Ion_Bumbu Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 (editat) Domnule va cred, cum nu doar ca acolo aveti un modul hard sau soft de modulare si unu de demodulare! Aveti definit ceva de genul 1= 1us si 0=3us, alea le treceti in modulator si le trimiteti pe linie apoi demodulati si scoateti 0 sau 1. Acel 0 sau 1 este informatia digitala, trecuta prin modulator si apoi demodulat/discriminat. Deci tineti minte, cuvintele magice, modulator si demodulator, intre ele este canalul se comunicatie si nu semnal digital. Editat Septembrie 1 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
manolis Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 (editat) Acum 18 minute, roadrunner a spus: @Ion_Bumbu partea care moduleaza am scris-o in VHDL (digital) daca scriu si partea care demoduleaza extrage numarul modulat din semnalul PWM generat digital ma crezi? (am facut o cobra in 4 zile pe un chip, crezi ca nu pot extrage informatia dint-un semnal PWM care a fost facut tot digital de mine 30 de postari mai sus) RR Poti construi si un demodulator dar care este scopul? Nu ajungi in situatia cand te scarpini la urechea stanga cu mana dreapta? PWM-ul nu este folosit pentru a elimina "digitalul" la destinatie? Acelasi lucru a spus si Ion_Bumbu: Acum 9 minute, Ion_Bumbu a spus: Domnule va cred, cum nu doar ca acolo aveti un modul hard sau soft de modulare si unu de demodulare! Aveti definit ceva de genul 1= 1us si 0=3us, alea le treceti in modulator si le trimiteti pe linie apoi demodulati si scoateti 0 sau 1. Acel 0 sau 1 este informatia digitala, tecut prin modulator si apoi demodulat/discriminat. deci daca transmiteti/modulati digital trebuie la destinatie sa demodulati digital. Cand insa se moduleaza un semnal analogic la destinatie nu am nevoie de demodulator digital. Eu in asta vad utilitatea PWM-ului: sa modulez purtatoarea digitala cu un semnal analogic. Editat Septembrie 1 de manolis Link spre comentariu
roadrunner Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 (editat) Acum 23 minute, Ion_Bumbu a spus: Aveti definit ceva de genul 1= 1us si 0=3us, alea le treceti in modulator si le trimiteti pe linie apoi demodulati si scoateti 0 sau 1. exact si tot procesul asta il fac cu flip flops si cu gates (cu registrii si porti) deci e digital (in sensul de numeric) . Si procesul si semnalele si partile componente care fac asta sa se intample sunt digitale (numerice) RR Citat Poti construi si un demodulator dar care este scopul? Nu ajungi in situatia cand te scarpini la urechea stanga cu mana dreapta? PWM-ul nu este folosit pentru a elimina "digitalul" la destinatie? am dat exemplul cu circuitele servo din RC (modele radiocomandate) deci continui cu ele. In servourile digitale de la chestiile astea (RC) elementul comandat da feeback de pozitie (unghiul la care se afla) tot digital dintru-un cu un magnet care se roteste desupra uunui sensor hall care poate rezolva fractiuni de grad (deci nu mai sunt construite cu potentiometre ca pe vremuri. Sensorul asta de pozitie (e tot digita) e legat la un MCU (tot digital) care se ocupa de partea de comanda a motorului (o punte H comadata tot PWM din MCU - nu mai scriu digital ca deja stim ca e digital). Bucla a de control (matematica) care asigura pozitionarea fara oscilatii micarea rapida, acceleratiile etc. e software in MCU. Intrarea in MCU e de la receptorul de telecomanda e un semnal PWM pe care MCU il decodifica (estrage informatia cu niste timere ca nu e mare branza) informatia asta e inputin bucla de pozitionare (in bucla de calcul) In toata aplicatia asta exista o parte analogica care incearca sa protejeze puntea H la suprasarcina (e de obicei in puntea H si are o iesire analogica sau digitala care face feeback in MCU sa taie PWM-ul daca e cazul) Asa functioneaza un servo digital micut si ieftin. Rezista o vesnicie pentru ca nu are potentiometru are doar un mic magnet lipit pe axul de comanda care se invarte desupra senzorului HALL care e senzor absolut (deci daca tai alimentarea stie unde a ramas cu pozitia nu are nevoie sa mearba in limitele de pozitie) Raspunsul la intrebarea de ce l-au facut cu PWM e ca sa fie compatibil cu tot ce e pe piata in industria de RC care e PWM. RR Editat Septembrie 1 de roadrunner Link spre comentariu
manolis Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 Acum 3 minute, roadrunner a spus: exact si tot procesul asta il fac cu flip flops si cu gates (cu registrii si porti) deci e digital (in sensul de numeric) . Si procesul si semnalele si partile componente care fac asta sa se intample sunt digitale (numerice) RR Si unde este castigul daca procedezi asa? Doar ca sa complici lucrurile? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 (editat) Acum 12 minute, roadrunner a spus: exact si tot procesul asta il fac cu flip flops si cu gates (cu registrii si porti) deci e digital (in sensul de numeric) . Si procesul si semnalele si partile componente care fac asta sa se intample sunt digitale (numerice) RR Da domnule, este implementat cu porti, monostabile cu ce vreti dumneavoastra insa se cheama DEMODULATOR! Deci demodulati o infirmatie de pe o linie, fie aia si de 1mm, acolo nu aveti semnal digital, e semnal modulat in durata, digitalul este dupa demodulator. Editat Septembrie 1 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
cloudy Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 (editat) 5 minutes ago, Ion_Bumbu said: acolo nu aveti semnal digital, e semnal modulat in durata Mai sus afirmam că din această discuție se înțelege că in electronică există 3 tipuri de semnale: 1) Digital 2) Analogic 3) Dreptunghiular Am mai aflat de un alt tip de semnal care nu este nici Analogic , nici Digital. 4) Modulat in durată. Să vedem ce mai urmează. Editat Septembrie 1 de cloudy Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 1 hour ago, roadrunner said: @Marian care e parerea ta de inginer? RR E ca si cum mi-ai cere sa raspund la intrebarea: -Ce este "1+1=2"? Este o formula matematica sau o propozitie gramaticala?. Absurd! Orice raspuns la o asemenea intrebare nu face decat sa incurajeze pe aia care le pun. 1 hour ago, cloudy said: Dacă nu mă zbori de pe forum Nu pot, nu-i sectiunea mea! Si chiar de-ar fi, "zburatul" de pe forum se practica doar in situatii grave sau incalcari repetate si serioase ale regulamentului. Pentru ce faci tu aici, ai merita maxim 2-3 zile de mini-vacanta, sa-ti piara cheful de trolat ( pentru ca eu imi pastrez convingerea ca tu doar trolezi, si te distrezi copios pe treaba asta ). Link spre comentariu
roadrunner Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 (editat) Citat Si unde este castigul daca procedezi asa? Doar ca sa complici lucrurile? am scris pe larg, cu exemplu practic citeste mai sus. Am descris metoda, motivul si castigul. Metoda : digital (numeric) Motivul: usor de fabricat/testat, repetabil, usor de inbunatatit, ieftin, fara uzura mecanica (n-are potentiometru) Castigul - pret bun, precizie mare, compatibil cu sistemele analogice existente. RR PS - da-ma si pe mine afara sa nu faci doua drumuri. Editat Septembrie 1 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 (editat) 11 minutes ago, Marian said: Nu pot, nu-i sectiunea mea! Dar, că să fi OnTopic, poți răspunde la întrebarea: PWM este Digital sau Analogic ? Căci asta se discută aici. Deocamdată nu s-a tras o concluzie acceptată de majoritate, democratică. Editat Septembrie 1 de cloudy Link spre comentariu
roadrunner Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 se discuta pe dracu, se discuta orgolii si sentimete. RR Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 7 minutes ago, cloudy said: Dar, că să fi OnTopic, poți răspunde la întrebarea: PWM este Digital sau Analogic ? Poate n-ai citit asta: 17 minutes ago, Marian said: E ca si cum mi-ai cere sa raspund la intrebarea: -Ce este "1+1=2"? Este o formula matematica sau o propozitie gramaticala?. Absurd! Orice raspuns la o asemenea intrebare nu face decat sa incurajeze pe aia care le pun. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 1 Autor Partajează Postat Septembrie 1 Acum 57 minute, manolis a spus: Da, aici este un exemplu care imi permite sa inteleg. Dar am o intrebare: mai departe acest semnal de cine si cum este procesat? Daca contine informatie digitala atunci la destinatie am nevoie de un DAC daca doresc sa obtin informatia analogica (o valoare care s-a dorit transmisa). Daca la destinatie am o intrare digitala atunci de ce a mai fost nevoie de complicatia cu PWM? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 (editat) Acum 24 minute, cloudy a spus: Mai sus afirmam că din această discuție se înțelege că in electronică există 3 tipuri de semnale: 1) Digital 2) Analogic 3) Dreptunghiular Am mai aflat de un alt tip de semnal care nu este nici Analogic , nici Digital. 4) Modulat in durată. Să vedem ce mai urmează. Cu regret dar puneti mina si cititi un pic, inclusiv pe pagina cealalta unde v-am raspuns destul de clar. Acum 59 minute, Ion_Bumbu a spus: Semnalul modulat PWM este un semnal analogic, este un purtator de informatie, comanda, cum vreti sa-i spuneti. Bun, ma pregatesc pe miine sa sudez cu invertorul digital! Ma rog, asta are si control numeric da si chopper in el, deci dublu digital. Editat Septembrie 1 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
roadrunner Postat Septembrie 1 Partajează Postat Septembrie 1 Acum 5 minute, Marian a spus: Poate n-ai citit asta: am citit. Caterinca 100% inginerie 0%. RR Link spre comentariu
dumitrumy Postat Septembrie 1 Autor Partajează Postat Septembrie 1 (editat) Acum 14 minute, Ion_Bumbu a spus: Cu regret dar puneti mina si cititi un pic Sa-i mai adaugam: As an engineer, you know how important accurate and reliable testing is in ensuring the quality and performance of your designs. But with an overwhelming number of signal generators on the market, finding the right one can feel like searching for a needle in a haystack. That's why it's so important to understand the various features and capabilities of signal generators, so you can make an informed decision that meets the unique needs of your projects and tests. The right signal generator can make all the difference in getting the data you need to refine and improve your designs, while a poor choice can lead to a time-consuming and costly rework. A signal generator is an electronic device that generates repeating or non-repeating waveforms used to test and evaluate electronic test equipment. It simulates real-world signals and conditions, enabling you and other engineers to test the performance and behavior of electronic systems. You find signal generators in different fields, including telecommunications, audio engineering, and medical electronics. EDIT: Pulse generators are used to create rectangular pulses with controllable duty cycle, rise and fall time, and amplitude with very low edge and trigger jitter. Pulse generators are used for verification, validation, and production functional test in the aerospace/defense, semiconductor, and automotive industries. EDIT 2: Basic Waves Waveforms come in many shapes and forms. Most electronic measurements use one or more of the following wave shapes, often with noise or distortion added: Sine Waves Sine waves are perhaps the most recognizable wave shape. Most AC power sources produce sine waves. Household wall outlets deliver power in the form of sine waves. And the sine wave is almost always used in elementary classroom demonstrations of electrical and electronic principles. The sine wave is the result of a basic mathematical function — graphing a sine curve through 360 degrees will produce a definitive sine wave image. The damped sine wave is a special case in which a circuit oscillates from an impulse, and then winds down over time. Square And Rectangular Waves Square and rectangular waves are basic forms that are at the heart of all digital electronics, and they have other uses as well. A square wave is a voltage that switches between two fixed voltage levels at equal intervals. It is routinely used to test amplifiers, which should be able to reproduce the fast transitions between the two voltage levels (these are the rise and fall times explained earlier). The square wave makes an ideal timekeeping clock for digital systems — computers, wireless telecom equipment, HDTV systems, and more. A rectangular wave has switching characteristics similar to those of a square wave, except that its high and low time intervals are not of equal length, as described in the earlier “duty cycle” explanation. Sawtooth and Triangle Waves Sawtooth and triangle waves look very much like the geometric shapes they are named for. The sawtooth ramps up slowly and evenly to a peak in each cycle, then falls off quickly. The triangle has more symmetrical rise and fall times. These waveforms are often used to control other voltages in systems such as analog oscilloscopes and televisions. Step and Pulse Shapes A “step” is simply a waveform that shows a sudden change in voltage, as though a power switch had been turned on. The “pulse” is related to the rectangular wave. Like the rectangle, it is produced by switching up and then down, or down and then up, between two fixed voltage levels. Pulses are inherently binary and therefore are the basic tool for carrying information (data) in digital systems. A pulse might represent one bit of information traveling through a computer. A collection of pulses traveling together creates a pulse train. A synchronized group of pulse trains (which may be transmitted in parallel or serial fashion) makes up a digital pattern. Note that, while digital data is nominally made up of pulses, rectangles, and square waves, real-world digital waveforms exhibit more rounded corners and slanted edges. Sometimes, circuit anomalies produce pulses spontaneously. Usually these transient signals occur non-periodically, and have come to be described with the term “glitch.” One of the challenges of digital troubleshooting is distinguishing glitch pulses from valid but narrow data pulses. And one of the strengths of certain types of signal generators is their ability to add glitches anywhere in a pulse train. Editat Septembrie 1 de dumitrumy Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum