Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simplitatea creeaza performanta?

Danut Marinescu

Postări Recomandate

Acum 1 oră, cloudy a spus:

Sunt sigur că pot să-i pun întrebarea în așa fel încăt mie să-mi spună că un amplif. in clasa D este unul de tip digital !

Chiar te rog, promit ca nu mai postez un an nimic daca GPT afirma si contrariul la ce am dat eu citat:

CITAT:  Deși un semnal dreptunghiular poate fi folosit în mod digital, el poate fi folosit și în sisteme analogice, cum ar fi în cazul amplificatoarelor în clasa D, unde semnalul este tratat ca un semnal analogic modulativ. Semnalul digital, prin definiție, este legat de reprezentarea informației în format binar, cu valori discrete.

Si subliniez: cum ar fi în cazul amplificatoarelor în clasa D, unde semnalul este tratat ca un semnal analogic modulativ.

Treci la treaba si pune-i intrebarea cheie.

Supliment de la GPT:

Termenul „digit” provine din limba latină, unde „digitus” înseamnă „deget”. În contextul matematicii și al informaticii, „digit” se referă la o cifră sau un simbol folosit pentru a reprezenta valori numerice într-un anumit sistem de numerotare.

Legătura dintre digit și baza de numeratie:
Baza de numeratie se referă la numărul de simboluri sau cifre distincte utilizate pentru a reprezenta numere într-un sistem numeric.
Digitul este oricare dintre simbolurile sau cifrele folosite într-un anumit sistem de numerotare.
Baza 2 (sistemul binar):

Este utilizată în calculatoare și are doar 2 cifre: 0 și 1.
În acest context, un „digit” binar se numește „bit”, și poate fi fie 0, fie 1.
Pe scurt, „digitul” este o componentă de bază a oricărui sistem de numerotare și indică oricare dintre simbolurile folosite pentru a exprima numere în acel sistem. Acesta se leagă direct de baza sistemului, dictând numărul de valori pe care le poate lua un digit.

Cine numara impulsurile la un amplif cls D?

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Pentru un nou venit sau cineva din afara pare o mistocareala ieftina vazand activitatea ta de la programare (adica unde digitul este rege).

Dar stiind istoricul tau de intrebari copilaresti cred ca doar pierzi timpul pe aici la o pauza de tigara.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 235
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Danut Marinescu

44

• sonic11

21

• ionut120v

19

• sesebe

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 ore, cloudy a spus:

....................
Poate nu am înteles eu bine, dar PWM-ul implicat este un semnal analogic sau digital ?

Este un semnal analogic. Exista amplificatoare in clasa D la care este modulata si amplitudinea tensiunii de alimentare

"A digital signal is a signal that represents data as a sequence of discrete values; at any given time it can only take on, at most, one of a finite number of values.[1][2][3] This contrasts with an analog signal, which represents continuous values; at any given time it represents a real number within a continuous range of values." wikipedia

Numele de "digital" vine de la digit din limba engleza care inseamna numar (initial numerele erau aratate pe degete - numarate pe degete).  dexonline

La un semnal digital amplitudinea semnalului nu conteaza ca si informatie si trebuie doar sa depaseasca un anumit prag peste care este considerat "H" iar sub acel prag este considerat "LOW".

Binenteles ca tot timpul se vor gasi persoane care sa considere ca doar ele au dreptate indiferent de link-urile si citatele din lucrari de specialitate si vor fi cu atit mai vehemente cu cit nivelul lor de cunostinte este mai redus.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

1. Nu exista conceptul de "amplificator digital" decat in mintile unora. 
I se poate spune amplificator in comutatie ( ca asta este ), dar nu digital pentru ca nu are nici in clin nici in maneca cu procesarea de date. 

Cine nu pricepe treaba asta... asta e.

2. @maxente are totusi dreptate, sau cel putin asa pare, OP a aruncat o piatra si noi toti ne-am repezit sa o scoatem.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marian a spus:

.......... 

2. @maxente are totusi dreptate, sau cel putin asa pare, OP a aruncat o piatra si noi toti ne-am repezit sa o scoatem.

Da, ai dreptate, dar asa au mai fost citeva discuții tehnice și nu politice aici pe forum. 

Link spre comentariu
11 hours ago, dumitrumy said:

Chiar te rog, promit ca nu mai postez un an nimic daca GPT afirma si contrariul la ce am dat eu citat:

Eu: De ce un amplificator in clasa D poate fi numit "digital" ?
GPT: ... Deci, un amplificator de clasă D este numit "digital" nu pentru că procesează date digitale ca un calculator, ci pentru că utilizează tehnici de comutare (switching) și modulație care sunt similare cu cele din domeniul digital.

Link spre comentariu

Poate este bine să fiți mai flexibili referitor la "digital".
Cei care afiramati fara nici un dubiu ca un amplif in clasa D nu este digital, vă rog sa-mi spuneti cum sunt numite de catre radioamatori transmisiile de date care utilizeaza modulatii de genul ASK, FSK, QPSK ... ?

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Salut @cloudy

Acele transmisii de date sunt numite digitale deoarece un semnal digital (0V=0, 5V=1)e modulat ptr a putea fi transmis in diverse medii de propagare.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu
Acum 19 ore, ex.escu a spus:

...finalii sunt pretentiosi si nu pot fi comandati de un vas cu 3-5ma , am avea un sr de 7-8uv/s doar pentru capacitatea finalilor, 1nf/2nf...meseriasii recomandau

(Dl.Borbely,.r.i.p.) 25ma sau 50ma pentru un final dublu ca in cazul propus..vas-ul trebuia si el cascodat pentru o a fi linear...

Aceeași problemă am întâlnit-o testând un amplificator hibrid, ECC83 + finali mos-fet. Funcționa, dar nu era ce trebuie. Nici 6E5P sau 6N6P nu s-au drscurcat onorabil.

Link spre comentariu

Ideea topicului era dacă se poate obține performanță (și) cu scheme cât mai simple.

Ar fi bine să nu mai lungim inutil discuția despre ,,digital,, versus  analogic.

Deja noțiunea de digital e departe de ideea de ,,simplu,, deci nu are ce căuta în topicul de față.

Link spre comentariu

Da , se poate simplu , dar cu anumite compromisuri și limitări .

În anumite limite , performanțele unor scheme simple pot fi mai mari decât așteptările . Schema etajului final de mai jos provine de la Teac A-H300 , care are un sunet foarte plăcut , neinfluențând raportul dintre armonicele pare și cele impare .

Teac A-H300.png

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Asa este.De cind au fost proiectate conceptele din vechea scoala nu au mai fost actualizate  si cu componentele actuale sau combinate se pot obtine nu perfectiuni electronice sau parametrii electronici performanti ci performante sonice pe care urechea umana le percepe ca fiind placute.2SK170 BL este inca in uz sub anumite licente iar ECW20P20/ECW20N20 se pot cumpara de la EXICON.Costul nu il discutam atunci cind facem un proiect.Componentele  specializate pe sunet sunt ceva mai scumpe decit mosuri care invirt motoare spre exemplu pentru ca au aplicatii specializate si nu le cumpara toata lumea.Nu am primit mesaje si intirzii cu raspunsul.

Link spre comentariu
On 8/28/2024 at 10:16 AM, validae said:

Deja noțiunea de digital e departe de ideea de ,,simplu,, deci nu are ce căuta în topicul de față.

Eu consider că nostalgia, plăcerea meșteșugului, informarea insuficientă ... fac să existe persoane care să considere un amplificator/procesor digital ca pe ceva complicat.
Din moment ce in zilele noastre majoritatea surselor audio sunt digitale, ce rost mai au conversiile in analogic ? (cele efectuate până a ajunge semnalul la difuzor).
In radiomatorism s-a întâmplat exact la fel.

Editat de teomishu
Link spre comentariu

Nu am un analizor software si nu am probat decit in gol fara difuzoare pentru ca e inca in lucru un canal pe care ascult sa vad ce percepe urechea mea.Aud pina la 10khz acum la 68 de ani....fata de 16-17 khz  cind eram mai prin adolescenta.Chestia cu atacul cu 2-5ma este inspirat dintr-un amplif vechi unde aveau o lampa ce ataca mosurile cu 2 ma pentru un sunet pina la 8-10khz probabil la semnal maxim....Au un diferential cu pnp-uri ,apoi lampa asta alimentata la 55V ce avea un cod necunoscut mie dar rezistentele din anod erau reglate pe 2ma.Amplif vechi...Daca e sa cred ce zice Dl.Borbely as folosi si alte componente scumpe si greu de gasit.Atacul cu curent mare produce oscilatii dificil de inlaturat la aceste mosuri ecw20p20/ecw20n20...Ele pot oscila la GHZ si nu pot fi percepute aceste oscilatii pe osciloscop....Oscilatii la asa frecvente incalzesc finalii fara sa afecteze sunetul.....Am avut probleme cu oscilatiile si din cauza maselor luate aiurea....Orcum osciloscopul meu NATIONAL si generatorul IEMI 5hz-10MHZ imi arata liniaritate in gol pina la 2MHZ la semnal mic la amplificare 30.In sinusoida maxima nedistorsionata frecventele inalte scad mult in functie de nivel si de amplificare....dar ramin liniare la 10Khz sau mai sus.Banda ingusta e necesara si pentru zgomot mic global.Cind lucram cu germaniu  de putere pe vremuri cam aceiasi banda era...la semnal mare adica 15-20khz.Siliciu a revolutionat ceva ceva amplificatoarele audio in putere mai ales iar mosurile specializate au marit viteza mult si au pierderi mici in bucla de reactie negativa globala.Daca ele functioneaza la GHZ-i ...cu 10khz se joaca ..Doar ca mai sunt ceva probleme cu impedanta sarcinii care distorsioneaza semnalul de reactie....pe impedante mici.Difuzorul genereaza armonici care nu exista in semnalul audio.Pe 16OHM curentul este la jumatate fata de 8 ohm si puterea scade si ea...dar amprenta sonica este impresionanta.La 8 Ohm sunetul este foarte bun si depinde acum de spl-ul boxei.Probleme apar pe 4 OHm pentru ca avem curenti mari de lucru si sunt necesare mai multe mosuri finale ceia ce complica atacul acestora si trebuie sa folosim curenti mari de atac.Fidelitate mare obtinem la 16 ohm si spl mare pe boxe.Exista amplifuri de studio pe 32 de ohm care la 120v alimentate obtin puteri de 25w suficienti pentru casa...Am avut la reparat si au niste chiudatenii de finali.Nu stiu pe ce boxe asculta propietarul dar am renuntat sa ma bag ....Reactia negativa in curent e superioara celei in tensiune.E concluzia la care am ajuns si eu.La bipolari complementari problema e de viteza mica...ptr. ca20khz sau mai sus la saturatie fac sa zboare finalii adica se fac "cui" pentru ca nu au suficienta viteza de comutatie.Mosurile astea nu au probleme de genul asta...Discutam totusi de audiovrecventa. Nu dorim sa facem un amplificator pentru lilieci sau privighetori....ci pentru urechea umana.O schema asemanatoare avem la Francezi cu bipolari sau Darlington.Ai o schemuta draguta aici....

ampli-300w-ultra-simple-schema-et-typon-5.webp

Link spre comentariu
La 28.08.2024 la 10:05, Ovidanie a spus:

Aceeași problemă am întâlnit-o testând un amplificator hibrid, ECC83 + finali mos-fet. Funcționa, dar nu era ce trebuie. Nici 6E5P sau 6N6P nu s-au drscurcat onorabil.

Va salut.  Am dat un raspuns unui alt utilizator.Am incercat si eu sa ma joc cu citeva lampi. ECC83 are curent mic la 55 de volti. Am incercat cu E88CC de la Philips sa vad cam ce se obtine la 3ma pe intrare diferentiala.Avem doua triode care pot genera 2x3 ma. Urmeaza apoi un bipolar pnp ca amplificator in tensiune ce genereaza 5 ma pentru mosuri.Pe aparate era superba chestia dar sunetul real era aiurea cu armonici ciudate.O alta schema cu lampa folosita pe ramura de minus care ataca mosurile era facuta in anii mai vechi de catre o firma japoneza.Intrarea era pe tranzistori bipolari pnp din cit tin minte.Aici ar fi buna probabil lampa E88CC care sa genereze ceva curent la 55 de volti adica un minim de 10 ma zic eu...Poate am timp sa ma mai joc ca acum sunt alte prioritati.Caut schema si sper sa o gasesc.E un pdf mai lung si e dificil de gasit fara coduri...Nu am auzit amplifuri pe lampi care sa ma dea pe spate decit la puteri mici.La 100w pe 8 OHM lampile sunt varza ca randament desi chitaristii profesionisti baga chitarile pe Fender sau Marshall pentru sunetul acela de armonici pare.Pe muzica nu cred ca suna bine....Sunt special facute pentru chitara cu corectii specifice.Trafu de iesire pierde mult la bass comparativ cu mosurile care sunt liniare de la zero herti si functioneaza si in gol....Bunicii nostri ascultau muzica cu bas mai mic....Distorsiunile sunt de regula cam 2 la suta  si la nivel mic ceia ce e ok pentru urechea noastra pentru ca zero distorsiuni e doar asa o valoare imaginara.Nu au nevoie de reactie negativa la 2 la suta...Au viteza foarte mare de lucru ca merg si la GHZ unele dintre ele.

Link spre comentariu

Eu fug de digital mai ales la puteri mari.Mosuri care merg bine la 10mhz cu puteri mari nu avem inca si ne mai fluera si radio pe unde medii sau pe TV...Am facut un smps punte pentru audio si fluera si clanta de la use....Poate IGBT-urile sa fie mai rapide dar nu stiu sa existe asa scheme.CD-ul este ok ca sunet doar asa din considerente istorice ca avem acum alte surse mai perfecte de semnal mic.DAC-ul meu extern are 384khz/32bit si suna bine chiar profesional cu 124db raport de dinamica.Amprenta sonica e bengoasa rau ca sa vad amplifu ce-i poate pielea.La semnal mare conversia nu e chiar varza dar nu pot sa fie eliminate resturile si zgomotul produce un raport semnal zgomot de maxim 70db.Cam ca la casetofon cu Dolby.Amprenta sonica e varza cu carne de metalica adica cu toate armonicele posibile si imposibile.Iti place sunetul de la TV-ul tau? Ca e digital.....

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări