merck Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) Acum 5 minute, cloudy a spus: Ce te întreb eu și ce răspunzi tu ! Eu te-am intrebat de cateva ori: Acum 18 ore, merck a spus: De ce tu si @roadrunner evitati sa raspundeti la intrebarea: Orice semnal dreptunghiular este digital? Chiar nu aveti un raspuns? Am raspuns inclusiv eu la intrebare insa tu nu ai raspuns. M-ai intrebat ce inteleg prin semnal dreptunghiular si tot nu ai raspuns desi eu ti-am scris: Acum 18 ore, merck a spus: Semnale ce contin o succesiune de fonturi High si Low cum este cel de mai jos: Deci nu ai perioade egale (deci frecventa variabila), nu ai palierele fronturilor high sau low egale (deci variable-width pulse) ci pur si simplu o insiruire de fronturi High si Low. Editat August 30, 2024 de merck Link spre comentariu
cloudy Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 11 minutes ago, validae said: dacă generez un semnal dreptunghiular cu un 555 și-l folosesc la o aplicație oarecare ce nu implică procesare digitală, acel semnal nu e digital. Orice semnal care are doar doua paliere distincte, (high=1 si low=0) este un semnal DIGITAL. Daca despicam firul in patru si spunem ca un semnal dreptunghiular generat de 555 este o suma de semnale analogice, cam depășim tema acestei discuții. Link spre comentariu
merck Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 Acum 1 minut, cloudy a spus: Orice semnal care are doar doua paliere distincte, (high=1 si low=0) este un semnal DIGITAL. Pai nu pui si niste argumente? Eu prin ChatGPT am pus contra argumente, tu cu ce argumente sustii ca orice semnal care are doua paliere distincte low si high este un semnal digital? Link spre comentariu
cloudy Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 2 minutes ago, merck said: 18 hours ago, merck said: Semnale ce contin o succesiune de fonturi High si Low cum este cel de mai jos: Deci nu ai perioade egale (deci frecventa variabila), nu ai palierele fronturilor high sau low egale (deci variable-width pulse) ci pur si simplu o insiruire de fronturi High si Low. Ce ai reprezentat mai sus este clar un semnal DIGITAL: Ai numai 0 si 1 (high si low). Din aceasta cauza ti-am spus de 1-Wire, care se poate reprezenta si ca in poza ta. Repet: 1-Wire este un protocol DIGITAL ? 1 minute ago, merck said: Pai nu pui si niste argumente? Argumente pentru ce ? Că high=1 si low=0, si daca altceva nu am altceva in acel semnal, este un semnal DIGITAL ? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 Deci invertorul meu de sudura are etajul de forta digital cu "0" la 2Vdc si "1" la 310Vdc. Link spre comentariu
cloudy Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) 1 minute ago, Ion_Bumbu said: Deci invertorul meu de sudura are etajul de forta digital cu "0" la 2Vdc si "1" la 310Vdc. Ai pus pe osciloscop ca să vezi ... dreptunghiurile ? Este vorba de forma tensiuni de iesire in timpul sudurii ! Nu de modul in care se obtine tensiunea. Editat August 30, 2024 de cloudy Link spre comentariu
merck Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) Acum 5 minute, Ion_Bumbu a spus: Deci invertorul meu de sudura are etajul de forta digital cu "0" la 2Vdc si "1" la 310Vdc. Ce te hlizesti? S-a decretat clar: Acum 13 minute, cloudy a spus: Orice semnal care are doar doua paliere distincte, (high=1 si low=0) este un semnal DIGITAL. Ai doua paliere la etajul de forta? Ai! Atunci => ai etaj de forta digital! Eu imi pun intrebarea: de ce mai folosim exprimarea semnal dreptunghiular si nu folosim semnal digital daca sunt echivalente? Editat August 30, 2024 de merck Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) Acum 14 minute, cloudy a spus: Ai pus pe osciloscop ca să vezi ... dreptunghiurile ? Este vorba de forma tensiuni de iesire in timpul sudurii ! Nu de modul in care se obtine tensiunea. Bineinteles ca am pus, daca veti cauta cred ca le gasiti aici pe forum! P.S. chiar cred ca AVEM prea mult timp liber! Asa ne-am obisnuit sa spune asta e o transmisie digitala sau analogica cind te uiti pe analizorul de spectru desi nu-i chiar corect ca modulatia poate fi QAM, OFDM QPSK sau chiar BPSK dar e incetatenita terminologia si se intelege despre ce e vorba insa sa spui ca daca ai 2 paliere atunci ai transmisie digitala...e cam mult. Editat August 30, 2024 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
cloudy Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) Atunci este ok. Nu cred ca este deloc incorect sa spui ca semnalul generat pe osciloscop in timpul sudurii are un format digital din moment ce are doar 0 si 1 si rampele la 90 de grade. Daca ai prezenta oscilograma oricarui electronist, fara sa-i spui ce ai masurat, cred ca toti ar spune: "digital". Editat August 30, 2024 de cloudy Link spre comentariu
cloudy Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) 15 minutes ago, merck said: Ai doua paliere la etajul de forta? Ai! Atunci => ai etaj de forta digital! Nu mai trage concluzii pripite si gresite ! Am explicat ca este vorba de forma de unda in timpul sudurii , nu de modul in care se obtine tensiunea ! @merck Văd că te ferești de vre-o două pagini să răspunzi dacă 1-wire este un protocol digital sau analogic. Ce-i drept, te-ai contrazice singur. Și s-ar termina discuția ! Editat August 30, 2024 de cloudy Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) Acum 21 minute, cloudy a spus: Daca ai prezenta oscilograma oricarui electronist, fara sa-i spui ce ai masurat, cred ca toti ar spune: "digital". Un electronist ar spune dreptunghiular cu factor de umplere 30/70 si bineinteles excursia de tensiune si frecventa. Un programator poate sa-i spuna digital ca atita intelege, 1 si 0. Editat August 30, 2024 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
cloudy Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) 2 minutes ago, Ion_Bumbu said: Un electronist ar spune dreptunghiular cu factor de umplere 30/70. Un programator poate sa-i spuna digital ca atita intelege, 1 si 0. Câți dintre ei ar spune "analogic" ? In electronica, in afara de semnale de tip digital sau analogic ce mai avem ? Editat August 30, 2024 de cloudy Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) Semnal dreptunghiular este absolut suficent in desrierea acelei situatii, nefiind vorba de o transmisie de date la nivelul ala nimeni nu-i va trece prin minte sa foloseasca termenul digital acolo, este un nenorocit de comutator de putere, n-are treaba cu "digitalul". Da, se discuta de aparate de sudura digitale insa e vorba despre cele echipate cu un panou de comanda cu microcontroler. P.S. la 300Vdc excursie de tensiune is eu curios care va spune "digital" acolo! Editat August 30, 2024 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
cloudy Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 (editat) Daca cu un microcontroler aprind un BEC (analogic) prin intermediul unui semnal generat de un pin digital, se cheama ca am comandat digital acel bec. Informatie transmisa este de genul 0/1 chiar daca la iesire am un dreptunghi de lugime (durata) 10 secunde pentru On si 5 sec. pentru Off. Editat August 30, 2024 de cloudy Link spre comentariu
merck Postat August 30, 2024 Partajează Postat August 30, 2024 Acum 25 minute, cloudy a spus: Daca cu un microcontroler aprind un BEC (analogic) prin intermediul unui semnal generat de un pin digital, se cheama ca am comandat digital acel bec. Informatie transmisa este de genul 0/1 chiar daca la iesire am un dreptunghi de lugime (durata) 10 secunde pentru On si 5 sec. pentru Off. Si daca in loc de microcontroler avem un intrerupator de pe vremea buncii si aprindem prin intermediul lui becul iar pe osciloscop avem un semnal dreptunghiular => ca am comandat digital acel bec? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum