roadrunner Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) Acum 17 minute, sonic11 a spus: Deci am lamurit-o, dacă cu are în componenta circuite digitale nu este digitala! Bun...un amp class D cu componente discrete care își formează purtătoarea în mod analogic este sau nu digital? e vorba de partea de control (de calcul) si de raspunsul buclei de control (evident ca asta se rasfrange si in componente) Exemplul PID e mult mai bun de explicat pentru ca implica mai multe calcule decat un regulator de tensiune. Poti sa faci PID cu amplificatoare operationale la fel cum poti sa-l faci cu circuite digitale, avantajul celor din urma e ca-l poti acorda mult mai precis daca se schimba carateristicile elementului comandat sau pur si simplu vrei sa-i schimbi niste parametrii. La fel la bucle servo la sisteme de pozitionare cu bucle de viteza si pozitie etc. Sunt niste avantaje clare ca nu degeaba se duce totul in digital. Aici am dat numai aplicatii care se pot face in analog cat si digital dar sunt multe care nu se pot face decat in digital pentru ca ai nevoie de calcule complexe. RR Editat August 29 de roadrunner Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) Acum 43 minute, sonic11 a spus: Bun...un amp class D cu componente discrete care își formează purtătoarea în mod analogic este sau nu digital? daca e comparata o marime analogica cu un semnal dinte de ferastrau generat analogic utilizand un comparator analogic atunci nu e nimic digital (digital = numeric) e analogic. in schimb daca compari o rampa generata de un numarator (counter) pe baza unui semnal de clock, cu esantioane ale semnalului digitale (numerice) cu un comparator digital facut cu porti atunci e digital (digital = numeric) am scris chestiile astea de cel putin 3 ori in thread-ul asta. mai exista hibridele care au rmapa digitala si au un ADC si comparatorul digital, sau au rampa analogica si au un DAC si comparatorul analogic. In general hibridele sunt la cipurile audio care accepta la intrare si digital (serial I2S) cat si analogic. Circuitele digitale sunt mult mai simplu de fabricat si ieftin de proiectat si testat. Din punct de vedere al calitatii semnalului nu exista avantaje majore de calitate la acelasi semnal de intrare intre cum ai facut semnalul PWM analog sau digital. Avantajele clasei D nu sunt acolo ci la tranzistorii finali care lucreaza mult mai eficient in comutatie unde ai putere irosita la switching (care e constanta si nu depinde de semnalul de intrare) si cea de conductie data de Rds ON. RR Editat August 29 de roadrunner Link spre comentariu
sonic11 Postat August 29 Partajează Postat August 29 Acum 1 minut, roadrunner a spus: daca e comparata o marime analogica cu un semnal dinte de ferastrau generat analogic utilizand un comparator analogic atunci nu e nimic digital (digital = numeric) in schimb daca compari o rampa genrata de un numarator cu esantioane ale semnalului (numerice) cu un comparator digital facut cu porti atunci e digital (digital = numeric) am scris chestiile astea de cel putin 3 ori in thread-ul asta. RR Bun, am lamurit-o și pe asta. Primele amp asa zise digitale ...class D nu au nici în clin, nici în mânecă cu digitalul și a fost o găselniță de marketing, apoi treburile au evoluat ajungându-se la amp in care semnalele purtătoarei sunt generate digital, mai nou și semnalul audio este convertit la digital dar baza ramane, o purtătoare modulara. Dacă o luam asa și transmisia FM ar trebui sa fie digitala... Aceste amp au creier digital dar la baza sunt analogice..deci hibrizi. Link spre comentariu
cloudy Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) 2 hours ago, merck said: Si dupa divizare, semnalul obtinut contine constant width pulses sau variable-width pulses? Semnalul conține ce anume dorește programatorul. Generarea de semnale digitale cu ajutorul logicii programabile permite orice. Așa cum și observarea/prelucrarea de semnale analogice utilizând logica digitală permite orice analiză/modificare. Editat August 29 de cloudy Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) Acum 24 minute, sonic11 a spus: Dacă o luam asa și transmisia FM ar trebui sa fie digitala... aia chiar e digitala. vezi mai sus ca am pus un video cu emitator FM stereo tot digital. Pe partea de receptie la FM poti sa faci cu niste countere nenorocite care masoara cab trece semnalul prin zero (sau tranzitiile semnalului din 1 in 0) dupa care faci diferenta cu valoarea precedenta. la receptoarele FM analogice amplifici oricum semnalul pana-l aduci in limitare (adica-l faci dreptunghiular) dupa care-l demodulezi, aici digitalul vine manusa. In digital la demodulare exista metode universale care extrag orice fel de informatie din semnal (Amplitudine, Frecventa, Faza) demodulatoarele IQ (in quadratura) te scapa si de incertitudinea frecventelor negative (frecvente imagine) RR Editat August 29 de roadrunner Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) Mie mi-ar fi placut foarte tare sa invat chestiile aste la scoala. (ma refer la prelucrearea digitala a semnalelor) pentru ca permite realizarea unor lucruri imposibil de realizat in analogic din considerente practice. Hai sa facem muzica din motarele pas cu pas de la CNC. (asa ca o gluma acum multi ani aveam un bun amic pe vremea studentiei care a facut in asamblare un software care genera o imagine bitmap care daca o tipareai la imprimanta cu ace canta o melodie - cu acele, evident era dependenta de tipul imprimantei, cu unele mergea mai bine decat cu altele) RR Editat August 29 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) La școală, puțini erau profesorii care să știe să explice (pentru că multora nu le era nici lor clar) la ce folosesc în practică anumite functii matematice. Editat August 29 de cloudy Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) Acum 16 minute, cloudy a spus: La școală, puțini erau profesorii care să știe să explice (pentru că multora nu le era nici lor clar) la ce folosesc în practică anumite functii matematice. mai erau printre ei si profesori buni, la mine Electrotehnica Brasov nu se predau serios si probabil ca nici nu erau in programa (ca altfel nu-mi explic de ce multi ingineri de pe forum nu au auzit de lucrurile astea ca programa era unica pe tara si banuiesc ca s-a mai inbunatit cu timpul) eu le-am citit prin carti si de prin cursurile publice de la universitati. Totusi partea de matematica am facut-o serios in scoala si de fapt aia e baza la DSP, cred ca chestia e sa le pui cap la cap disciplinele astea si multi nu fac asta din diverse motive. RR Editat August 29 de roadrunner Link spre comentariu
merck Postat August 29 Partajează Postat August 29 Acum 39 minute, cloudy a spus: Semnalul conține ce anume dorește programatorul. Generarea de semnale digitale cu ajutorul logicii programabile permite orice. Așa cum și observarea/prelucrarea de semnale analogice utilizând logica digitală permite orice analiză/modificare. Si unde folosesti tu in digital semnal cu variable-width pulses? In digital pur avem de-a face cu biti. Am mai scris: Citat A bit (binary digit) is the smallest unit of data that a computer can process and store. A bit is always in one of two physical states, similar to an on/off light switch. The state is represented by a single binary value, usually a 0 or 1. Link spre comentariu
roadrunner Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) Acum 14 minute, merck a spus: Si unde folosesti tu in digital semnal cu variable-width pulses? sunt o gramada de semnale cu latime variabile prin toate sitemele digitale de exemplu ai busuri sincrone pe care se misca date care sunt insotite de semnale tip qualifiers (care iti spun care sample-uri sunt bune si care nu) sau care sample-uri apartin unui burst de date etc. Cred ca pot umple pagini de exemple. Chiar in poza aia cu T80 sunt semnalele de tip qualifiers MREQn (memory request) IOREQn etc. semalele alea (qualifiers) iti spun ca adresa de pe busul de date trebuie decodata de memorie sau de un port, ele dureaza mai mult de un clock de cele mai multe ori sau la tranzactii repetate se tot aduna perioade le de ceas cat sta qualifier-ul ala selectat. care e partea care-ti e neclara? RR Editat August 29 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) 15 minutes ago, merck said: Si unde folosesti tu in digital semnal cu variable-width pulses? Nu prea înteleg întrebarea. Totuși, dacă vreau să fac un ventilator cu viteza variabilă cu un motor pas-cu-pas am nevoie ca circuitul digital să genereze pe un pin așa ceva. Sau n-am înțeles bine întrebarea ? L.E. Evident, curentul de aer generat o să fie ... analogic. (deși mai sus am spus că "analogic" nu se există). Editat August 29 de cloudy Link spre comentariu
merck Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) Acum 13 minute, roadrunner a spus: sunt o gramada de semnale cu latime variabile prin toate sitemele digitale de exemplu ai busuri sincrone pe care se misca date care sunt insotite de semnale tip qualifiers (care iti spun care sample-uri sunt bune si care nu) sau care sample-uri apartin unui burst de date etc. Cred ca pot umple pagini de exemple. Chiar in poza aia cu T80 sunt semnalele de tip qualifiers MREQ (memory request) IO_req etc. care e partea care-ti e neclara? RR Eu am trasat niste linii verticale si nu vad ca lungimea palierului de Low sau High la MREQ sa fie diferita de cea a semnalului de CLK, adica fronturile sunt aliniate. Stiu acum ai sa incepi tu trise si tfall. Daca as fi vazut asta: deci nu se alinia fronturile de la semnalul MREQ cu cele de CLK => aveam variable-width pulses Editat August 29 de merck Link spre comentariu
cloudy Postat August 29 Partajează Postat August 29 (editat) 19 minutes ago, merck said: The state is represented by a single binary value, usually a 0 or 1. M-ai înnebunit cu 0 si 1 aștia ! Deși cam între aceste valori mă învârt zilnic. Editat August 29 de cloudy Link spre comentariu
cloudy Postat August 29 Partajează Postat August 29 11 minutes ago, merck said: deci nu se alinia fronturile de la semnalul MREQ cu cele de CLK => aveam variable-width pulse Ce anume vrei sa demonstrezi ? Care este ideea ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum