Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital si audio clasa D

Postări Recomandate

6 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Este un semnal modulat

Prin definitie, PWM nu este un semnal.
Este o tehnica, o metodă (un ansamblu de metode) care prezintă la ieșire un semnal digital a cărui lungime a pulsurilor depind de o intrare analogică.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 294
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 16 minute, Ion_Bumbu a spus:

PWM este un semnal cu frecventa fixa dar cu raport de umplere variabil si atit.

Este un semnal modulat prin care se poate transmite informatie digitala sau analogica.

Poti preciza un caz in care se transmite prin PWM informatie digitala? Pe net nu am gasit decat ca se trimite informatie analogica:

1. Pulse Width Modulation, or PWM, is a technique for getting analog results with digital means.

https://docs.arduino.cc/learn/microcontrollers/analog-output/

2. Pulse width modulation (PWM) is a modulation technique that generates variable-width pulses to represent the amplitude of an analog input signal. From: The ROV Manual (Second Edition), 2014.

3. Pulse width modulation or PWM is a commonly used control technique that generates analog signals from digital devices such as microcontrollers. The signal thus produced will have a train of pulses, and these pulses will be in the form of square waves.

Link spre comentariu
Citat

Poti preciza un caz in care se transmite prin PWM informatie digitala? Pe net nu am gasit decat ca se trimite informatie analogica:

iesirea si intrarea de casetofon de la Sinclar Spectrum. Bitii de 1 si zero sunt codati in durata.

Servo-urile digitale din jucariile RC.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 6 minute, roadrunner a spus:

@Ion_Bumbu politician trebuia sa te faci. 

a) e numai digital

b) e numai analogic

c) poate fi ambele (in functie de aplicatie)

d) nici digital nici analog.

RR

Eu merg pe varianta c.

RR

Daca varianta C este identica ca afirmatia lui Ion_Bumbu revin si pentru tine cu intrebare: Poti preciza un caz in care se transmite prin PWM informatie digitala?

Link spre comentariu
2 minutes ago, sonic11 said:

Pai barosane in cazu ala informația nu vine din mcu și pwm este modulat de un semnal anologic, iar ai scos din context sa pici în picioare...doua dracu de treba.

Adică există PWM care să nu conțină informație ?
Începi să te faci de râs pe aici. Și ca exprimare și ca logică.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, sonic11 a spus:

pwm este modulat de un semnal anologic, iar ai scos din context sa pici în picioare...doua dracu de treba.

am pus eu vro spe ecrane mai sus, un modulator PWM scris in VHDL (deci digital) care moduleaza o valoare digitala.

acolo semnalul PWM modulat (clar digital ca iese din niste flip flops si un comparator digital moduleaza o valoare digitala, am pus is simulari.

am pus ca sa vada toata lumea ca exista semal digital PWM, mdulat de o valoare tot digitala si e choar forate simplu de facut si de inteles.

RR

Citat

Poti preciza un caz in care se transmite prin PWM informatie digitala?

am precizat cu un post inaintea intrebarii.

iesirea si intrarea de casetofon de la Sinclar Spectrum. Bitii de 1 si zero sunt codati in durata.

Servo-urile digitale din jucariile RC.

Diverse led uri de la aparatele de lard consum intensitatea e contolata cu PWM direct dintr-un MCU. (masina de cafea, masina de spalat o gramada) - luninile de la autoturismele cu LED.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 4 minute, roadrunner a spus:

iesirea si intrarea de casetofon de la Sinclar Spectrum. 

RR

Imi cer scuze dar nu am nici o informatie despre exemplul prezentat. Unde pot gasi informatii sau daca poti descrie in doua trei cuvinte procesul mi-ar permite sa imi fac o idee si sa pot continua discutia (sau poate poti da un exemplu din zilele noastre despre care pot sa gasesc mai multe informatii pe google). 

Link spre comentariu
11 minutes ago, sonic11 said:

Pai barosane in cazu ala informația nu vine din mcu și pwm este modulat de un semnal anologic, iar ai scos din context sa pici în picioare...doua dracu de treba.

Adică există PWM care să nu conțină informație ?
Începi să te faci de râs pe aici. Și ca exprimare și ca logică.
Dar, stai liniștit, nu ești singurul.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 17 minute, cloudy a spus:

Este o tehnica, o metodă (un ansamblu de metode) care prezintă la ieșire un semnal digital a cărui lungime a pulsurilor depind de o intrare analogică.

Adica un fel de codificare hardware?

Link spre comentariu
Acum 1 minut, roadrunner a spus:

am pus eu vro spe ecrane mai sus, un modulator PWM scris in VHDL (deci digital) care moduleaza o valoare digitala.

Da, aici este un exemplu care imi permite sa inteleg. Dar am o intrebare: mai departe acest semnal de cine si cum este procesat? Daca contine informatie digitala atunci la destinatie am nevoie de un DAC daca doresc sa obtin informatia analogica (o valoare care s-a dorit transmisa). Daca la destinatie am o intrare digitala atunci de ce a mai fost nevoie de complicatia cu PWM?

Link spre comentariu
Acum 29 minute, cloudy a spus:

Mda, am sarit etapele, pentru a incepe cu inceputul este o tehnica de modulare a unui semnal sau purtatoare cu frecventa fixa  la care-i spunem direct semnal PWM, asa cum spunem semnal AM, FM, SSB si sarim sintagma semnal modulat ...

Atit timp cit apare terminologia de modulatie inseamna ca aveti modulator si demodulator.

La intrarea modulatorului se introduce semnalul,digital sau analogic adica informatia care trebuie trimisa, la celalalt capat aveti demodulatorul, ma rog, la asta un discriminator de timp pentru info numerica, la iesirea lui gasiti informatia ce ati introdus-o in modulator, numerica sau analogica.

Semnalul modulat PWM este un semnal analogic, este un purtator de informatie, comanda, cum vreti sa-i spuneti.

Bun, ma pregatesc pe miine sa sudez cu invertorul digital!

🤣

Ma rog, asta are si control numeric da si chopper in el, deci dublu digital.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

După atâtea pagini, ce o fi așa de greu de înțeles că un amplif clasa D preia un semnal analogic, îl transformă intr-un semnal digital (PWM), îi crește tensiunea pe baza sursei de alimentare, pentru ca mai apoi să-l facă iar analogic cu un circuit LC ?
Clasa D amplifică in acest caz semnale Analogice folosindu-se de tehnica Digitală.

Link spre comentariu
Citat

La intrarea modulatorului se introduce semnalul,digital sau analogic, la celalalt capat aveti demodulatorul, ma rog, la asta un discriminator de timp, la iesirea lui gasiti informatia ce ati introdus-o in modulator.

@Ion_Bumbu

partea care moduleaza am scris-o in VHDL (digital) daca scriu si partea care demoduleaza extrage numarul modulat din semnalul PWM generat digital ma crezi? (am facut o cobra in 4 zile pe un chip, crezi ca nu pot extrage informatia dint-un semnal PWM care a fost facut tot digital de mine 30 de postari mai sus)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări