Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simplitatea creeaza performanta?

Postări Recomandate

Acum 14 ore, ionut120v a spus:

FFT are nevoie de multi biti scumpi)

fft nu e scump, ca e matematica (usor de implementat  la viteze mari in digital, chiar si la rezolutii mari (adica lungimea, sau numarul de benzi distincte) - in domeniu digital nu te costa nimic in plus sa faci lungimea FFT-ului mai mare sau mai mica chiar si dinamic (lucru care e imposibil in analog) nu e asa dificil.

uite mai jos FFT digital (lungimea 1024) rea time la o rata de esantionare de 250Msa/s - dar poate functiona la lungime de 64K (64536 de bin-uri de frecventa) - am ales 1024 ca sa se potrivesca direct cu rezolutia monitorului. Am facut blocul ala ca sa ma pot uita la semnale de RF in interiorul cipului care-l proiectam atunci. FFT nu e deloc scump daca e facut cu cap.

Daca nu ai nevoie de timp real (cazul amatorilor) e suficient sa ai un bloc de esantioane si sa te uiti la ele in domeniul frecventa intr-un software (octave, python, Audacity si multe altele)

Daca nu ai scule scumpe sa capturezi semnalul poti s-o faci cu placa de sunet pentru banda audio (mai sus nu te poti uita din cauza filtrului antialias 22KHz cum bine zicea @sesebe)

Totusi poti fenta filtrul alias daca faci un filtru trece banda ingust pe banda de interes si te folosesti de undesampling (semnalul tau o sa cada in banda de trecere a ADC-ului din cauza alias-ului - practic adc-ul se va comporta ca un down-converter - exact cum face un SDR si multe analizoare de spectru - Nyquist - Sannon theorem) 

Se pot face masuratori bune si cu chestii care sunt pe toate drumurile dar trebuie sa nu fi lipsit la cursurile de prelucrarea semnalelor care ne duce la discutia initiala despre cat de departe poti ajunge amatoriceste sau ne-inginereste.

RR

PS - ce se vede pe ecran e liniar (nu logaritmic) ceva luni mai tarziu l-am facut logaritmic. Nu are nici macar memorie video toata imanginea aia e generata "on the fly" din rezultatul de la FFT. Practic mi-am facut un instrument (rudimentar) in interioriorul cipului pe care-l proiectam ca sa pot verifica semnalul in diverse locuri pe bus. (fara DAC si instrumente externe)

IMG-0176.jpg

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 235
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, Danut Marinescu a spus:

Sursa in comutatie acasa genereaza probleme pe stadion nu creaza nici un fel de probleme.

o sursa in comutatie nu creaza probleme nicaieri daca e construita cum trebuie si trece normele EMC (electro-magnetic compatibility). Problema e ca la nivel de amator e foarte greu sa faci asa ceva si costisitor Legile fizicii sunt la fel si pe stadion si acasa. Stadioanele nu sunt sonorizate de amatori si au cu totul alte cerinte fata de un apartament.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Clona neclona, au mai fost destui mari constructori orgoliosi care greu au priceput bazele.

Dar se laudau ca au ars mii de piese.

Sa o luam pe rand ca nu stau sa citesc toate tâmpeniile.

Semnalul dreptunghiular are aceleasi fronturi si la 1k si la 10k si la 100k. Daca stii sa sincronizezi osciloscop asa incat sa le vezi.

Altfel o dam iar in sr care variază cu fr si alte aberatii.

Amplitudinea incepi de la 1v pe iesire sa vezi fa totul curat si la linie apoi urci până te apropii de limitarea datorata tensiunii de alimentare.

Cum apar mizerii, te opresti si incerci sa le rezolvi. Nu dai din prima maxim amplitudine ca risti sa arzi ceva.

Ca frecventa alege 10k ca sa iti fie simplu sa reglezi osciloscopul.

Sau si 1k daca stii regla osciloscop asa incat sa vezi panta, tranzitia.

Daca nu lasa 10k.

Si nu zabovi mult cu masuratul ca nu e ok la fr asta. Cel putin filtru de iesire il arzi.

Totodata pot de volum nu are voie sa influențeze intrarea prea mult.

Ori faci etaj de separare cu ao, ori pui un pot de 10 ori mai mic ca impedanța de intrare in amplif.

Prea mult de explicat. 

Dar pe scurt 1k pot, 10k trece jos cu cond calculat pe masura si 100k intrare in amplif.

O varianta ciobănească dar variatia va fi f mica cu fr in functie de volum.

Este una din zecile de solutii ale acestei probleme. Fiecare cu + -.

Nu ma interesează parerea altora si discutii inutile cum au fost mai demult pe forum unde unii isi dadeau in petec.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, roadrunner a spus:

o sursa in comutatie nu creaza probleme nicaieri daca e construita cum trebuie si trece normele EMC (electro-magnetic compatibility). Problema e ca la nivel de amator e foarte greu sa faci asa ceva si costisitor Legile fizicii sunt la fel si pe stadion si acasa. Stadioanele nu sunt sonorizate de amatori si au cu totul alte cerinte fata de un apartament.

RR

Merci de corectie.

Link spre comentariu

"Amplificatoarele grele cu transformator, mai fiabile si mai performante". Nu prea am inteles cu ce este mai performant un traf fata de o sursa in comutatie. Ca e la indemina oricui si este mai fiabil, da, dar mai performant ? Pune te rog osciloscopul pe tensiunea redresata si filtrata cu n mii de microfarazi obtinuta de la un traf in sarcina maxima si compara-l cu cea de la o sursa in comutatie. Poate atunci o sa-ti dai seama de diferenta.

Link spre comentariu
La 14.10.2024 la 17:35, ionut120v a spus:

Altceva mai bun nu am chiar daca sursa de semnal e pur analogica, nu prea am cu ce masura, un analizor spectral pe baterie e  o carca de bani, noise floor la -110dB facand abstractie de zgomotul de comutatie care este amplificat, un -30dB ,in conditii obisnuite, noroc ca nu se aude desi amplificatorul il amplifica

LLC,asta e sursa preferata pentru audio, din aia am si eu, dar design vechi autooscilanta, apropo de simplitate, nu are complexitatea unor circuite integrate.

Screenshot from 2024-10-10 20-57-47.png

DSCN2739.JPG.0ec999290409cfbc0e2bbefc8fd7095d.JPG

Asta e varianta low power?Citi wati poate sa dea?Cum merge in gol?Dar in sarcina maxima?Dar in 34 deorelapmax?Inteleg ca e sinusoidala forma de unda.La frlow -power max/hifr-lowpower...cam asa merge asta.Asa-i?Ce-i cu Sokkyalea pe acolo?Stii ceva de ele?Aici se vede clar ca simplitatea creaza hhhhrmmmm sa zicem.....performanta.Se invata greu si fara pasiune/zero dar zero rezultate se obtin...Cam asa sta treaba.incearca cu igbt/semipunte/3525/frfixdar...totcualbinutzeprinjur.Asta-i pentru hipow.Asa fac unii baieti.Nu se duc cu aparatele de sudura pe stadion.Tu din 12V faci asta....inteleg.camnaspachestia.Mosuletzele sunt pentru hiU/20a...IIII?La12vnurun... ca enevoiede supletze si gratie aici.Mai ales pe preurisub1uv.Asavedeio.Cica time is money....

Link spre comentariu
La 15.10.2024 la 18:44, Akos a spus:

"Amplificatoarele grele cu transformator, mai fiabile si mai performante". Nu prea am inteles cu ce este mai performant un traf fata de o sursa in comutatie. Ca e la indemina oricui si este mai fiabil, da, dar mai performant ? Pune te rog osciloscopul pe tensiunea redresata si filtrata cu n mii de microfarazi obtinuta de la un traf in sarcina maxima si compara-l cu cea de la o sursa in comutatie. Poate atunci o sa-ti dai seama de diferenta.

Am bintuit pe net ...Mi-ati dat subiect....E vorba de zgomot ultrasonic cu spectru larg imprastiat in spatiul inconjurator.Dar si in amp...preamp prin Ua+-....Armonici in intreg spectrul...ce depind e adevarat de distanta....Vrem sa amplificam 200uv...doza cu bobina mobila.....Se poate cu comutatie?....Nu prea cred sau la bani cit china..Dar cu traf se poate la retea la 50hz vac mostenit de la N.TESLA....Asta e o performanta ....obtinuta simplu si pe bani putini.....amplifurile din anii 80 au fost cu doza cu bobina mobila(doar unele nu toate) cu surse lownoise... pentru pick-up magnetic.Se folosesc rar..dar..adevarul asta este.Asta e valabil numai la clasa AB...smps la casetofon sau mag se poate?Nu cred.Capetele magnetice dau si ele in preamp 400-600uV.Avem sursa inclusa in amp acum si isi ia energia din retea cu 95-98 la suta randament...mP3 functioneaza prin USB cuplat direct in poweramp...Sintem obligati sa schimbam macazul pe comutatie din motive de criza energetica doamne fereste...Se va face.

Link spre comentariu

Tu crezi ca daca ai transformator de retea nu poate intre zgomot de comutatie din retea prin transformator?

Sculele de masura care sunt folosite la EMC (de exemplu la masurarea emisiilor radiate far field) au sensibilitati de ordinul  microvolti si toate au surse in comutatie in ele (nu mai zic de oscilatoare si mixere) si sunt alimentate la retea si nu au probleme sa tina zgomotul departe.

Zgomotul creat de sursele proprii (din montajul tau) sunt mai usor de filtrat ca stii unde sunt in frecventa (si faci niste filtre exact acolo unde te doare) e mai complicat cu ce vine din retea ca nu stii exact ce vine si cand vine si nu poti ghicii. Tot ce poti sa faci e sa construiesti (sau sa cumperi) un filtru de retea de banda larga eficient. 

Daca faci produse comerciale esti obligat sa ai un filtru de retea ca altfel ai sanse mari sa cazi la testele de emisii prin conductie (adica sa scape in retea zgomot din montajul tau pe firele de alimentare) sau sa pici testul de imunitate de conductie (unde montajul tau sa nu mai functioneze corect daca zgomotul intra din reatea pe firele de alimentare)

RR

In principiu zgomotul extern poate ajunge (sau scapa)  intr-un montaj in trei feluri. Prin conductie (adica fire) prin aer cuplaj capacitiv cand e vorba de camp electric (dar asta se manifesta de aproape) si prin camp magnetic care se manifesta la distanta mai mare. Campul electric e legat de tensiuni si cupaljul se face prin conductoare paralele cel magnetic e generat de curenti si se induce in bucle. toate it fac viata amara daca sunt prea mari.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Danut Marinescu a spus:

Am bintuit pe net

liniar.jpg

Asta parea mai interesant.

EDIT: ce zic unii

The AHB2 is a linear power amplifier with switch-mode power supplies. To the best of our knowledge, it has the highest SNR of any audio power amplifier. The A-weighted  SNR is 132 dB in stereo mode and 135 dB in mono mode. This is 15 to 30 dB better than most of the best power amplifiers. This low-noise performance would not have been possible with a linear power supply. A linear power supply would have created strong line-frequency magnetic fields that would have created low-level line-related hum and buzz. This magnetically-induced line-related interference limits the noise performance of most power amplifiers. Please note that magnetic interference is radiated not conducted. This means that is cannot be removed with filter capacitors. Adding filters to a linear supply will not remove the hum and buzz from a power amplifier.

In the AHB2, the magnetic components (transformers and coils) are fully enclosed in ferrite pot cores. These are the grey cylindrical objects (with wires) shown in the photo above. These high-power magnetic devices are very small because of the high operating frequency. The magnetic field strength is correspondingly small and is well above audio frequencies. The small size also makes it possible to build the magnetic devices inside of ferrite pot cores. These ferrite cores fully encapsulate the coils and greatly reduce stray magnetic fields.

The AHB2 uses a resonant switching design and this greatly reduces the switching noise. The switching transistors are mounted to aluminum bars that transmit the heat to the outer heat sinks.

AHB2.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

N-ai cui explica.

Sa mai spun ca unele dintre amplificatoarele cu zgomot cel mai mic folosite la amplificat semnale de ordinul microvoltilor si sub microvolt sint defapt amplificatoare in comutatie? link

Abia astept sa vad comentariile.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

E naspa si cu traf ca vin virfuri si paraziti si strica forma sinusoidei si apar probleme...SMPS-u cu PFC e bengos rau ca urca nu la 280V dupa redresare ci pe la 320- 390V unele modele de surse de PC iar pe iesire da forma ca de baterie adica clin...100mV acolo se mai vad pe osciloscop...Pe 3v3 da 250A/5v/150A/12V/30A are si -12V cu 0,2A parca.Apar semnale naspa ca merg cu modularea in durata a impulsului cu forma complexa in functie de consum ca trebuie sa stabilizeze bine 5Volti.....Astea de pc daca stii sa le intrerupi reactia scot +-24V si poti sa te bagi pe audio pe la 10-25W.Sursa de 500W...Am reparat surse citiva ani la o firma.Surse ANTEC.....Mi-am iesit din mina dar....le mai repar cind crapa pentru mine personal.Probleme de regula sunt cu sursa de standby ca nu sunt autooscilante.Unele cu pfc pasiv dau interferente mari ce apar pe imagine pe TV.Dar altele sunt curate cu mai multe etaje de deparazitare pe mai multe spectre....Aveam si surse in punte care nu au ventilator adica zgomot zero.Firme scumpe....A vindut firma bosu si pe astia bosorogi i-a dat out...naspa chestia dar au fost 3ani draguti...lucram cu220 pe masa si ma mai electrocutam....injuram pe masa si pe tasu...Dl.Eugen se numea patronu...Aveam pe mina tot si ne lasa cu banii la salariu.....Era viata...Acum e pustiu pe acolo....str.Avram Iancu...pe la foisoru de foc in centru Buc.Sa tot fie vreo 16 ani cred...Firma care a cumparat a dat faliment supa citeva luni...si au pus toti de mamaliga.....naspa.Mai treceam pe la propietar citeodata si ala bolnav de aparate si lampi,....a lucrat prin armata.N-am mai dat pe acolo de ani buni...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

N-ai cui explica.

Sa mai spun ca unele dintre amplificatoarele cu zgomot cel mai mic folosite la amplificat semnale de ordinul microvoltilor si sub microvolt sint defapt amplificatoare in comutatie? link

Abia astept sa vad comentariile.

Nu sunt la zi...da ma adaptez..ca am baza...sub 1uV e naspa rau.....Doza cu bobina mobila da cam 400uV deci nu e chiar problema iar un cap magnetic de mag...e ecranat bine..depinde de firma...pina in 1 mV.Naspa ca la o bucla de masa aiurea amplifica si apar toate ciudateniile pe osciloscop.Nu e curatenie deloc....forme ciudatele...Zgomot de comutatie...care intra pe alimentare si se duce amplificat.La preuri cu amplificare 200-300 imultit cu 33 a finalului...face urit de tot pe osciloscop.Vad ca tu esti bazat pe smps...misto...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări