Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Digital si audio clasa D


Postări Recomandate

cloudy: Totuși, un amplif digital a ajuns la granulații invidiate de orice amplif audio așa-zis "analogic".

eu:  Ce inseamna amplificator digital?

merck:  

Greu de dat un raspuns. 

 

Digital amplifiers, also known as Class D amplifiers, operate by converting an analog input signal into a digital format that uses pulse-width modulation (PWM) or pulse-density modulation (PDM). This digital signal drives the output transistors, which rapidly switch on and off, feeding pulses of power to the speakers.

 

In alta parte gasim:

Full Digital Amplifiers FDA

A Full Digital amplifier is fully digital, it does not use digital / analog conversion before amplification. It therefore offer the function of a DAC, preamplifier, and power amplifier on its own. These FDA amplifiers are of a breathtaking quality / price ratio, and deliver unexpected performance in their price range.
They are to be preferred when the main sources are digital, thus limiting signal conversions to the strict minimum.

Even if some offer an analog input, this should be considered as an accessory. For main use with an analog input, it is better to favor a conventional amplifier.

 

Deci ... trebuie vazut dupa caz la ce se refera interlocutorul. 

*******************************

eu:       

Ce zice GPT:

Amplificatoarele în clasa  Acestea sunt un tip de amplificator care utilizează comutarea rapidă între două stări (on/off) pentru a amplifica semnalul. Deși funcționarea lor implică semnale de tip dreptunghiular, amplificatoarele în clasa D nu trebuie confundate cu un semnal digital în sine. În contextul unui amplificator clasa D, semnalul dreptunghiular este de fapt un semnal analogic modulat în impulsuri (PWM - Pulse Width Modulation), iar la ieșire, acesta este filtrat pentru a obține un semnal analogic corespunzător.

În concluzie, nu orice semnal dreptunghiular este un semnal digital. Deși un semnal dreptunghiular poate fi folosit în mod digital, el poate fi folosit și în sisteme analogice, cum ar fi în cazul amplificatoarelor în clasa D, unde semnalul este tratat ca un semnal analogic modulativ. Semnalul digital, prin definiție, este legat de reprezentarea informației în format binar, cu valori discrete.

*******************************************

Supliment de la GPT:

Termenul „digit” provine din limba latină, unde „digitus” înseamnă „deget”. În contextul matematicii și al informaticii, „digit” se referă la o cifră sau un simbol folosit pentru a reprezenta valori numerice într-un anumit sistem de numerotare.

Legătura dintre digit și baza de numeratie:
Baza de numeratie se referă la numărul de simboluri sau cifre distincte utilizate pentru a reprezenta numere într-un sistem numeric.
Digitul este oricare dintre simbolurile sau cifrele folosite într-un anumit sistem de numerotare.
Baza 2 (sistemul binar):

Este utilizată în calculatoare și are doar 2 cifre: 0 și 1.
În acest context, un „digit” binar se numește „bit”, și poate fi fie 0, fie 1.
Pe scurt, „digitul” este o componentă de bază a oricărui sistem de numerotare și indică oricare dintre simbolurile folosite pentru a exprima numere în acel sistem. Acesta se leagă direct de baza sistemului, dictând numărul de valori pe care le poate lua un digit.

*****************************************

cloudy:  Poate nu am înteles eu bine, dar PWM-ul implicat este un semnal analogic sau digital ?

sesebe:  

Este un semnal analogic. Exista amplificatoare in clasa D la care este modulata si amplitudinea tensiunii de alimentare

"A digital signal is a signal that represents data as a sequence of discrete values; at any given time it can only take on, at most, one of a finite number of values.[1][2][3] This contrasts with an analog signal, which represents continuous values; at any given time it represents a real number within a continuous range of values." wikipedia

 

Numele de "digital" vine de la digit din limba engleza care inseamna numar (initial numerele erau aratate pe degete - numarate pe degete).  dexonline

La un semnal digital amplitudinea semnalului nu conteaza ca si informatie si trebuie doar sa depaseasca un anumit prag peste care este considerat "H" iar sub acel prag este considerat "LOW".

***************************************

cloudy:   Cei care afiramati fara nici un dubiu ca un amplif in clasa D nu este digital, vă rog sa-mi spuneti cum sunt numite de catre radioamatori transmisiile de date care utilizeaza modulatii de genul ASK, FSK, QPSK ... ?

Craciun:  Acele transmisii de date sunt numite digitale deoarece un semnal digital (0V=0, 5V=1)e modulat ptr a putea fi transmis in diverse medii de propagare.

modulatie2-aug24.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 291
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

primul a fost in state

 

Revenind la oile noste un semnal PWM poate fi analogic sau digital deopotiva, daca durata impulsurilor e discretizata e digital daca durata poate lua orice valoare dintr-un interval continuu e analogic.

Din fericire ambele suna cam la fel daca sunt bagate intr-un etaj clasa D.

 

Evident un PWM reconstituit dintr-o inregistrare numerica este digital, durata impulsurilor are valori discrete, daca este generat pornind de la un semnal analogic cu ajutorul unui comparator este PWM analogic, durata impulsurilor poate lua orice valoare dintr-un interval continuu.

 

Din nou din fericire semnalul PWM fie digital fie analogic e direct digerabil de electonica digitala, derece ambele indeplinesc conditia de a avea doua nivele discrete.

Link spre comentariu
26 minutes ago, ionut120v said:

Revenind la oile noste un semnal PWM poate fi analogic sau digital deopotiva,

Nu mai apelez la ChatGPT, hai să citim și părerea altora, a unora de la un SRL oarecare, ANALOG DEVICES, să zicem:

"Pulse Width Modulation (PWM) is a method for encoding an analog signal into a single digital bit. A PWM signal consists of two main components that define its behavior: a duty cycle and a frequency."

Dacă și după citirea zicerii ăstora discuția despre existența PWM-ului de tip analogic mai continuă ...
Iar ăia de la ANALOG DEVICES trebuie să închidă fabricile. Nu știu ce fac !
 

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Screenshot-2024-08-28-at-21-56-34.png

 

Pentru mine personal digitalul este zona unde factorul de umplere al semnalului de unda dreptunghiular este 50%. Semnalul de CLK are factorul de umplere de 50%. 

Citat

When a digital signal is on half of the time and off the other half of the time, the digital signal has a duty cycle of 50% and resembles a "square" wave.

Noi in romaneste nu avem notiunea de semnal patratic ci semnal dreptunhiular si de aceea s-a neglijat aspectul factorului de umplere (duty cycle). 

Se vede din poza de mai sus cam ce se considera digital pur: PCM si CLK-ul este square wave. 

Link spre comentariu
11 hours ago, validae said:

Dacă se simte mai bine susținând că clasa D înseamnă ,,digital,, eu zic să îl lăsăm în ale lui...

Ce fel de comentariu este ăsta ?
Să nu-mi spui că ai pus vreodată doi biti unul lângă altul !
Revenid la subiect.
Tot nu am înțeles, cei de la ANALOG DEVICES din care am citat trebuie să inchidă fabricile pentru că
pe elforum s-a stabilit că PWM este un semnal analogic ?
(ne mai mirăm apoi că chatGPT răspunde uneori cu tot felul de trăznăi)

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 11 ore, merck a spus:

Pentru mine personal digitalul este zona unde factorul de umplere al semnalului de unda dreptunghiular este 50%. Semnalul de CLK are factorul de umplere de 50%. 

stiinta nu are legatura cu sentimentele, deci nu poti incepe o propozitie cu "pentru mine personal".

Diagrama pusa de tine e incompleta mai exista si ramura unde purtatoarea e digitala si mesajul e tot digital. Am facut cel putin patru video-uri de YT unde demnostrez practic lucrurule astea, metodele astea exista azi in matematematica (si in multe CI) si cam in tot ce folosim zi de zi. televizor, autoturism, smartphone etc. Nu se schimba stiinta numai ca se supara "audiofilii" (sau nu mor caii cand vor cainii)

Procesarea, redarea corecta (fara distorsiuni) a unui semnal audio nu mai este demult o bariere de netrecut si a depasit cu mult tot ce putem face analogic. (ca altfel nu se faceau radiouri digitale le faceau tot analogic) restul e "feeling" sunet cald, cabluri aurite etc. legile fizicii sunt la fel pentru toti.

Un amplificator audio PWM modern digital bate cam la toate capitolele unul analogic. (eficienta energetica simplitate in constructie, rejectia zgomotului extern, raspunsul in frecventa.

singurul loc unde analogicul mai exista este la semnal mic. (uV mV 1V) 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 23 minute, roadrunner a spus:

Diagrama pusa de tine e incompleta mai exista si ramura unde purtatoarea e digitala si mesajul e tot digital.

Pai in partea din dreapta a diagramei nu apare:

Screenshot-2024-08-29-at-09-41-55.png

 

Acum 23 minute, roadrunner a spus:

stiinta nu are legatura cu sentimentele, deci nu poti incepe o propozitie cu "pentru mine personal".

Si daca as fi scris digital = Digital carrier + Digital data schimba ceva? 

 

In diagrama apare clar ce este PWM-ul si unde este situat: Digital carrier + Analog data. Ca unii il considera digital si altii analogic nu-i treaba mea, cert este ca nu este nici analog pur si nici digital pur ci un hibrid. 

 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 17 minute, merck a spus:

Si daca as fi scris digital = Digital carrier + Digital data schimba ceva? 

tot ce ai in partea stanga AM FM PSK (si multe altele care nu exista pe diagrama ta care sunt hibrizi QAM  DSSS...) exista si pe ramura DIgital Carrier/DIgital message, nu mai zic de lipsa PDM (pulse density modulation) care e folosit la microfoanele digitale. (se numeste si delsta sigma in electronica)

Deci digarama aia e incompleta nu reflecta realitatea si realitatea chiar exista.  Numai ca noi nu stim de anumite lucruri (sau omitem sa le reprezentam) nu insemana ca ele nu exista.

Cati din cei care l-au luat pe @cloudy peste picior la topicul asta inteleg procesarea digitala a semnalelor? l-au combatut cu citate de pe net si chat GPT? dar cu ce au invatat ei prin scoli nu s-au gandit sa-l combata? oare de ce? legile fizicii nu mai sunt bune? sunt mai bune "feeling-urile" si traiirile personale.

RR 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări