • La un Router se pot conecta teoretic maxim 254 de device-uri, unele rutere sunt mult mai limitate la numar dispozitive pe WIFI ( 50 de device-uri WIFI)

Tuya Zigbee

• Protocol Zigbee local intre device si acel hub, consum scazut de energie, de preferat la device-uri pe baterii
  • In principal Zigbee este pe 800/900 Mhz, penetrare mai buna prin pereti decat Wifi, insa poate fi folosit si in banda  2.4 GHz, nu stiu ce face Tuya acum.
  • Din moment ce divice-urile comunica cu lumea externa prin acel hub, protocolul de securitate este implementat in hub care este mai potent si ofera un nivel de securitate mai mare
  • Zigbee este mesh network, capabil de "self healing", daca un nod/hub se defecteaza device-urile se reorienteaza catre un alt nod/hub automat, in cazul la Wifi daca s-a dus routerul va trebuii sa re-configurezi fiecare device in parte cu credentialele la un alt router -> de preferat cand ai sute de device-uri si vrei redundanta.
Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări