merck Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Acum 49 minute, Danut Marinescu a spus: La un concert simfonic cu citeva sute de instrumentisti e deosebit de dificil sa se obtina o redare a tuturor liniilor melodice care pot sa fie si 16 in cazul unor simfonii ale lui Mozart sau a altor compozitori. Am pretentia ca am fost la cateva concerte (anul trecut am bifat vreo 3 concerte in Viena, doua la Musikverein si unul la Opera din viena) si nu am vazut nici macar 50 de instrumentisti pe scena, nu mai zic de cateva sute. Poti sa te convingi si din imaginile de mai jos ceea ce eu am vazut cand am fost la concerte (si fix Mozart a fost in program): Link spre comentariu
DjOhms Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 (editat) Acum 3 ore, Shambala a spus: https://www.elforum.info/topic/115327-tuburi-electronice-clasa-adefiniţii-simple/page/6/ (merita citit intreg topicul) Absolut. Si multumesc pentru linkul pus. Citind in topic printre pagini si despre tuburi mi-am amintit (de tinerete.. ) de niste lucruri esentiale explicate despre tuburi, de catre un electronist vechi/batran, prieten de famile.. frumos si pe intelesul meu de pusti. Unde as putea gasi un manual despre in romana (dar si engleza ca ma pricep si la aia, ca's plecat..) de download, de preferinta? Apoi, multe din poze si linkuri atasate topicului nu mai sunt. E de inteles pe undeva; undeva cineva trebuie sa plateasca sa ramana niste poze pe un server. Discutia e interesanta, informativa si pe alocuri intensa. ...Pacat ca unii au intervenit si ciopartit destul de serios din "cursivitatea" ei. Isi pierde sensul pe alocuri.. :offtopic: As mai avea o intrebare. Cine si unde se raspunde la intrebari si da raspunsuri (repede) pe diverse teme despre forum? Editat Octombrie 10, 2024 de DjOhms Link spre comentariu
DjOhms Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 (editat) 1 oră în urmă, roadrunner a spus: constructiv ca nu conteaza pana la urma ce scriem aici ca se nu schimba realitatea lucrurilor (matematica, fizica e tot aia indifererent ce credem noi) - problema e cand citesc aia neinitiati si o iau de buna. Pana la urma, probabil problema de fond ramane (intrevad in titlul topicului.. ) calitatea analogica a sunetului reprodus. "Simplitatea creeaza performanta?" Probabil ca nu. Apoi, daca matemetica si fizica e aceiasi pentru toata lumea, in loc sa "stimulam", nu mai bine venim cu propria idee, solutie? (..si incheiem topicul) Sau am obosit? Editat Octombrie 10, 2024 de DjOhms gramatica, rearanjare text. Link spre comentariu
DjOhms Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 (editat) Acum 2 ore, Danut Marinescu a spus: Tranzistori putem sa folosim cu galeata. Pana aici te-am inteles perfect. As iubi si mai mult lampile daca le-as intelege mai mult decat le stiu.. Editat Octombrie 10, 2024 de DjOhms Link spre comentariu
roadrunner Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 (editat) Eu am o vorba cand mai trebuie sa ma uit la cate o placa care a cazut la testele de manufacturing (si e proiectata de mine) "eu te-am facut eu te omor". Cunosc cativa ingineri buni care erau tehnicieni si au decis sa se duca la facultate (pe la 30-35) cam toti au cel putin o poveste de genul, acum am inteles de ce aparatul ala facea asta si-l tot reparam la infinit. E o treaba foarte puternica sa poti sa conectezi teoria cu practica (dar trebuie sa fi pasionat pentru asta) Revenind la subiectul topicului, simplitatea creaza performanta cred ca discutia e foarte subiectiva daca nu specificam ce/cat/cum Performanta cum o masuram si unde stabilim nivelul de referinta. (ce e performata pentru unii e amatorism pentru altii) - unde se termina simplitatea si incepe complexitatea (la fel e diferit de la individ la altul) Se pot face lucuri remarcabile la nivel de amator (hobby) care sa bata performantele urechii umane in oricare tehnologie existenta tuburi/bipolar/fet analog/digital SMT/THT restul e doar poleminca interminabila de obicei alimentata de habarnisti si snobi. De ce credeti ca 99% din forum e audio? ca e cel mai usor de abordat si usor de inteles si simplu de construit. RR Editat Octombrie 10, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Și totuși sa nu exageram...acum ceva timp erai foarte înfocat pe domeniu audio... La obiect, mai toți care au impresia ca împărătesc pământul nu spun nimic concret...nu vezi o schema de la ei, nu ajuta și nu explica pe înțelesul tuturor, doar nu îsi bat ei capu cu toți.... Lauda de sine nu miroase a bine iar respectul nu se impune, se câștigă! Mulți dintre cei ce au studii superioare tratează cu dispreț cam tot ce înseamnă pasionații...nu poate sta de vorba cu un mecanic pasionat de electronica, nu se ridica la pretențiile lor. Mulți care se invart pe aici sunt doar pasionați, așteaptă răspunsuri la problemele lor sau cauta sa înțeleagă anumite lucruri în schimb primesc mistocareala și sunt tratați ca ultimii oameni. Dacă tot ești inginer de ce nu explici pe înțelesul tuturor de ce schema prousa în primul post nu e chiar ok? Explica de ce o schemă simpla nu poate avea performante inegalabile. Uite ceva relativ simplu și destul de performant folosit de Proel pe niste boxe pro active. biamp12ba.pdf Link spre comentariu
roadrunner Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 (editat) 1 oră în urmă, sonic11 a spus: Explica de ce o schemă simpla nu poate avea performante inegalabile. pai au explicat mai multi mai sus. Citat Mulți dintre cei ce au studii superioare tratează cu dispreț cam tot ce înseamnă pasionații...nu poate sta de vorba cu un mecanic pasionat de electronica, nu se ridica la pretențiile lor. nu ma numar printe ei. Si eu sunt pasionat de o gramada de chestii. (daca nu crezi uita-te ce construiesc in timpul liber pe YT) sunt si mecanic printre altele (adica mai fac din cand in cand rebuild la cate un motor) - totusi nu sunt de acord cu orice afirmatie tehnica. Ce reprezinta performanta pentru tine? pentru mine performanta e ce nu mai pot face diferenta cu urechile mele. Eu sunt sigur ca aprope orice schema din Tehnium de 50 de ani incoace bate urechiile mele, ca sa dau niste exmeple din timpurile mele Electronica Industriala 2X35w, Amplituner Delia, AS2020 la volum decent (cred ca-l facea electronica Buc) mie-mi sunau foarte bine astea si nu aveau scheme greu de reprodus. Nu stiu daca astea se incadrau la "bune/proaste" pe scara voastra dar nici nu conteaza. (pe scara mea sunt simple ca constructie si usor de inteles) Schema pusa de tine e simplu de realizat (de construit) sunt sigur ca ar fi suficienta pentru mine si urechile mele. Ultimul amplificator 2x100W l-am facut acum exact 40 de ani (aveam 16 ani) tin minte si acum ca-mi tot ardea tweeterele del la Boxele Unitra (pana la urma am inteles de de ce). Cred ca schema era din Tehnium modificata de un coleg de liceu care construise inaintea mea amp-ul. Facut de la zero cu PCB si carcasa. Suna decent. acolo am pus punct aventurii audio ca erau lucruri mult mai interesante in electronica si ma saturasem de vecini care apareau la usa mea cu televizoare in brate. Mi-am luat bagajele si m-am mutat in digital programare si proiectare de circuite integrate digitale ceva mai tarziu. (mai costruiesc amplificatoare dar nu audio ci radio alt hobby pe care-l am) Am respect pentru cei ce construiesc tot felul de chestii dar nu pot sa inchid ochii cand unii bat campii cu chestii stiintifice. Suntem golani da' avem limite. RR Editat Octombrie 10, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Asta cu performanta depinde la ce te raportezi, de exemplu un deștept este catalogat deștept în raport cu cei mai puțin deștepți, fără aceștia el nu poate fi deștept. Legat de subiect, performanta nu are legătură cu simplitatea montajului, are legătură fix cu performantele montajului, performante ce pot fi cuantificate și nu are legătură cu gusturile mele sau ale alt cuiva, masuratorile urechiometrice nu au legatura cu performanța. Astea sunt doar preferințe și tin de gusturi, ceva aparat bine cotat pate să-mi placa sau nu cum suna, asta nu poate afecta performanta aparatului. De exemplu eu prefer amp cu tuburi dar utilizez și amp cu semiconductori, folosesc dac-uri audio dar și suport analogic... caseta audio...banda mag...vinil. Nu contest cunoștințele nimănui dar cred ca ar trebui sa fim mai empatici pentru a forma o comunitate fie ia și online de unde sa te poți informa în domeniu asta. Și ca să-ți răspund la întrebare, performanta pentru mine este sa creez ceva prin propriile forțe și care sa aiva niște parametri decenți dar în același timp să-mi placa cum suna. Link spre comentariu
ex.escu Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Cartile din carti se scriu, amplificatorul Proel e o varianta cu componente moderne a unor amplificatoare profesionale americane BGW, de la sfarsitul anilor "70, BGW250 de exemplu; la 250 foloseau 4 perechi de finali pe canal . Link spre comentariu
teomishu Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 (editat) 10 minutes ago, ex.escu said: Cartile din carti se scriu, Asta până când apare unul care după ce a citit "cartea" se apucă și face altfel. Apropo, de ce nu mai au succes constructorii amatori de aplificatoare audio simple sau complexe ? Ce s-a schimbat ? Teoria, practica ? Editat Octombrie 10, 2024 de teomishu Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Acum 5 minute, teomishu a spus: Unul "deștept", "cunoscător la lumii din jur" mai exact, este "deștept" și atât ! Când ajungi să te raportezi la necunoașterea altora, ai o problemă. Din păcate pentru tine toate lucrurile sunt raportate la ceva pana și unitățile de masura sunt raportate la etaloane. Un deștept este catalogat deștept în raport cu ații, dacă nu cunoști capabilitățile unui prost nu ai termen de comparație și deci nu ști dacă celalant este sau nu deștept...pricepi? Iar te plictisești? @ex.escu era doar un exemplu. Propun ca cei mai avizați sa facă portretul robot al amplificatorului simplu și performant. Link spre comentariu
vasile barsan Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Acum 11 minute, teomishu a spus: Asta este părera ta. Cam obraznică , ce-i drept. Eu m-am raportat în general la cei mai "deștepți" ca mine. Și mai ales la cantitatea de informație existentă pe lumea asta în comparație cu ce am reușit să acumulez eu. Dar dacă tu te rapotezi la cei mai proști ca tine, este și asta o modalitate de a exista. Mai lejeră, ce-i drept. Nu spune unui "destept" ca este .. Nu spune unui "prost" ca este .. Pentru ca primul stie , iar al doilea Nu te crede! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 1 hour ago, sonic11 said: Propun ca cei mai avizați sa facă portretul robot al amplificatorului simplu și performant. Nu exista acel amplificator. Vezi ce zice teoria despre performantele calculabile si masurabile, ca sa intelegi ca simplitatea si performanta sunt doua concepte diametral opuse. Link spre comentariu
roadrunner Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 (editat) Acum 36 minute, Marian a spus: Nu exista acel amplificator. depinde unde pui bara de perfomanta ca nimeni n-a zis clar. Am vazur cazuri cand ceva era ne-natural de complicat si a functionat mai bine dupa ce a fost simplificat (nu e vorba de amplificatoare) - dar in general s-a adaugat complexitate ca sa faca ceva mai bun sau mai eficient sau mai flexibil chiar mai fiabil. Tin minte ce revolutionare au fost primele amplificatoare RF in clasa C facute cu MOS din telefoanele portabile fara ele nu ar fi existat telefonia celulara de azi, nici Wifi nici BLE nici multe altele, acum par banale ca-s peste tot. RR Editat Octombrie 10, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
sonic11 Postat Octombrie 10, 2024 Partajează Postat Octombrie 10, 2024 Acum 1 oră, teomishu a spus: Asta este părera ta. Cam obraznică , ce-i drept. Eu m-am raportat în general la cei mai "deștepți" ca mine. Și mai ales la cantitatea de informație existentă pe lumea asta în comparație cu ce am reușit să acumulez eu. Dar dacă tu te rapotezi la cei mai proști ca tine, este și asta o modalitate de a exista. Mai lejeră, ce-i drept. Ești tare crispat omule, vorbim metaforic și tu deja te-ai transpus în scenariu. Acum 35 minute, Marian a spus: Nu exista acel amplificator. Vezi ce zice teoria despre performantele calculabile si masurabile, ca sa intelegi ca simplitatea si performanta sunt doua concepte diametral opuse. Vorbesc de un amp cu performațe decente și nu de unul super performant. Iar când spun simplu nu ma refer la 2 tranzistori...relativ simplu, compact... Asta asa ca o părere, initiatorul topicului ar trebui sa facă lucru asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate