Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital si audio clasa D

dumitrumy

Postări Recomandate

@sonic11 si daca eu inserez (injectez) semnal PWM intre comparatorul C si "Switching controller" dintr-un circuit pur digital (fpga, MCU ) crezi ca va functiona diferit ? asta e pur intrebare tehnica.

RR

Datasheet de la un circuit  D class amp de la TI TAS5806MD am marcat in rosu ce pot eu sa fac digital fara probleme in FPGA in maxim 2 zile (scris asa muncitoreste in VHDL sau Verilog) - deci pot sa reproduc cipul asta "deloc digital" cu un FPGA si doua punti H externe care au suficienta viteza (368-760 KHz) filtrele de la iesire (LC) sunt doar pentru EMI ca nu aude nimeni sute de kilohertz si oricum inductanta difuzorului e suficienta.(de fapt scrie si in datasheet). Daca puntile alea imi dau si feedback la suprasarcina pot chiar sa implenetez digital feeback-ul in modulatorul PWM la fel ca la ei.

image.thumb.png.7e99f96d68c4fd4a88754304f9834d16.png

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tas5806md.pdf?ts=1724999168161&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ti.com%2Fproduct%2FTAS5806MD

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 294
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cloudy

70

• roadrunner

60

• merck

51

• sonic11

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@merck
Dacă am înțeles bine, tu (și alți useri) susții că un semnal dreptunghiular care nu are palierele on/off egale (duty 50%) nu este un semnal digital !
De aici cred că vine și zicerea "PWM este analogic" -> clasa D este analogica.
Am înțeles bine ?
Dacă nu, te rog să refolmulezi ideea pe care o susții.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
31 minutes ago, sonic11 said:

Ies din discutie...deja unii sau inflamat și chiar nu are rost...discuțiile vor degenera în contre și atacuri.

Asta este părerea ta. Și așa ți-ai început intervenția pe acest subiect undeva mai sus.
Se discută normal , se aduc argumente.
Cu argumente puteai să combați și tu. De ce nu o faci ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, roadrunner a spus:

@sonic11 si daca eu inserez (injectez) semnal PWM intre comparatorul C si "Switching controller" dintr-un circuit pur digital (fpga, MCU ) crezi ca va functiona diferit ? asta e pur intrebare tehnica.

RR

Pa dacă doar îl injecteze acolo și nu e modulat de semnalul audio este de geaba.

Crezi ca are relevanta de unde vine purtătoarea atât timp cât ia nu contine informație...nu este un bus de date, mcu nu trimite nimic doar generează un pwm.

Va scăpa din vedere faptul ca la semnale digitale conteaza nivele logice și mai puțin forma de unda dar în cazul output stage-ului din class D este primordiala, face diferența dintre fuctionare sau artificii.

Etajul de iesire nu fuctioneaza digital el fuctioneaza în switching mod.

Acum 39 minute, cloudy a spus:

Asta este părerea ta. Și așa ți-ai început intervenția pe acest subiect undeva mai sus.
Se discută normal , se aduc argumente.
Cu argumente puteai să combați și tu. De ce nu o faci ?

Ca nu vreau, mulțumit?

Link spre comentariu
12 minutes ago, sonic11 said:

mcu nu trimite nimic doar generează un pwm.

Sper să glumești !
Altfel, dovedești că tu habar nu ai ce este ăla PWM, amplificator clasa D ...
Sterge prostia de mai sus că mai citește vreun începător (sau chiar chatGPT) si chiar crede.
Tu chiar nu pricepi ca dintr-un FPGA se poate ataca PWM "Switching controller" si pot să-ți cânt o melodie HiFi in difuzor. (o manea, să zicem).

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Citat

Pa dacă doar îl injecteze acolo și nu e modulat de semnalul audio este de geaba.

Crezi ca are relevanta de unde vine purtătoarea atât timp cât ia nu contine informație...nu este un bus de date, mcu nu trimite nimic doar generează un pwm.

@sonic11

pai am scris un modulator PWM (didactic sa-i zicem) mai sus in VHDL am pus si codul si simularea? sunt 16 linii de cod un counter si un comparator. Oricum in zilele noastre cam toate sursele audio sunt digitale vezi diagrama de la TI care am pus-o crezi ca modulatorul PWM la circuitul ala e facut analogic? 

Daca vrei sa-l fac exact ca aia de la TI cu dubla rampa mai adaug doua linii de VHDL (nu asta e point-ul)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

@cloudy cu tine discutia era daca orice semnal dreptunghiular (ti-am zis si ce inseamna acesta) este digital?

Poti da tu si @roadrunner un raspuns la aceasta intrebare?

Dupa ce tu sau @roadrunner dati un raspuns la aceasta intrebare, continuam discutiile. Pana atunci este clar ca nu avem o ipoteza clara de la care sa plecam.

Eu sustin ca nu orice semnal dreptunghiular este digital! Eu am transat, voi cand transati?

Link spre comentariu

@merck 

vezi ca am dat un raspuns pe larg pe care ma gnadesc ca l-ai omis, am facut chiar raspunsurile in bold ca sa sara in evidenta.

dau un raspuns din nou, orice semnal dreptunghiular este digital daca se inscrie un unul din standardele existente (asta legat de nivele ca sunt o gramada LVCMOS, CMOS, TTL, LVTTL etc).

asta cand vine vorba de a interconecta diverse cipuri.

La nivel intern intr-un cip digital nivelele sunt irelevante ca sunt produse de acealsi tip de tranzistoare si sunt la fel.

Chiar si un 555 (care e analogic) folosit ca modulator PWM produce un semnal digital (daca respecta nivelele) pot sa iau semnalul de PWM de la 555 si sa-i citesc factorul de umplere cu un MCU cu un FPGA sau cu circuite TTL/CMOS nu e nici o problema. 

orice semnal dreprunghiular care are doua nivele discrete (pe care alt circuit le poate discerne ca HIGH/LOW) e digital.

Nu pun definitii de pe net ca nu e necesar.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
11 minutes ago, merck said:

Eu sustin ca nu orice semnal dreptunghiular este digital! Eu am transat, voi cand transati?

Cam devreme ai tras concluziile.
Apleacă-te puțin asupra protocului digital 1-Wire.

In acest caz (semana cu dreptunghiurile prezentate de tine mai sus), avem asa:
digital On (1 ) poate avea intre 1 - 15 uS
digital Off (0) intre 60 - 120 uS
In practica, o comunicatie 1-Wire poate arata ca un PWM !

1-Wire este sau nu un protocol digital ?
Dupa concluziile trase de tine, nu este.
Corecta afirmatia mea ?

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Ce spuneti dumneavoastra este un semnal digital transmis in cod linie PWM, tot asa acel semnal il puteti transmite codat Delta. AMI dau HDB3, ca sa-mi amintesc de sistemele de transmisie pe linii.

Parca, parca semnalul PWM nu-l poti denumi digital in sensul in care informatia se transmite ca 1 si 0, de aia e si denumit PWM.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Ion_Bumbu a spus:

Parca, parca semnalul PWM nu-l poti denumi digital in sensul in care informatia se transmite ca 1 si 0, de aia e si denumit PWM.

pai l-am facut dintr-un numarator digital si un comparator digital din porti (8 flip flops si ceva porti vezi mai sus cod/simulari) dar nu e digital pentru ca?

(Delta se mai numeste si PDM pulse density modulation - am explicat pe larg vro 100 de  ecarne mai sus si un video pe Youtube despre Microfoane digitale PDM - care nici aste cica nu-s digitale dupa unii de pe forum.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
12 minutes ago, Ion_Bumbu said:

parca semnalul PWM nu-l poti denumi digital in sensul in care informatia se transmite ca 1 si 0, de aia e si denumit PWM.

Să presupunem că folosesc un uC (un Atmel) si pe unul din pinii Digitali, folosind functia DigitalWrite() generez un PWM.
Avem dubii despre natura digitala a semnalului PWM ?
"Analog" sigur nu este. (nu permite pinul digital folosit).
Daca nu este nici "Digital", ce este ?

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 8 minute, Ion_Bumbu a spus:

Acel PWM este un semnal purtator de indormatie nu-i digital deoarece pentru a obtine stream-ul de 0 si 1 semnalul trebuie decodat.

si un semnal de la UART (interfata seriala chioara) care are bit de start si de stop si ceva biti intre ei, nu e digitala pentru ca trebuie decodat?

Un semnal PDM del la un microfon digital (sincron ca ere si clock) nu e digital pentru ca trebuie extrasa informatia utila din bitii aia?

un bus I2S (audio digital) care are mai multe semnale nu e digital pentru ca trebuie decodat?

acu serios, cat de jos ne ducem aici cu discutia?

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

In acceptiunea rigida a comunicatiilor nu, se cheama clar interfata seriala care are un semnal de linie.

Tot ce s-a discutat acolo cu Delta, AMI, HDB3, PWM este in fapt o transmisie a unui semnal digital , sint semnale modulate.

Daca doriti mai multa documentatie cautati cursurie de Teoria Transmisiei Informatiei, vestitele TTI si acolo veti vedea unde este diferentierea.

Si modulatia Delta la care m-am referit este aia in care la cresterea semnalului se da un puls in + e linie, la scaderea lui se da un semnal -, este mai utilizata in tehnica militara.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări