Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simplitatea creeaza performanta?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 235
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 8 ore, roadrunner a spus:

Tu crezi ca daca ai transformator de retea nu poate intre zgomot de comutatie din retea prin transformator?

Sculele de masura care sunt folosite la EMC (de exemplu la masurarea emisiilor radiate far field) au sensibilitati de ordinul  microvolti si toate au surse in comutatie in ele (nu mai zic de oscilatoare si mixere) si sunt alimentate la retea si nu au probleme sa tina zgomotul departe.

Zgomotul creat de sursele proprii (din montajul tau) sunt mai usor de filtrat ca stii unde sunt in frecventa (si faci niste filtre exact acolo unde te doare) e mai complicat cu ce vine din retea ca nu stii exact ce vine si cand vine si nu poti ghicii. Tot ce poti sa faci e sa construiesti (sau sa cumperi) un filtru de retea de banda larga eficient. 

Daca faci produse comerciale esti obligat sa ai un filtru de retea ca altfel ai sanse mari sa cazi la testele de emisii prin conductie (adica sa scape in retea zgomot din montajul tau pe firele de alimentare) sau sa pici testul de imunitate de conductie (unde montajul tau sa nu mai functioneze corect daca zgomotul intra din reatea pe firele de alimentare)

RR

In principiu zgomotul extern poate ajunge (sau scapa)  intr-un montaj in trei feluri. Prin conductie (adica fire) prin aer cuplaj capacitiv cand e vorba de camp electric (dar asta se manifesta de aproape) si prin camp magnetic care se manifesta la distanta mai mare. Campul electric e legat de tensiuni si cupaljul se face prin conductoare paralele cel magnetic e generat de curenti si se induce in bucle. toate it fac viata amara daca sunt prea mari.

Toate aceste zgomote obliga la filtrare, asta e un lucru care unora nu place, ecranarea e musai, alfel circuitul e instabil,

In cazul meu sunt doar doua filtre pe calea audio, filtru de reconstructie al placii de sunet si urechea.

Amplificatorul amplifica de toate de la posturi de radio pe medii pana la zgomotul de comutatie, se vad pe osciloscop dar nu trec de filtrul urechii.

Impedanta sursei de semnal are mare importanta in legatura cu zgomotul captat, cu cat e mai mica e mai bine, evident un cablu lung are o impedanta destul de mare, pentru audio in jur de 600 ohm tipic, nu e cea mai fericita solutie.

Transmiterea digitala/ izolarea optica/ radio sunt o necesitate, studiourile audio analogice sunt deja istorie.

Link spre comentariu

Generatia tinara are de experimentat acum surse foarte curate de energie verde solara.Imaginati-va doua panouri solare care "scot"25V/20A .....Pot sa fie conectate diferential cu +-astfel incit sa obtinem o sursa de referinta pentru preamplificatoare de inalta performanta.cu snr-uri cit China.Cel putin teoretic asa stau lucrurile.N-a experimentat nimeni asa ceva?Atunci s-o facem noi !!!!!SMPS-urile alimenteaza forta unde e nevoie de putere...Apoi alta idee...grup electrogen specializat....Nu stiu...zic si eu....Suntem aici sa discutam in cunostinta de cauza.

Link spre comentariu

Categoric user vechi, cont nou ( nu neaparat clona, devreme ce clona inseamna un utilizator cu cel putin doua conturi active, si nu stim sigur daca mai are unul OP ) care lanseaza cate o momeala si apoi se distreaza copios pe tema discutiilor starnite. 

As propune inchiderea subiectului, nimic de aici nu se poate considera dezbatere serioasa, tocmai pentru ca cel care le provoaca nu-i serios, iar utilizatori de buna credinta se chinuiesc in zadar sa desfiinteze imbecilitati tehnice lansate de un individ cu prea mult timp liber.

Link spre comentariu

Suntem aici sa discutam in cunostinta de cauza problemele actuale pentru audio.Sa le actualizam acestor vremuri.Sa fim in masura sa oferim solutii pentru imbunatatirea calitatii energiei care vine gratuit de la "Doamnedoamne"...Noi definim noile standarde sau cel putin asa ar trebui sa se intimple....

Acum 4 minute, Marian a spus:

Categoric user vechi, cont nou ( nu neaparat clona, devreme ce clona inseamna un utilizator cu cel putin doua conturi active, si nu stim sigur daca mai are unul OP ) care lanseaza cate o momeala si apoi se distreaza copios pe tema discutiilor starnite. 

As propune inchiderea subiectului, nimic de aici nu se poate considera dezbatere serioasa, tocmai pentru ca cel care le provoaca nu-i serios, iar utilizatori de buna credinta se chinuiesc in zadar sa desfiinteze imbecilitati tehnice lansate de un individ cu prea mult timp liber.

E adevarat ca mai am un cont vechi cu un pseudonim SAA1293.Nu mai stiu cum sa recuperez contul..Este foarte vechi....Ai dreptate..La pensie asa este...Ok inchidem subiectul.Perfect de acord.

Link spre comentariu

Nota moderatorului 

Am mai sters din off-topic.

@  Danut Marinescu  - subiectul a ajuns  [demult] de "Bodega" dar acea sectiune a fost desfiintata. Daca nu te poti abtine de la off-topic si citari inutile nu iti mai editez postarile, le sterg direct.  Si cand ma plictisec o sa iti dau si o pauza.

Aceasta observatie este valabila si daca deschizi alte subiecte.

Link spre comentariu

@Danut Marinescu

OP ("original post") cu sensul de mesajul initial. Cateodata mai e folosit si ca "Original poster" in sensul de cel care a creat topicul. Nu inteleg de ce multi se simt jigniti (atacati) cand ajung la un termen care nu-l inteleg si intra in modul victimizare (defensiv) marea majoritate incercam sa clarificam niste afirmatii tehnice "dubioase" nu pentru a corecta OP ci mai mult pentru a clarifica treaba din punct de vedere tehnic in caz ca mai sunt unii cu mintea mai deschisa care vor sa mai invete ceva.

RR

Citat

Toate aceste zgomote obliga la filtrare, asta e un lucru care unora nu place, ecranarea e musai, alfel circuitul e instabil,

In cazul meu sunt doar doua filtre pe calea audio, filtru de reconstructie al placii de sunet si urechea.

nu placile de sunet sunt problema ci o gramada de aparate ieftine care nu au trecut normele EMC (cu toate ca au etichetele) plus improvizatii si experimente (aparte de sudura "de pe net" si altele) Niciodata nu o sa inteleg cum de unii care clar nu cunostintele necesare ard cantitati impresionante de semiconductori ca sa-si faca un aparat de sudura dubios in loc sa cumpere unul ca lumea (la aceeasi bani) - cred ca e o falsa economie. 

De exemplu cand fac masuratori EMC la mine la firma stiu clar ca trebuie sa opresc corpurile de iluminat cu LED de pe tavan (sau sa ignor zgomotul de la ele daca ce vreau sa masor e departe de zgomotul lor) - cu toate ca au etichetele CE (presupun false) si nu au costat putin, sunt construite prost. Asta nu insemana ca toate corpurile de iluminat cu led fac asta se pot face bine sau prost. 

RR

O carte bunicica despre asa ceva mai jos

61dGnZVGnFL._SL1254_.jpg

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Shambala a închis acest subiect
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări