validae Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 De la o dezbatere care propunea să lămurească dacă un amplificator în clasa D e sau nu digital sau analogic, tu ai ajuns să ,,decretezi,, că ,,analogic nu există,,. Nu crezi că mergi prea departe cu aroganța ? Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) imagineazati un bus de date de 1 bit si clock-ul aferent. (am ramas la un bit ca sa fie mai usor) la fiecaere trazitie pozitiva a clock-ului se schimba datele 110100111100111 complet aiurea alese valorile. Daca reporezinti grafic chestia aia nu sa stii nimic despre el. poate sa fie orice I2C linia de date, SPI linia de date un cuvant de date de sincron de 16 biti. o adressa de 16 biti serializata un esantion al unui semnal digital sinusoidal, un esantion al unui semnal radio absolut orice. (chiar si patru esantioane de semnal PWM de 3 biti) Toate sunt exemplele sunt semnale digitale. @validae ti s-a terminat simtul umorulul? citeste tot (probabil ca n-ai timp) s-au decretat multe altele mai hilare. (de henul nu exista semnale digitale numai o reprezentare a unor numere ...bla bla) nu exista modulatie FM decat analogica ...blal bla. Nu exista semnal PWM digital din cauza ca l-au inventat ai cu cu sursele in comutatie. (sper sa nu citeasca vre-unul care chiar vrea sa invete ceva nou) semnalele digitale sunt numai cele cu factor de umplere 50% (asta e preferata mea) RR Editat August 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
merck Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Ideea este ca in digital pur daca ai de exemplu un octet 10101010 palierul de la 1 logic pentru toti bitii de 1 este acelasi si are valoarea ton si nu am sa intalnesc niciodata un 1 logic care sa aiba valoarea palierului ton si alt 1 logic sa aiba ton + t1. Nu cred ca este asa de greu de inteles chestia asta. Lungimea palierului de High sau Low este aceeasi pentru ca nu ma ajuta cu nimic o lungime variabila de palier (variable-width pulse) in digitalul pur. In digital avem doar 0 si 1 si ca atare nu avem de ce sa avem variable-width pulse. Link spre comentariu
cloudy Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) 10 minutes ago, merck said: Ideea este ca in digital pur daca ai de exemplu un octet 10101010 palierul de la 1 logic pentru toti bitii de 1 este acelasi si are valoarea ton si nu am sa intalnesc niciodata un 1 logic care sa aiba valoarea palierului ton si alt 1 logic sa aiba ton + t1. Incearca sa exprimi altfel. Eu unul nu inteleg ce vrei sa spui. Dacă vezi pe osciloscop octetul 11110011 trimis serial cu îl tratezi dacă nu cunosti clk ? Cine este Ton ? (am cam editat ...) Editat August 29, 2024 de cloudy Link spre comentariu
merck Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Acum 6 minute, roadrunner a spus: imagineazati un bus de date de 1 bit si clock-ul aferent. (am ramas la un bit ca sa fie mai usor) la fiecaere trazitie pozitiva a clock-ului se schimba datele 110100111100111 complet aiurea alese valorile. Daca reporezinti grafic chestia aia nu sa stii nimic despre el. poate sa fie orice I2C linia de date, SPI linia de date un cuvant de date de sincron de 16 biti. o adressa de 16 biti serializata un esantion al unui semnal digital sinusoidal, un esantion al unui semnal radio absolut orice. Ok si pentru ca avem biti (deci digital data) vom avea palierul de la Low sau High cu aceeasi lungime pentru oricare din bitii de 1 sau bitii de 0. Pot sa am un octet care sa reprezinte numarul de sarmale pe care l-am mancat. Asta nu inseamna ca octetul este analogic pentru ca reprezinta numarul de sarmale mancat de mine, nu, octetul este digital si daca reprezint forma de unda a acestuia vis-a-vis de un CLK nu voi avea variable-width pulse ci voi avea luneam palierelor de low si de high identica pentru fiecare bit de 1 si fiecare bit de 0. Link spre comentariu
UDAR Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Acum 15 minute, roadrunner a spus: @validae ti s-a terminat simtul umorulul? citeste tot (probabil ca n-ai timp) s-au decretat multe altele mai hilare. (de henul nu exista semnale digitale numai o reprezentare a unor numere ...bla bla) nu exista modulatie FM decat analogica ...blal bla. Nu exista semnal PWM digital din cauza ca l-au inventat ai cu cu sursele in comutatie. (sper sa nu citeasca vre-unul care chiar vrea sa invete ceva nou) semnalele digitale sunt numai cele cu factor de umplere 50% (asta e preferata mea) RR Am zis că te apreciez și-mi mențin părerea . Totuși, nu crezi că mergi prea departe cu miștocăreala ? Te rog să citezi unde am zis eu ceea ce afirmi tu că am zis, în forma respectivă, nu cum ți s-a părut ție că am zis. Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) pulse witdth modulation digital se masoara in perioade ce clock ale clock-ului care a generat rampa (numaratorului) dar un sample PWM (perioada) e data de perioada clock-ului inmultita cu 2^n (unde n e numarul de biti din counter) exemplu numeric Clock de 100MHz, counter PWM de 8 biti , perioada unui sample PWM este de 10ns * 256. deci o sa ai un sample complet de 8 biti PWM la fiecare 2560 ns. Acel sample va purta informatie de 8 bit (de la 0-256) dar encodata pe duty cycle folosind un singur bit de date. RR @UDAR Citat PDM este foarte asemănătoare cu modulația de frecvență. Semnalul modulat în frecvență o fi oare un semnal digital? o prostie si cu o intrebare idioata. nu le caut pe toate ca viata e prea scurta si nu invatam nimic oricum. totusi aia ce mai catigatoare a fost : citez din memorie: nu poti sa refaci semnalul din PDM daca te uiti la un singur bit. (o capodopera, daca vrei o caut) - sau aia cu semnalul PDM digital nu e digital (la microfoanele digitale) poti sa-ti mentii parerea ca nu ne deranjeaza cu nimic. Editat August 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
merck Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Avem figura de mai jos: In poza avem un semnal dreptunghiular dar care nu contine biti! Avem paliere de High si Low dar care au lungime variabila variable-width pulse dar care nu sunt biti! Citat A bit (binary digit) is the smallest unit of data that a computer can process and store. A bit is always in one of two physical states, similar to an on/off light switch. The state is represented by a single binary value, usually a 0 or 1. In figura de mai jos ai clar biti: Aici se vede clar ca palierul de la High pentru bitii de 1 logic este identic ca lungime pentru oricare din bitii de 1 logic din poza. Nu am un palier la 1 logic de ton si altul ton + ceva. Link spre comentariu
UDAR Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Și unde am afirmat că nu există modulație de frecvență digitală ? Făceam o comparație în sprijinul ideii că PDM e la fel de analogic deci evident că mă refeream la MF analogică . Și care e prostia ? Că întrebarea idioată am priceput care-i. Apropo de PDM iată ce zice un tip care se ocupă cu DSD / PDM. Nu știu cât de tare e tipul dar bănuiesc că știe ce vorbește . „One of the characteristics of a PDM (DSD) bit stream is there is no numerical level represented, just a relative level difference contained in the bit density. In other words, it's a digitally store-able and retrievable analog system. It's also the reason the bit stream can not be arithmetically processed in a digital computer, and must be converted to a absolute digital value based system, like PCM, to be processed. There's no arithmetic value represented, unlike PCM.„ https://help.nativedsd.com/en/articles/94423-pdm-and-pcm-explained-in-relation-to-dsd Sublinierea îmi aparține. Link spre comentariu
cloudy Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) 10 minutes ago, merck said: Aici se vede clar ca palierul de la High pentru bitii de 1 logic este identic ca lungime pentru oricare din bitii de 1 logic din poza. Nu am un palier la 1 logic de ton si altul ton + ceva. In a doua figura ai reprezentate semnale generate de un procesor Z80 si raspunsul memoriei atasate. In acest caz particular, nu este cazul pentru a fi utilizate functii PWM. Un CPLD poate genera (digital) orice care forma de semnal digital (în limita CLK, sau a CLK-urilor !). Inclusiv identic ce ai prezentat in prima figura ! Editat August 29, 2024 de cloudy Link spre comentariu
sonic11 Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Acum 55 minute, roadrunner a spus: sunt o gramada de semnale cu latime variabile prin toate sitemele digitale de exemplu ai busuri sincrone pe care se misca date care sunt insotite de semnale tip qualifiers (care iti spun care sample-uri sunt bune si care nu) sau care sample-uri apartin unui burst de date etc. Cred ca pot umple pagini de exemple. Chiar in poza aia cu T80 sunt semnalele de tip qualifiers MREQn (memory request) IOREQn etc. semalele alea (qualifiers) iti spun ca adresa de pe busul de date trebuie decodata de memorie sau de un port, ele dureaza mai mult de un clock de cele mai multe ori sau la tranzactii repetate se tot aduna perioade le de ceas cat sta qualifier-ul ala selectat. care e partea care-ti e neclara? RR Sa nu incurcam marfa cu ambalajul... acele semnale au un tipar, astea de la class d nu au nici un tipar. Emisia fm sa facut pentru prima data când nici nu se visa digitalul, deci nu poți spune ca este digitala...a ca se poate si digital e alta gâsca. Principiul de finctionare al unui amp cass d, amplificator in comutatie este pur analogic or câte mcu ai pune....purtătoarea este modulata de un semnal analogic, purtătoare care nu conține nici-o informație folosibila în digital. Dacă bat un cui într-oscândură cu o piatra pot spune ca piatra e ciocan? sau unui măgar (ca tot pomenit cineva pe aici) dacă ii pun un ham digital pot spune ca am un măgar digital.... Zorzoanele astea digitale atașate tipului asta de amp nu sunt musai necesare și poate functiona și fără ele bine merci... În afara de purtătoare sqw nu au nimic în comun cu digitalul. Link spre comentariu
merck Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) Z80 este un procesor deci lucreaza cu biti (0 si 1) deci este digital. Sa spui ca un procesor este un caz particular in digital nu mi se pare un adevar. Este asa mica lumea asta digitala (a bitilor de 0 si 1)? Intr-un laptop sau calculator ai undeva PWM la HDD, memorie, procesor? @UDAR a spus clar un adevar: Citat se pare că unii fac confuzie între semnale digitale și semnale dreptunghiulare sau cu valori discrete. Tu cand vezi un semnal dreptunghiular consideri ca este vorba de digital? Pentru mine daca nu exista biti (deci 0 si 1) => nu este digital. Editat August 29, 2024 de merck Link spre comentariu
cloudy Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) 8 minutes ago, sonic11 said: În afara de purtătoare sqw nu au nimic în comun cu digitalul. Fără sqw, clasa D nu există. Mai ales trazistorii finali. Un fleac, i-am ciuruit ! 2 minutes ago, merck said: Intr-un laptop sau calculator ai undeva PWM? Pe la ventilator ce este ? La un PC cu procesor simplu, PWM chiar este generat direct de procesor. Editat August 29, 2024 de cloudy Link spre comentariu
merck Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Si acel PWM generat de procesor este introdus intr-o intrare digitala la un circuit digital? Si un microcontroler genereaza PWM dar nu-l generez ca sa il introduc apoi intr-o intrare digitala al unui circuit digital. Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 29, 2024 Autor Partajează Postat August 29, 2024 Acum 11 minute, UDAR a spus: Apropo de PDM iată ce zice un tip care se ocupă cu DSD / PDM. Desi eu am deschis topicul nu am mai postat pt ca ceea ce tu ai numit mistocareala mie mi se pare ca seamana mai mult cu jignire neprovocata. Plus ca cei ce citeaza GPT au primit deja categorisirea. Dar ce ai postat seamana mult cu ce zice omul de tinichea: 1. PDM ca formă de codificare: Semnalul PDM este o formă de codificare a unui semnal analogic sub forma unei secvențe de impulsuri binare (0 și 1). Densitatea acestor impulsuri variază în funcție de amplitudinea semnalului analogic pe care îl reprezintă. Deși este un semnal binar, PDM nu reprezintă date digitale discrete (cum ar fi un număr întreg sau un caracter text), ci o formă de undă care codifică informația despre un semnal continuu. 2. Interpretarea semnalului PDM: Spre deosebire de datele binare clasice, care pot fi interpretate ca numere întregi sau alte tipuri de date structurate, semnalul PDM trebuie să fie prelucrat prin filtrare digitală pentru a extrage informația analogică pe care o reprezintă. Așa cum ai menționat, fără prelucrare adecvată, un șir de impulsuri dreptunghiulare în PDM nu oferă informații utile în mod direct. Nu poate fi interpretat imediat ca un număr zecimal sau altă valoare numerică explicită. 3. Diferența față de datele digitale clasice: În sistemele digitale clasice, biții sunt tratați ca unități de informație discrete, care pot fi utilizate pentru operații matematice, stocare de date, și calcul. Într-un sistem digital de calcul, acești biți sunt manipulați direct în cadrul proceselor de calcul. În contrast, PDM este un flux de biți care trebuie transformat și interpretat pentru a recupera informația pe care o codifică. Nu poate fi utilizat direct pentru operațiuni logice sau aritmetice fără prelucrare suplimentară. 4. Discuția despre natura "digitală" a PDM: Din punct de vedere tehnic, PDM este "digital" deoarece utilizează o reprezentare binară. Totuși, natura sa ca semnal de codificare a unei valori analogice și faptul că nu poate fi folosit direct pentru operații de calcul (cum ar fi suma sau multiplicarea) îl face diferit de ceea ce numim în mod obișnuit un semnal digital de date. Este mai corect să considerăm PDM un semnal binar modulat care, deși este generat și prelucrat digital, nu este destinat să fie manipulat ca date binare în sensul tradițional al calculului. Concluzie: Deși semnalul PDM este digital din perspectiva că utilizează o secvență de biți (0 și 1), natura sa și modul în care este utilizat îl fac diferit de datele digitale tradiționale. Nu poate fi tratat ca un operand în calcul, iar utilitatea sa depinde de procesele de filtrare și reconstrucție analogică. Astfel, din această perspectivă, poate părea inadecvat să îl considerăm digital în același mod în care considerăm biții în sistemele de calcul. Este un semnal binar, dar cu scopuri și utilizări diferite față de datele digitale tradiționale. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum