roadrunner Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) Acum 20 minute, UDAR a spus: Nu am nici pe departe nivelul tău la digitale așa că te rog să mă lămurești și pe mine cum extragi informația analogică dintr-un PDM cu un circuit pur digital, fără nici măcar un FTJ. ti-am pus un video intreg despre asta mai sus. FTJ (si toate celelalte tipuri de filtre) se fac in digital mai usor decat in analogic, totusi am folosit un filtru CIC care are si proprietatea ca face o decimare puternica a sampling rate-ului in afara de carateristica trece jos. La fiecare decimare si filtrare TJ (ca sunt etaje discrete in CIC) ti se reduce rata de esantionare de la 3.078 MHz (rata de bit) dar iti cresc in latime esantioanele si la iesire obtii o rata de esantionare mult mai mica (48KHz) si esatioane de 24 biti latime. (arat asta in video-ul de mai sus) Filtrarea de orice fel in digital e mult mai eficienta decat in analogic pentru ca e mai felxibila si mai usor de construit (manipulezi niste numere magice - Impulse response - si schimbi complet filtrul) RR Editat August 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) 1 oră în urmă, merck a spus: 1 oră în urmă, UDAR a spus: se pare că unii fac confuzie între semnale digitale și semnale dreptunghiulare sau cu valori discrete. Corect! Asta este esenta! se pare ca unii nu prea au habar despre ce vorbesc, dar e total ne-esential ca legile fizicii si matematica e tot aia din carti. Hai sa mergem pe ideea ca nu stiu eu despre ce vorbesc totusi cum explicati ca tot ce am construit eu prin video-urile alea functioneaza cu circuite digitale facute custom? am nimerit-o asa la noroc? la plesneala? cat de norocos pot sa fiu? RR Editat August 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Citind anumite păreri ce s-au mai scris pe aici, s-ar putea trage concluzia că semnale digitale sunt de două feluri: 1) Digitalul de forma 0,1,0,1... ,duty_cycle de 50%, adică Digital PUR ! 2) Digitalul bâlbâit, 0,111, 00000, 1111 căruia i se mai spune în popor si Digital de tip Analogic. Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) pun pariu ca poti sa faci un Amplif audio decent si stereo cu un driver de motor pas cu pas bipolar. (adica cu doua punti H). - bineinteles o sa-i spunem analogico-digital balbait clasic (ca-l ataci cu PWM care se pare ca nu e digital) si din cauza ca curentiilor prin inductanta difuzorului o n-o sa fie dreprunghiulari o sa-i zicem analogic ignorand tot ce nu e difuzor la Ampliful asta. (tema de cercetare) RR Editat August 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 2 hours ago, merck said: Daca perioada semnalului de clock este T => ai High = T/2 si Low = T/2. Unde ai tu lungime de palier la celelate semnale diferita de T/2 sau multiplu de T/2 in poza de mai sus ca eu nu vad asa ceva. Folosind porti logice (digitale adică) se poate diviza un clock cu 3, 5 ... Link spre comentariu
merck Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Acum 1 oră, UDAR a spus: Un semnal PWM de la ieșirea unui microcontroler este generat integral digital deci, din acest punct de vedere, putem spune că este un semnal digital. Totuși, insist, informația conținută de PWM sau PDM este analogică în sensul că, după prelucrare (FTJ în acest caz) obținem un semnal analogic care poate avea o infinitate de valori (într-un interval dat, desigur). După prelucrarea unui semnal digital pe N biți nu putem avea decât 2 la N (sau 2 la N minus 1) valori. Asta este de pus in rama!!! Disară (ca-s moldovean) datorita tie ma culc mai destept decat m-am trezit! Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) Acum 3 ore, UDAR a spus: Pe de altă parte NU este digital pentru că informația nu se transmite sub forma unui șir de numere. @merck ia-ti doua rame poate vrei sa te culci si mai vesel decat te-ai trezit sa nu faci doua drumuri. RR Editat August 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
merck Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) Acum 21 minute, cloudy a spus: Folosind porti logice (digitale adică) se poate diviza un clock cu 3, 5 ... Si dupa divizare, semnalul obtinut contine constant width pulses sau variable-width pulses? Acum 4 minute, roadrunner a spus: @merck ia-ti doua rame poate vrei sa te culci si mai vesel decat te-ai trezit sa nu faci doua drumuri. Bre, este corect ce a scris @UDAR: Citat informația conținută de PWM este analogică în sensul că, după prelucrare (FTJ în acest caz) obținem un semnal analogic care poate avea o infinitate de valori (într-un interval dat, desigur). După prelucrarea unui semnal digital pe N biți nu putem avea decât 2 la N (sau 2 la N minus 1) valori. da sau nu? Editat August 29, 2024 de merck Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) Acum 10 minute, roadrunner a spus: Pe de altă parte NU este digital pentru că informația nu se transmite sub forma unui șir de numere. prostia asta nu e. E ca Trump zice o gramada de prostii cu cate una presarata adevarata. uite alta din acelasi post Citat Deci, după părerea mea, o exprimare acoperitoare ar fi că PWM este un semnal electric discret ca amplitudine care transmite o informație analogică. adica daca cu fac un PWM de 8 biti (care are 256 valori discrete) si PWM-ul o sa aiba 256 de factori de umplere cum trasmite o informatie analogica? ca are 256 de valori discrete posibile? varza. RR Editat August 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
UDAR Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Chiar ezitam dacă să mai postez sau nu. Mai întâi mulțumesc pentru filmulețe - nu am cunoștințele necesare să pricep tot ce e acolo , o să mai studiez. Mi se pare că nu mi-ai răspuns direct la întrebare dar poate e din cauză că n-am priceput eu. Apoi, nu ți-am pus niciun moment la îndoială cunoștințele și capacitățile. Dimpotrivă, te felicit sincer pentru ce ai realizat. Și, în fine , postarea de mai sus care m-a determinat să scriu totuși - poate e cheia dilemei. Păi nu faci un PWM de 8 biți! Am mai menționat asta , PWM-ul nu s-a născut în microcontrolere. Deci un PWM generat clasic, cu un generator de dinte de fierăstrău și un comparator, are o infinitate de valori posibile pentru factorul de umplere! Discret ca amplitudine - mă refeream la amplitudinea semnalului PWM în volți. Vezi câte posibilități de confuzie sunt ? Și cam atât, nu mai am momentan alte argumente. Și, la urma urmelor, e posibil și să greșesc. Link spre comentariu
sonic11 Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Eu întreb alceva...sursele în comutatie sint digitale? ca de tot semnal dreptunghiular folosesc. Lămuriți-mă și pe mine ce informație conține purtătoarea unui cass d cu componente discrete în lipsa semnalului de la întrare? Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) Acum 20 minute, sonic11 a spus: Eu întreb alceva...sursele în comutatie sint digitale? ca de tot semnal dreptunghiular folosesc. care surse? ca exista si si. Sunt si surse la care bucla de control e digitala (partea de regulator) . La fel cum sunt cotrolere BDLC digitale daca partea de control FOC e digitala. (sau la PID poate fi si digital sau analogic) RR Editat August 29, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
sonic11 Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Acum 8 minute, roadrunner a spus: care surse? ca exista si si. Sunt si surse la care bucla de control e digitala (partea de regulator) . La fel cum sunt cotrolere BDLC digitale daca partea de control FOC e digitala. (sau la PID poate fi si digital si analogic) RR Alea chioare de sunt pe toate drumurile... Link spre comentariu
UDAR Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 (editat) Nu, sursele convenționale în comutație nu sunt digitale. Mă refer la sursa propriu zisă nu la circuite de măsură, protecții, chiar programare tensiune/curent cu DAC , etc. Existența acestor circuite nu face sursa digitală. Iată ce spune A.Pressman : „Typically these new switching supplies used a transistor switch to generate a squarewaveform from a non-regulated DC input voltage. This square wave, with adjustable duty cycle, was applied to a low pass output power filter so as to provide a regulated DC output.„ Dacă însă, așa cum s-a spus mai sus, partea de control a buclei este digitală (preponderent) atunci sursa putem spune că este digitală. Eu de exemplu lucrez (în fază incipientă) la un preregulator care folosește pentru control un PIC. E drept că nu e în buclă închisă dar asta nu schimbă datele problemei. Editat August 29, 2024 de UDAR Link spre comentariu
sonic11 Postat August 29, 2024 Partajează Postat August 29, 2024 Deci am lamurit-o, dacă cu are în componenta circuite digitale nu este digitala! Bun...un amp class D cu componente discrete care își formează purtătoarea în mod analogic este sau nu digital? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum