Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital si audio clasa D

dumitrumy

Postări Recomandate

Din ce vad unii asociaza digital cu bazele de numeratie 2, 8, 16 , iar altii cu 0 si 1 sau adevarat/fals -bit (binary digit). La urma urmei atata stie un intrerupator sa se inchida si sa se deschida.

Editat de daniels
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 294
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cloudy

70

• roadrunner

60

• merck

51

• sonic11

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

3 minutes ago, roadrunner said:

si un semnal de la UART

In cazuri practice (UART software), si comunicatia UART poate arată ca ceva cu bitii cu width variabila. ( @merck )
Si asta pentru ca protoculul permite asta (+/- 3%)

Link spre comentariu
Acum 17 minute, daniels a spus:

Din ce vad unii asociaza digital cu bazele de numeratie 2, 8, 16 , iar altii cu 0 si 1 sau adevarat/fals -bit (binary digit). La urma urmei atata stie un intrerupator sa se inchida si sa se deschida.

cand zici "unii" te referi la toata industria.  crezi ca nu poti reprezenta decat numere intregi in digital?

sau e digital daca sunt 8 biti si daca e un bit nu mai e digital? ca e un intrerupator, on/off nu-i asa? 

pe cat pui pariu ca eu pot sa fac in digital (din porti si registrii de un bit) ce tu nu vei putea niciodata sa faci practic in analogic. (nu ca as fi eu vre-un destept ci pentru ca e foarte simplu in digital)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 34 minute, Ion_Bumbu a spus:

Si modulatia Delta la care m-am referit este aia in care la cresterea semnalului se da un puls in + e linie, la scaderea lui se da un semnal -, este mai utilizata in tehnica militara.

e utilizata in telefonul tau la microfon (se chema PDM -pulse density modulation) - sau Delta/Sigma. E foarte populara peste tot si la tot pasul. (se mai numeste si DAC/ADC de un bit) - e cea mai populara interfata la microfoanele MEMS (adica la mai toate telefoanele)

https://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-density_modulation

evident ce descrii tu acolo e stramosul lui delta sigma dar e exact acelasu principiu de functionare. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 21 minute, roadrunner a spus:

cand zici "unii" te referi la toata industria.  crezi ca nu poti reprezenta decat numere intregi in digital?

sau e digital daca sunt 8 biti si daca e un bit nu mai e digital? ca e un intrerupator, on/off nu-i asa? 

Nu-i asa!

Cand zic unii.....sau altii ma refer la cum s-au format taberele pro/contra aici pe topic.

Link spre comentariu

@daniels

Pai fizica si matematica e tot aia. Pe aia n-o mai combate nimeni. Sincer, sunt foarte surprins, adica vi cu exemple paractice care contrzic niste afirmatii facute aici, cu constructii care functioneaza si ti se spune ca faci confuzii majore, intreb unde e confuzia si se spune "peste tot". Stau si ma intreb (asa ca prostul) cum de functioneaza tot ce am facut pe baza la confuziile astea? oi fi eu asa norocos? mai stii...

RR

PS - incepe sa semene cu bancul ala cu doi ardeleni la gradina zoologica uitandu-se la girafa si unul zice: - Ioane, ba, asta nu se poate.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 6 minute, daniels a spus:

Cate bordee, atatea obicee (obiceiuri). Depinde de centrul universitar, de ce terminat fiecare (informatica, telecomubicatii, etc.)

pai suntem la nivel de un bit aici nu s-a discutat nimic complex. Cei cu varsta de 50+ am facut cam aceesi matematica si fizica, iar daca un prost ca mine intelege lucrurile astea ma astept sa le inteleaga aproape toti. (de unde si dezamagirea) ma rog trecem mai departe.

daca e ceva neclar dati de stire.

RR 

Link spre comentariu

Vorbiți aici de one wire, uart, delta /sigma....astea necesita protocoale care trebuiesc cunoscute de ambele device-uri, de unde dracu sa știe mosfetii sin etajul de iesire de protocoale vostre.

Discuția duce către "pe cât stai" se evita răspunsuri si se bat câmpii pentru a pica în picioare și a trage discuția unde va convine.

Întrebare simpla: UCD este un aplificator digital sau nu?

Link spre comentariu
Acum 20 minute, sonic11 a spus:

Vorbiți aici de one wire, uart, delta /sigma....astea necesita protocoale care trebuiesc cunoscute de ambele device-uri, de unde dracu sa știe mosfetii sin etajul de iesire de protocoale vostre.

Discutia a alunecat acolo ca sa explicam ca si PWM e tot cam aia un semnal digital daca e produs si chiar consumat digital (in unele cazuri)

Si topicul e "Digital si audio clasa D" nu se discuta chiar off topic. S-au dat exemple de PWM, chiar implementari digitale, daca nu te intereseaza poti sa le ignori sau sa le combati cu argumente tehnice.

habar n-am ce e UCD (a trebuit sa caut pe net) las pe altii sa raspunda.

RR

PS - si PWM poate fi un protocol (care trebuie cunoscut de ambele device-uri) e folosit des in calculatoarele de odinioara la stocarea datelor pe caseta/banda magnetica. PWM nu e folosit numai la audio si surse in comutatie. eu de exemplu l-am folosit la un produs care e folosit la 6000m sub apa ca sa citesc unghiul de aprindere la un variator cu triac (dar probabil ca nu te intereseaza prostiile astea) 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Ca sa se poata urmari mesajul pun un print screen:

Screenshot-2024-08-30-at-14-36-55.png

Deci eu am sustinut ca nu orice semnal dreptunghiular este digital si din raspunsul tau:

Acum 5 ore, cloudy a spus:

Cam devreme ai tras concluziile.

rezulta ca m-am inselat deci orice semnal dreptunghiular este digital.

Sa incepem Antemir cu prietenul tau preferat: AI-ul:

Screenshot-2024-08-30-at-14-35-02.png

Screenshot-2024-08-30-at-14-35-29.png

Screenshot-2024-08-30-at-14-35-46.png

Dar eu m-am gandit sa iti dau un exemplu mult mai simplu: avem un bec si un intrerupator alimentate nu la 230V CA ci la 5V DC ca sa nu mai fie nevoie sa translam nivelele de tensiune. Daca conectam un osciloscop la contactele becului si aprindem si stingem lumina => avem un semnal dreptunghiular. Cum lumina o aprind cand am nevoie sa vad pun si eu intrebarea: ce informatie digitala contine semnalul vizualizat pe osciloscop? Pot sa consider o duarata de o zi, o luna sau un an.

Celalalt AI de la google spune:

Screenshot-2024-08-30-at-14-46-23.png

deci fix acelasi lucru ca in diagrama pusa cu multe posturi in urma:

Screenshot-2024-08-28-at-21-56-34.png

Eu cred ca nu am gresit cand am mentionat ca un semnal dreptunghiular nu este intodeauna digital. 

Link spre comentariu

Cred că e de bun simț să spun că dacă generez un semnal dreptunghiular cu un 555 și-l folosesc la o aplicație oarecare ce nu implică procesare digitală, acel semnal nu e digital.E doar un semnal dreptunghiular.....

Link spre comentariu
1 hour ago, merck said:

Deci eu am sustinut ca nu orice semnal dreptunghiular este digital si din raspunsul tau:

Ce te întreb eu și ce răspunzi tu !
Te-am intrebat dacă, conform concluziilor tale, protocolul 1-Wire (cu dreprunghiuri) este Digital sau nu.
Pentru că ai afirmat că un semnal digital trebuie sa aibă neapărat palierele 1 si 0 multiplu de clock.
Poți să raspunzi prin Da sau Nu ?
Lasă "antemirii" ...
Din monent ce ai inceput să postezi kilometric, eu cred că ai început să-ți dai seama că greșeti in concluziile trase.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări