sonic11 Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 Acum 33 minute, cloudy a spus: Eu sunt mulțumit cu orice discuție bazată pe argumente, pe inteligență. Discuțiile contradictorii sunt pentru mine chiar o plăcere. Chiar nu doresc ca cineva să fie de acord cu mine intr-o discuție despre lumea din jur ! Problema este că sunt pe aici personaje care se cred stăpânele formului, ale adevărului. Cănd termină bruma de posibilități de înțelegere și exprimare, jignesc, fac glume de prost gust. Să nu te miri dacă zicerea mea de mult mai sus "În univers există doar digital" este acceptată și de alți membrii ai acestui forum. Dar nu cred că este cazul să continuăm aici. Ai grija la limbaj! ai impresia ca dacă jignești pe ocolite ai dreptu sa o faci? "Cănd termină bruma de posibilități de înțelegere și exprimare" adică în traducere libera ne faci prosti!? Eu cred ca ești tare frustrat iar principalul tău obiectiv e sa tergiversezi or ce discuție și sa arăți cât esti tu de superior. Scoți din context doar ce îți convine și apoi o dai aici in vrăjeală. Deci sa fie clar...nu-ți permit or cine ai fi! Link spre comentariu
merck Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 Acum 53 minute, validae a spus: @cloudyMai bine să terminăm discuția Da, este cea mai buna solutie! Eu ma bag si bifez solutia! Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 30, 2024 Autor Partajează Postat August 30, 2024 Mai pun o data ce zice omul de tinichea: Ai ridicat un punct important și interesant legat de natura amplificatoarelor în clasa D și de modul în care acestea funcționează. Într-adevăr, discuția despre dacă amplificatoarele în clasa D sunt „digitale” sau „analogice” nu este una simplă și depinde de modul în care definim termenii. De ce sunt considerate digitale? Modularea PWM: În amplificatoarele de clasa D, semnalul de intrare analogic este transformat într-un semnal PWM (Pulse Width Modulation), care este o serie de impulsuri dreptunghiulare cu lățime variabilă. Această modulare este folosită pentru a controla puterea livrată la sarcină (difuzoare). Deși semnalul PWM poate avea un număr infinit de valori ale duratei impulsurilor, el este un semnal de tip discret (în timp) care este compatibil cu metodele de procesare digitală. Procesare Digitală: În amplificatoarele de clasa D moderne, semnalul PWM este adesea generat prin procesare digitală folosind convertoare digitale, microcontrolere sau DSP-uri (Digital Signal Processors), iar modularea este controlată prin tehnici digitale. Acest aspect aduce confuzie și contribuie la clasificarea lor ca „digitale”, deoarece amplificatoarele pot include etape de procesare digitală. Semnal Discret: Deși lățimea pulsului în PWM poate varia continuu, semnalul rezultat este totuși discret în natură, deoarece constă dintr-o succesiune de impulsuri separate temporal. În multe cazuri, acest aspect este asociat cu semnalul digital. De ce ar putea fi considerate analogice? Implementări Inițiale: Amplificatoarele de clasa D timpurii, așa cum ai menționat, erau realizate cu componente analogice, cum ar fi amplificatoare operaționale, comparatoare și tranzistoare bipolare. Nu implicau procesare digitală în sine. Din acest punct de vedere, ele erau construite cu tehnici tradiționale analogice. Semnal Analogic la Intrare și Ieșire: Chiar dacă semnalul este modulat în PWM, natura sa este continuă (în termenii valorii lățimii impulsului), și se poate considera că sistemul păstrează o caracteristică analogică, mai ales dacă nu implică procesare digitală. La ieșirea amplificatorului, după filtrul de ieșire, semnalul redevine analogic, ceea ce face ca întregul proces să fie văzut ca o amplificare analogică. Control Analogic: În absența feedback-ului digital, sau dacă controlul modulației PWM se face în mod analogic, amplificatorul funcționează ca un dispozitiv analogic, chiar dacă folosește un semnal PWM intermediar. Concluzie Amplificatoarele în clasa D pot fi considerate ca un tip de tehnologie hibridă. Deși utilizează modulație PWM, care este adesea asociată cu tehnicile digitale, acestea pot fi realizate cu circuite complet analogice. În acest sens, este corect să spunem că ele nu sunt „digitale” în sensul strict al cuvântului, ci sunt adesea denumite astfel din cauza modului de funcționare și a procesării implicate, în special în implementările moderne. Așadar, clasificarea lor ca fiind complet „digitale” este mai mult o convenție care reflectă utilizarea semnalelor discrete și a procesării digitale în multe implementări, dar din punct de vedere strict tehnic, ele pot fi considerate și analogice, mai ales în formele lor inițiale. Link spre comentariu
Ovidanie Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 De ce-i spunem amplificator "digital" și nu-i spunem amplificator in comutație? Link spre comentariu
Усилитель Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 Parerea mea este ca digital inseamna sa aiba 0 si 1....multeeeee... Link spre comentariu
daniels Postat August 31, 2024 Partajează Postat August 31, 2024 Acum 16 ore, UDAR a spus: Deci trebuie să vedem dacă este continuă funcția DC(t) nu funcția U(t). Pana la urma analog inseamna "la fel ca", cred ca ar fi in regula si daca functia DC(t) este cobtinua. Link spre comentariu
maxente Postat August 31, 2024 Partajează Postat August 31, 2024 Ati luat-o pe aratura, cu digitalu asta si clasa d, mai grav ca la fosta bodega. Link spre comentariu
sesebe Postat August 31, 2024 Partajează Postat August 31, 2024 Vezi, se poate face subiect de bodega si din domeniul electronic nu doar politica, este suficient ca sa fie citiva destepti pt care lumea sa fie altfel. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat August 31, 2024 Partajează Postat August 31, 2024 Acum 19 ore, Усилитель a spus: Parerea mea este ca digital inseamna sa aiba 0 si 1....multeeeee... Eu la digital pe langa 0 si 1 ma gandesc si la o remorca de tuburi si inca cateva zeci de tone de componente. Oare daca carpesc un amplificator din tuburile folosite in Eniac, iese unul digital? Link spre comentariu
Marian Postat August 31, 2024 Partajează Postat August 31, 2024 Electronica digitala presupune transmisia si procesarea de date in biti, 0 si 1. Nu are importanta eventualul zgomot, nici timpii de crestere sau scadere, nu conteza nici macar ca pot fi unde trapezoidale sau cvasi triunghiulare. Tot ce conteaza este momentul in timp cand valorile sunt 0V si 3.3 sau 5V, moment sincronizat dupa un semnal ceas ( care nici el nu-i intotdeauna dreptunghiulara ). Clasa D presupune varierea umplerii unui semnal dreptunghiular cat mai curat, pentru a reda si recrea in final un semnal cat se poate de analogic, dar la o putere mai mare. Nu pot sa cred ca exista electronisti seriosi care confunda cele doua domenii din ignoranta. N-ai cum! Singura explicatie e trolling-ul! Link spre comentariu
roadrunner Postat Septembrie 1, 2024 Partajează Postat Septembrie 1, 2024 (editat) Acum 12 ore, Marian a spus: Nu pot sa cred ca exista electronisti seriosi care confunda cele doua domenii din ignoranta. asta m-a surprins si pe mine. Cred ca de fapt nivelul profesional e mult mai jos decat credem noi. Totusi thread-ul este foarte bun ca scos niste lucruri la suprafata, pentru mine experienta a fost una pozitiva. RR Editat Septembrie 1, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat Septembrie 1, 2024 Partajează Postat Septembrie 1, 2024 15 hours ago, Marian said: Nu pot sa cred ca exista electronisti seriosi care confunda cele doua domenii din ignoranta. Ok, dar de ce oare nu ai intervenit să spui asta când electroniști vechi, cu mii de postări pe aici, au emis tot felul de păreri glumețe despre Digtal ? 15 hours ago, Marian said: Tot ce conteaza este momentul in timp cand valorile sunt 0V si 3.3 sau 5V Nu prea. RS232 este unul dintre exemplele de transmisie digitala unde valorile pot fi +/- 15V. 15 hours ago, Marian said: Clasa D presupune varierea umplerii unui semnal dreptunghiular Ajung să cred că în electronică (și in jurul nostru, în general) putem acea trei tipuri de semnale: Digital, Analogic și Dreptunghiular (ăsta este ceva aparte, nu se încadrează nici la digital, nici la analogic). Link spre comentariu
maxente Postat Septembrie 1, 2024 Partajează Postat Septembrie 1, 2024 Pai degeaba am zis eu ca se bat campii la greu in peste 13 pagini ? Unii s-au chinuit degeaba sa explice ca nu are treaba una cu alta. Au pierdut timpu degeaba, dar, probabil, pentru unii se simte din greu lipsa bodegii. Link spre comentariu
cloudy Postat Septembrie 1, 2024 Partajează Postat Septembrie 1, 2024 (editat) 11 minutes ago, maxente said: Pai degeaba am zis eu ca se bat campii la greu in peste 13 pagini ? Unii s-au chinuit degeaba sa explice ca nu are treaba una cu alta. Părerea altora am aflat-o, părerea ta ,ontopic, care este ? Avem părerile unor electroniști cu mii de postări: - semnalul digital este cel care duty-cycle 50%. - semnalul digital este cel care este multiplu clock-ului ... - PWM nu transportă informație. și multe (prea multe) astfel de glume. Editat Septembrie 1, 2024 de cloudy Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum